TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Reva Institute,bangalore-22 Aug 2010

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Reva Institute,bangalore-22 Aug 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    TCS has changed it's old pattern and introduced new pattern for Written test.

    The Written test consists of 35 questions.
    All questions are Aptitude questions, no Verbal, no Passages etc. Only Aptitude based on blood relations, percentages, profilt-loss etc.
    Time: 1 hour
    There is Negative marking: -0.33 for each wrong answer, Timer will be displayed on the top right corner of the screen. Most of the questions are lengthy. They are about 4 to 5 lines. But they are eassy. Only requirement is to be fast.

     
    Note: Among these 35 questions few questions are very very simple questions.So first solve out those easy questions and then move to lengthy questions.There will be option to skip a question and answer it later.

    1. One man want to build a wall the length and breadth of the wall are 20, 30 respectively. He need 35 bricks for one square centimeter then how many bricks he need?
    Ans: l*b*35(no of bricks needed for sqcm)
     
    2. One person had three children. He has 7 pennis. Then how he can distribute the fruits among his child by folloing conditions.
    a)he can get one water millon for 1 penny.
    b)he can get 2 oranges for 1 penny.
    c)he can get 3 grapes for 1 penny.
     
    Ans: 2 water millon 1 orange 1 grape
    3. 1/3 rd of a number is more 3 than the 1/6 th of a number then find the number?
    Ans:18

    4. In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?
    Ans:
    For 1 to 10 - 1 six
        2 to 20 - 1 six
    Similarly upto 59 we utilise six, 5 times
    from 60 to 69 (including 66) - 11 times
    from 70 to 100 - 3, hence ans = 5+11+3 = 19
    Ans:19.
     
    5 . One grand father has 3 grand child. Eldest one age is 3 times of the youngest child age. Sum of two youngest child age is more than two of eldest one age. Find the eldest one age?
    Ans: 15(we can easily predict from options, as we take y as 15)

    6. Difefrence between two numbers is 4 and their product is 17. Then find the sum of their squers?

    Ans: 70 (By using (x-y)2=x2+y2-2xy)

    7. I don't remember exactly the question, one logical problem stating the colour of beer?
    Ans: white.

    8. Find category from following Jumbled letters, parakeet(answer)
    Ans: Bird(category)

    9. Which is the smallest digit when devides the 2880 gives perfect squre.?

    Ans:5(we can easily predict from options, as we devides them with 2880)

    10. One question like. formule?
    Ans: Here you can use the (a-b)3=(a-b)(a2+ab+b2)formule).

    11. I don?t have any brothers and sisters.by pointing a picture that man said that his father is my fathers. Son then who is he?
    Ans: His son.

     
    12. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. Find the age of seventh person?
    Solution: Here the question appear as an easy one, but carried a lot of unwanted sentences and unwanted datas(i didn't mention above) in exam which may confuse you on solving technique.

    So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246)
    Let now we compute y,((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y.
    Ans: 69
     
    13.The ratio between the ages of two pwrsons is 6:5 and sum of there ages is 77 then how many years later there ratio becomes 8:7?
    Ans: we can easily predict from options
     
    14. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?
    Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it.  
    Hence d = 22*6 = 132km,
    Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier).
    Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr
    Ans:16.5km/hr.
     
    15. Six friends go to pizza corner there are 2 types of pizzas. And six different flavors are there they has to select 2 flavors from 6 flavors what?s chanses to select?
    Ans:6C2
    16. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31
    Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers). Hence first try to understand the question well.
    Here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)
    Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.
     
    17. Cycles and 4 wheelors problem?
    Ans: We can easily predict from options
     
    18. Some irrivvelent data.in last two lines problem will be there. One man walks certain distance with 5 kmph and walk back the same  
    Ans: A
     
    19. A and B tanks r there.1/8 th of the tank B is filled in 22Hrs.what is time to fill the tank full?
    Ans: I don?t know.
     
    20. 5 friends went for week end party to Mc donalds restrurent   and there they measure there weights. Some irrilevent data. Final measure is 155 kg then find the average weight of 5 people?
    Ans: 155/5=31
     
    21. 2 pots are there. 1 st pot is filled with ink and 2 nd pot is filled with water. Take 1 spoon of ink from 1 st pot and pore it in 2 nd pot and take 1 spoon of mixture from 2 nd pot and pore it in 2 nd pot then which one of following is true?
    Ans: Water in 1st pot  is less than the ink in 2nd pot.
     
    22: One electronic problem?
    Ans: V=IR
     
    23.There r ten spots in library and each spot has 4 tables and ten readers ar there . sorry I don?t remember complete question?
    Ans: None
     
    24. Lion and tiger are there. Lion lies on Monday, Tues, Wends and Tiger lies on Thurs, Frid, Sat. Lion said that today is one of those days when I lies. Tiger said that today is one of those days when I lie too. Then find today?
    Ans: Thursday

    For Remaining problems I remember the topics they have covered they are probability, Time and Distance.

    Note: Don't attempt more than 27 questions out of 35. There will be highest cutoff.

    All the best.

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.