TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Mody Institute Of Technology And Science-02 Mar 2008

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Mody Institute Of Technology And Science-02 Mar 2008


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    TCS PAPER ON 2nd MARCH 2008

    Hey Everybody... TCS conducts an online test which comprises of three sections.
    Section 1: ENGLISH(40 Questions,20 Minutes)
    Section 2:QUANTITATIVE APTITUDE(32 Questions,40 Minutes)
    Section 3:CRITICAL REASONING(3 Paragraphs,30 Minutes)
     

    SECTION 1:
    This section comprises of 10 synonyms,10 antonymns and 2 comprehensions.

    For synonymns and antonyms,refer GRE BARRON'S 12TH EDITION.Also refer to the antonym questions of part two and high frequency word list in any GRE'S edition.

    Some of them which i got were:
    ANTONYMS:
    1.)Antithetical
    2.)Stupefy
    3.)Hidebound
    4.)Hedge
    5.)Sequestor

    SYNONYMS:
    1.)Celibacy
    2.)Equanimity
    3.)Moribund
    4.)Contumacious
    5.)Pandemonium

    For comprehensions,just properly attempt any one of the two.And the other one could be done away with guess work. 

    SECTION 2:
    1.) Find the result of the following expression- M (737, 7) +R (3.4) +T (7. 7)-R (6.4) if, M denotes modules operation, R denotes round-off, T denotes truncations?
    Sol. 2+3+7-6 = 6

    2.)In a city, temperature at noon varies according to -t^2/6 + 4t + 12, where t is elapsed time. Find the percentage change in temperature from 3pm. to 6 pm.
    Sol.In equation first put t=3,
    we will get 25.5........................... (1)
    Now put t=6,
    we will get 42.............................. (2)
    So %change = ((42-25.5)/42)*100) 
    =39.3

     

    3.)If g(0) = 1, g(1) = -1 and g(n) = g(n-1)-g(n-2) then calculate g(5).
    Sol. Start with g(2) = g(1) - g(0) = -1 - 1 = -2,  g(3) = g(2) - g(1) = -2+1 = -1,  g(4) = g(3)-g(2) =  -1+2 = 1,  g(5) = g(4)-g(3) = 1+1 = 2.

    4.)Which shape will be obtained by using these values of X & Y?

         X                                  Y

    0                               0.00001

    10                               1.02

    100                             1.72

    1000                           3.00

    9999                           4.72
    Sol): Y= log10(X)

    5.)Find d unit of given expression - (Force*Distance)/ (Velocity *Velocity)?
    Sol. MASS

    6.)A can copy 20 pages in 4 hours and A and B can copy 70 pages in 10 hours. How much time B will take to copy 26 pages?
    Sol. A?s 1 hour work =20/4=5 pages , A+B?s 1 hour work = 7 pages So B?s 1 hour work =7-5=2 pages. Time taken by B to copy 26 pages =26/2=13 hours. 

    7.)
    . A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 20%, 30% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined?
    Sol.Method is (80/100*70/100*90/100)*100 = 50.4
    So, economy = 100-50.4 = 49.6

    8.)What is the largest prime number which can be stored in 6 bit register?
    Sol.61....[(2^n)-1],it gives 64 but the nearest prime no is 61.

    9.)How the given string how many Y?s are followed by L that are not followed by PYLYPQMYLPMLYLLYQMYYLQYLPLYAMLYLM

    Sol. Only count pairs of YL and discard pairs of YLP.ans would be 4 in this case.

    10.) Find d singular matrix from a given set of matrices?

      a) 2 3    b) 4 16     c) 0 5     d) 9 8

          4 5        1 4         1 5          4 5

    Sol....b)[det (A) = 0 i.e. ((a11+a22)-(a12+a21)]

    11.)  Which of the following are orthogonal pairs? a. 3i+2j b. i+j   c. 2i-3j d. -7i+j ?
    Sol. The product of slope(y/x) of two equations should be -1.Therefore ans is a and c.

    12.)  

    My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 8 Hrs later at a place with coordinates 36N 80W. What is the local time when my plane landed?
    Sol. Every1 deg longitude=4 minutes . If west to east add time else subtract time and measure the longitude form GMT.Since 90 degree=90*4=360minutes=6 hours. Don?t take into account the value of N and S if any. So the local time of landing = 2+8-6=4am. 



     

    13.)In two dimensional array X(6,9) each element occupies 4 bytes of memory. If the address of first element X(1,1)is 3000 then what will be the address of the last element X(2,3)  ? 
    Sol.X(J,K)=Base+w[N(J-1)+(K-1)].This is what i read in DSA where M=6 and N=9.
    Therefore...3000+4[9(2-1)+(3-1)]

    14.)A power unit is there by the bank of the river of 900 mtr width. a cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 3000 mtr away from the power unit. The cost of the cable bellows water Rs5 / mtr and cost of cable on the bank is Rs 4/ mtr. Find the pt where the cable cut through the river.                                      
    a.2800        b. 3000         c. 2100     b.3900 
    Sol. Just use simple trigonometry             
    Ans: 2100(3000-900)

    15.)   Find d Odd one out?   JAVA b. LISP c. Small talk d. Eiffel
    Sol. All other except LISP are object oriented programming languages.


    16.) Match the following
    1. Male ? Boy                           a. A type of
    2. Square - Polygon                   b. A part of     
    3. Roof - Building                      c. Not a type of
    4. Mushroom ? Vegetables       d. A superset of 
    Sol. 1- d, 2- a, 3- b, 4- c  

    17.)Which of the following heaving highest  standard deviation?
    a. 9,0,9,0,9,0          b. 9,-9,0,9,0,-9   c. 9,-9,9,-9,9,-9    d. 9,9,9,9,9,9
    Sol.C, standard deviation is 18(i.e. the difference between two consecutive terms is highest).

     

    And some questions from bar diagrams and pie charts.

    SECTION 3:


    For this section go through the model test papers of GRE BARRON'S 12TH EDITION.Please do them.Without them it would be difficult to solve them during the exam.

    INTERVIEW:
    I had three rounds of interview.The 1st one was technical,the second and third comprised of HR and MR questions.Yoir interview depends on the panel you have got.So a little bit of luck also plays its part in the interview.But remember to be confident,not overconfident.If you don't know something,tell them that u have read it somewhere but can't remember right at that moment or say sorry i have not read about it.Don't show your arrogance and don't interrupt the interviewer.Try to be humble to the most and try thinkin before answering.Take your time and then answer but don't fumble while trying to answere at once.And also show them time and again how TCS has always been your Dream Company.

    I am happy to be a part of such a prestigious company.If you believe in yourself and have faith in God..you'll definitely be a part of TCS too.So wishing ALL THE BEST to the aspiring ones.





2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.