TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   Vel Tech, Chennai-22 Aug 2010

TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   Vel Tech, Chennai-22 Aug 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hi Friends,

     
    Here are some questions asked in TCS placement drive held in Vel tech, Chennai.

    Only 2 rounds. First aptitude round. Online test.

    Here there are 35 questions only maths. No verbal and nonverbal. All 35 questions are from quantitative aptitude. Time is one hour. Most of the questions will be in paragraph type. Irrevelant informations will be there. But we have to choose only the datas which are relate to the question. I heard that these questions are prepared by IIT atudents but it is not worth. Just one week preparation is more than enough. More than that time management is more important. Prepare yourself on the following topics: ages,percentages,ratio and proportion,numbers,time and distance,directions,sequence,time and work,probability,blood relation.

    Try to attend 20 questions which should be absolutely correct. There is negative marking for the wrong answers. Don't waste the time in reading a single question just skip to next, u can see it later.

     

    1. Which is the smallest no divides 2880 and gives a perfect square?

     a.1    b.2   c.5   d.6

    Ans: c

     

    2. Two bowls are taken, one contains water and another contains tea.one spoon of water is added to second bowl and mixed well, and a spoon of mixture is taken from second bowl and added to the second bowl. Which statement will hold good for the above? 

     

    (Ans: second liquid in first bowl is smaller than the first mixture in second bowl)

     

    3. Form 8 digit numbers from by using 1, 2,3,4,5 with repetition is allowed and must be divisible by4?

    a.31250    b.97656   c.78125   d.97657  

    Ans: c

     

    4. Rearrange and categorize the word ?RAPETEKA?? 

     

    Ans: bird

     

    5. One problem on (a3-b3)/(a2+ab+b2) 

     

    Ans: ?a-b?

                 

    6. In school there are some bicycles and 4wheeler wagons.one Tuesday there are 190 wheels in the campus. How many bicycles are there?

     

    Ans: 15

     

    7. Key words in question (Fibonacci series, infinite series, in the middle of the question one number series is there?.I got the series 3 12 7 26b 15?  

     

    Ans:54

    (Logic: 3*2+1=7                         12*2+2=26                           

               7*2+1=15        26*2+2=54)

    8. A lies on mon, tues, wed and speak truths on other days, B lies on thur, fri, sat and speaks truths on other days ?one day a said I lied today and B said I too lied today. What is the day?

     

    9. Man, Bear, North, South, walks.

     

    Ans: White

     

    10. A father has 7 penny?s with him and 1 water melon is for 1p, 2chickoos for 1p, 3 grapes foe 1p.he has three sons. How can he share the fruits equally?

     

    Ans: 1 watermelon,2chickoos,1grape

     

    11. (1/2) of a number is 3 times more than the (1/6) of the same number? 

     

    Ans: 9

     

    12.  There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160?.if B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

    Ans:7 hours

    13.  KEYWORDS:T.Nagar,Chennai,1-100,prime numbers b/n 140-180,How many 2?s are there?

    Ans: 20   (Not only 2?s ,1?s,3?s,4?s,5?s,6?s,7?s,8?s,9?s,0?s also 20)

    14.  A man is standing before a painting of a man and he says I have no bro and sis and his father is my father?s son?

    Ans: His son

    15. One question has last part like difference between two terms is 9 and product of two numbers is 14, what is the squares of sum of numbers?

    Ans:109

    16. What is the value of [(3x+8Y)/(x-2Y)]; if x/2y=2?

     Ans:10 {the numerical may change)

    17.   A pizza shop made pizzas with to flavours.in home there are ?N? different flavors, in that ?M? flavors are taken to made pizza.in how many ways they can arrange?

    (Logic: Nc)

    18.   One grandfather has three grandchildren, two of their age difference is 3, eldest child age is 3 times youngest child?s age and eldest child?s age is two times of sum of other two children. What is the age of eldest child?

     Ans:15

    19.   KEYWORDS: one organization ,material labor and maintenance are in the ratio of 4:6:7,the material cost is:100,what is the total cost?

    Ans: 425

    20.   KEYWORDS: density, reluctance, sensitivity, voltage ,current, what is the resistance Formula is ?R=V/I?

    21.   In a market 4 man are standing .the average age of the four before 4years is 45,aftyer some days one man is added and his age is 49.what is the average weight of all?

    Ans: 49

    22.   KEYWORDS: Sports readers,10 tables,4chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person?

    Ans : 6

    23.   KEYWORDS: Die, card, coin, b/n 2 to 12

    Ans: All are equal

    24.   In a school for a student out of a 100 he got 74 of average for 7 subjects and he got 79 marks in 8th subject. what is the average of all the subjects?

    Ans: 74.625

    25.   In a question ,last part has ,the ages of two people has the ratio of 6:6 and by adding the numbers we get 44,after how many years the ratio would be 8:7?

     Ans: 8

    26.One train travels 200m from A to B with 70 km/ph. and returns to A with 80kmph, what is the average of their speed?

    27.   Two years before Paul?s age is 2times the Alice age and the present age of Paul is 6times the Alice . what is the presents Paul?s age???( 3years) ?u try to solve this question once?

    Thats all i have in my mind friends. I attended 22 questions which is 100% right. I finished at 12:30. Then without taking lunch i was eagerly waiting for my result and finally my name was read out, 10 names before from the last at 1:30.

    HR round. I didn?t prepared anything for that. They gave one form to fill it.after filling the form i went to attend the interview. I belongs to ECE dept. At 4pm i was waiting outside the HR room. Before me one student(IT/CSE) he went. The interview lasts for around half an hour for him. They asked him about DBMS and other IT questions. Then i went inside.

    There will be two HRs.

    Me:good evening sir.

    Hr:goodevening dinesh(they know m name by seeing the form and my resume)

    Hr: introduce yourself. (i explained)

    Hr: tell me about your project( i briefly presented my project and they impressed in that)

    Hr:tellyour area of interests.

    Me:maths

    HR:ok. Your interesrs in core?

    Me: digital electronics.

    Hr:(asked my percentage in 10,12 and degree.)solve this sum(they gave me one simple problem but i was tensed i cant able to find solution for 5 min(.k.leave it dinesh. What ae the layers of osi in networks.(i told the answer).do you like chemistry?

    Me. Yeah.i like except organic chemistry.

    HR: tell me atomic number of lithium.( i told that i don?t know). Then atomic number of hydrogen ( i told one).

    Then asked me some questions related to my resume.(be thorough in your resume and confident in that).then asked me the oops concept. I told whatever i know. Finaly the interview gets over.

    Hr:is there any question dinesh?( i asked the solution for that problem, he explained it)Thats all........!!!!!!!

    Finally at 5:30 i got the result. The first name called on that day was mine and got  the offer letter in hand. I was very happy. Got placed in TCS for the post of assistant system engineer and 3.15lacs per annum.

     
    ALL THE BEST FRNDS. DO YOUR INTERVIEW WELL. SEE YOU SOON.

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.