TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   REVA College,Bangalore-22 Aug 2010

TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   REVA College,Bangalore-22 Aug 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Total there is three round(there could be one additional round ie,MR)
    1.Aptitude(only tricky questions no english)35 questions in 60 min
    2.Technical round
    3.HR
                  Aptitude questions were lengthy but quite easy. Most of important part are in begining and in last. Rest is story kind of. But questions are pretty easy  and what questions are available in recent time are enough. Beacause concept will be same only number or name will vary. Time is only constrain. So read within 15 second if you got clue then solve it else solved at last if you have time. I forgot exact questions but what i know could help you. Questions are like in this pattern

     
    1. There is ferarri and benz car, benz speed is say 10kmph and it cover 10 km.And if ferarri goes with 3 times faster than benz.So in how much time ferarri could take to cover same distance.
    sol: as speed of ferarri is 3*10=30 so time will be 10/30

    2. If one lady have 3 daughter and any of out 3 have diff, of ages is 3.And  oldest is 3 times of more than 2 than yougest after 2 years then tell the age of oldest daughter.
    Solution: let x is youngest ,y middle ,z oldest. so y-x=3,  z-y=3, and z=2=2(x+2) and put the option  answer  try to get condition.(sorry i forgot option but pattern ll be same)

    3.One question like that ,there is fabonaci series and you have to find one number ..clue-it based on series

    4.area of trapezium?

    5.if a person moves 15km straight and turns 45km right and moves 15km straight then how much distance he needs to walk to reach starting point?
    6.if pqrstu implies qrstuv then abcdefg implies what?
    7.if there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if there are mice to test and 24 hours ,how many mices are required to find the poisoned can?
    .if atlantic  is found in atlantic ocean ,india is found in
    indian ocean then which of the following cases are true
    8.if a and b are mixed in 3:5 ration and b,c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 litres,find the amount { a/b=3*8/5*8  and   b/c=8*5/5*5   a/b/c=24:40:25  ans=40*35/(24+40+35)=1400/89

    Ans=15.79}
    of b in the final mixture
    9.1!+2!+....50!=3*10^64?

    and the rest are like passage questions ,be sure to find the answer as soon as possible within 15 seconds,if you are not
    able to do in 15 seconds then skip it and give a try at last.

     

    10. There was a scientist who after doing research , found that color of skin of animals

    vary with change in distance.One day he started to chase a beer .He walked 1 mile

    towards north , then turned and walked 1 mile towards east and then caught the beer and

    radio-ribboned the beer
    Then he left the beer at that spot and returned to his base-station taking a turn towards

    south (walked 1 mile towards south).Then what was the color of beer at that spot?

    a)white(ans)
    b)brown
    c)black
    d)grey

    11.) 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?

    Solution: Here the question appear as an easy one, but carried a lot of unwanted sentences and unwanted datas(i dint mention above) in exam which may confuse u on solving technique.

    Let x be current average age of first 6 persons in queue and current age of seventh person be y.  Then 6x will become the sum of those 6 persons age.

    Now, let compute the sum of those 6 persons after two years, 6x+12 (as each and individual increase their age by 2). hence its average become (6x+12)/6 = 43 (give in question itself).

    So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246)

    Let now we compute y, ((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y.

    Ans: 69


    12) Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?

    Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it...  

    Hence d = 22*6 = 132km,

    Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier).

    Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr

    Ans:16.5km/hr.


    13) 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31

    Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well.

    here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)

    Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.


    14) In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?

    Ans:

    For 1 to 10 - 1 six
        2 to 20 - 1 six
    Similarly upto 59 we utilise six, 5 times

    from 60 to 69 (including 66) - 11 times

    from 70 to 100 - 3, hence ans = 5+11+3 = 19

    Ans:19.

    13)((4x+3y)+(5x+9y))/(5x+5y) = ? as (x/2y) = 2

    Ans: 2(simple algebra, i think u no need of explanation)


    15) If we subract a number with y, we get 4 increase of number, once it got divided by y itself.. Find that number??

    Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y as 6)

    16) Jumbled letters, parakeet(answer)
    Ans: bird(category)

    17) one question like. (209*144)^2 + (209*209)+(209*144)+(144*144) = ?
    Ans: here you can use calc, many(4 to 5) questions were depend upon calc alone.(no need problem solving technique).


    18) Im only son for my parents. (some irrelevant statements in the middle to distract u).The man in picture is my father's son.(some irrelevant statements).who is he?
    Ans: he himself(blood relation type of question).ans .his son

     

    19) It is the class with the seating arrangement in 4 rows and 8 columns. When the teacher says 'start' the girl who is sitting in first row and first column will say 1, then the next girl sitting behind her will say 4, the next girl sitting behind that girl will say 7, in a particular order each girl is telling a number, the following girls told 10, 13 next turn is yours what u will say?16

     

    20) A man is standing in front of a painting of a man, and he tells us the following: Brothers and sisters have I none, but this man's father is my fathers son. Who's on the painting?

    a) The Son

    b) The Father

    c) Himself ; const html Riddle1Sol = The Solution: His son

    An Explanation

    We can replace my fathers son by myself since he is the only child. Now remains: This man s father is myself, so this man is his son.

    21) It is dark in my bedroom and I want to get two socks of the same color from my drawer, which contains 24 red and 24 blue socks. How many socks do I have to take from the drawer to get at least two socks of the same color?

    a) 2

    b) 3

    c) 48

    d) 25 ;  Solution: 3

     
    After first round we had second round in SJBIT college on 28-08-2010 .There is we had TR and HR round happend.

    TR they asked about my project and asked diff between object and class ; properties of Object oriented language and  questions on my year gap.I answered ,be confident and answer honestly.I got through this round.

    Then next round was HR But ,they conducted GD for us i dont know why.He gave topic Why you want to join TCS.We answered.In end Hr asked me to named one person who is your strongest contender in this GD round and also weakest.But i hesitate ,but he forced me to name one person whom i think.I answered .But i dont know whether i should said so or not .Or should i have to proposed my name?Please friend suggest your answer. what i did is correct or wrong?Or i m selfish at that time or honest to tell that name?I am afraid they will select me or not .I am 2009 pass out and avg student till i couldnt placed and waiting for one opportunity.And they told they will announce result within two weeks.

    Hope this experience will help you in a lot .Please pray for me also. I am trying hard to get a job.




     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.