TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   GCE-Salem-29 Feb 2008

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   GCE-Salem-29 Feb 2008


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    TCS PAPER ON 29TH FEBRUARY AT GCE,SALEM

    Hi friends, Hi...I am VETRI from MUTHAYAMMAL ENGINEERING COLLEGE -RASIPURAM, .we were having on ANNA UNIVERSITY combined campus drive of TCS on 29th February and 1st march 2008 at GCE-SALEM. All together there were 700 students were attended, 165 cleared the written test and finally 70 got through the Campus, and I was one of them.  All the aptitude questions were repeated from previous year papers from TCS. For critical reasoning section go through the GRE 12th edition, it is available on the net. There is no sectional cut off, attempt as much question from aptitude section, as most of them are repeated.
    I want to tell sincere thanks to FRESHERSWORLD.COM because it will help to be placed in TCS.

    QUANTITATIVE APTITUDE SECTION
    1. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
    Ans: 16
    2. A work is done by two people in 24 min. one of them can do this work a lonely  in 40 min. how much time required to do the same work for the second person.
    Sol: (A+B) can do the work in = 1/24 min.
    A alone can do the same work in = 1/40 min.
    B alone can do the same work in = (A+B)?s ? A?s = 1/24 ? 1/40 = 1/60
    Therefore, b can do the same work in = 60 min
    3. Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day. Sum of the low temperature and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low temp?
    Sol: 40 deg.
    4. A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph. Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same. If the second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.
    Sol: Let ?x? be the speed limit
    Person ?A? was fined for exceeding the speed limit by = 10mph
    Person ?B? was fined for exceeding the speed limit by = twice of ?A?
    = 2*10mph=20mph given that the second person was traveling at the speed of 35mph => 35mph ? 20mph = 15mph
    Therefore the speed limit is =15 mph
    5. A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A's work?
    Ans: 3.2 days
    6. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as?
    Ans: qcckj
    7. G(0)= -1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ?
    Ans: - 2
    8. What is the max possible 3 digit prime number?
    Ans: 997
    9. A bus started from bus stand at 8.00am, and after 30 minutes staying at destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus is 18mph. In return journey bus travels with 50% fast speed. At what time it returns to the bus stand?
    Sol: 11.00am
    10.In a mixture, R is 2 parts S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how much r is to be added?
    Sol: One Part
    11. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%.What will be the fuel economy if they were used combined.
    Ans: 20%
    12. What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668
    13. Wind flows 160 miles in 330 min, for 80 miles how much time required.
    Sol:
    14. A storm will move with a velocity of towards the center in hours, at the same rate how much far will it move in hrs.
    Sol: (but the answer is 8/3 or 2 2/3 )
    15. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
    Ans: I
    16. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
    6:00 are b) 6:40are c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
    (Hint: Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else subtract time)
    17. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
    Ans: 0.5%(SQRT 101N)
    18. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
    Ans: 16
    19. Complete the series 2, 7, 24, 77,__
    Ans: 238
    20. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total of laying the cable.
    Ans : 1000 (24725-cost)
    21. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
    Ans: 0.5 %( SQRT 101N)
    22. Two pencils costs 8 cents, then 5 pencils cost how much
    Sol: 2 pencils è 8 cents => 1 pencil è 4 cents
    Therefore 5 pencils cost = 5 * 4 = 20 cents
    23. In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.
    Ans: At 9pm 7.5 more
    24. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?
    Ans: 30
    25. Which of the following are orthogonal pairs?
    a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j
    Ans: a, c
    26. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD?
    Ans: PEASE
    27. Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63.
    Ans: 15.35
    28. Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, --
    Ans: -27
    29. A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
    A -> 1 1 0 1 1 0 1 1
    B -> 0 1 1 1 1 0 1 0
    C -> 0 1 1 0 1 1 0 1
    Find ((A-B) u C)=? Hint: 109?. A-B is {A} - {A n B}
    30. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?
    Ans: 7 am
    31. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?
    Ans: 13
    32. A car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken  1/4 gallon more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up?
    Sol Before the trip, car is filled with = 4 ½ gallon of oil
    Let ?X? be the quantity of fuel consumed for the trip in one direction
    The fuel consumed while going = X + ¼
    The fuel consumed while coming = X
    Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ¼) + X = 4 ½
    ð 2X + ¼ = 4 ½ => 2X = 4 ½ - ¼ => 2X = 4 ¼ => X= 2. Approx
    Therefore the fuel consumed while coming = 2 gallon
    33. A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days, A alone can complete the work?
    Ans: 10.5
    34. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory?
    Ans : 251
    35. Select the odd one out?..a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel.
    36. Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP
    37. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2
    38. Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP
    39. Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SEVER
    40. Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP
    41. A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So how many days do B takes to finish the work?
    Ans: 100/6
    42. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT: sum of smaller 2 sides is greater than the other one, which is larger)
    43. Find the singularity matrix from a given set of matrices? (Hint det(A)==0))
    44. (Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance). Find units.
    Ans: mass
    45. With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much distance travels
    Sol: (5 miles)
    46. The number 362 in decimal system is given by (1362) x in the X System of numbers find the value of X a} 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9
    47. In which of the system, decimal number 184 is equal to 1234?
    Ans: 5
    48. Find the value of the 678 to the base-7.
    Ans: 1656
    49. Number of faces, vertices and edges of a cube
    Ans: 6 8 12
    50. Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6
    51. in a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000; find the address of X (8, 5).
    Ans: 3212

    CRITICAL REASONING:
    Entirely from Barron?s 12th edition 5 Model Test Papers at the end. Those who don?t have Barrons, you can obtain it from the Internet and get the book in a PDF format. The questions asked are from these?  
    Model test 1: Section5 - qns 1-4 (motorist), qns 13-16 (red and brown)
    Section6 - qns 1-4 (conservative, democratic), qns 8-11 (Latin, Sanskrit), qns 12-18 (joe,larry,ned), qns    19-22 (a causes b) 
    Model test 2: Section1 - qns 19-22 (Walachia and rumelia) ---
    Section6 - qns 8-12 ( ashland , Liverpool), qns 13-16 (spelunker) ---
    qns 17-22 (pesth) ---i got this one too 
    Model test 3: Section6 - qns 1-4 (all Gs are Hs)
    Model test 4: Section5 - qns 8-11 (horizontal row), qns 19-22 (a,b,c cause d)
    Section6 - qns 8-12 (Spanish, italian), qns 13-16 (all As, Bs), qns 17-22 (progressive federal party) 
    Model test 5: Section3 - qns8-11 (museum), qns 19-22 (A is the father)
    Section7- qns 1-5 (prahtu, brahtu), qns 21-25 (scurvy)

    HR+TECH INTERVIEW:
    I had technical interview on march 1st  .i am waiting for technical interview from morning 8?o clock  but they called only me at evening 6?o clock??Before go to attend the interview I refresh myself and relax me.
    For technical round, get well dressed in formal outfits. Bring the file with Ur certificates and Resumes. Don?t bluff in the resumes, as they check your resume and ask questions related to it.

    Surely they asking questions from the resume only pls go through it?

    For me two interviewers were there.
    INT: Get in
    ME: Good evening, Sir.
    INT1: hi vetri, Ur name is vetri but u r not select till now why?
    ME:I think god to be wait me for TCS like that I told oh!!! They smiled.
    INT2: does u know C or any software languages?
    ME: sir just I only known the basics in C sir.
    INT2: ok nothing problem Ur from non-it we will train u.
    INT1: (then they asked) which is Ur favourite subject?
    ME: I told digital electronics
    INT1: what r the basic gates present in that?
    ME: answered.
    INT1: why we called NAND and NOR gate as UNIVERSAL GATE?
    ME: answered.
    INT1: what is the difference between open collector and TTL circuit?
    ME: answered.
    INT1: again he asked to draw that one?
    ME: I drawn.
    INT1: ok ok well?..
    INT2: what is Digital Image processing?
    ME: answered.
    INT2: what r the applications of Digital image processing?
    ME: answered.
    INT2: I want to transmit high frequency image how?
    ME: answered.
    INT2: how I select particular part from the image?
    ME: answered.
    INT2: ok ok well.
    INT1: what is an embedded system?
    ME: answered.
    INT1: tell some real time applications?
    ME: I tell so many things they excited.
    INT2: what is kirchoffs law?
    ME: answered.
    INT2: tell superposition theorem?
    ME: answered.
    INT1: tell me about urself.
    ME: I told some thing in that explained about my paper presentation.
    INT1; Which Topic
    ME: NANOTECHNOLOGY
    INT1: explained shortly.
    ME: I explained advantage and applications about my project...
    INT1; wow, nice well??
    INT2: Through these paper presentations what u learned?
    ME: yes sir initially I removed my stage fear, and improve my communication skill , presence of mind, and my listening skills...
    INT2: he was excited?.
    INT1: what is the difference between kabadi and cricket?
    ME: explained about concentration...

    Finally I wish thanks to both the interviewer and gave handshake to them.

    NEXT WILL BE THE MR ROUND.
    In that also two of interviewers ?  
    INT: get in
    ME: good evening sir
    INT1: tell me about yourself
    ME: I explained.
    INT2: why not u can go for higher studies.
    ME: I answered that question,
    INT1: what is Electronics? And what is Communication?
    ME; answered
    INT2: list some communication/
    ME: I listed ?
    INT2: ok fine ???..

    Again I wish to both and gave handshake with smile??. Finally they read out the list of short listed students. I prayed lot...I will be one among the seventy?? At the last I am very very thankful to fresher world for giving me the right approach to crack TCS.

     My best advice before going to attend TCS interview u should go through previous year placement papers .surely its enough to clear the aptitude and refer BARRON?S 12 TH EDITION it will help to clear the verbal  ..and also u should go through the model question paper which is available in the Barron?s book?????????

     All the best ??we will meet in TCS?..

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.