TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   KIIT University, Bhubaneswar-15 Dec 2010

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   KIIT University, Bhubaneswar-15 Dec 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hi Friends,

    I am Sambit, from KIIT University. TCS came to our college on 15-12-2010. They conduct selection process per each round. There is 3 rounds.

    1) Aptitude test.
    2) Technical round
    3) HR

    Aptitude test:(35 Questions, 80 mins, online test)
     
    1.  Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression N=40+X+Y-Z, where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be

    Ans: 49

    2.      14 people meet and shake hands. The maximum number of handshakes possible if there is to be no ?cycle? of handshakes is (A cycle of handshakes is a sequence of people a1, a2,?ak, k>2 such that the pairs {a1,a2}, {a2,a3},?, {a(k-1), ak}, {ak, a1} shake hands).

    Ans: 13

    3.   45 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?

    A. All the suspects are lying.

    B. The leftmost suspect is guilty.

    C. The rightmost suspect is guilty.

    Ans: A and B

    4.       One day Snowwhite meets Pal and Unicorn in the Fairyland. She knows the Pal lies on Mondays, Tuesdays and Wednesdays, and tells the truth on the other days of the week. Unicorn, on the other hand, lies on Thursdays, Fridays and Saturdays, but tells the truth on the other days of the week. Now they make the following statements to Snowwhite ? Pal: Yesterday was one of those days when I lie. Unicorn: Yesterday was one of those days when I lie too. What day is it?

    Ans: Thursday

    5.      A greengrocer was selling watermelon at a penny each, chickoos at 2 for a penny and peanuts at 3 for a penny. A father spent 7p and got the same amount of each type of fruit for each of his three children, Jane, Joe and Jill. Jane is three years older than Jill and Joe is exactly half the age of Jane and Jill together. What did each child get ?

    Ans:   1 watermelon, 2 chickoos, 1 peanut

    6.      Given 3 lines  in the plane such that the points of intersection from a triangle with sides of length 20, 20 and 20, the number of points equidistant from all the 3 lines is

    Ans:    1

    7.      33 people {a1, a2,?,a33} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 33 handshakes involving the pairs, {a1,a2}, {a2,a3},?,{a32, a33}, {a33, a1}. Then the size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is

    Ans:   11

    8.      Consider two vessels, the first containing on litre of water and the second containing one litre of pepsi. Suppose you take one glass of water out of the first vessel and pour it into the second vessel. After mixing you take one glass of the mixture from the second vessel and pour it back into the first vessel. Which one of the following statements holds now?

    Ans:  There is as much pepsi in the first vessel as there is water in the second vessel.

    9.      Alok is attending a workshop ?How to do more with less? and today?s theme is Working with fever digits. The speakers discuss how a lot of miraculous mathematics can be achieved if mankind (as well as womankind) had only worked with fever digits. The problem posed at the end of the workshop is ?How many 10 digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4?? Can you help Alok find the answer?

    Ans:   1953125

    10.   For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A?s chances of wining. Let?s assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 11/12 of winning the game. What is the probability that Paul with correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game? 

    Ans: .92

    11.  There are two boxes, one containing 39 red balls and the other containing 26 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box, the probability of getting a red ball is maximized. This maximum probability is

    Ans:     .50

    12.   After the typist writes 40 letters and addresses 40 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?

    Ans:   0

    13.  A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/3 of its distance and that too leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/4 of the distance. By what factor should be hare increase its speed so as  the win the race?

    Ans:    5.00

    14.  A sheet of paper has statements numbered from 1 to 20. For each value of n from 1 to 20, statements n says ?At least n of the statements on this sheet are true.? Which statements are true and which are false?

    Ans:  The first 6 statements are true and the rest are false.(NOT SURE)

    15.  Subha Patel is an olfactory scientist working for International Flavors and Fragrances. She specializes in finding new scents recorded and reconstituted from nature thanks to Living Flower Technology. She has extracted fragrance ingredients from different flowering plants into bottles labeled herbal, sweet, honey, anisic and rose. She has learned that a formula for a perfume is acceptable if and only if it does not violate any of the rules listed: If the perfume contains herbal, it must also contain honey and there must be twice as much honey as herbal. If the perfume contains sweet, it must also contain anisic, and the amount of anisic must equal the amount of sweet. honey cannot be used in combination with anisic. anisic cannot be used in combination with rose. If the perfume contains rose, the amount of rose must be greater than the total amount of the other essence or essences used. Which of  the following could be added to an unacceptable perfume consisting of two parts honey and one part rose to make it acceptable?

    Ans: Two parts rose

    16.  The citizens of planet Oz are 6 fingered and thus have developed a number system in base 6. A certain street in Oz contains 1000 buildings numbered from 1 to 1000. How many 3?s are used in numbering these buildings? Express your answer in base 10.

    Ans:   108

    17.  A schoolyard contains only bicycles and 4 wheeled wagons. On Tuesday, the total number of wheels in the schoolyard was 134. What could be possible number of bicycles?

    Ans:  15

    18.  A sheet of paper has statements numbered from 1 to 20. For all values of n from 1 to 20, statement n says: ?Exactly n of the statements on this sheet are false.? Which statements are true and which are false?

    Ans:  The second last statement is true and the rest are false.

    19.  There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of one litre every hour in A, it gets filled up like 10, 20, 40, 80, 160 .. in tank B. (At the end of first hour, B has 10 litres, second hour it has 20, and so on). If tank B is 1/8 filled after 5 hours, what is the total duration required to fill it completely?

    Ans:  8 hours

    20.  A hollow cube of size 5 cm is taken, with a thickness of 1 cm. It is made of smaller cubes of size 1 cm. If 4 faces of the outer surface of the cube are painted, totally how many faces of the smaller cubes remain unpainted?

    Ans:  488

    21.  The teacher is testing a student?s proficiency in arithmetic and poses the following question: 1/2 of a number is 3 more than 1/6 of the same number. What is the number? Can you help the student find the answer?

    Ans:   9

    22.  A circular dashboard of radius 1.0 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle. What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the periphery?

    Ans:  .25

    23.  A result of global warming is that the ice of some glaciers is melting. 13 years after the ice disappears, tiny plants, called lichens, start to grow on the rocks. Each lichen grows approximately in the shape of a circle. The relationship between the diameter of this circle and the age of the lichen can be approximated with the formula: d=10*(t ? 13) for t > 13, where d represents the diameter of the lichen in millimeters, and t represents the number of years after the ice has disappeared. Using the above formula, calculate the diameter of the lichen, 45 years after the ice has disappeared.

    Ans:   320

    24.  Ferrari S.p.A. is an Italian sports car manufacturer base in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored driver and manufactured race cars before moving into production of street ? legal vehicles in 1947 as Ferrari S.p.A..Throughout its history, the company has bee noted for its continued participation in racing, especially in Formula One, where it has enjoyed great success. Rohit once brought a Ferrari. It could go 2 times as fast as Mohit?s old Mercedes. If the speed of Mohit?s Mercedes is 40 Km/hr and the distance traveled by the Ferrari is 913 Km, find the total time taken for Rohit to drive the distance.

    Ans:  11.41 Hours

    25.  The dynamics of crowd behaviour are hard to study because usually people are not reliable witness of their own behaviour. Now consider 4 people standing in the queue of a supermarket. You want to predict their behaviour based on their age group. You get to know fro the supermarket records that their average age 3 years ago was 48 years. After a while, another person joins the queue and the present average of all the 5 is 46 years. The present age of the last person in the queue is:

    Ans:   26 years

    I attempted 26Q but i don't recollect it now.

    My Heartful Thanks to Freshersworld.com. It helps me alot during the preparation of TCS placements.

    Interview:

    There were around 20 panels consisting 0f 1 member. I was interviewed AT 8 pm.

    Me: Good evening sir
    Hr: Good evening, and handshake with me

    Me: Also handshaked and told myself Sambit and stood around 5 second
    Hr: Please sit down
    Me: Sat and told thank you sir

    Hr: You are from Orissa
    Me: Ya

    Hr: Tell me about yourself.
    Me: Told

    Hr:  U r a electrical enggg?
    Me: Yes sir.

    Hr: Wat is an Induction motor?
    Me: told

    Hr: Your fav. Subject?
    Me: Power system.

    Then he keep on asking 2-3 question from power system.

    Hr: Why TCS?
    Me: told

    Hr: Thnk u.
    Me: Thnk u sir.

    Result was declared at 2:00 AM. 658 students were selected and I was among them.

    All the best frnds.

    See u in TCS.

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.