TechMahindra(MBT)  Placement Paper   General - Other   Not Specified-18 Nov 2005

TechMahindra(MBT)  Placement Paper   General - Other   Not Specified-18 Nov 2005


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

     

    ARITHMETIC SECTION

    This section consists of 29 problems. The questions are simple though time consuming.

    1. If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?

    (a) 13 km/hr
    (b) 26 km/hr
    (c) 34 km/hr
    (d) none of these                                                                                                
    Ans. A

    2. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 0.01)

    (a) 0.845
    (b) 1.908
    (c) 2.312
    (d) 0.001

    Ans. A

    3. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?

    (a) 3 days
    (b) 8/9 days
    (c) 4 days
    (d) can't say

    Ans. B

    4. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distance travelled

    (a) 210 kms
    (b) 30 kms
    (c) 20 kms
    (c) none of these

    Ans. B

    5. Instead of multiplying a number by 7, the number is divided by 7. What is the percentage of error obtained ?

    6. Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?

    (a) 6
    (b) 8
    (c) 7
    (d) data insufficient

    Ans. C

    7. A man buys 12 lts of liquid which contains 20% of the liquid and the rest is water. He then mixes it with 10 lts of another mixture with 30% of liquid.What is the % of water in the new mixture?


    8. If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20% water and sells it for Rs.15, then what is the percentage of gain?


    9. Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in 28 mins.If 3/4th of the tank is filled by Pipe B alone and both are opened, how much time is required by both the pipes to fill the tank completely ?

    10. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.                                                                                             

    (a) 40%
    (b) 55%
    (c) 35%
    (d) 30%

    Ans. D 

    11. A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?

    (a) 110 men
    (b) 130 men
    (c) 100 men
    (d) none of these

    Ans. A 

    12. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?

    (a) Rs. 500
    (b) Rs. 600
    (c) Rs. 800                                                                                                                
    (d) Rs. 900

    Ans. C 

    13. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years
    will it become 9 times itself.

    (a) 6
    (b) 8
    (c) 10
    (d) 12

    Ans A 

    14. Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train
    observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him.
    What is the length of faster train ?

    (a) 100m
    (b) 75m
    (c) 120m
    (d) 50m

    Ans B 

    15. How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh
    is 8mm long and 5mm wide ?

    (a) 2500
    (b) 25000                                                                                                             
    (c) 250
    (d) 250000

    Ans B

    16. x% of y is y% of ?

    (a) x/y
    (b) 2y
    (c) x
    (d) can't be determined

    Ans. C

    17. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?

    (a) 15%
    (b) 16.66%
    (c) 12%
    (d) 9%

    Ans B 

    18. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?

    (a) Rs.500
    (b) Rs.1500                                                                                                          
    (c) Rs.1000
    (d) Rs. 900

    Ans C 

    20. The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?

    21. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. % of students who are not scholarship holders.?

    22. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?

    (a) 30
    (b) 20
    (c) 19
    (d) 29

    Ans. A

    23. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?

    (a) 5 cms
    (b) 2 cms
    (c) 3 cms                                                                                                                
    (d) 4 cms

    Ans C 

    24. A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not available)What is the area of the plank?

    Ans :7*(2)1/2 

    25. The difference b/w the compound interest payble half yearly and the simple interest on a
    certain sum lent out at 10% p.a for 1 year is Rs 25. What is the sum?

    (a) Rs. 15000
    (b) Rs. 12000
    (c) Rs. 10000
    (d) none of these

    Ans C 

    26. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a
    perfect square ?

    (a) 3
    (b) 4
    (c) 5
    (d) 6

    Ans. C

    27. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years
    what is father's present age ?

    (a) 40 yrs
    (b) 30 yrs                                                                                                           
    (c) 50 yrs
    (d) none of these

    Ans. A


    28. An article sold at a profit of 20% if both the cost price and selling price would be Rs.20/- the profit would be 10% more. What is the cost price of that article?

    29. If an item costs Rs.3 in '99 and Rs.203 in '00.What is the % increase in price?

    (a) 200/3 %
    (b) 200/6 %
    (c) 100%
    (d) none of these

    Ans. A

     

    LOGICAL SECTION

    Directions: For questions 30-39 fill the missing number or letter in the given series

    30. a, c, e, g, _

    (a) h
    (b) i
    (c) d                                                                                                          
    (d) j

    Ans. B


    31. a, e, i, m, q, u, _, _

    (a) y,c
    (b) b,f
    (c) g,i
    (d) none

    Ans. A 

    32. ay , bz , cw , dx ,__

    (a) gu
    (b) ev
    (c) fv
    (d) eu

    Ans. D

    33. 1, 2, 3, 5, 7, 11, __

    (a) 15
    (b) 9
    (c) 13                                                                                                                            
    (d) 12

    Ans. C (series of prime numbers)  

    34. kp , lo , mn , __

    (a) nm
    (b) np
    (c) op
    (d) pq

    Ans. A 

    35. R,M,__,F,D,__

    (a) I, C
    (b) A, Q
    (c) L, N
    (d) B, Q

    Ans. A 

    36. ___, ayw, gec, mki, sqo

    (a) awx
    (b) usq
    (c) prs
    (d) lmn

    Ans. B 

    37. 1, 3, 4, 8, 15, 27, __

    (a) 60
    (b) 59
    (c) 43
    (d) 50

    Ans D 

    38. 0, 2, 3, 5, 8, 10, 15, 17, 24, 26,__

    (a) 45
    (b) 55
    (c) 35
    (d) 48

    Ans. C 

    39. 2, 5, 9, 19, 37,__

    (a) 64
    (b) 55
    (c) 75
    (d) 40

    Ans C 

    Directions for questions 40 to 45: Select the alternative that logically follows form the two given statements.

    40. All scientists are fools. All fools are literates.

    (a)All literates are scientists
    (b) All scientists are literates
    (c) No scientists are literates
    (d) Both (a) and (b) are correct

    Ans. B

    41. No apple is an orange. All bananas are oranges.

    (a) All apples are oranges
    (b) Some apples are oranges
    (c) No apple is a banana
    (d) None of the above

    Ans. A

    42. All pens are elephants. Some elephants are cats.

    (a) Some pens are cats
    (b) No pens are cats
    (c) All pens are cats
    (d) None of the above

    Ans. D

    43. All shares are debentures.No debentures are deposits.

    (a) All shares are deposits
    (b) Some shares are deposits
    (c) No shares are deposits
    (d) None of the above

    Ans. C 

    44. Many fathers are brothers. All brothers are priests.

    (a) No father is a priest
    (b) Many fathers are not priests
    (c) Many fathers are priests
    (d) Both (b) and (c)

    Ans. B 

    45. Some green are blue. No blue are white.

    (a) No green are white
    (b) Some green are white
    (c) No green are white
    (d) None of the above

    Ans. B 

    46. If the word "CODING" is represented as DPEJOH , then the word "CURFEW" can be represented?

    (a) dvsgfx
    (b) dvshfx
    (c) dgshfx
    (d) dtsgfy

    Ans. A 

    47. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678, then the code for the word "MANGO" would be

    (a) 82357
    (b) 84563                                                                                                         
    (c) 82346
    (d) 82543

    Ans. D 

    Directions for questions 48-50:The questions are based on the following data

    In a class of 150 students 55 speak English;85 speak Telugu and 30 speak neither English nor Telugu

    48. How many speak both English and Telugu?

    (a) 10
    (b) 15
    (c) 20
    (d) 12

    Ans. C 

    49.How many speak only Telugu?

    (a) 55
    (b) 45
    (c) 65
    (d) none of the above

    Ans.C 

    50.How many speak at least one of the two languages?

    (a) 120
    (b) 100
    (c) 250
    (d) 50

    Ans. A 


    Refer R.S Agarwal books for more questions of the same kind
    Verbal -- Page 254 problems 53 to56
                    246 eg.2
                    Page 104 Exercise.3a (Series Questions)
                    Page 354-355 8,13,
                    Page 115

    Nonverbal -- Pages 5,41,54,108,145,158

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.