TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   Techno India,Salt Lake,kolkata-29 Aug 2010

TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   Techno India,Salt Lake,kolkata-29 Aug 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    I am Subrata Maji

    Stream:- Information Technology

    College:- Asansol Engineering College

     Session :-2006-2010 Phone no :-9732260802

     Email id :-subrata.bluesky@gmail.com

     Status :- Selected

    These are my details. You can contact me for any assistance. I will be pleased to help you.

      My Experience:

     First of all i want to say don't loose hope until you get selected. Because you have nothing to do with out getting a job, me also rejected almost 30-35 companies in different rounds. But still not able to clear it. Every time believe there are another chance and always go for it and at last i am able to make it. Thanks god and the also others who help me to do so(by any how). So prepare well do you are best and then left the ultimate result for the shake of luck.

     
    Details of The Process:

    It's the new pattern, contain 35 questions.

    Cut off near about 18.

    1/3 negative marks there.

    So answer only the correct answer.

    don?t do guess, it's interresting paper. I like to solve it, i think real talent will be selected now, it's suitable for good student.

    No needs to read the GRE.

    1 day preparation is enough.

    Go for the Following Topics Perfectly (First Give Preference to starred one)

    ~ *Numbers

    ~ Serial Problem

    ~ Fibonnocci series Based Problems

    ~ *Age

    ~ *Pipes and Cisterns

    ~ *Blood relations

    ~ *Time and Distance..,Work

    ~ *Speed related [Train]

    ~ *Volume and Surface area

    ~ *Ratio & Proportion

    ~ *Alligation of Mixture

    ~ *Probablity

    ~ Percentage

    ~ Profit and Loss

    ~ Average

     

    ~ Seating Arrangement Problem

     Finally Read the Formula's of GEOMETRY.

     

    Make yourself cool in the exam. because questions contains lot of bogus things, you have to avoid it home preparation of avoiding may be result a good one. So prepare it.

    Tips:

    First see what answer they want that must be in the last line read it first and then go upwards and take necessary data for that and the solve it, read the data not the lines.

     

    MY APTITUDE:

    (It?s on 29th from 12.00pm. But it?s happen at 4.10 and result will be out at 7.30 pm thanks god i am able to make it)

     

    These are only the required part it's contain lot of bogus things data may not be correct here different person get different set don't see your friend answers.

     

    1. 10men and 10 women are there, they dance with each other, is there possibilty that 2 men are dancing with same women and vice versa.

    Ans-some body said :never(i don't know it)

    2. In school there are some bicycles and 4wheeler . One Day there are mmm wheels in the campus. How many bicycles are there?

     Ans: 15

    Tips :2x+4y=mmm then put the options in the relation nd check the number...it have to be whole no.

    3. There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160?.(that's mean 10 in 1h,,20 in 2hr,...40 in 3hr..)if B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

     Ans:7 hours Logic: (1/16)x=40 ...find x...n d then find the time with observation.

    4. In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?
    Ans:
    For 1 to 10 - 1 six
    2 to 20 - 1 six
    Similarly upto 59 we utilise six, 6 times
    from 60 to 69 (including 66) - 11 times
    from 70 to 100 - 3, hence ans = 6+11+3 = 20

    Ans:20.

     

    5. One question has last part like difference between two terms is 8 and product of two numbers is 29, what is the squares of sum of numbers?

    Ans:122

    logic:x-y=8 xy=29 x^2+y^2=(x-y)^2+2xy

    6. What is the value of [(3x+8Y)/(x-2Y)]; if x/2y=2?

    Ans:10 {the numerical may change)

    7. A pizza shop made pizzas with to flavours.in home there are ?N=5? different flavors, in that ?M=2? flavors are taken to made pizza.in how many ways they can arrange?

    (Logic: NcM )

    Ans:5C2=10

     8. One grandfather has three grandchildren, two of their age difference is 3, eldest child age is 3 times youngest child?s age and eldest child?s age is two times of sum of other two children. What is the age of eldest child?

     Ans:15

    9. In a market 4 man are standing .the average age of the four before 4years is 45,aftyer some days one man is added and his age is 49.what is the average weight of all?

     Ans: 49

    10. KEYWORDS: one organization ,material ,labor and maintenance are in the ratio of 4:6:7,the material cost is:100,what is the total cost?

     Ans: easy

    11. KEYWORDS: Sports readers,10 tables,4chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person?

     Ans : 6

     12. The ages of two people has the ratio of 6:5 and by adding the numbers we get 44,after how many years the ratio would be 8:7?

    Ans: 8

    13. Two years before Paul?s age is 2times the Alice age and the present age of Paul is xxx times the Alice........ what is the presents Paul?s age???

    Ans:very easy..u can solve it in exam.

     14. There is one Toy Train ...which can make 5 different sounds...one day it's not working properly..n d make only two sounds......so find the probability of getting 5 consecuitive same sound...1 out of_____.

    Ans:32 Logic:(1/2)*(1/2)*(1/2)*(1/2)*(1/2)=1/32

    15. Find (31*31*31/44*44*44)*(87*87*87/56*56*56)

    USE CALCI(calculator is allowed atleast in our batch it was allowed)

    16. Ferrari is leading car manufacturer.*Ferrari S.p.A.* is an Italian sports car .........it has enjoyed great success..............If Mohan's Ferrari is 3 times faster than his old MERCEDES wich gave him 35kmph...if Mohan travelled 490 km in his ferrari.........the hw much time he took??

    Ans.very easy

    17. One triangle contain 3 edges of 10,20,28....if a square is produce with it..so what will be the area of the square???

    Ans.too easy

    18. There are two piculiar  number.........when 9 will be subtracted from both then first one will be twice of the 2nd one.........but when 9 is added with that then it will be 4/3.......can you imagine the no......

    Ans.easy..

    Tips: (x-9)=2(y-9)

    (x+9)=4/3(y+9)

    19. Some bogus history ...then at last...9,18,27,?............find the no.

    Ans.easy(36)

    20. Some calculation there which produce 27................find it?s binary no........

    Ans.11011

    21. One question is there ...tom ,tina,dick,harry,aaaaa(5 r there)..........they make there average with some arrangement like at first tom and tina,then tom and dick,then tina and dick.........like that.....and the average wait r given.....so what will be the last wait.????

    Ans. i am not able to solve it.

    22. One question from d=m\v relationship(it?s of some bowl)..........concentrate on the unit......

    23. There are three friends...rohit,kim,and xx.......and two pillars r there....some relationship r there (like rohit is taller than kim)........

    Ans.can not predict.

    24. Some plates r there....width of first one is 16....when it is added with 2nd one then width will be 25.......like that.......so what will be increase value...when last one is added.

    25.  (They have given some history of copper and its density and its uses and applications for five or six lines ) and then asked this question........   if 7v passes to that wire and a current of 260mA then find the resistance.......

    Ans.  0 .03k

     

    26. 3-4 more  question from probability.....that?s r too tough.........definatily rs agarwall is not enough for probability.....deep knowledge is needed...

    Like that.....i am not able to recognize tha other question.......

     

    Some other questions:  

    1.6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?
    Ans: Let x be current average age of first 6 persons in queue and current age of seventh person be y.  Then 6x will become the sum of those 6 persons age.
                 Now, let compute the sum of those 6 persons after two years, 6x+12 (as each and individual increase their age by 2). hence its average become

    (6x+12)/6 = 43

    =>x+2=43

    =>x=41

    Let now we compute y, ((6*41+y)/7) = 45,
    y= 69

    2. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?
    Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it...  
    Hence d = 22*6 = 132km,
    Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier).
    Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr
    Ans: 16.5km/hr.

    3. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31
    Solution: here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)
    Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.

    4. lion lies on Monday, Tuesday, Thursday and rest of the days it speaks truth
    rat lies on Tuesday, Wednesday, Saturday and rest of the ............................
    rat and lion said one day that yesterday only i lied
    on which day they said

    YesterdayàThursday

    Today--.tuesday

     

    5. If we subract a number with y, we get 4 increase of number, once it got divided by y itself.. Find that number??
    Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y as 6)

    6. RAPETEKO reshuffle the alphabets form a meaningful word and relate it to the following (parakeet)
    Ans: bird (category)

    7. There was a scientist who after doing research, found that color of skin of animals vary with change in distance. One day he started to chase a beer. He walked 1 mile towards north, then turned and walked 1 mile towards east and then caught the beer and radio-ribboned the beer Then he left the beer at that spot and returned to his base-station taking a turn towards south (walked 1 mile towards south). Then what was the color of beer at that spot?
    a) white     b) brown    c) black       d) grey

    8. area of trapezium?

    The area of the trapezium is given by the following formula where a and b are the lengths of the parallel sides and h is the perpendicular distance between the parallel sides.

    (a+b)h/2

    9. if a person moves 15km straight and turns 45km right and moves 15km straight then how much distance he needs to walk to reach starting point?
    Ans.too easy


    10. if there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if there are mice to test and 24 hours, how many mices are required to find the poisoned can?
    Ans:??.{29ans}


    11. if a and b are mixed in 3:5 ration and b,c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 litres, find the amount of b in the final mixture


    12.1!+2!+....50!=?
    Ans:

    13. X is 3 years younger to Y. X's father is a businessman who invested 10000/- at 8% rate of interest n obtained his amount after 10 years. Y's father is a job holder who invested around 20000 at 2% rate n obtained his amount after 20 years.Now Compunded both of dem get around ABC rs/-(dnt remenbr). After 5 years the ratio of ages of X n Y is 1:2. Now X's father is 20 years older to Y n Y' father is 30 years more than X. After 20 years again. X's mother asks X's father to purchase a LCD TV which costs around 45000/-. what is the age of X n Y together?
    Ans:


    14.if the first 3 no.s are 1,3,8...so on den at which postion will you get 143? 
    Ans:


    a^3-b^3=(a-b)(a^2+b^2+ab)  (a+b)2=a2+b2+2ab), Circle problems, Mind Boggling Ques. etc which wer very easy.

    15. people:democracy::wealth: X..... X is 
    a) oligarchy b) anarchy c) monarchy d) democracy

     Ans: A

    16. Form a 9 digit number by using  1,2,3,4,5 should be divisible by 4 repetition allowed

    Ans: 390625

    17.Kunal and Sagar are Neighbours.., Kunal Buy a Colour Television For Rs.15000., With the Discount of 15% They Ratio of their Ages was 6:5 It was 6yrs ago..,Sagar buy a television for _____ Some Amount.The difference of the discount is 10%.The ratio of their age is 11:10 this is four years hence...,What are their Present Ages...?

    Ans:Kunal=18, Sagar=16

    (x-6)/((y-6)= 6/5

    (x+4)/(y+4)=11/10
    <!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
    <!--[endif]-->

    18.the man said i have none brothers n sisters. the man stood in front of a painting and said this man's father is my father?s son . who s the man in the painting
    Ans:His  Son


    <!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
    <!--[endif]-->

    And do freshersworld?s placement papers.........to get more question .may be somebody able to give u some other question......work on that....and prepare well.......

     

    After that we have to fillup some form ..and we have said to come tomorrow......

     

    NEXT PROCESS:

    There may be a single(may be technical..or hr ..or both) ,twice(technical and hr or mr) or thrice(technical..........then hr....then mr) interview(for bangalore gd then single interview as i know from my friends)....

    What will be the logic ....i don?t know..

    My interview is on the next day(30th aug) from 9.30 a.m.......

    So i am waiting there from 9.00 a.m......

    I got call just after lunch...

    i.e on 3.30 p.m........

    so prapare for this  type of situation.......

    I face only single interview.

      In my room there may be 10 pannel......i had said to go to the last one in a room...

    Iv1:u r subrata.

    Me.yes sir.

    Iv1:sit.

    U r from it background ...so u know dbms.

    Me.definatily sir.

    Iv1:what languages u know?

    Me:c and java.

    Iv1:what other language u know?

    Me:i am not able to rember what i subject i actually know....then suddenly said......os....after 65sec..me said ds as well.

    Iv1:He said u know...i am asking question from only this subject...so think and said...

    Me:u can ask from anyone....i know the basics of all these subject.

    Iv1:great

    ok see ..pointing some field in a paper near me......whatever i will mark here  that will be u?r result...it?s open to u....it?s depends upon u?r performance.

    Me: actualy i am not able to see the paper....and just said......ok sir.

    Iv1:tell me abt u?r self?

    Me:just said whatever i prepare...(don?t said u?r marks in any of u?r exam....little bit of u and then just go for what u like and said why......and any other achievement....and definatily prove it with the certificate u have at that time ....they want to know something that can differentiate u from others.)

    Iv1:some question from my achievement.

    Me:i said that..(he really impressed)

    Iv1:after seeing my projects(i.e vocational + final year project) Iin which u r comfortable?

    Me:u can ask from anyone.......i am comfortable in both

    Iv1:draw E-R diagram of my voc project.

    ME: draw the basic component...and ask him is it enough for him.....

    Iv1:ok explain it

    Me:i just do it....in the mean time...i think why not i give him what i know abt E-R diagram..try to give him each details...with example...(now he will be really impressed).

    Iv1:what is primary key?

    Me:i said then again think  why not i give him the idea abt how it came.so give him the total idea..starting from superkey,candidate key,primark key...with the help of set concept..

    Iv1:u really know why we r using it.....n d what it?s purpose...so u know the basics very well

    Iv1:u know SQL?

    Me:i know

    Iv1:give me two query (one after another)?

    Me:i solve it

    Iv1:how much u rate u?r self in C?

    Me:after thinking...i said 7.

    Iv1:what is scope?

    Me:explain with example....some pseduo code of C

    Iv1:what is static?

    Me:again said and then ilustrate it with example.

    Iv1:write a fuction which will take an array of pointer as input and after finding maximus no in that array ..will return the maximum value?

    Me:i wrote it.

    Iv1:u r a team leader?

    Me:i am explaning him with the example ....at that time another interviewer came....

    Iv1:great...and said the other interviewer to ask me some question?

    Iv2:after seeing my CV.what is MySQL?

    Me:i said

    Iv2:is it a sofware or server?

    Me:i explain

    Me. Then i think he just going in a direction where i am not comfortable...so after saying my previus answer i said how i develop my project...how i use query.....

    Iv2:ask some query.........very easy(almost 10)

    Me:i answer one by one.

    Iv1:i just ask him some query...u can check it with the paper...where i write it...

    Iv2: ok it?s fine.

    Iv1:why TCS?

    Me:i said ....

    Iv1:do u take u?r lunch?

    Me:No sir...i am waiting here for my turn.

    Iv1:How long u r wating?

    Me:from 9.00 am.

    Iv1:If u r selected for TCS how many days u need to develop u?r skill?

    Me:1 month is enough ....and explain why

    Iv1:what percentage u think u will be selected?

    Me:i said

    Iv1:any question?

    Me:What r the projects recently TCS working on? And if i am selected for TCS what r the skills i need to develop before joining TCS?

    Iv1:he said.

     Ok...u can go now..

    Me:Thank you sir.and then again ask him how can i know the result?

    Iv1:our hr will contact you.

    Me:Again thank them and came out.

     

    There are some more questions are there in between, it last for 40 min almost some have to face only HR and some HR ask only puzzles in interview.

    And after 5 day i got a mail that i am selected at that time i am going for IBM and me in train i can not explain my feeling at the time when i am get selected after rejecting a number of company.

    I am very very happy.

    It?s may be the longest page in freshersworld take the things whatever appropiate for you, i want to give you details as much as possible.Because i don?t want that you have to suffer like me you must crack it at the first chance.

    So FRIENDS, ALL the very best. Meet you in TCS.

    Again.

    ?ALL THE BEST GUYS?.

     

     

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.