TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Haldia Institute Of Technology, West Bengal-24 Jan 2010

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Haldia Institute Of Technology, West Bengal-24 Jan 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    1)APTITUDE TEST:

    Questions = 82 ; time limit = 90 minutes. no negative marking. Offline (paper & pen) test and a PSYCHOMETRY TEST also.

    Section 1: VERBAL  ( 32 Questions ,20 minutes )

    Directions for questions 1-10:Find the synonyms of the following words

    1. POTENTIAL
                 a. latent             b. hysterical             c. conventional             d. symmetrical   

                     Ans: a        

    2. EXTRICATE
                 a. terminate             b. isolate             c. liberate             d. simplify     

                     Ans: c         
    3. DISPARITY
                 a. inequality             b. impartiality             c. unfairness             d. twist         

                     Ans: a       

    4. TO CONFISCATE
                 a. to harass             b. to repulse             c. to console             d. to appropriate

                    Ans: d     
               

    5. PIOUS
                 a. historic             b. devout             c. multiple             d. fortunate    

                    Ans: b          

    6. CARGO
                 a. cabbage             b. camel             c. lance             d. freight

                    Ans: d     

    7. OVATION
                 a. oration             b. gesture             c. emulation              d. applause   

                    Ans: d              

    8.  Candid

         A. intriguing        B. sly        C. frank          D. cunning

            Ans: C

    9.  Murky

             A. overcast        B. dazzling        C. Clear         D. fulgurant

             Ans: A

    10. Guile

          A. Openness        B. slyness        C. fair-dealing        D. ingenuousness

             Ans: B

    Directions for questions 11-20:Find the Antonyms of the following words

    11. Stern 

          A. Lenient        B. Crabby       C.  Tenant       D. Unreasonable

          Ans: A

    12.spry  

            A. agile        B. young       C.  adult        D. doddering

            Ans: D

    14. spurn  

           A. weave        B. turn       C. sew         D. embrace

            Ans: D

    15. slothful  

            A. summit       B. animal      C. lazy     D. industrious

            Ans: D

    16. sluggish  

          A. wasteful      B. brisk      C. baseball     D. chilly

            Ans: B

    17.scrawny      

            A. bane     B. skinny      C. obese     D. lean

            Ans: C

    18.   tolerance

         A. intolerance         B. forbearance          C. lenience         D.  acceptance

             Ans: A

    19. susceptible

            A.  sensitive         B. swayable         C. amenable        D. impervious
            
    Ans: D

    20.   stingy
            A. miserly         B. generous         C. parsimonious         D. sparing

            Ans: B

    Directions for Questions 21-26: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

    Recent advances in science and technology have made it possible for geneticists to to find out abnormalities in the unborn foetus and take remedial action to rectify some defects which would otherwise prove to be fatal to the child. Though genetic engineering is still at its infancy, scientists can now predict with greater accuracy a genetic disorder.  It is not yet in a position to predict when exactly a genetic disorder will set in.  While they have not yet been able to change the genetic order of the gene in germs, they are optimistic and are holding out  that in the near future they might be successful in achieving this feat.  They have, however, acquired the ability in manipulating tissue cells.  However, genetic mis-information can sometimes be damaging for it may adversely affect people psychologically.  Genetic information may lead to a tendency to brand some people as inferiors.  Genetic information can therefore be abused and its application in deciding the sex of the foetus and its subsequent abortion is now hotly debated on ethical lines. But on this issue geneticists cannot be squarely  blamed though this charge has often been levelled at them. It is mainly a societal problem.  At present genetic engineering is a costly process of detecting disorders but scientists hope to reduce the costs when technology becomes more advanced.  This is why much progress in this area has been possible in scientifically advanced and rich countries like the U.S.A, U.K and Japan.  It remains to be seen if in the future this science will lead to the development of a race of supermen or will be able to obliterate  disease from this world.

    21. Which of the following is the same in meaning as the phrase 'holding out' as used in the passage

        A) catching    B) expounding    C) sustaining    D) restraining    E) controlling 

        Ans: B

    22. According to the passage, the question of abortion is

        A) ignored    B) hotly debated    C) unanswered    D) left to the scientists to decide    E) already settled 

        Ans: B

    23. Which of the following is the same in meaning as the word 'obliterate' as used in the passage.

        A) wipe off    B) eradicate    C) give birth to     D) wipe out    E) very literate 

        Ans: B

    24. Which of the following is the opposite in meaning to the word 'charged' as used in the passage

        A) calm    B) disturbed    C) discharged    D) settled    E) peaceful 

        Ans: D

    25. Which of the following is not true of the genetic engineering movement.

        A) Possibility of abuse

        B) It is confronted by ethical problems

        C) Increased tendency to manipulate gene cells

        D) acquired ability to detect genetic disorders in unborn babies.

        E) acquired ability to manipulate tissue cells 

        Ans: C

    26. Which of the following is the same in meaning as the word 'feat' as used in the passage

        A) process    B) focus    C) fact    D) possibility    E) goal

        Ans: E

    Directions 27-32 : Pick out the most effective word from the given words  to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

    27. He preferred cricket.....................any other sport.

        A) against    B) to    C) over    D) than

        Ans: B

    28. There is a disturbing nexus.....................politics and sports in India

        A) between    B) with    C) among    D) by

        Ans: A

    29.Don't loiter.................the street

        A) in    B) about    C) on    D) into

        Ans: B

    30. The terms given to you are not acceptable ..............me

        A) for    B) by    C) with    D) to

        Ans: D

    31. You have played a great role, for ..................your help I possibly would have landed myself into a problem.

        A) after    B) despite    C) unless     D) although    E) without

        Ans: E

    32. Fate smiled..............him in all his ventures

        A) upon    B) on    C) at    D) over

        Ans: B

    Section 2: QUANTITATIVE/LOGICAL REASONING ( 38 questions , 40 minutes )

    1. A pupil's marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the class got 
        increased by half. The number of pupils in the class is

        A) 10    B) 20    C) 40    D) 73

       Ans: C

    2. The average weight of A, B and C is 45 kg.  If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C  be 
        43 kg, then the weight of B is

        A) 17 kg    B) 20 kg    C) 26 kg    D) 31 kg

        Ans: D

    3. The average monthly salary of 20 employees in an organisation is Rs. 1500.  If the manager's salary is added, 
         then  the average salary increases by Rs. 100. What is the manager's salary?

         A) Rs.2000    R) Rs.2400    C) Rs. 3600    D) Rs.4800

         Ans: C

    4. The average of five consecutive numbers in n. If the next two numbers are also included, the average will :

        A) remain the same   B) increase by 1    C) increase by 1.4     D) increase by 2

        Ans: B

    5. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid.        
        If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was

        A) 2700    B) 2900    C) 3000    D) 3100

        Ans: A

    6. Two tailors X and Y are paid a total of Rs. 550 pe week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum 
         paid to Y, how much is Y paid per week

        A) Rs. 200    B) Rs. 250    C) Rs.300    C) Rs. None of these

        Ans : B

    7. A student secures 90%, 60% and 54% marks in test papers with 100, 150 and 200 respectively as maximum 
        marks.  The percentage of his aggregate is

        A) 64    B) 68    C) 70    D) None of these

        Ans: A

    8. A man gains 20% by selling an article for a certain price.  If he sells it at double the price, the percentage of profit 
        will be

        A) 40    B) 100    C) 120    D) 140

        Ans: D

    9. Profit earned by selling an article for Ra. 1060 is 20% more than the loss incurred by selling the article for         
        Rs. 950.  At what price should be article be sold to earn 20% profit.?

         A) 980    B) 1080    C) 1800    D) None of these

        Ans: D

    10. The ages of A and B are in the ration of 3:1. Fifteen years hence, the ratio will be 2:1 Their present ages are

         A) 30 years, 10 years    B) 45 years, 15 years    C) 21 years, 7 years    D) 60 years, 20 years

        Ans: B

    11. The electricity bill of a certain establishment is partly fixed and partly varies as the number of units of electricity 
           consumed.  When in a certain month 540 units are consumed, the bill is Rs. 1800. In another month 620 units 
           are consumed and the bill is Rs. 2040.  In yet another month 500 units are consumed.  The bill for that month 
           would be

          A) Rs.1560    B) Rs. 1680    C) Rs. 1840    D) Rs. 1950

          Ans: B

    12. A and B are two alloys of gold and copper prepared by mixing metals in the ratio 7: 2 and 7: 11 respectively.    
          If equal quantities of the alloys are melted to form a third alloy C, the ratio of gold and copper in C will be

          A) 5:7    B) 5:9    C) 7:5    D) 9:5

          Ans: C

    13. Three men, four women and six children can complete a work in seven days.  A women does double the work  
           a man does and a child does half the work a man does.  How many women alone can complete this work in     
           7 days

          A) 7    B) 8    C) 12    D) Cannot be determined    E) None of these

          Ans: A

    14. A man, a women and a boy can complete a job in 3, 4 and 12 days respectively.  How many boys must assist  
          1 man and 1 women to complete the job in 1/4 of a day.

           A) 1    B) 4    C) 19    D) 41

            Ans: D

    15. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same in 12 days, 
          the time taken by 15 men and 20 boys in doing the same type of work will be :

         A) 4 days    B) 5 days    C) 6 days    D) 7 days

         Ans: A 

    16. With a uniform speed a car covers the distance in 8 hours.  Had the speed been increased by 4 km/hr, the same 
          distance could have been covered in 7/1/2 hours.  What is the distance covered?

        A) 420 km    B) 480 km    C) 640 km    D) Cannot determined    E) None of these

        Ans: B

    17. In a flight of 600 km, a aircraft was slowed down due to bad weather.  Its average speed for the trip was 
          reduced by 200 km/ hr and the time of flight increased by 30 minutes.  The duration of the flight is :

         A) 1 hour    B) 2 hours    C) 3 hours    D) 4 hours

        Ans: A

    18.It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20  minutes 
         more, if 200 km is done by trai  and the rest by car.  The ratio of the speed of the train to that of the car is :

        A) 2 : 3    B) 3 : 2    C) 3 : 4    D) 4 : 3

        Ans: C

    19. A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds.  What is the 
          length of the goods train ?

         A) 230 m    B) 240 m    C) 260 m    D) 270 m 

        Ans: D

    20. A 300 metre long train crosses platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds.  What is the 
          length of the platform ?

        A) 320 m    B) 350 m    C) 650 m    D) Data inadequate    E) None of these

        Ans: B

    21. A 270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at 
           the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train

        A) 230 m    B) 240 m    C) 260 m    D) 320 m     E) None of these

        Ans: A

    22. A man can row at 5 kmph in still water. If the velocity of current is 1 kmph and it takes him 1 hour to row to a 
          place and come back, how far is the place ?

        A) 2.4 km    B) 2.5 km    C) 3 km    D) 3.6 km

        Ans: A

    23. A boat takes 19 hours for travelling downstream from point  A to point B and coming back to a point C midway 
          between A and B. If the velocity of the stream is 4 kmph and the speed of the boat in still water is 14 kmph, 
           what is the distance between A and B ?

          A) 160 km    B) 180 km    C) 200 km    D) 220 km

         Ans : B

    24. Peter invested an amount of Rs. 12000 at the rate of 10 p.c.p.a. simple interest and another amount at the rate 
          of 20 p.c.p.a simple interest.  The total interest earned at the end of one year on the total amount invested 
          become 14 p.c.p.a. Find the total amount invested.

         A) 20,000    B) 22,000    C) 24,000    D) 25,000    E) None of these

        Ans: A

    25. The rates of simple interest in two banks A and B are in the ratio 5 : 4. A person wants to deposit his total 
          savings in two banks in such a way that he received equal half-yearly interest from both. he should deposit the 
          savings in banks A and B in the ration :

         A) 2 : 5        B) 4 : 5    C) 5 : 2    D) 5 : 4

          Ans : B

    26. What will be the cost of gardening 1 metre broad boundary around a rectangular plot having perimeter of 340 
          metres at the rate of Rs.10 per square metre ?

        A) Rs. 1700    B) Rs. 3400    C) Rs. 3440      D) Cannot be determined    E) None of these

        Ans : C

    27.The length and breadth of the floor of the room are 20 feet and 10 feet respectively. Square tiles of  2 feet length 
         of different colours are to be laid on the floor. Black tiles are laid in the first row on all sides. If white tiles are laid 
          in the one-third of the remaining and blue tiles in the rest, how many blue tiles will be there ?

        A) 16    B) 24    C) 32    D) 48    E) one of these

        Ans: A

    28. A park  square in shape has a 3 metre wide road inside it running along its sides. To area occupied by the road 
          is 1764 square metres. What is the perimeter along  to outer edge of the road ?

        A) 576 metres    B) 600 metres    C) 640 metres    D) Data inadequate    E) None of these

        Ans: B

    29. At what time between 7 and 8 o'clock will the hands of a clock be in the same straight line but not together

        A) 5 min. past 7    B) 5 2/11 min. past 7    C) 5 3/11 min. past 7    D) 5 5/11 min. past 7

        Ans: D

    30. A watch which gains uniformly is 2 minutes low at noon on Monday and is 4 min. 48 sec fast at 2 p.m on the 
          following Monday. When was it correct ?

        A) 2 p.m on Tuesday    B) 2 p.m on Wednesday    C) 3 p.m on Thursday    D) 1 p.m on Friday

        Ans: B

    31. How many shares of market value Rs. 25 each can be purchased for Rs. 12750, brockerage being 2 % ?

        A) 450    B) 500    C) 550    D) 600

        Ans : B

    32. A Man buys Rs. 50 shares in a company which pays 10% dividend.  If the man gets 12.5% on his investment, 
          at  what price did he buy the shares ?

        A) Rs. 37.50    B) Rs. 40    C) Rs. 48    D) Rs. 52

        Ans: B

    33. In how many different ways can be letters of the word, 'RUMOUR' be arranged ?

        A) 180    B) 90    C) 30    D) 720    E) None of these

        Ans : A

    34. In how many different ways can the letters of the word 'AUCTION' be arranged in such a way that the vowels 
          always come together ?

        A) 30    B) 48    C) 144    D) 576    E) none of these

        Ans : D

    35. In a group of 6 boys and 4 girls, four children are to be selected.  In how many different ways can they be 
           selected such that at least one boy should be there ?

        A) 159    B) 194    C) 205    D) 209    E) None of these

        Ans: D

    36. A box contains 5 green, 4 yellow and 3 white marbles. Three marbles are drawn at randum. What is the 
          probability that they are not of the same colour ?

        A) 3/44    B) 3/55    C) 52/55    D) 41/44

        Ans : D

    37. In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. what is the probability that it 
          is neither red nor green ?

        A) 2/3    B) 3/4    C) 7/19    D) 8/21    E) 9/21

        Ans : D

    38. The true discount on Rs. 1760 due after a certain time at 12% per annum is Rs. 160. The time after which it is 
           due is

         A) 6 months    B) 8 months    C) 9 months    D) 10 months

         Ans : D

    Section 3: CRITICAL REASONING ( 12 questions , 30 minutes)

    Directions 1-12 : Answer the questions given below the passage or statement as true, false or can't say.

    PASSAGE :Glaciers begin to form where snow remains year-round and enough of it accumulates to transform into ice. New layers of snow compress the previous layers and this compression forces the icy snow to re-crystallize, forming grains similar in size and shape to cane sugar. Gradually the grains grow larger and the air pockets between the grains get smaller, meaning that the snow slowly becomes more dense. After about two winters, the snow turns into firn, an intermediate state between snow and ice. Over time the larger ice crystals become more compressed and even denser, this is known as glacial ice. Glacial ice, because of its density and ice crystals, often takes a bluish or even green hue.

    Answer questions 1- 5 based on passage .

    1. Glaciers cannot form where snow does not remain all year round.

               A. True                B. False                C. Can't say

             Ans: A

    2. Firn is less dense than snow but more dense than ice

              A. True                B. False                C. Can't say

             Ans: B

    3. Glacial ice is always greenish or bluish in color.

             A. True                B. False                C. Can't say

             Ans: B

    4. Snow falls every year in areas where glaciers form.

            A. True                B. False                C. Can't say

             Ans: C

    5. The increase in density is caused by the grains becoming smaller.

              A. True                B. False                C. Can't say

             Ans: B

    PASSAGE :A power of attorney or letter of attorney in common law systems or mandate in civil law systems is an authorization to act on someone else's behalf in a legal or business matter. The person authorizing the other to act is the "principal" or "grantor", and the one authorized to act is the "agent" or "attorney-in-fact". The attorney-in-fact acts "in the principal's name," signing the principal's name to documents and filing suit with the principal's name as plaintiff, for example.

    As one kind of agent, an attorney-in-fact is a fiduciary for the principal, so the law requires an attorney-in-fact to be completely honest with and loyal to the principal in their dealings with each other. If the attorney-in-fact is being paid to act for the principal, the contract is a separate matter from the power of attorney itself, so if that contract is in writing, it is a separate document, kept private between them, whereas the power of attorney is intended to be shown to various other people.

    The power of attorney may be oral, such as asking someone else to sign your name on a cheque because your arm is broken, or may be in writing. Many institutions, such as hospitals, banks, and the I.R.S., require a power of attorney to be in writing before they will honor it, and they usually want to keep an original for their records.

    Answer questions 6-10 based on passage .

    6.The agent grants the principal the power to act on behalf of the grantor.

        A. True                B. False                C. Can't say

       Ans: B

    7.All contracts between the principal and the agent must be made public.

        A. True                B. False                C. Can't say

       Ans: B

    8. The power of attorney may be granted verbally.

        A. True                B. False                C. Can't say

       Ans: A

    9. Only a legal professional can be granted the power of attorney.

        A. True                B. False                C. Can't say

       Ans: C

    10. In civil law systems the power of attorney is referred to as a mandate.

        A. True                B. False                C. Can't say

       Ans: A

    PASSAGE :Any one who has has systematic exam phases will have perceived a profound although not a prolif of asymmetry whether or not the exception is volitions and self control of spontaneous appeal to predict facial as symmetry as does the type of emotion portrayed. position can not displace symmetric at left side regret of a negative emotion is more common posed expression negation emotions are likely to be symmetric representation and where as symmetric occurs relative left sided expression is more common. 

    Answer questions 11-12 based on passage .

     11.  Any angry person is more likely to have left sided expression than some one who has smiling 

             A. True                B. False                C. Can't say

             Ans: A

    12.  An actor is likely to smile symmetric when acting

             A. True                B. False                C. Can't say

             Ans: B

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.