TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   ABES Engineering College, Ghaziabad -25 Aug 2011

TCS  Placement Paper   Candidate Experiences   ABES Engineering College, Ghaziabad -25 Aug 2011


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

     

    Hiii....there
     
    This is Devanand Ukalkar (CSE) from Shri Sant Gajanan Maharaj College Of Engineering, Shegaon. The TCS Campus recruitement drive. had conducted on 25th and 26th August 2011. 
     
    229 students appeared for the aptitude test and 163 students cleared the aptitude test, out of which 158 got selected including 25 toppers from each branch. Aptitude Test was quite easy one . It was taken online using TOUCHSTONE software. I solved 31 questions out of 35. Most of the questions were from previous placement papers. All the questions were of quantitative (Some of the logical reasoning too) type. 35 questions were there. 1 mark for each right question and 1/3 negative for each wrong answer. The time was 80 minutes.
     
    It had 4 Rounds.
     
    1. Aptitude test
    2. Technical Round
    3. Managerial Round
    4. HR Round.
     
    1. For the king?s revelry 30 barrels of beer have b een ordered . howerver, it was found that one of them is poisoned. The poison takes effect even if consumed in the tiniest amount after 14 hours. Yhou need to find within 24 hours the poisoned barrel and have at your disposal some beer guzzling mice. The smallest number of mice required to find the poisoned barrel is
    1) 2
    2) 1
    3) 4
    4) 3
     
    hint: 2^n> no of barrels ans:4
     
    2. Given a collection of points P in the plane a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line; i.e the pint lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P) . The maximum value of n1(P) over all configurations P of 15 points in the plane is
    1) 5 
    2) 10
    3) 15
    4) 9
    Ans: 15(Same as given number of points)
     
    3. The pacelength P is the distance between the rear of two consecutive footprints for men the formula n/P=190 gives an approximate relationship between n and P where n= number os steps per minute and P= CX in meters. Bernard knows his Pace Length is 104cm the formula applies to Bernards walking. Calculate Bernards walking speed in kmph.
     
    4. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the hare I the other. The hare starts after the tortoise had coveredc 1/7 of its distance and that tooo leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor shoul the hare increase its speed so as to ties the reace?
    8
    41.00
    56
    7
    Ans: 1/7, 1/8
    7*8=56
    56-7=49
    49-8=41
    49*41/7^2=41.00
     
    5. Mr bean visited a magic shop and bought some magical marbles of different colours along with other magical items. While returning home whenever he saw a coloured light he took out marbles of similar colours and counted them. So he counted the pink coloured marbles and found that he has bought 25 of them . then he counted 10 green marbles and then 32 yellow marbles. He later counted 30 purple coloured marbles with him. But when he reached a crossing, he looked at a red light and started counting red marbles and found that he had bought 34 red marbles. As soon as he finished counting, it started raining heavily and by the time he reached home he was drenched. After reaching home he found that the red, green, and yellow marbles had magically changed colours and became white, while other marbles were unchanged . it will take 1 day to regain its colo9urs, but he needs to give atleast one pair of marbles to his wife so as to ensure that there is atleast one pair of red, yellow and green marbles?
    70
    42
    68
    40
     
    Ans: 34+32+2=68
     
    6. There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of 1 liter every hour in A, it gets filled up like, 10, 20, 40,80, 160?..in tank B. 1/16 th of the tank B is filled in 21 hours. What is the time to fill the tank fully?
     
    a) 26
    (b) 25
    (c) 5
    (d) 27
     
    7. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 20. For all values of n from 1 to 20. Statement n says 'At least n of the statements on this sheet are false.' Which statements are true and which are false?
    (a) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
    (b) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.
    (c) The first 6 statements are true and the last 6 are false.
    (d) The first 13 statements are false and the last 13 are false.
     
    Ans. c
     
    Note: For this type of Questions, follow this:
    --At least- I'st half are true, Last half are false
    --Exactly- Last second one is true or (N-1)th Statement is true
    --Almost- All are true.
     
    8. The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries and also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?
     
    Hint: m1*h1/w1=m2*h2/w2
     
    9. 45 people {a1, a2, ?, a12} meet and shake hands in a circular fashion. In the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, ?, {a11, a12}, {a12, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is
     
    (a) 12
    (b) 10
    (c) 18
    (d) 15
    Ans. d 
    hint: ceiling[N/3]
     
    10. 10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?
    A. All suspects are lying.
    B. leftmost suspect is guilty.
    C. leftmost suspect is guilty
     
    (a) A only
    (b) A and C
    (c) A and B
    (d) B only
     
    ans: b
     
    11. Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression N = 15 + X*(Y ? Z) Where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be?
    Ans. 15+18 =33
    Note: For this type of questions:
    x+y-z=11
    x-y-z=2
    x*(y+z)=18
     
     
    12. How many four digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4? Can you help Alok find the answer?
     
    (a) 100
    (b) 125
    (c) 75
    (d) 85
     
    Ans:. 5^n-1= 5^4-1=125, n= no of digits
     
    13. On planet korba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 9 years after the ice melts, tiny planetoids called echina start growing on the rocks. Echina grows in the form of circle, and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula d = 4*v (t-9) for t = 9 where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast.Jagan recorded the radius of some echina at a particular spot as 7mm. How many years back did the solar blast occur?
     
    a) 17 b)21.25 c)12.25 d)14.05
     
    Ans: b
     
    14. Ferrari S.P.A is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.P.A. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One where it has employed great success .Rohit once bought a Ferrari. It could go 4 times as fast as Mohan's old Mercedes. If the speed of Mohan's Mercedes is 35 km/hr and the distance traveled by the Ferrari is 490 km, find the total time taken for Rohit to drive that distance.
     
    20.72 b) 5.18 c) 238.25 d) 6.18
     
    Ans: b
     
    15. John buys a cycle for 31 dollars and given a cheque of amount 35 dollars. Shop Keeper exchanged the cheque with his neighbor and gave change to John. After 2 days, it is known that cheque is bounced. Shop keeper paid the amount to his neighbor. The cost price of cycle is 19 dollars. What is the profit/loss for shop keeper?
     
    a)loss 23 b)gain 23 c)gain 54 d)Loss 54
     
    Ans: a  hint: 19+4=23
     
     
    16. Middle- earth is a fictional land inhabited by hobbits, elves, dwarves and men. The hobbits and elves are peaceful creatures that prefer slow, silent lives and appreciate nature and art. The dwarves and the men engage in physical games. The game is as follows. A tournament is one where out of the two teams that play a match, the one that loses get eliminated. The matches are played in different rounds, where in every round; half of the teams get eliminated from the tournament. If there are 8 rounds played in knock out tournament, how many matches were played?
     
    a)257 b)256 c)72 d)255
     
    And: d
     
     
    17. (1/2) of a number is 3 more than the (1/6) of the same number?
     
    a) 6
    b) 7
    c) 8
    d) 9
     Ans: d
     
    18. Alice and Bob play the following coins-on-a-stack game. 100 coins are stacked one above the other. One of them is a special (gold) coin and the rest are ordinary coins. The goal is to bring the gold coin to the top by repeatedly moving the topmost coin to another position in the stack.
    Alice starts and the players take turns. A turn consists of moving the coin on the top to a position i below the top coin (0 = i = 100). We will call this an i-move (thus a 0-move implies doing nothing). The proviso is that an i-move cannot be repeated; for example once a player makes a 2-move, on subsequent turns neither player can make a 2-move.
    If the gold coin happens to be on top when it?s a player?s turn then the player wins the game.
     
    A. Alice has no winning strategy.
    B. Initially, the gold coins the third coin from the top. Then
    C. In order to win, Alice?s first move should be a 0-move.
    D. In order to win, Alice?s first move should be a 1-move.
     
    Ans. D
     
    19. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?
     
    (a) 0
    (b) 12/212
    (c) 11/12
    (d) 1/12
    Ans. a
     
    20. The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How many lines of code can be written by 72 programmers in 72 minutes?
     
    (a) 72
    (b) 432
    (c) 12
    (d) 144
    Ans. b
    (This question is two times repeated in my question paper)
     
     
    21. A circular dartboard of radius 2 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle.  What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the periphery?
    a) 0.75  b) 1 c) 0.25  d) 0.5
    Ans: 0.25
     
     
    22. Planet Fourfe resides in 4-dimensional space and thus the currency used by its residents are 3- dimensional objects. The rupee notes are cubical in shape shile their coins are spherical. However the coin minting machinery lays out some stipulations on the size of the coins. A. The diamere of the coins should be at least 4 mm and not exceed 16mm. B. given a coin the diameter of the next larger coin is at least 50% greater. C. the diameter of the coin must always be na integer. You are asked to design a set of coins of different diameters with thers requirements and your goal is to desigh as many coins as possible. How many coins can you design?
    1
    2
    4
    3
     
    Ans: 1
     
    23. There are two boxes, one containing 24 red balls and the other containing 38 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box the probability of getting a red ball is maximized. This maximum probability is
    .50
    .39
    .69
    .19
     
    24. Subha patel is an olfactory scientist working for internation flavors and fragrances. She specializes in finding new scents recorded and reconstituted from nature thanks to living flower technology she has extracted fragraned ingredients from different flowering plants into bottles labeled citrus lilac, woody, anisic and casis . she has learned that a formula for a perfume is acceptable if and only if it does not violate any of the rules listed: if the perfume contains citrus, it must also contain anisic, and the amount of anisic must equal the amount of lilac. Woody cannot be used in combination with anisic. Anisic cannot be used in combination with casis. If the perfume contains casis, the amount of casis must be greater than the total amount of the other essence or essence used. Which of the following could be added to and unacceptable perfume consisting of two parts woody and one part casis to make it acceptable?
    1. Two parts woody
    2. One part lilac
    3. One part citrus
    4. Two parts casis
     
    Ans: Two parts casis
     
    25. exp(m,n)= m to the power of n, if exp(10,m) = n exp(2,4),what is the value of n?
    (i dont remember the options)
     
    26. The citizens of planet Oz are 6 fingered and thus have developed a number system in base 6. A certain street in Oz contains 1000 buildings numbered from 1 to 1000. How many 3?s are used in numbering these buildings? Express your answer in base 10.
     
    Ans:   3 * n2=108 (n=6,....if n= number system given)
     
     
    27. The dynamics of crowd behaviour are hard to study because usually people are not reliable witness of their own behaviour. Now consider 4 people standing in the queue of a supermarket. You want to predict their behaviour based on their age group. You get to know fro the supermarket records that their average age 3 years ago was 48 years. After a while, another person joins the queue and the present average of all the 5 is 46 years. The present age of the last person in the queue is:
     
    Ans:   26 years
     
    28. A man jogs at 6 mph over a certain journey and walks over the same route at 4 mph. What is his average speed for the journey?
    a) 2.4 mph
    b) 4.8 mph
    c) 4 mph
    d) 5 mph
    Solution: Average speed=(2*x*y)/(x+y)
     
    29. A scientist was researching on animal behavior in his lab. He was very interested in analyzing the behavior of bear. For some reason he travelled 1mile in north direction & reached at North Pole. There he saw a bear. He then followed the bear around 1 hr with a speed of 2km/hr in east direction. After that he travelled in south direction & reached at his lab in2 hrs. Then what is the color of the bear?
    a) White
    b) Black
    c) Gray
    d) Brown
    Solution is: White. above all the matter is nonsense
     
    30. In a school, for a student out of 100 he got 74 of average for 7 subjects and he got 79 marks in the 8th subject. what is the average of all the subject?
    a) 76.251
    b) 80.25
    c) 74.265
    d) 74.625
    Solution: Total marks=74*7=518, then average=(518+79)/8=74.625
     
    31. A boy got 224 points out of 300, but he had to score atleast 79%. Now he has one more exam left with him how much he have to score in remaining exam to score atleast 79% if it is of 100 points.
     
    Ans: 92 marks
     
    32. The bacteria grows in exponential manner, the bacteria proportion at 3.00 P.M is 300 then at 7.00 P. M it raise to 153600. By how much will be the proportion of bacteria at 10.00 P.M?
     
    Ans: 39321600 (just solve it).
     
    33. Six friends decide to share a big cake. Since all of them like the cake, they begin quarreling who gets to first cut and have a piece of the cake. One friend suggests that they have a blindfold friend choose from well shuffled set of cards numbered one to six. You check and find that this method works as it should simulating a fair throw of a die. You check by performing multiple simultaneous trials of picking the cards blindfold and throwing a die. You note that the number shown by the method of picking up a card and throwing a real world die, sums to a number between 2 and 12. Which total would be likely to appear more often ? 8,9 or 10?
    a) 8
    b) All are equally likely
    c) 9
    d) 10
    Solution: Calculate how many times 8,9,10 will come when we throw 2 dice, and answer
     
    34.  Bhanu spends 30% of his income on petrol on scooter. ? of the remaining on house rent and the balance on food. If he spends Rs.300 on petrol then what is the expenditure on house rent?
     
    a) Rs.525
    b) Rs.1000
    c) Rs.675
    d) Rs.175
     
    (ans 175)
     
    35. Anoop managed to draw 7 circles of equal radii with their centres on the diagonal of a square such that the two extreme circles touch two sides of the square and each middle circle touches two circles on either side. Find the ratio of the side of the square to radius to the circles. You may assume that squate toot of 2 is 1.4
    (a) 13.90 :1 (b) 10.40 :1 (c) 11.80 :1 (d) 15.90 :1
     
    Ans: b
     
    Explanation: (2+6root(2)) : 1.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    1) Technical Round...
     
    I had my technical round 7.45 P.M on 25th. It was about 20-25 minute.
     
    1. Tell me about yourself ?
     
    2. What is data structure expailn with real life example ? 
     
    3. Write a program for Ascending data structure ( that means sorting of array using any sorting technique. i wrote by using bubble sort)
     
    4.  Explain the logic behind it ? (had the long debate of 5-10 min on it.)
     
    5. Write a program to swap the value two variables without using third variable.( wrote by simple logic but he wants different one.)
     
    6. WAP to swap two variables with XOR ing of two variables(Wrote after giving hint by him).
     
    7. What are ranges of int, unsigned int, float,long ?
     
    8. What are the Extra curricular activites hav u done ??
     
    9. Do u hav any questions ??
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    2) Managerial Round:
     
    It was very cool for me. He didnt ask the hackneyed questions. He asked me about the favourite subject and busy in looking at my app form resume and the program the i wrote in previous interview. It was about 10-15 minutes.
     
     
    1. So how u doing?
     
    2. What is ur favourite subject ?
     
    3. What is array? (Explained in deep...he said now I`ll not ask the techincal questions....)
     
    4. tell me about ur family?
     
    5. What is IT industry?
     
    6. Who are famous personalities of IT industry?
     
    7. Why should we Hire u?
     
    8. Why TCS?
     
    9. Do u hav any questions( had the debate.....).
     
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     
    3) HR Round
     
    HR was also normal. it was about 7-10 minutes
     
    1. Where do u live?
     
    2. How often u go home??
     
    3. What u do in hostel in ur leisure time?
     
    4. Asked about the extra curricular activities that i had mentioned in the resume?
     
    5. Any plans for P.G?
     
    6. Why TCS why not infosys??
     
    7. Are u ready for relocation??
     
    8. Are u ready to sign the bond of 2 years??
     
    All three round were very cool and had free talk with interviewer.. the interviewers were very lenient. On 26th of august the results were declared at 1.15 A.M. We were at the college at midnight. And the results were banged on the notice board. My name was in that list. There were no bounds to my hapiness....It was the happeist moment of my life.
     
     
    All the best !!!
     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.