TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   reva College-22 Aug 2010

TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   reva College-22 Aug 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hi!
    I am Avishek Kumar (CSE) attended the off-campus placement drive of TCS on 22th of August conducted in Reva College Bangalore. I would like to share few apptitude Questions  which would certainly help u in cracking the apttitude Round, i cleared the appti round and my tech ,HR and MR round ill be on 28.

    On 22 in about 300 student 63 student had cleared the appti round n they r called on 28 for further rounds.
    It was a complete shocker 4 every1 as we discovered that TCS written test was entirely changed..
    The test was based on TOUCHSTONE S/W . It was designd by IIT Chennai students n consisted of around 3Lacs Questions in its database. The test copmrised of 35 Ques to be answered in 60 mins which can come from any of dese 3 lak questions.The actual game was that there was negative marking of  -0.33 marks which means 1 marks will be deducted for every 3 incorrect answers n the HR instructed  few points about how 2 login n  filling up the details( There was no confusion. It was very clear)
    we were made to go in batches n write the computer based test(Touchstone)

    Here is the few question which i gone through, which is helpful in clearing the appti round.

    1:  X is 3 years yunger to Y. X's father is a businessman who invested 10000/- at 8% rate of interest n obtained his amount after 10 years. Y's father is a job holder who invested around 20000 at 2% rate n obtained his amount after 20 years.Now Compunded both of dem get around ABC rs/-(dnt remenbr).After 5 years the ratio of ages of X n Y is 1:2. Now X's father is 20 years older to Y n Y' father is 30 years more than X. After 20 years again X's mother asks X's father to purchase a LCD TV whch costs around 45000/-.

    what is the age of X n Y together?

    Ans: answer lies in considering two statements 2gether i.e "X is 3 years younger to Y" n "After 5 years the ratio of ages of X n Y is 1:2"

     
    2: analogy ques: 

     People: democracy ::wealth: X.....X is

    a)oligarchy b)anarchy c)monarchy d)democracy

    Ans: A

     
    3: There was a scientist who after doing research , found that color of skin of animals vary with change in distance.One day he started to chase a beer .He walked 1 mile towards north , then turned and walked 1 mile towards east and then caught the beer and radio-ribboned the beerThen he left the beer at that spot and returned to his base-station taking a turn towards south (walked 1 mile towards south).Then what was the color of beer at that spot?
    a)white
    b)brown
    c)black
    d)grey

    Ans: white

     
    4. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?

    Solution: Here the question appear as an easy one, but carried a lot of unwanted sentences and unwanted datas(i dint mention above) in exam which may confuse u on solving technique.
    Let x be current average age of first 6 persons in queue and current age of seventh person be y.  Then 6x will become the sum of those 6 persons age.
    Now, let compute the sum of those 6 persons after two years, 6x+12 (as each and individual increase their age by 2). hence its average become (6x+12)/6 = 43 (give in question itself).
    So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246)
    Let now we compute y, ((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y.

    Ans: 69


    5. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?

    Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it...  

    Hence d = 22*6 = 132km,

    Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier).

    Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr

    Ans:16.5km/hr.


    6. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31

    Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well.
    here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)
    Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.


    7. In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?

    Solution:

    For 1 to 10 - 1 six
        2 to 20 - 2 six
    Similarly upto 59 we utilise six, 6 times
    from 60 to 69 (including 66) - 11 times
    from 70 to 100 - 3, hence ans = 5+11+3 = 19

    Ans:19.

    6. ((4x+3y)+(5x+9y))/(5x+5y) = ? as (x/2y) = 2

    Ans: 2(simple algebra, i think u no need of explanation)
    7: If we subract a number with y, we get 4 increase of number, once it got divided by y itself.. Find that number??

    Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y as 6)

    8. Jumbled letters, parakeet(answer)
    Ans: bird(category)

    10. one question like. (209*144)^2 + (209*209)+(209*144)+(144*144) = ?
    Ans: here you can use calc, many(4 to 5) questions were depend upon calc alone.(no need problem solving technique).
    11. Im only son for my parents. (some irrelevant statements in the middle to distract u).The man in picture is my father's son.(some irrelevant statements).who is he?
    Ans: he himself(blood relation type of question).

     

     

    Some questions which i ve collected for my preparation are

    1.area of trapezium?
    2.if a person moves 15km straight and turns 45km right and moves 15km straight then how much distance he needs to walk to reach starting point?
    3.if pqrstu implies qrstuv then abcdefg implies what?
    4.if there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if
    there are mice to test and 24 hours ,how many mices are required to find the poisoned can?
    5.if atlantic  is found in atlantic ocean ,india is found in
    indian ocean then which of the following cases are true
    6.if a and b are mixed in 3:5 ration and b,c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 litres,find the amount
    of b in the final mixture
    7.1!+2!+....50!=?

    8. if the first 3 no.s are 1,3,8...so on (fibonacci series) den at whch postion will u get 143?


    Few more question::

    1.The bacteria had a probability of splitting into three and a probability to die is one third of total bacteria..Let the probability be P. Some of them survived wit probability 1/5. then wic among the following relation is true?

    a)P=1/3+1/5*3

    b)P=1/5*(1/8-3)

    c)

    d)

     
    Two more relations I don?t remember

     

    2. if a tank a can be filled within 10 hrs and tank B is 1/4th filled in 19 hrs.. then wat is the duration of the tank to fill completely?

     

    3.A man looks at a painting and tells ?Neither I hv brothers nor sisters, but the person in the painting is my father?s son?. Then who is in the painting?

     

    4.A lady had fine gloves and hats. 25 blue,7 red and 9 grey.she had to select a pair among them. But there was no light so she had to select in darkness the correct pair wit a glove and a hat. Therefore how many combinations of same color she can select?

     

    5.A old lady had three grandchildren,the difference between two children was 3 years. Her eldest grandchild was 3 times elder than the youngest one and the elder one 2 years more than the sum of the other two. Then wat is the age of the eldest child?

     

    6.There was a grandmother in a village who had a grandchild. Upon asking her grandchild?s age she told dat she is as older as many days old as her daughter?s age in weeks and as many days as her own age in years. The sum of the three is 130. then how old is the child?

     

    7.(98*98*98-73*73*73)/(98*98*98+73*73*73)=?

     

    8.which is the smallest number wic on dividing 2880 to make it a perfect square?

    a.6          b.5          c.4          d.3


    Ans :5

     

    9.Leena cut small cubes of 10 cubic cms each. Which she joined to form a cube wit 10 cubes length, 5 cubes in depth and 5 cubes wide. How many more small cubes does she require to form  a perfect cube?

     

    10.the first two numbers are 1 and 2. The numbers in series are 3,6,7,14,  , 32? Which number comes before 32

     

    11.The age of two people is in the ratio 6:8. the sum of their ages is 77. after 2 years the ratio of their ages becomes 5:7. wat is their present age?

     

    12.if a and b are mixed in 3:5 ration and b,c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 litres,find the amount  of b in the final mixture
     


2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.