TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Integral UniversityLucknow-11 Mar 2008

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Integral UniversityLucknow-11 Mar 2008


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    TCS PAPER ON 11 MARCH  AT  LUCKNOW.

    Hello friends .I m Ashok Maurya from INTEGRAL UNIVERSITY. my branch is ECE.i appeared in the campus placements organized by TCS held at Integral University on 11th & 12th march 08. There was no sectional cut off, no upper cut off, but what i felt was that for critical reasoning u must have to do at least one passage consisting of 4 questions correctly . 

    WRITTEN TEST:
    It was an online test which consisted of three sections: 1) Verbal. 2) Quantitative Aptitude. 3) Critical Reasoning. VERBAL SECTION: It consisted of 10 antonyms, 10 synonyms and two passage in which you have to fill in the blanks with correct sentences. For antonyms do only the 5 model test papers & for synonyms prepare the exercises in the high freq. word list. Though I got only 4 antonyms & 2 synonyms in the paper but it is enough & rest of all I marked option c. For passage the time left was very less. It?s a bit difficult but don?t worry, u can get through even if u don know anything in verbal. Refer barrons 12th edition only. 

    QUANTITATIVE APTITUDE:
    It consisted of 38 questions 40 mins. Very easy. All previous year questions were repeated. Sometimes they don?t even change the data. I will suggest that go through all d previous yrs papers.Some questions which I remember are given below:
    1. Exact power of 2?
    Ans: 4096 , Hint: 2^10=1024,2^12=1024*4=4096.

    2 Find the result of the following expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
    Ans: 19

    3. What is the largest prime number that can be stored in a 9-bit memory?
    Ans: 509

    4. Find the physical quantity in units from the equation: (Force*Distance)/(Velocity*Velocity)
    Ans: Ns2/m

    5. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".
    Ans: 621

    6. If G(0) = -1 G(1)= 1 and G(N)=G(N-1) - G(N-2) then what is the value of G(6)?
    Ans: -1 bcoz g(2)=g(1)-g(0)=1+1=2 g(3)=1 g(4)=-1 g(5)=-2 g(6)=-1

    7. Convert the decimal number 310 to the base 6.
    Ans: 1234

    8. Find the missing number in the series: 2, 5, __ , 19 ,37, 75
    Ans: 9

    9. In a two-dimensional array, X(9,7), with each element occupying 8 bytes of memory, with the address of the first element X(1,1) is 3000, find the address of X(8,5)?

    10. What's the answer for that if A, B and C are 8 bit no's. They are as follows: A -> 1 1 0 0 0 1 0 1 B -> 0 0 1 1 0 0 1 1 C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 ( - =minus, u=union) Find ((A - C) u B) =?
    Ans: 187, Hint: To find A-C, We will find 2's compliment of C and them add it with A, That will give us (A-C) 2's compliment of C=1's compliment of C+1=11000101+1=11000110 A-C=11000101+11000110=10001001 Now (A-C) U B is .OR. Logic operation on (A-C) & B 10001001 .OR . 00110011 The answer is = 10111011, Whose decimal equivalent is 187

    11. Select the odd one out a. SMTP b.WAP c. SAP d. ARP
    Ans: c

    12. Select odd one- sql, db2, Sybase, http
    Ans: http

    13. Which of the following are orthogonal pairs? a. 3i+2j b.i+j c. 2i-3j d. -7i+j
    Ans: a & c

    14. Number of faces, vertices and edges of a solid planar cube. a. 12,8,6 b.4,6,8 c. 6,8,12 d. 6,12,8
    Ans: c , Hint: faces=6, vertices=no. of points or corners where edges meets=8, edges=12

    15. A file is transferred from one location to another in 'buckets'. The size of the bucket is 10 kilobytes. Each bucket gets filled at the rate of 0.0001 kilobytes per millisecond. The transmission time from sender to receiver is 10 milliseconds per bucket. After the receipt of the bucket the receiver sends an acknowledgement that reaches sender in 100 milliseconds. Assuming no error during transmission, write a formula to calculate the time taken in seconds to successfully complete the transfer of a file of size N kilobytes.
    Ans: (N/1000)*(N/10)*10+(N/100).........(not sure)

    16. Which of the following is a singular matrix.
    Ans: Determinant must be zero.

    17. If Rs.1260 is divided between between A, B and C in the ratio 2:3:4, what is C's share?
    Ans: Rs. 560

    19. A graph was given. And equation of the curve was asked.
    Ans: log 10x

    20. In a city, temperature at noon varies according to -t^2/6 + 4t + 12, where t is elapsed time. Find the percentage change in temperature from 3pm. to 6 pm 
    Ans: In equation first put t=3, we will get 25.5........................... (1) Now put t=6, we will get 42.............................. (2) So %change = ((42-25.5)/42)*100) =39.3

    21. SURFW Code is translated as SHEET?..these kind of questions were there?..

    22. 2 students get 3 and 3.5 in their class exam and 1.4 and 1.65 in final exam respectively. Wt might be the class marks of 3rd student who have got ?0? marks in final exam?

    23.find the value of the 678 to the base 7.
    Ans: 1656

    24.find the result of following expression if M denotes modulus operation,R denotes round off,T-truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
    Ans: 3+3+7+6=19

    25. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as?
    Ans: PCCKJ

    26. Three companies are working independently and receiving the savings 20%, 30%, 40%. If the companies work combinely, what will be their net savings?
    Ans: suppose total income is 100 so amount x is getting is 80 y is 70 z =60 total=210 but total money is 300 300-210=90 so they are getting 90 rs less 90 is 30% of 300 so they r getting 30% discount

    27. If n=10*18*38 which of the following is not an integer? a. n/40 b. n/90 c. n/72 d. n/35 Ans: (10*18*38)/35 is not an integer so ans = d (n/35) 28. The program size is N, the memory occupied by the program is 4000sqrt(N).if the program size is increased by 1%.then what is the percentage increase in memory,  
    Ans: 0.5%

    29. which of the following has highest standard deviation? A)5,0,5,0,5,0. b)5,5,5,5,5,5 c)5,5,5,5,0,5 d)-5,5,-5,5,-5,5
    Ans: the formula for finding std.deviation is squre root of summation (x-(x bar))^2/n,where n is the no. of terms.

    30. b,v,q,q,m,b,v,f,m,g,v,f ,f,v,f,m,b,v,f,b,g,d,v,f,a,m,v,f.v,f,f. How many v's are such that each v is followed by f next to it, if the f is not followed by f next to it?

    31. A power unit is there by the bank of a river 900 mtr wide. a cable is made from unit to power plant opposite to that of the river and 3000 mtr away from the power unit. the cost of the cable below water rs 5/mtr.and cost of cable on the bank is rs 4/mtr.find the point where cable cut thru river.
    Ans: 2100

    32. My flight takes of at 2 am from a place at 18N 40E and landed 10 HRS later at a place with co-ordinates 36N 40W.WHAT IS THE LOCAL TIME WHEN MY PLANE LANDED.
    a) 2.50 pm,b)6.00 pm, c) 6.40 pm,d)8.00 pm
    Ans: for every one degree from east to west or west to east there is time change by 4 minute.if we r going from east to west then subtract the time otherwise add. here plane is going from 40 dgr east to 40 dgr west.therefore there is total change of 80 dgr i.e by 80*4=320 minutes or 5 hrs and 20 minutes.therefore time taken by plane is 2+8-5 hour 20 minutes i.e 6.40 pm.

    33. Find d unit of given expression - (Force*Distance)/ (Velocity *Velocity)?
    Ans: MASS

    34. 1.SCOOTER --------- AUTOMOBILE--- A. PART OF
    2.OXYGEN-----------WATER ------- B. A Type of
    3.SHOP STAFF-------FITTERS------ C. NOT A TYPE OF
    4. BUG --------------REPTILE------ D. A SUPERSET OF
    Ans: 1)B 2)A 3)D 4)C 

    There were 3 questions on vein diagram: some speak French, some speak English??.& 3 questions on bar graph?..For these type of questions r.s.agrawal is best. 

    CRITICAL REASONING:
    This section consisted of 3 passages and 4 questions each(total 12 question). It was for 30 mins. All the questions were from 12 edition Barron?s . They don even change the data and the order of questions. They just cut copy paste from BARRONS 12 EDITION. Since it was online test for us so everyone had different set of questions. For this section I would suggest that do all the analytical passages, having 4 or more questions, from the 5 model test papers of Barron?s 12th edition. if u r not able to understand then just learn or mug up the answers. The passages that I got were:
    1. First question was red and brown marriage group??
    2. Second was hotel Miramar.
    3. Third was the Prahtu & Brahtu. 

    TECHNICAL AND HR INTERVIEW:
     I had the technical & hr interview on the next day, in the afternoon just after lunch. My first question was tell about ur self. I m from ECE branch & since I haven?t mentioned any subject of interest so they started asking the basics of electronics??.Like diode,rectifier(half wave,full wave,center tapped,bridge rectifier etc?.),characteristics of diode,zener diode,avalanche breakdown, BJT, FET, uses of pnp transistor, configurations(common base, CE, CC), gain factor ? etc???.. Then he started asking from digital elex like multiplexer, demux, decoder, flip flops(types, logic diagram, etc?..) , thyristors from power elex,some quest were from communications??.. then he asked the basics of c++ & asked me to write a program for finding largest of 3 nos. comparing a no. not more than twice, in one line.

    Hint: a>b?(a>c?a:c):(b>c?b:c)

    Then they asked general questions like: Why tcs? u r from elex background then why IT sector? etc??? Please remember whether u r a IT or a non IT student they expect u to have some basic idea about c or c++. He gave me some situations asked that what will u do in that situation???..plz keep in mind that even if u don?t know the answer just give a cute smile & be confident??.

    I thought that my tech & hr were combined but after some time I got a call for hr . there he asked the similar questions like tell abt ur self, why tcs,etc??..then he asked about my father what he do & family background??then he asked about the TATA crucible ( a quiz) that I mentioned in my cv??asked my hobbies & asked that what I think on India Vs Australia controversies???.DO prepare basic information about tcs.(especially its vision mission n values??its CEO,chairman..company?s status.recent news about comPANY?.etc? & listen the pre placement talk carefully). Finally they asked me do u want 2 ask anything?......so DO prepare some qs 4 this???.What I asked was that :what I m lacking & what u expect me to do to improve it , since I have still 1 yr to spend at the college b4 joining, so it can benefit me as well as the company. He smiled & answered.

    My friends & my seniors helped me a lot??.i thanx to all of them?..the main thing is that just be confident and have a smile on your face. That is the secret to get through TCS. In the night the results were declared & I was one among the students to be selected.

    BEST OF LUCK!!!!!!!!!!! MEET YOU AT TCS.

    ASHOK MAURYA.

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.