TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   DIATM,Durgapur-04 Feb 2010

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   DIATM,Durgapur-04 Feb 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hi friends, I am sachin sharma  from Durgapur institute of advanced technology and management(DIATM). TCS conducted a recruitment drive in our campus on 4th feb, 2010 and recruited 52 students. Now I am a TCS-ian!!
    PRE-PLACEMENT TALK-
    On 4th feb we had a pre-placement talk. The TCS officials gave a presentation and told us about their company and services. Listen to this talk carefully. It might help you in the interview.
     Online Test Instructions-
    We had an online test on 2nd Jan. The instructions will be given by the TCS officials. Listen very carefully to the instructions. A silly mistake will prove very costly.
    1. Open the internet explorer and type the address, given by TCS official, in the address bar.
    2. The site opens and asks you login id and password. Those will also be provided to you.
    3. Once you login, you might get a page ?Sample Test?. Ignore it and click ?Go to main Test? on that same page. Now your test starts.
    4. The test has 3 sections of 20 mins, 30 mins and 40 mins. Test starts with section 1.
    5. On the right top corner you will have a timer counting down and links to ques of that section. From the timer you can see the time left for that section and through the ques links you can move to any ques within that section only.
    6. The ques links have 3 color codes- Red ? Not Visited
    Orange- Visited But not attempted
    Green- Attempted
    7. There will be two buttons at the bottom of the page- Exit and Submit
    8. After answering a ques click the Submit button to register your answer. You can always come back and change it within the stipulated time.
    9. EXIT button takes you out of the section. So click it ONLY after you have attempted all ques of a section.
    10. After you finish all 3 sections CLICK EXIT. DON?T close the main window WITHOUT clicking EXIT!
    Online Test-
    The test is divided into 3 sections. There is NO negative marking and NO sectional cut off.
    VERBAL SECTION: ( antonyms ,synonyms n reading comprehension) :
    10 antonyms were there and
    10 synonyms were there , all from BARRON'S GRE 12TH EDITION exercise n model test paper with same options.
    2 reading comprehension was there . Mainly they are para completion.
    APTITUDE SECTION :
    1)My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
    6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
    Sol) The destination place is 80 degree west to the starting place. Hence the time difference between these two places is 5 hour 20 min. (=24hr*80/360). When the flight landed, the time at the starting place is 12 noon (2 AM + 10 hours). Hence, the time at the destination place is 12 noon - 5:20 hours = 6: 40 AM
    2) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5)
    Sol) initial x (1,1) = 3000 u have to find from x(8,1)so u have x(1,1),x(1,2) ... x(7,7) = so u have totally 7 * 7 = 49 elements you need to find for x(8,5) ? here we have 5 elements each element have 4 bytes : (49 + 5 -1) * 4 = 212 -----( -1 is to deduct the 1 element ) 3000 + 212 = 3212
    3) what's the answer for that : A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
    A -> 1 1 0 0 0 1 0 1
    B -> 0 0 1 1 0 0 1 1
    C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 ( - =minus, u=union)
    Find ((A - C) u B) =?
    Sol)To find A-C, We will find 2's compliment of C and them add it with A, That will give us (A-C) 2's compliment of C=1's compliment of C+1 =11000101+1=11000110 A-C=11000101+11000110 =10001001
    Now (A-C) U B is .OR. logic operation on (A-C) and B 10001001 .OR . 00110011 The answer is = 10111011,
    Whose decimal equivalent is 187.
    4) Which one among have higher deviation:1. 5,0,-5, 5,0,-5 2. -5,-5,-5,-5,-5,-5
    3. 5,-5,5,-5,5,-5 4. 5,5,5,5,5,5
    Sol) 3. 5,-5,5,-5,5,-5
    whatever number they give you the ans must be either in (+,-,+,-) or in (-,+,-,+)form
    5)Find the physical quantity represented by MOMENTUM *VELOCITY] / [LENGTH * ACCELERATION]?
    Sol) mass
    6)Find the result of the following _expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation:
    M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
    Sol) 373/5=rem(3)
      3+3+7+6=19.ans
    7)Which of the following are orthogonal pairs?
    a. 3i+2 b. i+1
    c. 3-2i d. -7i+1
    Sol)(3i+2)(+i)=2i+3
           (3i+2)(-i)= -2i+3
    ANS: (A)& (C).
    8)Find d Odd one out? ( I m giving u al as dere was 3 ques on dat)
           a. LINUX b. WINDOWS 98 c. SOLARIS d. SMTP
           b. JAVA b. LISP c. Small talk d. Eiffel
           c. HTTP b. ARP c. SMTP d. SAP
           d. Linux b.windows NT c. SQL server d. UNIX
           e. SAP b. ARP c. WAP d.TCP IP
           f. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2
           g. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP
           h. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP
           i. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP
    9)The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied ?
    Sol) M=sqrt(100N) N is increased by 1% therefore new value of N=N + (N/100) =101N/100
    M=sqrt(100 * (101N/100) )
    Hence, we get M=sqrt(101 * N)
    10)A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit.The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total of laying the cable.
    sol)750*15+(1500-750)*12=20250
    11)  Which shape will be obtained by using these values of X & Y?
           X                                  Y

    0                               0.00001
    10                               1.02
    100                             1.72
    1000                           3.00
    9999                           4.72
    Sol): Y= log10(X)
    12)Find d singularity matrix from a given set of matrices?
      a) 2 3    b) 3 9     c) 0 5     d) 9 8
          4 5        1 3         1 5          4 5
    Sol): b (Hint: det (A) = 0)
    13)In d given series {?b v f q q m b v f m g v f f v f m b v f b g d v f a m v f v f f  ...) How many v?s are dere such that each v is followed by f next to it, if the f is not followed by q next to it?
    Sol): try it out
    14)Madras , temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.?
    Sol): In equation first put t=9,
    we will get 34.5........................... (1)
    Now put t=4,
    we will get 27.............................. (2)
    So ans=34.5-27
              =7.5
    15)Number of  edges,faces, vertices and of a cube
            1.12,6,8        2.6,8,12     3.4 ,6, 8     4.8,12,6
    sol)1.12,6,8
    16)What is d largest prime number that can be stored in a 9 ? bit register?
    Sol): 2^9=512
             509
    17) In the word ORGANISATIONAL, if the first & second, third & fourth, forth& fifth are interchanged up to the last letter, what would be the the tenth letter 4m right?
    Sol): I
    18)If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD is written as?
    Sol): PEASA
    19)A power unit is there by the bank of the river of 900 mtr width. a cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 3000 mtr away from the power unit. The cost of the cable bellows water Rs5 / mtr and cost of cable on the bank is Rs 4/ mtr. Find the pt where the cable cut through the river.
    sol)3000-900=2100Ans
    20)  A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 40% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined?
    Sol): Method is (70/100*60/100*90/100)*100 = 37.8
             So, economy = 100-37.8 = 62.2
    21)g[0]=1,g[1]=-1,g[n]=2*g[n-1]-3*g[n-2] then calculate g[4]= ?
    Sol): try it out
    22) Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day.  Sum of the low temperature and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low temp?
    sol)Let highest temp be x
    so low temp=1/3 of x of 1/2 of x plus x/2 i.e. x/6+x/2
    total temp=x+x/6+x/2=100
    therefore, x=60
    Lowest temp is 40
    23)If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 ?
    Sol) log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364, then log 0.319=log0.318+(log(0.318-0.317)) = 0.3396
    24)Match the following
      1. Mammal - cow                     --->      a.     A type of

        2. Snake - reptile                   --->          b.     A part of
            3. Roof - Building                    --->     c.     Not a type of
            4. Mushroom - Vegetables      --->     d.     A superset of
    Sol): 1-c, 2-d, 3-b, 4-a
    25)Find d value of @@+25 - ++@16, where @ denotes ?square? and + denotes ?square root??
    Sol): 621
    26)Convert the decimal number 310 to d base 6?
    Sol): 1234
    27) How many positive integer solutions does the equation 2x+3y = 100 have?
    sol) There is a simple way to answer this kind of Q's given 2x+3y=100, take l. of 'x' coeff and 'y' coeff i.e. l. of 2,3.2*3=6then divide 100 with 6 , which turns out 16 hence answer is 16
    28)Amal bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was half more than what Amal had paid. What % of the total amount paid by Amal was paid for pens?
    sol) Let, 5 pens + 7 pencils + 4  erasers = x  rupees
    so 10 pens  + 14 pencils + 8 erasers = 2*x rupees
    also mentioned, 6 pens + 14 pencils + 8 erarsers = 1.5*x rupees
    so (10-6) = 4 pens = (2-1.5)x rupees
    so 4 pens = 0.5x rupees => 8 pens = x rupees
    so 5 pens = 5x/8 rupees  = 5/8 of total (note x rupees is total amt paid by
    amal) i.e 5/8 = 500/8% = 62.5%
    29)A work is done by 2 people in 24 min. One of them can do this work alone in 40 min. How much time required to do the same work for the second person?
    sol)Two people work together in 24 mins.
    So, their one day work is
    (1/x)+(1+y)=(1/24)
    One man can complete the work in 40mins
    one man's one day work (1/y)= (1/40)
    Now,
    (1/x)=(1/24)-(1/40)
    (1/x)=(1/60)
    So, x can complete the work in 60 mins
    30)A man has to get air-mail. He starts to go to airport on his motorbike. Plane comes early and the mail is sent by a horse-cart. The man meets the cart in the middle after half an hour. He takes the mail and returns back, by doing so, he saves twenty minutes. How early did the plane arrive?
    sol)10min:::assume  he started at 1:00,so at 1:30 he met cart .He returned home at 2:00.so it took him 1 hour for the total journey. by doing this he saved 20 min.so the actual time if the plane is not late is 1 hour and 20 min.so the actual time of plane is at 1:40.The cart travelled a time of 10 min before it met him.so the plane is 10 min early.
    31,32.Two questions were on graphs . Practice graphs of tanx , logx , e^x.
    33.34.35. Three questions were on bar graph. It was simple to attempt dere only. No need to practice.
    36.37.38. Last problem was based on Venn diagram. Figure was given & on dat basis 3 ques were dere.
     Ex: a Venn diagram on no. of people who know only English, only French, only  German, both English and French, French and German, German and English, know all the three.
         ->How many know English more than French?
        ->What % people speak all the three languages?
        ->What % people speak German but not English?
    CRITICAL REASONING SECTION:
    This is also another scoring section. it consist of three passages with four questions each .Mainly the questions come from 12th edition of Barrons GRE.I prepared for CAT so it is one the easiest section for me. Dont mug from Barrons ...a little bit sense of logical reasoning is enough to score good in this section.
    TECHNICAL INTERVIEW AND HR ROUND :
    1)tell me abt urself..
    2)why tcs??
    3)why ece to software?
    4)name the current CEO of tcs??
    5)operation of mosfet.
    6)difference between c & c++.
    7)what is OOPS?
    8)what is class?
    9)what is loop antenna?
    10)recursion-simple programs..
    TIPS : Be confident and calm,,never show any sort of stress,,dnt b ovrsmart n dnt bluff..
    All The Best.....................See U There in TCS..............

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.