TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   SJBIT College Bangalore-31 Aug 2010

TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   SJBIT College Bangalore-31 Aug 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hi,

    I am V.V.Sreekanth, i have done my MCA (2007-10) from   MIC College of Tech, Vijayawada . Our college is not so much good in terms of placement so most of our college students could not get any job from college and i was 1 of them. So I decided 2 go to  Bangalore . I got my TCS hall ticket on 31st of August, I reached  Bangalore .

     

    There was TCS off-campus in SJBIT college on 31st August 2010.

     
    There was actually 4 rounds:

     

    1) Written test

    2) Technical

    3) GD

    4) HR

     

    There were around 3000 students, out of which only 200 cleared the written. I was one of them.

     

    Written test:

     

    It was very easy exam as compared with other company written exams. Test contains 35 questions, only from quantitative, in 60 minutes. You can get through if you prepared with previous papers and having a little presence of mind. Questions which i got in exam are.

     
    1) The age of ram and sam are in the ratio 5:6 and after 4 years their ratios are 7:8 then what is the present age of sam?
    Ans: 12years (names and values may change)

     

    2) There is a toy train that can make 10 musical sounds. It makes 2 musical sounds after being defective. What is the probability that same musical sound would be produced 5 times consecutively? (1 of )?
    Ans: 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/32

       

    3) Find (4x+2y)/ (4x-2y) if x/2y=2

     

    4) Find average speed if a man travels at speed of 14kmph up and 26kmph down at an altitude of 200m. Formula is 2xy/(x+y)

     

    5) In school there are some bicycles and 4wheeler wagons.one Tuesday there are 190 wheels in the campus. How many bicycles are there?

    Ans: 15

     

    6) Six friends go to pizza corner there are 2 types of pizzas. And six different flavors are there they have to select 4 flavors from 16 flavors. In how many ways we can select?

    Ans: 16C4

     

    7) 3, 15, x, 51, 53,159,161. Find X

    Ans: 17

     

    8) 3 friends A, B, C went for week end party to McDonald?s restaurant and there they measure there weights in some order IN 7 rounds. A;B;C;AB;BC;AC;ABC. Final round measure is 155 kg then find the average weight of all the 7 rounds?

    Ans: 4(155)/7=31

     

    8. The cost of making robot is divided into cost of material, cost of repairing and cost of painting in the ratio of 5:2:3. The cost used for material is 200. Find the total cost of making the robot?

    Ans: 400 (just calculate it).

     
    10) (There was a long story, I'll cut short it). There are 5 materials to make a perfume: Lilac, Balsamic, Lemon, and Woody and MI mosaic. To make a perfume that is in demand the following conditions are to be followed: Lilac and Balsamic go together. Woody and MI mosaic go together; Woody and Balsamic never go together. Lemon can be added with any material. (Actually they had also mentioned how much amount of one can be added with how much quantity of the other; but that's not needed for the question.) All of the following combinations are possible to make a perfume except: 
    1) Balsamic and Lilac
    2) Woody and Lemon
    3) MI mosaic and Woody
    4) MI mosaic and Lilac

    11) A triangle is made from a rope. The sides of the triangle are A cm, B cm and C cm (I do not remember the numerical value). What will be the area of the square made from the same rope?

    Ans: ((A+B+C)/4)2

     

    12) What is the distance of the z-intercept from the x-intercept in the equation ax+by+cz=d (I do not remember the values of a, b, c, d).

    Ans: sqrt ((d/a) 2+ (d/c) 2)

     

    13) A scientist in Antarctic region conducts research on bears came to know that bears changes according to the location .once he moves 1 mile towards north, then he moves 2 miles towards east, then 1 mile towards south. Now the color of bear he found will be in:

    Ans: white

     

    14) Two pipes A and B fill at A certain rate B is filled at 10,20,40,80,. If 1/16 of B if filled in 17 hours what time it will take to get completely filled

    Ans 21

     

    15) There are 11 boys in a family. Youngest child is a boy. What is the probability of all are boys?

    a) 2      b) 2!     C) 2048           d) 1024

     

    16) A boy bought a roll A of 56 inches wide and 141 yards long. He also bought B of 77 inches wide of length 333yards. We don?t want any details of B. Some irrelevant matter. Final question is Time taken for cutting A into 1 yard piece is 2 seconds. Time taken to cut into 141 pieces of 1 yard each is?

    Ans is 2(141) =242

     

    17) A Person buys a horse for 15 ponds, after one year he sells it for 20 pounds. After one year, again he buys the same horse at 30 pounds and sells it for 40 pounds. What is the profit for that person?

    Ans is 15 pounds

     

    18) There are 1000 pillars for a temple. 3 friends Linda, Chelsey, Juli visited that temple. (Some unrelated stuff) Linda is taller than  Chelsea  and taller than 2 of 1000 pillars. Julia is shorter than Linda. Find the correct sentence?

    a) Linda is shorter among them

    b)  Chelsea  is taller than Julia

    c)  Chelsea  is shorter than Julia

    d) Cannot determine who is taller among Chelsea and Julia

    Ans: d

     

    19) In a family there are some boys and girls. All boys told that they are having equal no of brothers and sisters and girls told that they are having twice the no. of brothers than sisters. How many boys and girls present in a family?

    Ans is 4 boys and 3 girls

     

    20) There are certain number of hats and gloves in a box. They are of 41 red, 23 green, 11 orange. Power gone. But a woman can differentiate between hats and gloves.How many draws are required to obtain a pair of each color.

     

    21) There is a die with 10 faces. It is not known that fair or not. 2 captains want to toss die for batting selection. What is the possible solution among the following?

    a) If no. is odd it is head, if no. is even it is tail

    b) If no. is odd it is tail, if no. is even it is head

    c) Toss a die until all the 10 digits appear on top face. And if first no. in the sequence is odd then consider it as tail. If it is even consider it as head.

    I didn?t remembered last option and I don?t know answer.

     

    22) 2 years ago of A is x times that of B. 3 Years hence the age of A is 4/3 times of B. What is the present age of B in binary form?

    I didn?t remember the exact values of x and y. You can solve easily.

     

    23) Ram buys a cycle for 31 dollars and given a cheque of amount 35 dollars. Shop Keeper exchanged the cheque with his neighbor and gave change to Ram. After 2 days, it is known that cheque is bounced. Shop keeper paid the amount to his neighbor. The cost price of cycle is 19 dollars. What is the profit/loss for shop keeper?

    Ans is 23(cost price + change given).

     

    24) metal strip of width ?x? cm. 2 metal strips are placed one over the other, then the combine length of 2 strips is ?y?. If ?z? strips are placed in that manner. What is the final width of that arrangement?

    Ans is (z-1) (y-x) +x.

     

    25) A game is played between 2 players and one player is declared as winner. All the winners from first round are played in second round. All the winners from second round are played in third round and so on. If 8 rounds are played to declare only one player as winner, how many players are played in first round

    Ans is 28.

     

    26) There are 3 boys A, B, C and 2 Girls D, E. D always sit right to A. Girls never sit in extreme positions and in the middle position. C always sits in the extreme positions. Who is sitting immediate right to E?

    Ans is B or C

     

    27) 49 members attended the party. In that 22 are males, 17 are females. The shake hands between males, females, male and female. Total 12 people given shake hands. How many such kinds of such shake hands are possible?

    Ans is 12C2

     

    29) Entry ticket to an exhibition ranges from 1p to 31p. You need to provide exact change at the counter. You have 31p coin. In how many parts will u divide 31p so that u will provide the exact change required and carry as less coins as possible?

    a) 22   b) 31   c) 6   d) 32

    Ans is 6

     

    30) There are 2 friends Peter and Paul. Peter age is twice as old as Paul when peter was as old as Paul is now. Sum of the present ages of Peter and Paul is 35.What is the present age of Peter?

    Ans is 20

     

    31) A lady took out jacket and gloves, which are avialable in blue 16, yellow 40 and red 36. Power goes off, she can distinguish between gloves and jacket but not in colors. What's the possibilty their she will pick up pair of gloves of each color.

    Ans : very easy..

     

    32) Two bowls are taken, one contains water and another contains tea.one spoon of water is added to second bowl and mixed well, and a spoon of mixture is taken from second bowl and added to the second bowl. Which statement will hold good for the above?
    (Ans: second liquid in first bowl is smaller than the first mixture in second bowl)

    33) Rearrange and categorize the word ?IGTRE??
    Ans: Animal(TIGER)

    34) A lies on mon, tues, wed and speak truths on other days, B lies on Thurs, Fri, Sat and speaks truths on other days. One day a said I lied today and B said I too lied today. What is the day?

    35) One grandfather has three grandchildren, two of their age difference is 3, eldest child age is 3 times youngest child?s age and eldest child?s age is two times of sum of other two children. What is the age of eldest child?
    Ans: 18

    I attempted 28 questions exactly. Result was declared after 2 hours and my name was among the successful guys. I was so happy. Then they asked us 2 come on 4th Sept at 1:30 PM as it was getting late that day.

    Technical:

    I reached there by 11:00 on 4th. After checking our documents, we were made 2 sit in a room and asked 2 wait 4 the turn. My turn came around 2 pm and within an hour, result was declared and again my name was in the list.

    Questions asked from me are:

    1) Tell me about. yourself.

    Ans: I told confidently.
     
    2) Your project in detail and yo ur  role in it.

    Ans: I explained my entire project with diagrams. It took almost 20 minutes. He was satisfied.

     
    3) Problems faced in project

    Ans: I explained because I have done my project in South Central Railways(SCR). It was a live project done by me.

     
    4) Your favourite subjects in MCA.

    Ans: Be well prepare with atleast 1. I told  C and Java

     
    5) Why java?

    Ans: Because it is a powerful language. And I explained some oops concepts which I like the most.

     
    6) You like programming or theoretical subjects?

    Ans:  Be confident about this. I told programming subjects.

     
    7) He asked me to write some code of my academic project.

    Ans: I have written that and explained well. He impressed.

     
    8) Difference b/w linux and windows?

    Ans: I explained kernel and its use..

     
    9) Which database you used in your project?

    Ans: I told oracle 10g

     
    10) Why?

    Ans: I told that SCR has Oracle licensed version. That?s y I used this.

     
    11) Random algorithm which I used in my project

    Ans : explained confidently?

     
    12) How to do project planning?

    Ans : I explained SDLC life cycle perfectly?

     
    13)  He also asked me to explain some new concepts that I know in C.

    Ans : Actually I have done some programes using graphics in C. So I explained them. He impressed and gave shakehand.

     
    14)  Why TCS?
     
    15)  He asked some questions on college details etc.

     

    Only 100 cleard the technical.

     

    GD:

     

    Actually GD was not an elimination round in TCS. It was very easy.  My topic was Love marriages vs Arranged marriages. Be confident. raise atleast one best point. Then you will be selected.

     

     

    After half an hour, I was called for HR

      

    Me: Good evening sir.

    Int: Good evening, take your seat.

     

    Me: Thank you sir. (Interviewer is looking at my resume, which i already gave to them)

    Int: Tell me about yourself.

     

    Me: Told with confidence and smile on my face. (I think he was well satisfied with my answer).

      

    Int: Tell me about. Your family background.

    Me: Bla Bla

     

    Int: Tell me about your hobbies?

    Me: Told as cricket and internet surfing.

    Then he asked some questions about cricket. So be well prepare with your hobbies

     

    Int: Why do you want to join TCS?

    Me: Told some strong points about TCS and he was impressed with my answer.

     

    Int: I you are rejected today, then what will you do?

    Me: Told

     

    Int: Are you ok with TCS bond (2 years, bond break 50,000)?

    Me: Yes sir I am willing to write 10 years also. Because it is TCS. Then he smiled a lot.

     

    Int: Thank you.

    (It was a 10 min round. I felt very happy for that. They told me that they will send results through mail within 3 weeks. I thought i will be selected because i was confident about my performance)

    Finally, i got mail on 21st sept. Thanks to GOD,  I was in TCS. Around 80 students were selected in this round. If you have failed yet, don?t get disappointed. Losers got a chance to correct their mistakes and winners lost their chance to correct their mistakes. If you are selected, remember, you are better than those who are participated for that interview, but not the ?Best?. I got selected in off-campus, I am very happy for that. Because, i completed with the other college students also. But those who got selected in On-campus are completed with the students of their college. Getting job in TCS is one of my great achievements in my life.

    So do your home work well and keep faith in GOD.

    All the best!

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.