TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Mallabhum Institute Of Technology,Bishnupur-09 Feb 2010

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Mallabhum Institute Of Technology,Bishnupur-09 Feb 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hi Friends this is Danish from Mallabhum Institute of Technology
    TCS  visited our campus on 9th February 2010.
    Out of 146 seated 86 cleared apti and finally 49 are selected and I am also the lucky one.
    Here is the pattern for test :
    There were 3 sections
    Section 1: Verbal (Total 30 questions 10 antonym, 10 Synonym & sentence completion--- 20 mins  )
    Section 2 : Quantitative Aptitude(38 questions --- 40 mins)
    Sectiom 3: Critical reasoning(3 Analysis Paragraphs 12 questions --- 30 mins)
    For Section 1 go through the High Frequency Words of Barrons u will get some common words from there 30-50% of them will be repeated from previous TCS papers and if u r not able to remember all the word then remember in such a way that after seeing the options u can recall the answer.
    NOTE: During the Exam..you should be careful..because on the computer screen the names  Synonyms & Antonyms will be placed side by side so that we may by mistake choose an antonym instead of a synonym?so Be Careful..
    For Section 2 this is the most scoring section go through the previous year papers of TCS, questions are usually repeated
    sometimes they change the numeric values but the methods remain same, in our case the numeric value of maximum qstns were changed, just know the logic to solve here i m giving some sample questions: 
    1) If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 ?
    Sol) log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364, then
    log 0.319=log0.318+(log0.318-log0.317) = 0.3396
    2) A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there ?
    Sol) x= 2 kg Packs
    y= 1 kg packs
    x + y = 150     .......... Eqn 1
    2x + y = 264   .......... Eqn 2
    Solve the Simultaneous equation; x = 114
    so, y = 36
    ANS :  Number of 2 kg Packs = 114.
    3) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
    a) 6:00 am
    b) 6:40am
    c) 7:40
    d) 7:00
    e) 8:00
    Sol) The destination place is 80 degree west to the starting place. Hence the time difference between these two places is 5 hour 20 min. (=24hr*80/360).
    When the flight landed, the time at the starting place is 12 noon (2 AM + 10 hours).
    Hence, the time at the destination place is 12 noon - 5:20 hours = 6: 40 AM
    4) A plane moves from 9?N40?E to 9?N40?W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time ?
    Sol) Since it is moving from east to west longitude we need to add both
    ie,40+40=80
    multiply the ans by 4
    =>80*4=320min
    convert this min to hours is, 5hrs 33min
    It takes 8hrs totally . So 8-5hr 30 min=2hr 30min
    So the ans is 10am+2hr 30 min
    =>ans is 12:30 it will reach
    5) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent? Please tell me the answer with explanation.
    Sol) see it doesn't matter that wat the time is being taken to fill the bucket.after reaching program it waits there for 10ms and back to the programmer in 20 ms.then total time to get the response is 20ms +10 ms=30ms...it's so simple....
    6) A file is transferred from one location to another in 'buckets'. The size of the bucket is 10 kilobytes. Each bucket gets filled at the rate of 0.0001 kilobytes per millisecond. The transmission time from sender to receiver is 10 milliseconds per bucket. After the receipt of the bucket the receiver sends an acknowledgement that reaches sender in 100 milliseconds. Assuming no error during transmission, write a formula to calculate the time taken in seconds to successfully complete the transfer of a file of size N kilobytes.
    (n/1000)*(n/10)*10+(n/100)....as i hv calculated...~~!not 100% sure
    7) A fisherman's day is rated as good if he catches 9 fishes, fair if 7 fishes and bad if 5 fishes. He catches 53 fishes in a week n had all good, fair n bad days in the week. So how many good, fair n bad days did the fisher man had in the week
    Ans:4 good, 1 fair n 2 bad days
    Sol) Go to river catch fish
    4*9=36
    7*1=7
    2*5=10
    36+7+10=53...
    take what is given 53
    good days means --- 9 fishes so 53/9=4(remainder=17)  if u assume 5 then there is no chance for bad days.
    fair days means ----- 7 fishes so remaining 17 --- 17/7=1(remainder=10) if u assume 2 then there is no chance for bad days.
    bad days means -------5 fishes so remaining 10---10/5=2days.
    Ans: 4 good, 1 fair, 2bad. ==== total 7 days.
    x+y+z=7--------- eq1
    9*x+7*y+5*z=53 -------eq2
    multiply eq 1 by 9,
    9*x+9*y+9*z=35 -------------eq3
    from eq2 and eq3
    2*y+4*z=10-----eq4
    since all x,y and z are integer i sud put a integer value of y such that z sud be integer in eq 4 .....and ther will be two value y=1 or 3 then z = 2 or 1 from eq 4
    for first  y=1,z=2 then from eq1 x= 4
    so 9*4+1*7+2*5=53.... satisfied
    now for second y=3 z=1 then from eq1 x=3
    so 9*3+3*7+1*5=53 ......satisfied
    so finally there are two solution of this question
    (x,y,z)=(4,1,2) and (3,3,1)...
    8) Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?
    Sol) Let no. of fish x catches=p
    no. caught by y =r
    r=5p.
    r+p=42
    then p=7,r=35
    9) Three companies are working independently and receiving the savings 20%, 30%, 40%. If the companies work combinely, what will be their net savings?
    suppose total income is 100 http:/
    so amount x is getting is 80
    y is 70
    z =60
    total=210
    but total money is 300
    300-210=90
    so they are getting 90 rs less
    90 is 30% of 300 so they r getting 30% discount
    10) The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their expenditures is 4:5. Find the ratio of their savings if the savings of C is one fourths of his income?
    Sol) incomes:3:4
    expenditures:4:5
    3x-4y=1/4(3x)
    12x-16y=3x
    9x=16y
    y=9x/16
    (3x-4(9x/16))/((4x-5(9x/16)))
    ans:12/19
    11) If G(0) = -1 G(1)= 1 and G(N)=G(N-1) - G(N-2) then what is the value of G(6)?
    Ans: -1
    bcoz g(2)=g(1)-g(0)=1+1=2
    g(3)=1
    g(4)=-1
    g(5)=-2
    g(6)=-1
    12) If A can copy 50 pages in 10 hours and A and B together can copy 70 pages in 10 hours, how much time does B takes to copy 26 pages?
    Sol) A can copy 50 pages in 10 hrs.
    A can copy 5 pages in 1hr.(50/10)
    now A & B can copy 70 pages in 10hrs.
    thus, B can copy 90 pages in 10 hrs.[eqn. is (50+x)/2=70, where x--> no. of pages B can copy in 10 hrs.]
    so, B can copy 9 pages in 1hr.
    therefore, to copy 26 pages B will need almost 3hrs.
    since in 3hrs B can copy 27 pages.
    13) what's the answer for that : A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
    A -> 1 1 0 0 0 1 0 1
    B -> 0 0 1 1 0 0 1 1
    C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 ( - =minus, u=union)
    Find ((A - C) u B) =?
    To find A-C, We will find 2's compliment of C and them add it with A,
    That will give us (A-C)
    2's compliment of C=1's compliment of C+1
    =11000101+1=11000110
    A-C=11000101+11000110
    =10001001
    Now (A-C) U B is .OR. logic operation on (A-C) and B
    10001001 .OR . 00110011
    The answer is = 10111011,
    Whose decimal equivalent is 187.
    14) One circular array is given(means memory allocation tales place in circular fashion) diamension(9X7) and sarting add. is 3000, What is the address of (2,3)........
    Sol) it's a 9x7 int array so it reqiure a 126 bytes for storing.b'ze integer value need 2 byes of memory allocation. and starting add is 3000
    so starting add of 2x3 will be 3012.
    15) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5).
    Sol) initial x (1,1) = 3000 u hav to find from x(8,1)so u have x(1,1),x(1,2) ... x(7,7) = so u have totally 7 * 7 = 49 elementsu need to find for x(8,5) ? here we have 5 elements each element have 4 bytes : (49 + 5 -1) * 4 = 212 -----( -1 is to deduct the 1 element ) 3000 + 212 = 3212
    16) Which of the following is power of 3
    a) 2345
    b) 9875
    c) 6504
    d) 9833
    17) The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied ?
    Sol) M=sqrt(100N)
    N is increased by 1%
    therefore new value of N=N + (N/100)
                    =101N/100
    M=sqrt(100 * (101N/100) )
    Hence, we get M=sqrt(101 *  N)
    18)
    1)SCOOTER --------- AUTOMOBILE--- A. PART OF

    2.OXYGEN----------- WATER ------- B. A Type of

    3.SHOP STAFF------- FITTERS------ C. NOT A TYPE OF

    4. BUG -------------REPTILE------ D. A SUPERSET OF
    1)B   
    2)A
    3)D    
    4)C
    19) A bus started from bustand at 8.00a m and after 30 min staying at destination, it returned back to the bustand. the destination is 27 miles from the bustand. the speed of the bus 50 percent fast speed. at what time it returns to the bustand
    this is the step by step solution:
    a bus cover 27 mile with 18 mph in =27/18= 1 hour 30 min. and it wait at stand =30 min.
    after this speed of return increase by 50% so 50%of 18 mph=9mph
    Total speed of returnig=18+9=27
    Then in return it take 27/27=1 hour
    then total time in joureny=1+1:30+00:30 =3 hour
    so it will  come at 8+3 hour=11 a.m.
    So Ans==11 a.m
    20) In two dimensional array X(7,9) each element occupies 2 bytes of memory.If the address of first element X(1,1)is 1258 then what will be the address of the element X(5,8) ?
    Sol) Here, the address of first element x[1][1] is 1258 and also 2 byte of memory is given. now, we have to solve the address of element x[5][8], therefore, 1258+ 5*8*2 = 1258+80 = 1338 so the answer is 1338. 
    21) The temperature at Mumbai is given by the function: -t2/6+4t+12 where t is the elapsed time since midnight. What is the percentage rise (or fall) in temperature between 5.00PM and 8.00PM?
    22) Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day.  Sum of the low temperature and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low temp?
    Sol) Let highest temp be x
    so low temp=1/3 of x of 1/2 of x plus x/2 i.e. x/6+x/2
    total temp=x+x/6+x/2=100
    therefore, x=60
    Lowest temp is 40
    23) In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.
    Ans. At 9pm 7.5 more
    Sol) In equestion  first put t=9,
    we will get 34.5...........................(1)
    now put t=4,
    we will get 27..............................(2)
    so ans=34.5-27
              =7.5
    24) A person had to multiply two numbers. Instead of multiplying by 35, he multiplied by 53 and the product went up by 540. What was the raised product?
    a) 780    
    b) 1040  
    c) 1590  
    d) 1720
    Sol) x*53-x*35=540=> x=30 therefore, 53*30=1590 Ans
    25) How many positive integer solutions does the equation 2x+3y = 100 have?
    a) 50  
    b) 33  
    c) 16   
    d) 35
    Sol) There is a simple way to answer this kind of Q's given 2x+3y=100, take l.c.m of 'x' coeff and 'y' coeff i.e. l.c.m of 2,3 ==6then divide 100 with 6 , which turns out 16 hence answer is 16short cut formula--- constant / (l.cm of x coeff and y coeff)
    26) The total expense of a boarding house are partly fixed and partly variable with the number of boarders. The charge is Rs.70 per head when there are 25 boarders and Rs.60 when there are 50 boarders. Find the charge per head when there are 100 boarders.
    a) 65   
    b) 55  
    c) 50  
    d) 45
    Sol)
    Let a = fixed cost and k = variable cost and n = number of boarders
    total cost when 25 boarders c = 25*70 = 1750 i.e. 1750 = a + 25k
    total cost when 50 boarders c = 50*60 = 3000 i.e. 3000 = a + 50k
    solving above 2 eqns, 3000-1750 = 25k i.e. 1250 = 25k i.e. k = 50
    therefore, substituting this value of k in either of above 2 eqns we get
    a = 500 (a = 3000-50*50 = 500 or a = 1750 - 25*50 = 500)
    so total cost when 100 boarders = c = a + 100k = 500 + 100*50 = 5500
    so cost per head = 5500/100 = 55
    27) Amal bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was half more than what Amal had paid. What % of the total amount paid by Amal was paid for pens?
    a) 37.5%    
    b) 62.5%  
    c) 50%  
    d) None of these
    Sol)
    Let, 5 pens + 7 pencils + 4  erasers = x  rupees
    so 10 pens  + 14 pencils + 8 erasers = 2*x rupees
    also mentioned, 6 pens + 14 pencils + 8 erarsers = 1.5*x rupees
    so (10-6) = 4 pens = (2-1.5)x rupees
    so 4 pens = 0.5x rupees => 8 pens = x rupees
    so 5 pens = 5x/8 rupees  = 5/8 of total (note x rupees is total amt paid byamal)
    i.e 5/8 = 500/8% = 62.5% is the answer
    28) I lost Rs.68 in two races. My second race loss is Rs.6 more than the first race. My friend lost Rs.4 more than me in the second race. What is the amount lost by my friend in the second race?
    Sol)
    x + x+6 = rs 68
    2x + 6 = 68
    2x = 68-6
    2x = 62
    x=31
    x is the amt lost in I race
    x+ 6 = 31+6=37 is lost in second race
    then my friend lost 37 + 4 = 41 Rs
    29) Ten boxes are there. Each ball weighs 100 gms. One ball is weighing 90 gms. 
    i) If there are 3 balls (n=3) in each box, how many times will it take to find 90 gms ball?
    ii) Same question with n=10
    iii) Same question with n=9
    when n=3
    (i) nC1= 3C1 =3 for 10 boxes .. 10*3=30
    (ii) 10C1=10 for 10 boxes ....10*10=100
    (iii)9C1=9 for 10 boxes .....10*9=90
    30) (1-1/6) (1-1/7).... (1- (1/ (n+4))) (1-(1/ (n+5))) = ?
    leaving the first numerater and last denominater, all the numerater and denominater will cancelled out one another.
    Ans. 5/(n+5)
    31) A face of the clock is divided into three parts. First part hours total is equal to the sum of the second and third part. What is the total of hours in the bigger part?
    Sol) the clock normally has 12 hr
    three parts x,y,z
    x+y+z=12
    x=y+z
    2x=12
    x=6
    so the largest part is 6 hrs
    32) With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much distance travels
    Sol) 4/5 full tank= 12 mile
    1 full tank= 12/(4/5)
    1/3 full tank= 12/(4/5)*(1/3)= 5 miles
    33) wind blows 160 miles in 330min.for 80 miles how much time required
    Sol) 160 miles= 330 min
    1 mile = 330/160
    80 miles=(330*80)/160=165 min.
    34) A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph.another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same if the second person was travelling at a speed of 35 mph. find the speed limit
    Sol)
    (x+10)=(x+35)/2
    solving the eqn we get x=15
    35) A sales person multiplied a number and get the answer is 3 instead of that number divided by 3. what is the answer he actually has to get.
    Sol) Assume 1
    1* 3 = 3
    1*1/3=1/3
    so he has to got 1/3
    this is the exact answer
    36) A person who decided to go weekend trip should not exceed 8 hours driving in a day average speed of forward journey is 40 mph due to traffic in Sundays the return journey average speed is 30 mph. How far he can select a picnic spot.
    37) Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 hinge as higher temperature in a day. Sum of the low temp and high temp is 100 c. then what is the low temp.
    Ans is 40 c.
    Sol) let x be the highest temp. then,
    x+x/2+x/6=100.
    therefore, x=60 which is the highest temp
    and 100-x=40 which is the lowest temp.
    38) car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken 1/4 gallons more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up.
    Sol) let feul consumed in coming up is x. thus equation is: x+1.25x=4.5ans:2gallons
    39) A work is done by the people in 24 min. One of them can do this work alone in 40 min. How much time required to do the same work for the second person
    Sol) Two people work together in 24 mins.
    So, their one day work is
    (1/A)+(1+B)=(1/24)
    One man can complete the work in 40mins
    one man's one day work (1/B)= (1/40)
    Now,
    (1/A)=(1/24)-(1/40)
    (1/A)=(1/60)
    So, A can complete the work in 60 mins.
    40) In a company 30% are supervisors and 40% employees are male if 60% of supervisors are male. What is the probability? That a randomly chosen employee is a male or female?
    Sol) 40% employees are male if 60% of supervisors are male so for 100% is 26.4%so the probability is 0.264
    41) In 80 coins one coin is counterfeit what is minimum number of weighing to find out counterfeit coin
    Sol) the minimum number of wieghtings needed is just 5.as shown below
                (1)    80->30-30
                (2)      15-15
                (3)       7-7  
                (4)      3-3               
                (5)      1-1
    42) 2 oranges, 3 bananas and 4 apples cost Rs.15. 3 oranges, 2 bananas, and 1 apple costs Rs 10. What is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples?
    2x+3y+4z=15
    3x+2y+z=10 adding
    5x+5y+5z=25
    x+y+z=5 that is for 1 orange, 1 bannana and 1 apple requires 5Rs.
    so for 3 orange, 3 bannana and 3 apple requires 15Rs.
    i.e. 3x+3y+3z=15
    43) In 8*8 chess board what is the total number of squares refers
    Sol) odele discovered that there are 204 squares on the board We found that you would add the different squares - 1 + 4 + 9 + 16+ 25 + 36 + 49 + 64.
    Also in 3*3 tic tac toe board what is the total no of squares
    Ans 14 ie   9+4(bigger ones)+1 (biggest one)
    If you ger 100*100 board just use the formula
    the formula for the sum of the first n perfect squares is
                            n x (n + 1) x (2n + 1)
                            ______________________
                                      6
    if in this formula if you put n=8 you get your answer 204
    44) One fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type the same matter in 3hr. If both do combinely in how much time they will finish.
    Sol) Faster one can do 1/2 of work in one hourslower one can do 1/3 of work in one hourboth they do (1/2+1/3=5/6) th work in one hour.so work will b finished in 6/5=1.2 hour i e 1 hour 12 min.
    45) If Rs20/- is available to pay for typing a research report & typist A produces 42 pages and typist B produces 28 pages. How much should typist A receive?
    Here is the answer Find of 42 % of 20 rs with respect to 70 (i.e 28 + 42) ==> (42 * 20 )/70 ==> 12 Rs
    46) An officer kept files on his table at various times in the order 1,2,3,4,5,6. Typist can take file from top whenever she has time and type it.What order she cann't type.?
    47) In some game 139 members have participated every time one fellow will get bye what is the number of matches to choose the champion to be held?
    the answer is 138 matches
    Sol) since one player gets a bye in each round,he will reach the finals of the tournament without playing a match. therefore 137 matches should be played to detemine the second finalist from the remaining 138 players(excluding the 1st player) therefore to determine the winner 138 matches shd be played.
    48) One rectangular plate with length 8inches, breadth 11 inches and 2 inches thickness is there. What is the length of the circular rod with diameter 8 inches and equal to volume of rectangular plate?
    Sol) Vol. of rect. plate= 8*11*2=176
    area of rod=(22/7)*(8/2)*(8/2)=(352/7)
    vol. of rod=area*length=vol. of plate
    so length of rod= vol of plate/area=176/(352/7)=3.5
    49) One tank will fill in 6 minutes at the rate of 3cu ft /min, length of tank is 4 ft and the width is 1/2 of length, what is the depth of the tank?
    3 ft 7.5 inches
    50) A man has to get air-mail. He starts to go to airport on his motorbike. Plane comes early and the mail is sent by a horse-cart. The man meets the cart in the middle after half an hour. He takes the mail and returns back, by doing so, he saves twenty minutes. How early did the plane arrive?
    Ans:10min:::assume  he started at 1:00,so at 1:30 he met cart. He returned home at 2:00.so it took him 1 hour for the total journey by doing this he saved 20 min. so the actual time if the plane is not late is 1 hour and 20 min. so the actual time of plane is at 1:40.The cart travelled a time of 10 min before it met him. so the plane is 10 min early.
    51) Ram singh goes to his office in the city every day from his suburban house. His driver Mangaram drops him at the railway station in the morning and picks him up in the evening. Every evening Ram singh reaches the station at 5 o'clock. Mangaram also reaches at the same time. One day Ram singh started early from his office and came to the station at 4 o'clock. Not wanting to wait for the car he starts walking home. Mangaram starts at normal time, picks him up on the way and takes him back house, half an hour early. How much time did Ram singh walked?
    52) 2 trees are there. One grows at 3/5 of the other. In 4 years total growth of the trees is 8 ft. what growth will smaller tree have in 2 years.
    Sol) THE BIG TREE GROWS 8FT IN 4 YEARS=>THE BIG TREE  GROWS 4FT IN 2 YEARS.WHEN WE DIVIDE 4FT/5=.8*3=>2.4
    ans: 1.5 mt 4 (x+(3/5)x)=88x/5=2x=5/4 after 2 years x=(3/5)*(5/4)*2 =1.5
    53) There is a six digit code. Its first two digits, multiplied by 3 gives all ones. And the next two digits multiplied by 6 give all twos. Remaining two digits multiplied by 9 gives all threes. Then what is the code?
    sol) Assume the digit xx xx xx (six digits)
    First Two digit       xx * 3=111
                          xx=111/3=37
    ( first two digits of 1 is not divisible by 3   so we can use 111)
    Second Two digit xx*6=222
                     xx=222/6=37
    ( first two digits of 2 is not divisible by 6   so we can use 222)
    Thrid Two digit    xx*9=333
                       xx=333/9=37
    ( first two digits of 3 is not divisible by 9   so we can use 333)
    54) There are 4 balls and 4 boxes of colours yellow, pink, red and green. Red ball is in a box whose colour is same as that of the ball in a yellow box. Red box has green ball. In which box you find the yellow ball?
    Ans is green...
    Sol) Yellow box can have either of pink/yellow balls.
    if we put a yellow ball in "yellow" box then it wud imply that "yellow" is also the colour of the box which has the red ball(becoz acordin 2 d question,d box of the red ball n the ball in the yellow box have same colour)
    thus this possibility is ruled out...
    therefore the ball in yellow box must be pink,hence the colour of box containin red ball is also pink....
    =>the box colour left out is "green",,,which is alloted to the only box left,,,the one which has yellow ball..
    55) A bag contains 20 yellow balls, 10 green balls, 5 white balls, 8 black balls, and 1 red ball. How many minimum balls one should pick out so that to make sure the he gets at least 2 balls of same color.
    Ans:he should pick 6 ball totally.
    Sol) Suppose he picks 5 balls of all different colours then  when he picks up the sixth one, it must match  any on of the previously drawn ball colour.
    thus he must pick 6 balls
    56) What is the number of zeros at the end of the product of the numbers from 1 to 100
    Sol) For every 5 in unit palce one zero is added Ch eta naS
    so between 1 to 100 there are 10 nos like 5,15,25,..,95 which has 5 in unit place.
    Similarly for every no divisible by 10 one zero is added in the answer so between 1 to 100  11 zeros are added
    for 25,50,75 3 extra zeros are added
    so total no of zeros are 10+11+3=24
    57) 10 Digit number has its first digit equals to the numbers of 1's, second digit equals to the numbers of 2's, 3rd digit equals to the numbers of 3's .4th equals number of 4's..till 9th digit equals to the numbers of 9's and 10th digit equals to the number of 0's. what is the number?.(6marks)
    Ans:2100010006
    2---shows that two 1's in the ans
    1---shows that one 2 in ans
    0---shows no 3 in the ans
    0---shows no 4 in the ans
    0---shows no 5 in the ans
    1---shows one 6 in the ans
    0---shows no 7 in the ans
    0---shows no 8 in the ans
    0---shows no 9 in the ans
    6---shows six 0's in the ans
    58) There are two numbers in the ratio 8:9. if the smaller of the two numbers is increased by 12 and the larger number is reduced by 19 thee the ratio of the two numbers is 5:9. Find the larger number?
    sol) 8x:9x initialy
    8x+ 12 : 9x - 19 = 5x:9x
    8x+12 = 5x
    -> x = 4
    9x = 36 not sure about the answer ..
    59) There are three different boxes A, B and C. Difference between weights of A and B is 3 kgs. And between B and C is 5 kgs. Then what is the maximum sum of the differences of all possible combinations when two boxes are taken each time
    A-B = 3
    B-c = 5
    a-c = 8
    so sum of diff = 8+3+5 = 16 kgs
    60) A and B are shooters and having their exam. A and B fall short of 10 and 2 shots respectively to the qualifying mark. If each of them fired atleast one shot and even by adding their total score together, they fall short of the qualifying mark, what is the qualifying mark?
    Ans is 11
    coz each had atleast 1 shot done so 10 + 1 = 11
    n 9 + 2 = 11
    so d ans is 11
    61) A, B, C, and D tells the following times by looking at their watches. A tells it is 3 to 12. B tells it is 3 past 12. C tells it is 12:2. D tells it is half a dozen too soon to 12. No two watches show the same time. The difference between the watches is 2,3,4,5 respectively. Whose watch shows maximum time?
    sol) A shows 11:57, B shows 12:03, C shows 12:02, and D shows 11:06 therefore, max time is for B
    62) Falling height is proportional to square of the time. One object falls 64cm in 2sec than in 6sec from how much height the object will fall.
    Sol) The falling height is proportional to the square of the time.
    Now, the falling height is 64cm at 2sec
    so, the proportional constant is=64/(2*2)=16;
    so, at 6sec the object fall maximum (16*6*6)cm=576cm;
    Now, the object may be situated at any where.
    if it is>576 only that time the object falling 576cm within 6sec .Otherwise if it is situated<576 then it fall only that height at 6sec.
    63) Gavaskar average in first 50 innings was 50. After the 51st innings his average was 51 how many runs he made in the 51st innings
    Ans) first 50 ings.- run= 50*50=2500
    51st ings.- avg 51. so total run =51*51=2601.
    so run scored in that ings=2601-2500=101 runs.
    64) Anand finishes a work in 7 days, Bittu finishes the same job in 8 days and Chandu in 6 days. They take turns to finish the work. Anand on the first day, Bittu on the second and Chandu on the third day and then Anand again and so on. On which day will the work get over?
    a) 3rd  
    b) 6th  
    c) 9th  
    d) 7th
    Ans is d) 7th day
    Sol) In d 1st day Anand does 1/7th of total work
    similarly,
    Bithu does 1/8th work in d 2nd day
    hence at d end of 3 days, work done = 1/7+1/8+1/6=73/168
    remaining work = (168-73)/168 = 95/168
    again after 6 days of work, remaining work is = (95-73)/168 = 22/168
    and hence Anand completes the work on 7th day.(hope u understood.)
    65) A man, a women and a child can do a piece of work in 6 days,man can do it in 14 days, women can do it 16 days, and in how many days child can do the same work?
    The child does it in 24 days
    66)
    A: 1 1 0 1 1 0 1 1
    B: 0 1 1 1 1 0 1 0
    C: 0 1 1 0 1 1 0 1
    Find ( (A-B) u C )==?
    Hint : 109
    A-B is {A} - {A n B}
    A: 1 1 0 1 1 0 1 1
    B: 0 1 1 1 1 0 1 0
    by binary sub. a-b = 01100001 (1-0=1, 1-1=0,0-0=0, n for the 1st 3 digits 110-011=011)
    now (a-b)uc= 01100001
               or      01101101
    gives 1101101... convert to decimal equals 109
    Select the odd one out?..a. Java  b. Lisp  c. Smalltalk  d. Eiffel. 
     Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP
    .Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2 
    .Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP 
    Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SEVER 
    Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP       
     The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?                                                             
     A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work? 12. In which of the system, decimal number 184 is equal to 1234? 
     Find the value of the 678 to the base-7.                         
     Number of faces, vertices and edges of a cube    
     Complete the series 2, 7, 24, 77,__              
    Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".                                                                        
    Find the result of the following expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)      
    If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as? 
     G(0)= -1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ?        
    That is the max possible 3 digit prime number?                     
    A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit.The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total of laying the cable.           
    units of basic quantities :
        1. (energy * time * time )/(mass * dist) = distance
        2. (momentum * velocity)/(force * time) = velocity
    A salesperson multiplied a number and got the answer 3, instead of that number divided by 3.What is the answer he actually has to get?
    Sol:      (1/3) *1 * 3 = 3, so number = 1 Divided by 3
    Answer: 1/3. 
    A ship started from port and moving with I miles per hour and another ship started from L and moving with H miles per hour. At which place these two ships meet?
        |----|----|----|----|----|----|
      port    G    H    I    J    K    L
      Sol: Answer is between I and J and close to J or  (L*I*H)/(H+I)
    A building with height D shadow up to G. A neighbor building with what height shadows C feet.
        |----|----|----|----|----|----|----|
        A    B    C    D    E    F    G    H
    A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph. Twice twice the same also fined another person for exceeding the same speed limit.  If the second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.
    Sol:      Let ?x? be the speed limit
                Person ?A? was fined for exceeding the speed limit by = 10mph
                Person ?B? was fined for exceeding the speed limit by = twice of ?A?
        = 2*10mph=20mph given that the second person was traveling at the speed of 35mph
          => 35mph ? 20mph = 15mph
    Therefore the speed limit is =15 mph
    For Section 3   Here Starts your Problems?30 Minutes?12 questions..don?t think that there is a lot of  Time..these will be somewhat tougher those who has some touch with such kind..and will be Very Tough.. if you haven?t seen this kind before..so,you should have some practice  relating this kind of questions?  3 paragraphs will be given.. 3X4.. 12 questions.. Here I m giving u some of the pessage from where u will get common..
    Model 1       Section 5           For a motorist there are three ways
                                                          Project Consolidated
                                                          Red and Brown
                                                          Letters A,B,C,D,E,F and G
                          Section 6             In country X
                                                          Latin Sanskrit

                                                          Joe, Larry, Ned?.
                                                          A causes B or C but not both
    Model 2       Section 1            Eight varsity baseball players
                                                          Delegations from Wallachia and Rumelia
                           Section 6             Byram and Adoniram
                                                          Ashalan is north of East Liverpool
                                                          Spelunkers International
                                                          Mr. Pesth??
    Model 3      Section 5             On Sunday Dec 23
                                                          Airedale, Boxer, Collie
                          Sextion 6             All G?s are H?s
                                                          Hotel Miranmar
    Model 4     Section 5              Each word in a horizontal row
                                                           A B C or W may causes D
                          Section 6              Five executive of European
                                                           All A?s B?s C?s D?s E?s F?s are Q?s
                                                           Progressive federal party
    Model 5     Section 3               Homer Meuseum
                                                           A is the father
                       Section 7                 Prahtu and Brihtu marriage
                                                           Scurvy
    After clearing the aptitude interview was there technical and HR was taken combinely there  were 6 panels and interview was taken individually 1:1
    the person who was taking my interview was very friendly
    me : entered and wished Good Afternoon sir
    intrvwr :Good Afternoon and  asked me to sit
    then he introduced himself and then asked
    intrvwr : Tell me about urself?
    me : answrd
    intrvwr : asked my favourite subjects
    me : DBMS nd D.S
    intrvwr : What is DBMS?
    me : answrd
    intrvwr : How an SQL query executes?
    me : answrd
    intrvwr : Whats are the levels in DBMS?
    me : answrd
    intrvwr : What is Operating System? Which O.S and Database i use?
    me : answrd
    intrvwr : Which subject u like apart from Engineering subjects?
    me : Maths
    intrvwr : asked me to find out the no. of roots of an equation.
    me : answrd
    intrvwr : What u like except studies?
    me : answrd
    intrvwr : asked me to explain my project?
    me : answrd
    guys only u should have basic knowledge of subjects u hv read and be confident and be updated with ur projetcs and trainings. 
    Following questions will definitely help you in preparing for the final round.
     Tell me about yourself.
     Why TCS?
     Will you switch over to any other company after joining TCS? If NO then why?
     Are you  mobile? ( Are you ready to go anywhere ?)
    What are the qualities of a good leader?
    What is ur strength and weakness(supprot ur strenght with examples and for weakness--wht u hv done to improve)
    Do you have a plan of doing higher studies ?
    What are your achievements?
    Who is your role model and why?
    Tell about your family background.
    Why should we select you?
    What will you do five years down the line?
    What do you do in your leisure time?
    there is PPT(pre placement talk) before the aptitude listen it carefully and u will be able to answer the Hr questions )
    go through the company website collect all the information about the company
    and remember one thing dont try to bluff the intrviewer
    BE YOURSELF          BE HONEST
    So ALL THE BEST
    See u all in TCS
    Thanx.

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.