TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   SSGM College Of Engineering, Shegaon-17 Dec 2010

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   SSGM College Of Engineering, Shegaon-17 Dec 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hi Friends,
     
    I am Pratik Patil from Shri Sant Gajanan Maharaj College Of Engineering, Shegaon. TCS recruitment is conducted on 17-12-10 to 18-12-10.

    It consists of 3 rounds.

    1. Written test
    2. Technical and Managerial Round
    3. HR round

    * In our college "231" members are attended; out of which"122" are cleared written test.
    * In these 122 around 93 are cleared Technical and Managerial Round.
    * In those 93 all cleared HR Round.

    All questions are Aptitude questions, no Verbal, no Passages etc. Only Aptitude based on blood relations, percentages, profit-loss and Probability etc.
     
    Time: 80 minutes
     
    There is Negative marking: -1/3rd for each wrong answer, Timer will be displayed on the top right corner of the screen. Most of the questions are lengthy. They are about 4 to 5 lines. But they are easy. Only requirement is to be fast.
     
    In written test the questions are as follows it has total 35 questions.
     
    1. A circular dartboard of radius 2 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle.  What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the periphery?
    a) 0.75  b) 1 c) 0.25  d) 0.5
    Ans: 0.25

    2. The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India.  At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?
    a) 18 b) 72  c) 6  d) 12
    Ans: 12

    3. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?
    a) 0  b) 1/12  c) 11/12  d) 12/212
    Ans: 0

    4. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For all values of n from 1 to 40, statement n says: 'Exactly and of the statements on this sheet are false.' Which statements are true and which are false?

    a) The 39th statement is true and the rest are false. All the statements are false.
    b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
    c) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false
    Ans: a

    5. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For each value of n from 1 to 40, statement and says "At least n of the statements on this sheet are true." Which statements are true and which are false?

     
    a) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.
    b) The first 26 statements are false and the rest are true.
    c) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
    d) The first 13 statements are true and the rest are false.
    Ans: d
    6. 10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty.
    The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The right most person is not questioned. Which of the following possibilities are true?

    A. All suspects are lying or the leftmost suspect is innocent.
    B. All suspects are lying and the leftmost suspect is innocent .
    a) Neither A nor B
    b) Both A and B
    c) B only
    d) A only

    Ans: d
     
    7. For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A's chances of winning.
    Let's assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 9/10 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?
    a) 0.9  b) 0.62  c) 0.79  d) 0.82
    Ans: 0.82

    8. Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression
    N = 9 + X + Y - Z
    Where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable.
    Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
    a) 27  b) 0.0  c) 20  d) 18
    Ans: 20

    9. Alok is attending a workshop "How to do more with less" and today's theme is working with fewer digits. The speakers discuss how a lot of miraculous mathematics can be achieved if mankind (as well as woman kind) had only worked with fewer digits. The problem posed at the end of the workshop is how many 4 digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4? Can you help Alok find the answer?
    a) 375 b) 3125 c) 125  d) 625
    Ans: c

    10. Alice and Bob play the following coins-on-a-stack game. 20 coins are stacked one above the other. One of them is a special (gold) coin and the rest are ordinary coins. The goal is to bring the gold coin to the top by repeatedly moving the topmost coin to another position in the stack. Alice starts and the players take turns.
    A turn consists of moving the coin on the top to a position i below the top coin (0 ? i ? 20).
    We will call this an i-move (thus a 0-move implies doing nothing).

    The proviso is that an i-move cannot be repeated; for example once a player makes a 2-move, on ubsequent turns neither player can make a 2-move. If the gold coin happens to be on top when it's a player's turn then the player wins the game. Initially, the gold coinis the third coin from the top. Then Alice has no winning strategy.

    a) In order to win, Alice's first move should be a 0-move.
    b) In order to win, Alice's first move should be a 1-move.
    c) Alice has no winning strategy.
    Ans c)

    11. 12 people {a1, a2, ..., a12} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, ..., {a11, a12}, {a12, a1}.  Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is
    a) 6  b) 4  c) 12 d) 3
    Ans: b

    12) Given a collection of points P in the plane , a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line, .i.e the point lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The minimum value of n1(P) over all configurations P of 5 points in the plane in general position (.i.e no three points in P lie on a line) is
    a) 3   b) 5  c) 2
    Ans: b
     
    13) Ferrari S.P.A is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari , the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Feraari S.P.A. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One where it has employed great success. Rohit once bought a Ferrari. It could go 2 times as fast as Mohan's old Mercedes. If  the speed of Mohan's Mercedes is 66 km/hr and the distance traveled  by the Ferrari is 953 km, find the total time taken for Rohit to drive that distance.
    a) 4.18        b) 7.21    c)  227.22    d)  6.18
    Ans: b

    14) There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of one litre every hour in A, it gets filled up like 10, 20, 40, 80, 160... in tank B.( At the end of first hour, B has 10 litres , second hour it has 20, and so on). If tank B is 1/32 filled after 17 hours, what is the total duration required to fill it completely?
    a) 22 hrs       b)  25 hrs     c)  20 hrs   d)  27 hrs
    Ans: a

     
    15) A lady has fine gloves and hats in her closet- 18 blue- 32 red and 25 yellow. The lights are out and it is totally dark inspite of the darkness. She can make out the difference between a hat and a glove. She takes out an   item out of the closet only if she is sure that if it is a glove. How many gloves must she take out to make sure she has a pair of  each colour?
    a) 50  b) 8  c) 60  d) 42
    Ans: c (32+25+2=59)
     
    16) Given a collection of 36 points P in the plane and a point equidistant from all points in P, which of the following are necessarily true?
    A. The points in P lie on a circle.
    B. The distance between any pair of points in P is larger than the distance between X and a point in P
    a) A and B    b)  Neither A nor B  c)  B only   d) A only
    Ans: d

    17) On the planet Oz, there are 8 days in a week- Sunday to Saturday and another day called Oz day. There are 36 hours in a day and each hour has 90 min while each minute has 60 sec. As on earth, the hour hand covers the dial twice every day.

    1) Find the approximate angle between the hands of a clock on Oz when the time is 12:40 am.
    a) 71  b) 251  c) 111  d) 89
    Ans: 89

     
    18. The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate.Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How many lines of code can be written by 72 programmers in 72 minutes?
    a) 432  b) 6 c) 12  d) 72
    Ans: 432

    19. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/5 of its distance and that too leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?
    a) 40  b) 37.80 c) 8  d) 5
    Ans: 37.80

     
    (Question is same like that only values are changed. Logical question, very easy.)
    20. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 30. For all values of n from 1 to 30, statement n says "At most n of the statements on this sheet are false". Which statements are true and which are false?
     
    a) All statements are false.
    b) All statements are true.
    c) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
    d) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.
    Ans: b
     
    21. There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of one litre every hour in A, it gets filled up like 10, 20, 40, 80, 160 .. in tank B. (At the end of first hour, B has 10 litres, second hour it has 20, and so on). If 1/32 of B's volume is filled after 3 hours, what is the total duration required to fill it completely?
    a) 9 hours b) 7 hours  c) 10 hours  d) 8 hours
    Ans: 8
     
    22. The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India.  At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate.
    Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total.
    How many programmers can write 72 lines of code in 72 minutes?
    Ans: 12

    23. Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is
    a) 3  b) 1  c) 0  d) 2
    Ans: b

    24. In a room (unwanted stuff) Sports readers, 10 tables, 4 chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person?
    Ans: 6

    25. The citizens of planet nigiet are 6 fingered and have thus developed their decimal system in base 6. A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8) buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings?
    a) 256     b) 54      c) 192       d) 108                      

    Ans: d
     
    Technical and Managerial Round:
     
    Questions asked to me in Technical and Managerial round.
     
    1.Tell me about yourself?
     
    2.Tell me about your family background?
    3. What is the basic difference between C and C++ and explain the important features of C++

    4. Example of Polymorphism.

    5. Write a program of Bubblesort using data structure.

    6. What is the difference between 2G and 3G Mobile communication systems?

    7. Are you ready to work in shifts in TCS?
     
    HR Round:
     
    1. Introduce about yourself?
     
    2. Why you want to join TCS?
     
    3. Tell me about your strengths and weaknesses?
    4. Why should I hire you?

    Both the rounds of Interview were very easy.  On the same day of Interview at 7.30 pm they have announced the names of selected candidates. And I have successfully qualified in the selection process and will receive offer letter shortly. My joys had no bounds when my name was announced. It was the happiest moment for me forever.

    All The Best!
     
    See in you TCS. 
     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.