TCS  Placement Paper   Technical - Other   -04 Sep 2011

TCS  Placement Paper   Technical - Other   -04 Sep 2011


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hai Guys,

    This is Manik from Kakinada, i cleared TCS written test in Gitam on September 5th and interview on September 8th.

    Thank god for selecting me into the TCS.

    I'm in ECE student.

    Aptitude test:

     

    The aptitude test consists of 35 questions and here we have been given negative marking of 0.33 per wrong answer. At the selection the bench mark was 22marks. Its an easy test where more than 25 questions can be cleared easily.

    Never try to solve the questions first that have more number of lines. Try to read last line of the questions because first lines will be of unrelevated data coming to questions first search for the numerical data in the questions and just the logic how the questions can be solved

    1.  Which is the smallest no divides 2880 and gives a perfect square?

    a.1    b.2   c.5   d.6

    Ans: c

    2. In school there are some bicycles and 4wheeler wagons.one Tuesday there are 190 wheels in the campus. How many bicycles are there?

    Ans: 15

    3. Man, Bear, North, South, walks. Colour of bear(Hint: North pole )

    Ans: White

    4. A father has 7 penny?s with him and 1 water melon is for 1p, 2chickoos for 1p, 3 grapes foe 1p.he has three sons. How can he share the fruits equally?

    Ans: 1 watermelon, 2chickoos, 1grape

    5. (1/2) of a number is 3 times more than the (1/6) of the same number? 

    Ans: 9

    6. There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160?.if B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

    Ans: 7 hours

    7. In a market 4 man are standing .the average age of the four before 4years is 45,aftyer some days one man is added and his age is 49.what is the average weight of all?

    Ans: 49


    8. There are 10 reading spots in a room. Each reading spot has a round table. Each round table has 4 chair. If different no of persons are sitting at each reading spot. And if there are 10 persons inside the room then how many reading spots donot have atleast a single reader.

    (1)  5     (2)   6      (3)  7   (4)  None    

    Ans 6. because different no of persons are sitting on round table. So possible differnt combinations for 10 people will be 1 2 3 4. because max 4 people can sit on round table. so round tables left are 6.

     

    9. A person do rock climbing at an altitude of 800 m.He go up by 7 mph. and come down by 9 mph. what was his av speed.

    Ans (7+9)/2=8.

     

    10. ACUMEN

         A. exactness             B. potential             C. shrewdness            D. bluntness
               Ans: C

    11. DISCRETION
          A. prudence             B. consistency            C. precipice            D. disturbance
              Ans: A

    12. ORDAIN
          A. arrange             B. command             C. contribute             D. establish
                
             Ans: B

              
    13. FLORID
          A. ornate            B. thriving             C. artistic             D. elegant            

            Ans: A

    14. PENITENCE
          A. liking             B. insightful             C. compunction             D. penetrable
            Ans: C

    15. WHET
           A. stimulate             b. humorous             c. inculate             d. dampen
                
             Ans: A
    16. LATITUDE
           A.  scope             B.   lamentation          C. globule             D. legislature
             Ans: A

    17   dispel

        A. accumulate          B. collect         C.  garner         D. deploy

           Ans: D

    18. Orthodox

        A. heterodox        B. unconventional        C. conventional         D. untraditional

           Ans: C

    19. Alienate

         A. be friendly         B. estrange       C. disarm        D. None of these

            Ans: B

    Directions for questions 11-20:Find the Antonyms of the following words

    11 .Dogmatic

         A. Arbitrary         B. doctrinal         C. unbending        D. Flexible

         Ans: D

    12. Fallible

         A. Perfect        B. Imperfect         C.  unsound         D. mortal

          Ans: A

    13. Harbinger

        A. Forerunner        B. herald        C. potent        D.  None of these

            Ans: D

    14. Intermittent

        A. Alternating         B.  sporadic        C. Constant        D. None of these

         Ans: C

    15. Pensive

        A. ignorant        B. Brooding         C. pondering         D. meditative

            Ans: A

    16. Concur

         A. harmonize         B. coincide         C. assent         D. Conflict

            Ans: D

    17.Furtive

       A. Open        B. Surreptitious          C. clandestine        D.  None of these

            Ans: B

    18. Efface

        A. Obliterate         B. Engrave        C. eradicate        D. None of these

            Ans: B

    19.  Pretentious

         A. Ostentatious         B. pompous         C. Down-to-earth        D. conceited  

                Ans: C

    20. Veer

           A. avert          B. skew        C. whirl            Dstay

           Ans: D

     

    Directions for Questions 21-26: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

    Amnesty International's charge that 'tens of thousands' of political prisoners, including prisoners of conscience, are languishing in Indian jails and that prisoners are routinely tortured in this country has to be seen in a much wider context than the organisation's annual report cares to do.  In its overall appraisal of 151 countries, Amnesty has accused 112 of torturing prisoners, 63 of harboring prisoners of conscience, 61 of resorting to political killings and 53 of detaining people without a trial.  Of these apparently overlapping  categories, India seems to have been excluded from the list of the 61 which undertake political killings.  The report has however, pointed out that scores of people in India die of torture in police and military custody and that many also simply disappear.  Clearly, only a thin line separates the 61 charged with political murder from the rest.  Before coming to such conclusions, however, it may also be necessary to classify the various countries according to their political systems. Torture by the security forces and killings at the behest of the government  make no difference to the victims whether they are in a democratic country or a totalitarian one. It is also nobody's case that a democratic country is less culpable than a dictatorship in the event of human rights violations. But the point perhaps still needs to be made that torture or 'disappearances' represent a failure of the system in a democracy in contrast to being an integral part of state policy in a country ruled by an autocrat who is answerable to no one.

    India may be guilty of keeping 'tens of thousands' behind bars and of the other human rights abuses mentioned by qualitatively different place from a totalitarian country.  It is in this respect that Amnesty has been lass than fair.  It has chosen to ignore the distinctions between the good, the bad and the ugly.  The openness of Indian society will be evident to anyone who spends half an hour in one of its chaotic market-places or visits the law courts or watches a political rally or reads a newspaper or strikes  up a conversation with any person on the roads.  There is no sense of fear in India, as in a dictatorship.  There is also scope for securing relief from the heavy-handed behaviour of the authorities, even if the human rights commission has not yet lived up to expectations.  Unless such points are recognised, Amnesty's assessment will seem to be a dry recital of statistics which may pillory India simply because of its larger population.  Mercifully, Amnesty nowadays at least notes that the terrorists also indulge in human rights violations and that India has to cope with several insurgencies fomented by a country where the military does not always seem to be under the control of the elected government.  True, there is much that is the way the terrorist challenge is activating the self-correcting mechanism within a democracy and not merely on painting a grim, even biased picture.

    21. In the report, India has been excluded from which of the following categories of violating human rights?

        A) Torturing prisoners

        B) Detaining without trial

        C) Political killings

        D) harbouring prisoners of conscience

        E) None of these 

        Ans: C

    22. Which of the following is not true in the context of the passage ?

        A) India is guilty of some human rights abuses

        B) Amnesty International appraised all the democratic countries

        C) There is overlapping of cases in the categories of human right abuses

        D) India was one of the countries appraised by Amnesty International

        E) The report notes that the terrorists also violate human rights 

        Ans: B

    23. According to the passage, through which media of forum Amnesty International has hurled the charges?

        A) Seminar on Human rights

        B) Its Regional Meet

        C) Its annual Report

        D) Its International Meet

        E) None of these 

        Ans: C

    24. The author of the passage

        A) agrees with the report

        B) disagrees with the report

        C) disagrees that conditions of prisons in India is bad

        D) supports the totalitarian approach

        E) disagrees with report on terrorists 

        Ans: B

    25. The Amnesty Internationals report is based on the information of how many countries ?

        A) 63    B) 112    C) 131    D) 115    E) None of these 

        Ans: E

    26. The author suggests classification of various countries on the additional dimension.  Which of the following is that dimension ?

        A) Economic progress            B) Human rights            C) Industrial Progress

        D) Political systems                E) None of these

        Ans: B

    Directions 27-32 : Pick out the most effective word from the given words  to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

    27. The boy you met yesterday is in class..................

           A) ninth    B) the ninth    C) nine    D) the nine 

            Ans : C

    28. There was some confusion.................the agreement

           A) on    B) in    C) around    D) over 

           Ans : D

    29. Speak loudly as he is slow.........................hearing

        A) in     B) about    C) at    D) of 

        Ans : C

    30. Will you..................may dog while I am on tour ?

        A) look out    B) look up    C) look on    D) look after 

        Ans : D

    31. Savitha is disgusted...................the habits of her husband

        A) of    B) from    C) with    D) at 

        Ans : C

    32. Every man craves....................recognition

        A) for    B) about    C) at    D) after 

        Ans : D

    Section 2: QUANTITATIVE/LOGICAL REASONING ( 38 questions , 40 minutes )

    1. If a + b + c = 0, then (a3 + b3 + c3) ÷ abc is equal to:

        (A) 1         (B) 2        (C) 3           (D) 9

        Ans : C

    2.The difference between compound interest and simple interest for 3 years at 5% per annum can be found out by 
        multiplying the principal by:

         (A) 1.7625         (B) 0.7625        (C) 0.07625         (D) 0.007625

         Ans : A

    3.The simple interest on a sum of money is 1/9 th of the sum and the number of years and the rate per cent per 
        annum are equal. The rate per cent per annum is:

        (A) 3 1/3         (B) 5        (C) 6 2/3         (D) 10

        Ans : A

    4.A man invested Rs 5,000 at some rate of simple interest and Rs 4,000 at 1% higher rate of interest. If the interest in both the cases after 4 years is same the rate of interest in the former case is: 

    (A) 4%         (B) 5%        (C) 6 1/4%         (D) 8  1/3 %

        Ans : A

    5. A sum of money at simple interest rate amounts to Rs 4,025 in 3 years and to Rs 4,550 in 6 years at the same 
        rate of interest. Find the sum and the rate of interest per annum.

        (A) Rs 2,500, 6%         (B) Rs 3,000, 5%        (C) Rs 3,500, 5%         (D) Rs 4,500, 4%

        Ans : C

    6. On a certain map of India the actual distance of 1450 kms between two cities Delhi and Kolkata is shown as       
       5 cms. What scale is used to draw the map?

        (A) 1 : 15 × 106         (B) 1 : 20 × 106        (C) 1 : 25 × 106         (D) 1 : 29 × 106

        Ans : D

    7. The ratio between the third proportional of 12 and 30 and mean proportional of 9 and 25 is:

            (A) 2 : 1         (B) 5 : 1        (C) 7 : 15         (D) 9 : 14

            Ans : B

    8. Rs 1,050 are divided among P, Q and R. The share of P is 2/5 of the combined share of Q and R. P gets: 

        (A) Rs 320         (B) Rs 300        (C) Rs 200         (D) Rs 420

        Ans : B

                                        ma + nc

    9. If a : b = c : d, then ________      is equal to:

                                       mb + nd

        (A) an : mb         (B) m : n         (C) a : b         (D) dm : cn

            Ans : C

    10. How many even numbers of four-digits can be formed with digits 1, 2, 3, 4, 5, 6 (repetition of the digit is 
          allowed)?

            (A) 648         (B) 180        (C) 1296         (D) 540

           Ans : A

    11. There is a number lock with four rings. How many attempts at the maximum would have to be made before 
           getting the right number?

           (A) 104         (B) 255         (C) 104 ? 1         (D) 256

           Ans : C

    12. There are four letters and four envelops addressed to different persons. In how many ways can wrong choices 
           be made?

        (A) 64         (B) 23         (C) 16         (D) 255

            Ans : D

    13. There are 10 points on a straight line AB and 8 points on another AC, none of them being A. How many 
           triangles can be formed with these points as vertices?

            (A) 720         (B) 640         (C) 816         (D) 680

             Ans : B

    14. A circular ground of circumference of 88m. A strip of land 3m wide inside and along the circumference is to be 
          leveled. What is the expenditure if leveling cost is Rs. 7 per metre square.

           Ans. 1650

    15. There are 4 boys and 3 girls. What is the probability the boys and girls sit alternately?

           Ans 1/35

    16. Two trains are 2 kms apart. Speed of one train is 20m/s and the other train is running at 30 m/s . Lengths of the 
          trains are 200 and 300m. In how much time do the trains cross each other?

           Ans. 50 seconds

    17. A& B are two players. They need to select one number from 1 to 25. If both the players select the same 
           numbers they will win the prize. What is the probability of not winning in a single trial?

            Ans 24/25

    18. Four different integers are in increasing AP such that one number is equal to sum of the squares of the other  
          three numbers.

          Ans ?1,0,1,2

    19. In a company there were 75 % skilled employees and the remaining unskilled. 80% of the skilled and 20% of 
          the unskilled were permanent. If the temporary employees were 126 find the total number of employees.

          Ans 360 

    20. A person sells a horse at 12.5% loss. If he sells for 92.5 more, he will have a profit of 6%. What is the CP?

          Ans 500

    21. One tap takes 15 min to fill, another tap takes 12 min to fill and the third tap can empty in 20 min. In how much 
          time the tank would be full.

          Ans 10 min

    22. Two trains are separated by 200km. One leaves at 6:00 am from Delhi and reaches Merrut at 10:00 am. 
          Another train leaves from Merrut at 8:00 am and reaches Delhi at 11:30 am. At what time two trains meet each 
          other?

        Ans 8:56 am

    23. If the height of the triangle decreases by 40% and the breadth increases by 40%. Then the effect on the area is

          Ans. 16% decrease.

    24. A grandfather has 5 sons and daughters and 8 grandchildren.. They have to be arranged in arrow such that the 
          first 4 seats and last four seats are to be taken by grandchildren and the grandfather would not sit adjacent to 
         any of the grandchildren.

            Ans. 4 * 8! * 5!

    25. A farmer has a rectangular plot. He wants to do fencing along one of the side with the help of the posts. Two 
          posts being on two corners. He brings 5 post less than what he has initially plan  because of which the distance 
          between two consecutive post became 8 m instead of 6 m.. What is the length of the side and no of post?

            Ans. 120 , 16

    26. A circular ground of circumference of 88m. A strip of land 3m wide inside and along the circumference is to be 
          leveled. What is the expenditure if leveling cost is Rs. 7 per metre square ?

          Ans. 1650

    27. Four horses are tethered at the four corners of a square of side 14cm such that two horses along the same side 
          can just reach each other. They were able to graze the area in 11 days. How many days will they take in order 
          to graze the left out area?

          Ans. 3

    28. Six bells commence tolling together and toll at intervals 2,4,6,8,10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes 
           how many times they toll together.

            a) 4        b) 10        c) 15        d) 16  

             Ans:  d)

    29. The number of coins 1.5 cm in diameter and 0.2cm thick to be melted to form a right circular cylinder of height 
          10 cm and diameter 4.5 cm is:

            a) 380        b) 450        c) 472        d) 540

            Ans:  b)

    30. The size of a wooden block is 5 * 10 * 20 cm3. How many whole such blocks you will take to construct a solid 
         wooden cube of minimum size?

            a) 6        b) 8        c) 12        d) 16

            Ans:  b)

    31. Find the odd man out - 1050, 510, 242, 106, 46, 16, 3

        a) 510        b) 242        c) 106            d) 46

            Ans:  C)

    32. A clock loses 10 minutes each hour. If the clock is set correctly at noon, what time is it when it reads 3 PM?

            Ans: 8 minutes.

    33. If 8 crows can steal 8 buttons in 8 minutes, how long will it take 16 crows to steal 16 buttons?

          32 buttons

    34. The amount of water in a tank doubles every minute. The tank is full in an hour. When was the tank half full?

            Ans: 59 minutes.

    35. A laborer can dig a hole 8 feet square and 8 feet deep in 8 days. How long will it take him to dig a hole 4 feet 
         square and 4 feet deep?

            Ans: 1 day

    36. A clock loses 10 minutes each hour. If the clock is set correctly at noon, what time is it when it reads 3 PM?

          Ans: 3:36 PM.

    37. If 2 miles of fence enclose a square plot of 160 acres, how large a square will 4 miles of fence enclose?

         Ans: 640 acres or 1 square mile.

    38. A woman travels 1 mile south, then one mile west, and then mile north, and arrives at her starting point.     
         Where is she?

        Ans: North

    Section 3: CRITICAL REASONING ( 12 questions , 30 minutes)

    Directions1-12: Answer the questions given below the passage or statement as true, false or can't say.

    PASSAGE  : Copernicus is the intelligent. In the days of Copernicus the transport and technology development was less & it took place weeks to communicate a message at that time, wherein we can send it through satellite with in no time. Even with this fast developments it has become difficult to understand each other.

    Answer questions 1-4 based on passage  .

    1. People were not intelligent during Copernicus days

            Ans. False

    2. Transport facilities are very much improved in noe a days

            Ans. Can't say

    3. Even with the fast developments of the technology we can't live happily.

            Ans. Can't say

    4. We can understand the people very much with the development of communication

            Ans. False.

    3. Critical Reasoning ( 12 questions , 30 minutes)

     PASSAGE: Senior managers warned the workers that because of the introductory of Japanese industry in the car market. There is the threat to the workers. They also said that there will be the reduction in the purchase of the sales of car in public. the interest rates of the car will be increased with the loss in demand.

    Answer questions 5-8 based on passage .

    5. Japanese workers are taking over the jobs of Indian industry.

        Ans. False

    6.Managers said car interests will go down after seeing the raise in interest rates.

        Ans. True

    7. Japanese investments are ceasing to end in the car industry.

        Ans. False

    8. People are very interested to buy the cars.

        Ans. False

    PASSAGE: There should be copyright for all arts. The reels has came that all the arts has come under one copy right society, they were use the money that come from the arts for the developments . There may be a lot of money will come from the Tagore works. We have to ask the benifiters from Tagore work to help for the development of his works.

    Answer questions 35-39 based on passage .

    9. Tagore works are came under this copy right rule.

            Ans. False

    10. People are free to go to the public because of the copy right rule.

            Ans. Can't say


    11. People gives to theater and collect the money for development.

            Ans. Can't say


    12. We have  ask the Tagore residents to help for the developments of art.

           Ans.Can't say

     

     

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.