TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   Siliguri Institiute Of Technology, West Bengal-28 Dec 2010

TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   Siliguri Institiute Of Technology, West Bengal-28 Dec 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    It was an absolute mind blowing experience. To get a Job in TCS that too in first go was fantastic? TCS came to our college on 28thdecember for the apti. Out of 350 students 283 cleared the aptitude round. 350 students were divided into 3 slots. Top 5 students from all the departments need not to appear for the apti. they had to face the interview only?.We had our interview on 30th december.

    I AM FROM ECE DEPARTMENT!

    The aptitude rounds were very easy. You just need to go through the 70 patterns given in freshersworld that will be enough for u to crack the apti. It was an online test.

    They will give u a form go through it very carefully.

    TOUCHSTONE software is used by TCS which contains around 2.5-3 lacs questions. 35 questions will appear on your screen one after the other and the time allotted is 80 min. Don?t worry!!! calculators are allowed. If u r sure u can answer the question or skip the question. it will reappear once again.

    I answered exactly 29 question and I was absolutely sure about those questions. Be careful there was    ?ve marking. 1marks deducted for 3 wrong answers  so try not to answer the questions which u don?t know.

    Q1 There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of 1 liter every hour in A, it gets filled up like, 10, 20, 40, 80, 160 in tank B. (At the end of first hour, B has 10 liters, second hour it has 20 liters and so on). If tank B is 1/32 filled of the 21 hours, what is total duration of hours required to fill it completely?
    a) 26 B)25 c)5 d)27

    Ans: 26

    Q2. 20 people are there, they are shaking hands together, how many hand shakes possible, if they are in no pair of cyclic sequence.
    a) 19 b) 21 c) 28 d) 7

    Ans: 19

    This question appeared 3 times for me.

    Q3.Ferrari S.P.A is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.P.A. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One where it has employed great success .Rohit once bought a Ferrari. It could go 4 times as fast as Mohan's old Mercedes. If the speed of Mohan's Mercedes is 35 km/hr and the distance traveled by the Ferrari is 490 km, find the total time taken for Rohit to drive that distance.
    a) 20.72 b) 3.5 c) 238.25 d) 6.18

    Solution: Speed of Ferrari =4*35=140,time=distance/velocity,

    This question appeared twice for me. Try not to leave such questions these are very easy.

    Q4. For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A?s chances of winning. Let?s assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 12/13 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?
    145/169
    2/3
    1/5
    5/9

    Ans: 12/13*12/13+1/3*1/3 answer is 145/169

    Q5.The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their decimal system in base 8. A certain street in nigiet contains 1000 (in base buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings?
    256
    54
    192
    64

    Answer is: 192

    Q6. Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression N=9+X+Y?Z where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
    27
    18
    20

    Answer is: 20

    This questions appeared in all the 3 forms for me just know the basic tricks for solving this questions. X+Y-Z=11, X-Y-Z=2, X*(Y-Z)=18.

    Q7. Alice and Bob play the following chip-off-the-table game. Given a pile of 58 chips, Alice first picks at least one chip but not all the chips. In subsequent turns, a player picks at least one chip but no more than the number picked on the previous turn by the opponent. The player to pick the last chip wins. Which of the following is true?
    In order to win, Alice should pick 14 chips on her first turn.
    In order to win, Alice should pick two chips on her first turn.
    In order to win, Alice should pick one chip on her first turn.

    I could not solve this

    Q8. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?

    0
    12/212
    11/12
    1/12

    (answer is 0.)

    Q9. 10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?
    A. All suspects are lying or the leftmost suspect is innocent.
    B. All suspects are lying and the leftmost suspect is innocent .

    A only
    Neither A nor B
    Both A and B
    B only

    Answer is: A

    Q10. (1/2) of a number is 3 more than the (1/6) of the same number?
    a) 6 b)7 c)8 d)9

    Solution: Let the number be x,
    ((1/2)*x)=3+(1/6)*x,
    Then solve x? back calculation is the best option.

    Q11. 10 programers, type 10 lines with in 10 minutes then 60lines can type within 60 minutes. How many programmers are needed?
    a) 16 b) 6 c) 10 d) 60
    Ans: 10?.p1*t1/l1=p2*t2/l2

    This question appeared 3 times for me in all the 3 forms. find no. of prog, calculate time, calculate no. of lines. This is a must solve questions.

    Q12.10men and 10 women are there, they dance with each other, is there possibilty that 2 men are dancing with same women and vice versa.

    Ans-never

    Q13. A lady took out gloves, which are available in blue 26, yellow 30 and red 56. Power goes off. What's the possibilty their she will pick up pair of gloves of each color

    Ans: 88 or 87?go by the options.

    Q14. Almost, exactly and at most problems. Almost- 1st half are true, exactly- the 2nd last statement is true, at most- all are true..

    Now let me share my interview experience with all of you.

    I FACED 1 HOUR AND 5 MINTUES LONG INTERVIEW. ONLY TECHNICAL NO HR FOR ME!*!*

    NECESSARY Conditions:

    1st: don?t get nervous

    2nd: always keep a smiling face

    3rd: eye contact is very  important part

    4th: use terms like please, thank you

    5th: try to be humble, down to earth.

    Go through the basics of every subject very nicely. They will ask you the very basic questions only..C AND DATA STRUCTURE is very crucial subjects. You may have  ECE, EE, EIE background but it doesn?t matter the above mentioned subject are given massive importance.

    The interviewer gave me puzzles to solve, asked me questions from basic mathematics (class-x). Then he started to ask questions related to C, DATA STRUCTURE and NETWORKING.

    INTERVIEWER: What is linked list?

    Interviewer: what is TYPECASTING?

    Interviewer: what is TELNET?

    Interviewer: what is structure?

    Interviewer: swapping two variables?

    Interviewer: what is IP Addressing?

    Interviewer: What is physical layer?

    Interviewer: what is switch/hub/router?

    Interviewer: what is encryption?

    Interviewer: what is SAP?
     
    Interviewer: what is ETL?
     
    Interviewer:  what is Cloud Computing?
     
    It was bit difficult for me becoz I was from ECE Dptt. But I tried to answer most of the questions and he cross questioned me at every line. Terms like ETL, CLOUD COMPUTING were never heard by me.. anyways I was confident in my approach. My subject of choice was MICROPROCESSOR yet no questions were asked by him. So be prepared with you C AND DATA STRUCTURE.

    Our results were announced on 31st i.e. the very next day. 171 students were selected and i was one of them.. what a feeling..what aaa feeling! and what a time to get such a news it was NEW YEAR TIME GUYS WOW and finally the time came to PARTY HARDER!

    Don?t panic the panel  are very cool and helping and they will make you feel comfortable.

    ALL THE BEST!
     
    See you in TCS!

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.