TCS  Placement Paper   Aptitude - Puzzle   Kolkata-21 Sep 2006

TCS  Placement Paper   Aptitude - Puzzle   Kolkata-21 Sep 2006


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

                                                      TCS  SAMPLE PAPER ON 21th SPTEMBER 2006

    1. 232 expressed in base-5 is 1412. (Similar Q in different form & number also appeared.)

    2. Pick the odd one out:
    A) SMTP B) HTTP C) ARP D) SAP E)

    3. Pick the odd one out:
    A) DB2 B) ORACLE C) WAP D) ARP E)
    (I might have interchanged some choices for Qs 2 & 3. Please check.)

    4. The following is not a triangle:
    A) (60o, 80o, 20o) B) (90o, 60o, 30o) C) (54o, 66o, 60o) D) (69o, 51o, 60o)
    Ans: A (since sum of the angles in a triangle = 180o.)

    5. The following is a planar cube (E, V, F):
    A) (12, 8, 6) B) (12, 6,  C) (6, 6,  D) (6, 8, 6)
    E - no. of edges V - no. of vertices F - no. of faces
    Ans: A

    6. The greatest prime number among the following which can be stored in a 6-bit word computer is:
    A) 61 B) 63 C) 65 D) 67 E) 69

    7. Calc. A-(B C) and represent the resulting 8-bit word in decimal form.
    A 0 0 1 1 0 0 1 1
    B 0 1 0 1 0 1 0 1
    C 0 0 0 0 1 1 1 1
    A-(B C)
    (I might have interchanged the values of A, B & C but still try this.)

    8. Fit a suitable curve with the given data.
    x y
    1000 3
    ? ?
    ? ?
    ? ?
    A) y = log x B) y = log 10x C) y = -10log x D) y = ex
    Ans: A

    9. How many B's are followed by G's which are not followed by S's in the following series:
    B B G M P Q B G S K O B G A S B B G D E F B G S T I
    Ans: 4 (Another Q on the same logic was also asked.)

    10. M(373,5) + R(3.4) + T(7.7) - R(5. = ___
    M - Modulo R - Round-off T - Truncate
    Ans: 3 + 3 + 7 - 6 = 7
    (In the above, first term means the remainder obtained after dividing 373 by 5.)

    11. Match the following:
    A) Female - Girl i) A type of
    B) Bug - Reptile ii) A superset of
    C) Beagle - Dog iii) A part of
    D) Piston - Engine iv) Not a part of
    (Another set like this was also asked.)

    12. There is a matrix X of order 7 9 whose elements will be filled column-wise. The address of the first element X(1,1) is 1258. Each element occupies 4 bytes of memory. Then the address of the element X(5,8) is 1473.

    13. 5 7 11 ? 25
    Ans: 17

    14. A, B & C can do a piece of work in 8 days. A alone can do it in 12 days and B alone can do it 16 days. Then C alone can do it in ___.

    15. The line equation of the following curve is

    A) y = ex B) y = tan x C) y = cos x D) x + y = 0
    Ans: D (For some others, tan x and cos x curves were asked.)

    16. A & B can do a piece of work in 12 days. A is capable of doing twice the work as B. In how many days A alone can complete the work?

    17. If the first/second, third/fourth, fifth/sixth etc. letters of the word PSYCHIATRIST are interchanged, then the letter which is 8th from right is I .

    18. If DCPRY is coded as CBOQX then SPEND can be coded as RODMC.

    19. The following is not a triangle:
    A) (2,3,4) B) (3,4,5) C) (5,5,5) D) (1,3,5)
    Ans: D (Clue: Sum of any two sides should be greater than the third side.)

    20. Temperature in Chennai is measured since 12 noon is given by (t2/9) + 4t + 16. Then the difference in temperatures between 4 pm and 9 pm is ___. (I don't remember the question but can only outline it.)

    21. Aeroplane - 12oN 26oE - 20oS 30oW - Longitude - 8 hours to reach destination.
    (I don't remember the question but can only outline it. Ans: 5 hr. 40 min.)

    22. Three savings 20%, 40%, 10% - Net saving? (I don't remember this question also but can only outline it.)

    23. _____
    A) Distance B) Time C) Velocity D)

    24. n 100 or 100 n (I don't remember exactly). If n increases by 1% then ---

    25. Data Interpretation from Charts

    regards, chemps

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.