TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Ambedkar University,Bangalore-23 Sep 2006

TCS  Placement Paper   Whole Testpaper   Ambedkar University,Bangalore-23 Sep 2006


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

     

    TCS SAMPLE PAPER ON 23 th  September 2006  At Bangalore

    The paper actually consisted of three sections namely,

    1) Verbal Reasoing 

    2) Aptitude Reasoing

    3) Critical Reasoning.

    VERBAL SECTION:.

    Synonyms                                             Antonyms

    1) Frugality                                                   1) Harbinger

    2) Convene                                                   2) Tantamount (Not equivalent)

    3) Balmy                                                        3) Supernal

    4) Degraded                                                 4) Ungainly

    5) Intractable                                               5) Unscathed

    6) Deluge                                                     6) Boorish

    7) Intrepid                                                   7) Transient

    8) Musty                                                     8) Tenuous

    9) Repudiate                                              9) Incongruous

    10) Plagiarism                                          10) Parsimonious

     

    A passage was given which consisted of 10 blanks and we need to read the passage first and then fill the blanks with appropriate statements, which was given at the bottom of the page. (We have to be very fast in this section b?coz passage reading takes a lot of time.)

     

    APTITUDE SECTION:

    1.If g (0)=1,g (1)=1 and g (n)= g (n-1) + g (n ?2). Find g (6).

    a) 9            b) 13              c) 21          d) 7

    2.A plane moves from 9°N60°E to 9°N60°W. If the plane starts at 2 AM and takes 10 hours to reach the destination, find the local arrival time.

    a) 4.30 AM         b) 6.00 AM            c) 4.00 AM          d) 10.00AM

    3. Select the odd one out. a) Java            b) Lisp         c) Smalltalk         d) Eiffel.

    a) Lisp.           b) Java.          c) Eiffel.         d) Smalltalk.

    4. Select the odd one out

    a) Linux           b) Oracle    c) DB2    d) Ingress.

    5. Number of faces, vertices and edges of a cube

    a) 6,8,12 b) 8,12,8 c) 8,6,12 d) 12,8,6

    6. If M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation Find the value of the following expression :( 373,5)+R (3.4)+T (7.7)+R (5.8)

    a) 21 b) 16 c) 19 d) 13

    7. Which of the following are orthogonal pairs?

    a) 5i+3j b) i+j c) 3i-5j d) -7i+j

    A) (a)& (c). B) (b)&(d). C) (a)&(d). D) (c)&(d).

    8. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible?

    a) (5,5,11) b)(6,4,9) c)(4,3,8) d)(5,5,5)

    9. Find the singularity matrix from a given set of matrices? (Hint det (A)==0)

    a) 2   0          b) 5  -3         c) 4   6        d) 3    4

        3   5            - 5   3             3   7            2     0

    a) c                b) a             c) b              d) d

    10.Match the following

     a) Sentence Paragraph     1) Not a type of

      b) Basmati Wheat           2) Siblings

      c) Brother Sister              3) A type of

     d) Cow Mammal               4) A part of

    A->4,B->1,C->2,D->3

    A->2,B->3,C->1,D->4

    A->3,B->4,C->1,D->2

    A->2,B->1,C->4,D->3

    11. Which of the following set of numbers has the highest Standard deviation?

    a) 1,0,1,0,1,0 b) -1, -1, -1, -1, -1, -1 c) 1,1,1,1,1,1 d) 1,1,0, -1,0, -1

    12. A building with height D shadows up to G. A neighbour building with what height shadows C feet.

    a) C/D*G b) C+D/G c) C-D*G d) (C*D)/G

    13. A bus started from the bus stand at 8 AM and after staying 30 minutes at a destination returns back to the bus stand. The Destination is 27 miles from the bus stand. The Speed of the bus is 18mph. In the return journey the bus travels with 50% fast speed.

    At what time it is returns to the bus stand.

    a) 1 PM b) 12 PM c) 11 AM d) 10.30 AM

    14.Complete the series. 5,9,11,15, __, 21,23

    a) 18 b) 19 c) 24 d) 17

    15.   Which shape will be obtained by using these values of x, y?

    X    Y

    0 0.00001

    10 1.02

    100 1.72

    1000 3.00

    16. If DPYGP is coded as BRAIN then EMXCT is coded as ____________?

    a) CHAIR b) COBER c) COVER d) CEGER

    17. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers? 

    a) 13 hrs b) 18hrs c) 12hrs d) 15hrs.

    18. The size of a program is N and the memory occupied by the program is given by M = 4000sqr_root(N). If the size of the program is increased by 1% then how much % increase is there in the memory?

    a) 0.22% b) 0.5% c) 0.8% d) 0.35%

    19. One year ago Pandit was three times his sister's age. He will be only twice her age next year. How old will Pandit be after five years?

    a) 8              b) 12             c) 11                   d) 13    

    20. A car is filled with four and half gallons of fuel for a round trip. If the amount of fuel taken while going is 1/4 more than the amount taken for coming, what is the amount of fuel consumed while coming back?

     a) Less than 2 gallons   b) 2 gallons   c) 2 1/2 gallons d) More than 3 gallons

    ANSWERS:

    1) b 2) c 3) c 4) a 5) a

    6) c 7) a 8) d 9) c 10) a

    11) b 12) d 13) c 14) d 15)Y=Log10(X)

    16) c 17) a 18) b 19) c 20) b

    21).A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
    A -> 1 1 0 0 0 1 0 1
    B -> 0 0 1 1 0 0 1 1
    C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 ( - =minus, u=union)
    Find ((A - C) u B) =?

      

       1.55   2.64    3.32      4. 53

    Ans:55

      hint:A-C    is   A intersection C bar    first do negation of C then do A intesersection C

     

    22) The progam size is N.The memory occupied by the program is M=4000sqrt(N). If the program size is increased by 1%. Then what is the percentage increase in memory?

     

    1. 0.1%          2.0.4%         3.0.5%          4.2%

     

    Ans: 0.5%

    Approach:      Sqrt of 101

    23). What is the unit of the following?

          (power*time) / (velocity*velocity)

            1.mass    2.distance            3.velocity           4.speed

     

     Ans:mass

    Approach:     power=work/time

                         hence numerator=(work*time)/time=work

                           work=Force*distance

                            Force=mass*acceleration

                            accelaration=distance/time^2

     

    now numerator is (mass*distance^2) / (time^2)

    denominator is (distance^2) / (time^2)       since velocity=distance/time

    24). What is the power of 2?

    a. 2068   b.2048   c.2668                         ANS: (B). 2048

    25). Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP
     

    26).Find the value $%$(9) - %$%(9)    Where $  means doubling and %  means change of sign........

     

    1.38         2.  -2         3. 50         4.-54

     

    Ans:-54

    Approach:    (2)(-1)(2)(9) -(-1)(2)(-1)(9)

     

    27)ACUTE is coded as ZBTSD then DMFBS stand for. ANS: CLEAR

    28)In the following string find the occurrences of F followed by U but that is not followed by R.
    U F R U F D D Y W Z U U F F...............

     

    29)For temperature a function is given according to time : ((t**2)/6) + 4t +12 what is the temperature rise or fall between 6.pm to 9 pm

    3 Questions based on Data Interpretations were asked. Among which

    A Venn diagram Problem(I don?t remember the figures).

    A Bar Chart Problem(Very Simple).

    References: For Aptitude section it is enough if we are thorough with all types of problems from R.S.Agarwal and refer previous question papers

     

    CRITICAL REASONING:

     

    Three Questions were given I don?t remember the exact questions. So I would like to only mention the type of questions, which I had.

    1) There were 3 cities namely A, B, C ( California ). Distance to each and the expense for taking each route was given. Costs were given in terms of dollars and cents (Relation b/w dollars and cents should be known.100cents=1$).

    Four Questions based on this was asked such as which is the shortest route, less expensive etc.

     

    2) There is a big University and a small college beside. Professors from University were M Senior Prof for Mathematics, J HOD of English Dept, L who knows Urdu and Professors from college were N who knows English well, D HOD of Latin Dept, and Y Senior Prof for Mathematics. There was a function to be conducted together by both the colleges and hence some conditions like

    Two Professors from the University has to be chosen.

    There cannot be Professors related to the same stream.

    Team should consist of three members.

    Four Questions based on the above part was given.

    3) Six children are selected for the chorus line in the school play: Andrea, Beatrice, Consuelo, Denise, Eve, and Florence . There are six positions in the line; numbered 1 to 6 from left to right. The order of the children in the chorus line is determined by the following rules:

    Florence cannot stand in position number 6

    Denise must stand immediately to the right of Consuelo

    Andrea cannot stand next to Beatrice

    Four Questions were based on their arrangements.             

    4) Some Questions similar to this but not exact

                  a)If all G?s are L?s, No  K?s are M?s??.and questions on above conditions(Refer to Barron?s 15th edition) 

                  b) 2  groups Red and Brown , Marriage is not allowed in the same group?..similar to this?

     

    QUANTITATIVE APTITUDE

     

    1.In the word ORGANISATION if we exchange first with the second ,second with the third ,third with fourth and so on......till last  then what will be the 10 letter from right?

     

    1.G   2.N     3.A    4.R

     

    Ans:A

     

    2.What is the largest prime no that will fit in 6 bit memory?

     

    1.65     2. 61    3. 67     4.63

     

    Ans:    61

    Approach:      2^6-1=63which is not prime

                          and the no less than 63 is 61 which is a prime......

     

     

     

    4.In two dimensional array X(7,9) each element occupies 2 bytes of memory.If the address of first element X(1,1)is 1258 then what will be the address of the element X(5,8)  ?

     

     1.1460             2.1365         3. 1356         4.1370

     

    Ans:   1365

    Approach:1258+(4*9*2)+(8*2)

     

    5

     

    6.Which of the following highest Standard deviation
    a.7, 0, 7,0, 7,0 b) 7, 7, 7,7,7,7 c) -7, - 7, -7,-7,-7,-7 d) -7, 7, -7, 7,-7, 7

     

    Ans: d)

     

    7..g(0)= 1, G(1)=-1 ,G(N) = G(N-1)+G(N-2) , g(5)=?

    1.  -2       2. 3         3. 1         4 0

     

    Ans: -2

     

    8.A power unit is there by the bank of the river of 900 mtr width. a cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 3000 mtr away from the power unit. The cost of the cable bellows water Rs5 / mtr and cost of cable on the bank is Rs 4/ mtr. Find the pt where the cable cut through the river.
    1.2800        2. 3000         3. 2100     4.3900

     

    Ans: 2100

     

    9.In madras, temperature at noon varies according to -t^2/6 + 4t + 12, where t is elapsed time. Find how much tem more or less in  6 pm to 9 pm .

    didn't get the correct ans........

    Approach: substitute  the given values....

                     ( -6^2+4*6+12)-(-9^2+4*9+12)

     

    10.The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds / and response will be back to programmer in 20 millisecond. How many much time the program takes to get a response back to programmer, after it is sent?

    Ans: 30 millisecond

     

    11.Which of the following are orthogonal pairs a) 3i+2j b) i+j c) 2i-3j d) 7i+j

     

    1.a&d    2.a&c     3.c&d         4.b&d
    Ans: a&c

    12.Which of the following do not form triangle? a)5,4,7 b) 3,4,7, c) 3,4,5 d) 1,8,5
    Ans: d)

     

    13.If A, B, C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 40%, 10%. What will be the fuel economy if they were used combine?

    1.68.4          2.62.2         3.58         4.27
    Ans: 62.2

    Approach:  ( 70/100)*(60/100)*(90/100)*100=37.8

                         Economy=(100-37.8)=62.2

     

    14.My flight takes of at 2pm from a place at 18N 40E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N40W. What is the local time when my plane landed?

    1.8.00pm          2.6.00pm           3.12.00am         4.6.40pm
    Ans: 6.40 pm

     

    15.The number 384 in decimal system is given by (1432) x in the X System of numbers find the value of X a} 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

    Ans: a)

     

     

     

    17.WHICH SHAPE WILL BE OBTAINED BY USING THESE VALUES OF X ,Y
    X              Y
    0             0.00001
    10            1.02
    100           1.72
    1000          3.00
    9999          4.72
    Ans: Y= log10(X)

     

    18. Number of faces, vertices and edges of a cube

            1.12,6,8        2.6,8,12     3.4 ,6, 8     4.8,12,6   

    Ans: 6,8 , 12

     

     

    20.2 student get 3 and 3.5 in their class exam And 1.2 and 1.45 in final exam respectively . What might be the class marks of 3rd student who have got 0 marks in final exam?

     

        1.0.3       2.0.5      3.0.25      4.0.1

    ans: 0.25

    Approach: take the diff and find out


    1. Complete the series.
    26, 63, ----, 226..

    2. A set of angles for a triangle were given and I was asked to find which one does Not represent a triangle.

    3. in a two-dimensional array, X (9, 7), with each element Occupying 2 bytes of memory, with the address of the first Element X (1, 1) is 3000, find the ending address of X (8, 5).

    4. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third And forth, forth and fifth, fifth and sixth words are Interchanged up to the last letter, what would be the tenth? Letter from right?

    5. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2


    7. The size of a program is N. And the memory occupied by the Program is given by M = square root of 100N. If the size of The program is increased by 1% then how much memory now Occupied? 

    8. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 Days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 Days and in how many days child can do the same work?

    9. Number of faces, vertices and edges of a cube

    10. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "double" And + denotes "change of sign".

    11. Find the result of the following expression if, M denotes Modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M (373, 5) +R (3.4) +T (7.7) +R (5.4)

    12. A power unit is there by the bank of the river of 750 Meters width. A cable is made from power unit to power a plant Opposite to that of the river and 1500mts away from the power Unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter And cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the Total of laying the cable.

    13. Which of the following are orthogonal pairs?
    a. 3i+2j   b.2i+j  c. 2i-3j   d. -7i+j

    14. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel? economy if they were used combined.

    15. A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
    A 1 1 0 1 1 0 1 1
    B 0 1 1 1 1 0 1 0
    C 0 1 1 0 1 1 0 1

    Find (A-B) U C.

    16. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination which is in North West direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?

    17. Find the singularity matrix from a given set of matrices?

    18. (Momentum*Velocity)/ (Acceleration * distance) find units.

    19. Which of the following set of numbers has the highest Standard deviation?
    7, 0, 7,0,7,0
    -7,-7,-7,-7,-7,-7
    7, 7, 7, 7, 7, 7
    7, 7, 0,-7, 0,-7

    20. Match the following.
    1. Brother - sister ---> a. Part of
    2. Alsatian - dog ---> b. Sibling
    3. Sentence - paragraph ---> c. Type of
    4. Car - steering ---> d. Not a type of
    Ans. 1-b, 2-c, 3-a, 4-d

    21. A question from Venn diagram. It was simple.

    22. A pie chart was given and a bar chart was given.  4 questions asked from that. (22-25 questions)

    26. G(0)=-1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) + G(N-2), G(4)= ?

    27. What is the max possible 3 digit prime number?

    28. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as ......


    Fecundity
    Dissuade
    Felicitious
    Orthodox
    Genome
    Ciliated
    Chary
    Alacrity
    Asperity
    Austere
    Enconium
    Fulminate
    Testy
    Misanthrope

    A series question. Very simple as 16 19 15 ? 14 21 (don?t remember exactly) 

    1.                  what is the largest prime no that is stored in 6 bit pattern.

    2.                  WHICH WILL GIVE GOOD STANDARD DEVIATION
    1. (7,0,-7,0,7) 2. (7,-7,7,-7,7) 3. (1,0,-1,0,1)

    3.                  WHICH IS NOT A SIDE OF A RECTANGULAR
    1. (2m, 3m, 4m ) 2. (3m, 4m, 7m ) 3. (3m, 5m, 9m ) 

    4.                  WHICH SHAPE WILL BE OBTAINED BY USING THESE VALUES
    OF X ,Y
               X        Y
              0        0.00001
             10       1.02
            100      1.72
            1000    3.00
            9999    4.72

    5.                  which equation that best suits this curve a line cuts x at -1 when y=0 and x=0 when y=3 and goes upward

    6.                  A man , woman and a boy joindly did a job in 6 days. a man alone finishes in 10 days, a women alone finish in 24 days. then how many days the boy can take to finsh?

    7.                  An aeroplane starts from a (some latitude is given according to place)at 2 am local time to b(some latitude). travellling time is 10 hours. what is the local time of b when it reaches b. 

    8.                  A file is transferred from a place to adestination capable of 10 kb. they given some rate of transfer. u have find a equation that best suit this.

    9.                  In a planar cube , the no. of vertices, no of edges and no of faces are 1. 6, 6, 6 2. 4, 8, 12 3. 8, 12, 6 4.........

    10.              What is the value of m(373, 7) + r(6.8) -t(3.4) + r( 3.4) m- modulas r- roundoff t- truncate

    11.              what is the value of #%#(5) + %%#(9)     where % - square root #- square

    12.              Match the following (don?t remember exactly but problem model is important) a b

    1. sentence, paragraph 1. type of
    2. basmati, wheat 2. a part of
    3. brother, sister 3. not a type of
    4. breigal, dog 4. sibling

    13.               g (0) =1 g (1)= -1 if g (n)=g (n-1) + g(n-2) then what is the value of g (6)?

    14.              A   0   0   0   0   1   1   1  1
    B   0   0   1   1   0   0   1  1
    C   0   1   0   1   0   1   0  1

    then find the decimal equivalent of ( a u b ) ? c.

    15.              Three schemes in a bank independently gives savings 10%, 20%, 25%. what will be the net saving if they are applied together?

    16.              which one will be the exact power of 3
    (i) 2768    (ii) 2678    (iii) 2187    (iv) ?

    17.               A power unit is there by the bank of the river 750 mts. a cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river at 1500mts. the cost of the cable below water is rs. 15/- per meter ansd cost of cable on the bank is rs. 12/- per meter. then where they will cut 

    18.              odd man out   1.java 2.smalltalk 3.lisp 4.eiffel 5. c++

    19.              which is the equation for given line among the 5 1. 2x +3y=4 2. x + y= -1 3. y=2x+ 3

    20.              In which of the system 384 is equal to 1234? 1. base 5 2. base 6 3. base 7 4. base 8 5. base 9

    21.               The size of a program is n. and the memory occupied by the program is given by m = square root of 100n. if the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?

    22.              calculate last address of array element column major a[2,3], array size a[7,9], each element occupies 8 bytes. start address is 3000. 

    23.               (force * velocity)/ (mass * acceleration) =
    1. velocity   2.time    3. acceleration    4.momentum

    24.              In the word ?unimpressive? if we change 1st & 2nd, 3rd & 4th, so on then will be 10th letter from right?

     Critical  Reasoning

    1.                   A six floor building is given .there are 7 or 8 people .each floor contain two apartments. in each apart there can be at most 2 persons. some conditions are given as a is two floors above c and his room mate. etc. we have to determine the person what floors they are staying (reference 12 th barron) 

    2.                  A and B are working at some place and are also the foreign agents of country C or D. it takes 4 days for docs to reach C and 5 to reach D. a stole a document on 19th and 22nd oct. b stole a document on 21st oct. they both mat for lunch on 20th oct. an agent of one country could not directly sent doc to another country on this based three questions were asked like if a worked for c then in how many days d will receive a document.

       

     

     

    TCS Test on 25-09-2004 at  Hyderabad

    Section 2: Quantitative and Logical Reasoning

     Most of the questions were from TCS old  papers.Only the data get change. 

    1.                  In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of  X (8, 5).
    ANS: 3212

    2.                  In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
    ANS: I(ROANISATIONALG)

    3.                   What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory? ANS:127

    4.                   Select the odd one out. a. Java b. Lisp c. Smalltalk d.Eiffel. ANS: LISP

    5.                  Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP ANS: SAP

    6.                  Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2 ANS:LINUX

    7.                  Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP ANS:BAAN

    8.                  Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SERVER  ANS:SQL SERVER

    9.                  Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP ANS:HTTP

    10.              The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?

    11.              A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work? ANS:16

    12.              In which of the system, decimal number 194 is equal to 1234? ANS:5

    13.              Find the value of the 678 to the base 7. ANS:1656

    14.               Number of faces, vertices and edges of a cube ANS:6,8,12

    15.              Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".  ANS:121

    16.              Find the result of the following _expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation:
    M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8) ANS:19

    17.              If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as --------- ANS:PCCKJ

    18.              G(0)=-1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ? ANS:-2

    19.               What is the max possible 3 digit prime number?

    20.              A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable.
    ANS:20250

    21.              The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?

    22.              In Madras , temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm. ANS: 385.8(DB)

    23.              The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent? ANS: 30MILISECOND

    24.               A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?

    25.              If the vertex (5,7) is placed in the memory. First vertex (1,1) ?s address is 1245 and then address of (5,7) is --------

    26.              Which of the following are orthogonal pairs? a. 3i+2j b. i+j   c. 2i-3j d. -7i+j  ANS: (A)& (C).

    27.              If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD? ANS: PEASA

    28.              If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined. ANS: 20%

    29.              What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668 ANS: (B). 2048

    30.              Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63 ANS: 15,35

    31.              Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63 ANS: 15,35

    32.              Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, --- ANS: -27

    33.               A, B and C are 8 bit no?s. They are as follows:
     A  1  1  0 1  1  0  1  1
     B  0  1 1  1  1  0  1  0
     C  0  1 1  0  1  1  0  1
    Find ( (A-B) u C )=?
    Hint :  A-B is {A} - {A n B}  ANS: 0 1 1 1 1 1 1 1 (DB)

    34.              A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination which is in north west direction.Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the
    flight reaches there? ANS: 1:00 P.M

    35.              A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers? ANS: 13

    36.              A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days A alone can complete the work? ANS: 10.5 DAYS(11)

    37.              A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So hoW days does B take to finish the work?ANS : 4DAYS.

    38.              A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A?s work? ANS : 3.2 DAYS(4)

    39.              Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT : sum of smaller 2 sides is greater than the other one which is larger)

    40.              Find the singularity matrix from a given set of matrices?(Hint det(A)=0)

    41.              A 2D array is declared as A[9,7] and each element requires 2 byte.If A[ 1,1 ] is stored in 3000. Find the memory of A[8,5] ?ANS: 3106.

    42.              Sum of slopes of 2 perpendicular st. lines is given. Find the pair of lines from the given set of options which satisfy the above condition? 

    43.              (a) 2+3i (b)1+i (c) 3-2i (d) 1-7i .Find which of the above is orthogonal.  ANS : (A) & (C).

    44.              The number 362 in decimal system is given by (1362)x in the X system of numbers find the value of X a}5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

    45.              Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6 ANS : -72

    46.              My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed.
    a) 6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00 (Hint : Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes . If west to east add time else subtract time)  ANS: (E) 8:00  

    47.              Find the highest prime number that can be stored in an 8bit computer.

     

     Section 3.Critical Reasoning.

    1.                  The players G,H,J,K,L,M,N,O are to be felicitated of representing the county team in Baseball Out of these H,M,O also are in the Football team and K,N are there in the Basket ball team . These players are to be seated on a table and no
    two players who has represented the county in more than one game are to sit together.
     1.Which one of the orders can they be seated in
     2. Which of the orders is not possible
     3. If N is seated in the middle then which of the following pairs cannot be seated near him .
     4. If M is seated then which of the following pairs can be seated next to him.

    Choices are given for all the questions

    2.                  There are 2 groups named Brown and red. They can?t marry in the same group. If the husband or wife dies then the person will convert to their own group. If a person is married then the husband will have to change his group to his wife?s
    group. The child will own the mothers group. From these a set of 4 questions were given .Solve them
    Eg;
    1.Brown?s daughter is red (False)
    2. If a person is red. Then his/her mother?s brother belong to which group if he is married (Brown)

    3.                  7 people - a,b,c,d,e,f,g Need to make a seating arrangement for them.
     Conditions:
     1)A should be at the center 
    2) B,F should be at the right extreme
    3)C,E always in pair 
     4)D,G as far as possible
    Questions from the above were asked?
    Eg:
    Which of the following pairs were not possible?
    Others questions were similar to the above. More questions were from Barrons.

     HR Questions

    1.                  Market urself

    2.                  Why TCS ?

    3.                  Will u switch over to any other company after joining TCS? If NO then why?

    4.                  R u mobile? ( R u ready to go anywhere ?)

    5.                   R u ready to go to places of extreme temperature. If yes what do u think of ur safety?

    6.                  Rate ur good qualities?

    7.                  What is the difference between hard and smart work?

    8.                  Do u have a plan of doing higher studies ?

    Technical Questions :
    The questions were different for different persons and depends on the field of interest that u say.

    Communication 

    1.                  OSI Layers in n/w with the functionalities

    2.                  TCP/IP protocol

    3.                  Bridges, Routers, LAN, WAN, MAN

    4.                  Token bus, FDDI, Ethernet

    C Language

    1.                  Datastructures esp :Linked list and trees

    2.                  Structures , unions, Kind of variables ( local ,Global)

    3.                  Strrev( ) program

    4.                   Case structure (it is not the usual switch case stat)

    5.                  Calloc,malloc

    6.                  Divide 2 number and print the o/p ( NOTE: Check for divide by zero error)

     

     


2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.