TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   NIST,Berhampur-19 Mar 2008

#### TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   NIST,Berhampur-19 Mar 2008

• Posted by  FreshersWorld
7 Jan, 2012

TCS PAPER ON 19TH MARCH AT NIST,BERHAMPUR

WRITTEN TEST:(online)
no sectional cutoff
no negative marking
no upper cut off
DO NOT CLICK on EXIT button
listen to the information given to u prior to the test CAREFULLY

I. VERBAL SECTION

10 synonyms
10 antonyms FROM GRE
12 questions related to a passage (reading comprehension)

APTITUDE:
1) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
Sol) The destination place is 80 degree west to the starting place. Hence the time difference between these two places is 5 hour 20 min. (=24hr*80/360).

2)) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent? Please tell me the answer with explanation. Very urgent.
Sol) see it doesn't matter that what the time is being taken to fill the bucket. after reaching program it waits there for 10ms and back to the programmer in 20 ms. then total time to get the response is 20ms +10 ms=30ms

3) Three companies are working independently and receiving the savings 20%, 30%, 40%. If the companies work combinely, what will be their net savings?
suppose total income is 100
so amount x is getting is 80
y is 70
z =60
total=210
but total money is 300
300-210=90
so they are getting 90 rs less
90 is 30% of 300 so they r getting 30% discount

4)) If G(0) = -1 G(1)= 1 and G(N)=G(N-1) - G(N-2) then what is the value of G(6)?
ans: -1
because g(2)=g(1)-g(0)=1+1=2
g(3)=1
g(4)=-1
g(5)=-2
g(6)=-1

5)) what's the answer for that :
A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
A -> 1 1 0 0 0 1 0 1
B -> 0 0 1 1 0 0 1 1
C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 ( - =minus, u=union)
Find ((A - C) u B) =?
To find A-C, We will find 2's compliment of C and them add it with A,
That will give us (A-C)
2's compliment of C=1's compliment of C+1
=11000101+1=11000110
A-C=11000101+11000110
=10001001
Now (A-C) U B is .OR. logic operation on (A-C) and B
10001001 .OR . 00110011
Whose decimal equivalent is 187.

6)) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5).
Sol) initial x (1,1) = 3000 u have to find from x(8,1)so u have x(1,1),x(1,2) ... x(7,7) = so u have totally 7 * 7 = 49 elements u need to find for x(8,5) ? here we have 5 elements each element have 4 bytes : (49 + 5 -1) * 4 = 212 -----( -1 is to deduct the 1 element ) 3000 + 212 = 3212

7) In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm. Ans. At 9pm 7.5 more
Sol) In equestion first put t=9,
we will get 34.5...........................(1)
now put t=4,
we will get 27..............................(2)
so ans=34.5-27
=7.5

8)) A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph.another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same if the second person was travelling at a speed of 35 mph. find the speed limit
Sol) (x+10)=(x+35)/2
solving the eqn we get x=15

9))A work is done by the people in 24 min. One of them can do this work alone in 40 min. How much time required to do the same work for the second person
Sol) Two people work together in 24 mins.
So, their one day work is
(1/A)+(1+B)=(1/24)
One man can complete the work in 40mins
one man's one day work (1/B)= (1/40)
Now,
(1/A)=(1/24)-(1/40)
(1/A)=(1/60)
So, A can complete the work in 60 mins

10))One fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type the same matter in 3hr. If both do combinely in how much time they will finish.
Sol) Faster one can do 1/2 of work in one hourslower one can do 1/3 of work in one hour both they do (1/2+1/3=5/6) th work in one hour. so work will b finished in 6/5=1.2 hour i e 1 hour 12 min.

11)A fisherman's day is rated as good if he catches 9 fishes, fair if 7 fishes and bad if 5 fishes. He catches 53 fishes in a week n had all good, fair n bad days in the week. So how many good, fair n bad days did the fisher man had in the week
Ans:4 good, 1 fair n 2 bad days
Sol) Go to river catch fish
4*9=36
7*1=7
2*5=10
36+7+10=53...
take what is given 53
good days means --- 9 fishes so 53/9=4(remainder=17) if u assume 5 then there is no chance for bad days.
fair days means ----- 7 fishes so remaining 17 --- 17/7=1(remainder=10) if u assume 2 then there is no chance for bad days.
bad days means -------5 fishes so remaining 10---10/5=2days.
Ans: 4 good, 1 fair, 2bad. ==== total 7 days

12)How the given string how many Y?s are followed by L that are not followed by PYLYPQMYLPMLYLLYQMYYLQYLPLYAMLYLM Sol. Only count those pair by YL and discard pairs of YLP ??..
ans =4

13). First & second, third and fourth, fifth and sixth letter of word SENSATIONALY are interchanged find the 12th letter form right.
Sol. The interchanged word is ESSNTAIONALY. Now start counting from Right the 12th letter is E.

14. What is the largest prime number which can be stored in 6 bit register?
Sol. As the register is 6 bit long we can store max number 63 (if all bits are 1).But 63 is not prime the largest prime number is 61.
Ans = 61.

15) Number of faces, vertices and edges of a cube
Ans. 6, 8, 12

16. which of the following heaving highest standard deviation.
a. 9,0,9,0,9,0 b. 9,-9,0,9,0,-9 c. 9,-9,9,-9,9,-9 d. 9,9,9,9,9,9
Ans. C, standard deviation is 18(i.e. the difference between two consecutive terms is highest).

17. Find the result of the following expression- M (737, 7) +R (3.4) +T (7. 7)-R (6.4) if, M denotes modules operation, R denotes round-off, T denotes truncations?
Sol): 2+3+7-6 = 6

18). Which shape will be obtained by using these values of X & Y?
X Y
0 0.00001
10 1.02
100 1.72
1000 3.00
9999 4.72
Sol): Y= log10(X)

19.Find d unit of given expression - (Force*Distance)/ (Velocity *Velocity)?
Sol): (M*a*L)/(LT-1*LT-1) = (M*LT-2*L)/(L2T-2) = Mass

20. A can copy 20 pages in 4 hours and A and B can copy 70 pages in 10 hours. How much time B will take to copy 26 pages
Sol. A?s 1 hour work =20/4=5 pages , A+B?s 1 hour work = 7 pages So B?s 1 hour work =7-5=2 pages. Time taken by B to copy 26 pages =26/2=13 hours

21. Find d Odd one out? JAVA b. LISP c. Small talk d. Eiffel
Ans. All other except LISP are object oriented programming languages.

22. Match the following
1. Male ? Boy a. A type of
2. Square - Polygon b. A part of
3. Roof - Building c. Not a type of
4. Mushroom ? Vegetables d. A superset of
Ans: 1- d, 2- a, 3- b, 4- c

23. Find the value of 232 in the base 5
Sol. Divide 232 by 5 until the number is reduced to zero and select the reminder from bottom to up
ans = 1412

24. A power unit is there by the bank of the river of 900 mtr width. a cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 3000 mtr away from the power unit. The cost of the cable bellows water Rs5 / mtr and cost of cable on the bank is Rs 4/ mtr. Find the pt where the cable cut through the river.
a.2800 b. 3000 c. 2100 b.3900
Sol. Just use simple trigonometry
Ans: 2100

25. Given \$ means squaring and % means change of sign then find the value of \$%\$2-%\$%2 ?
Ans. 20

26. In two dimensional array X(6,9) each element occupies 4 bytes of memory. If the address of first element X(1,1)is 3000 then what will be the address of the last element X(2,3) ?
Sol. Remember that we have been asked to write to find address of last element not of first element. 3000+8*4+3*4+3(for last element) = 3047

27. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 8 Hrs later at a place with coordinates 36N 80W. What is the local time when my plane landed.
Ans. Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes . If west to east add time else subtract time) and measure the longitude form GMT do the difference between the longitude is 90 degree=90*4=360minutes=6 hours. Don?t take into account the value of N and S if any. So the local time of landing = 2+8-6=4am.

29 Which of the following are orthogonal pairs? a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j
Sol. The product of slope(y/x) of two equations should be -1
ans = a & c

30. Find d singular matrix from a given set of matrices?
a) 2 3 b) 4 16 c) 0 5 d) 9 8
4 5 1 4 1 5 4 5
Sol): b (Hint: det (A) = 0 i.e. ((a11+a22)-(a12+a21))

31) Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP e .Ingress
ans : = HTTP

32). Select the odd one out. a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel.
Ans. b

33). Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2
Ans. d

34). Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP
Ans. c

35). The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
Ans. 0.5%

36. which one is the power of 4=
(ans.4096)

last 5 to 6 qns on: A Venn diagram ,A bar graph

CRITICAL REASONING
there would be 3 passages and 4 questions each (total 12 quest)
NOTE: go through GRE BARRON'S 12th edition i m giving some important passages as seen in fresherworld :-

Model test 1: Section5 - qns 1-4 (motorist), qns 13-16 (red and brown)

Section6 - qns 1-4 (conservative, democratic), qns 8-11 (latin, sanskrit), qns 12-18 (joe,larry,ned), qns 19-22 (a causes b)

Model test 2: Section1 - qns 19-22 (wallachia and rumelia) ---i got this qn, but the names were changed as london and paris , and a,b,c etc were changed as french, italian etc.

Section6 - qns 8-12 ( ashland , liverpool), qns 13-16 (spelunker) ---i got this qn, qns 17-22 (pesth) ---i got this one too

Model test 3: Section6 - qns 1-4 (all Gs are Hs)

Model test 4: Section5 - qns 8-11 (horizontal row), qns 19-22 (a,b,c cause d)

Section6 - qns 8-12 (spanish, italian), qns 13-16 (all As, Bs), qns 17-22 (progressive federal party)

Model test 5: Section3 - qns8-11 (museum), qns 19-22 (A is the father)

Section7- qns 1-5 (prahtu, brahtu), qns 21-25 (scurvy)

This passages are more than enough to clear critical reasoning, with out GRE barrons 12th edition it is difficult to clear the written test .
If u cannot understand them just MUG UP the ans.

TECHNICAL/HR:
3.why?
4.wat is FIBONACII SERIES?
5. what is FACTORIAL N ITS PROGRAM? U have to explain about it
6.abt my project n its real life applications
7. what subjects r in your branch??
8.wat is POWER AMPLIFIER, ITS DIAGRAM (as my branch is ETC)
9. THYRISTOR, ITS DIAGRAM, APPLICAIONS
10.DIFF BETWEEN 8085 N 8086 MP
I answered 70% ans correctly & rest answered confidently (i knew that i m wrong but ans confidently)

finally got selected (from our college 159 cse-60,etc-40,it-35 ,others)
FOR CSE, IT:operating system n C.N. IS VERY IMP

IMP: WHAT R U ANSWERING ,SAY CONFIDENTLY ,SPEAK GOOD ENGLISH,

FINALLY WISH U ALL THE BEST N SEE U IN TCS