TCS  Placement Paper   Aptitude - Numerical   SRM University, Chennai-1 Oct 2010

TCS  Placement Paper   Aptitude - Numerical   SRM University, Chennai-1 Oct 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    This is Syed Basha doing 4th B-Tech. (SVEC) these are some of the question i faced in the written exam
    see every previous paper, every question i was faced are from previous papers only (almost). Go through this paper once
     
    1) New town is straight to the north of  New york. A high way M runs from newtown making an angle of 61 degree south east. from newyork there is also an high way N which runs Northeast 61 degrees. If high ways M and N are straight then findout the acute angle made at their intersection point.

    Ans: 180-(61+61)=58 (the high ways make a triangle the addition of 3 angles of a triangle is 180)

    2) There are 7 meetings A,B,C,D,E,F,G. One meeting should happen in one day. Meeting A is on Sunday c and the meetings should happen after B. Then E ,F,G meetings should occur in three conjucutive days. And meeting g is on Saturday. Then meeting the should occur on which day?
    a) Sun  b) Mon  c) Wed d) Friday

    Ans: c

    3) There are 9 weights like 16,19.156.26, 106,15,24,36 (in kg). There are three persons like rohit, sameer and imran. each lifts 3 types of weights. Rohit?s  total lifted  weight is 2 times than the weight lifted by  Rohit. What is the weight lifted by imran?

    Ans: Total weight=16+19+156+26+106+15+24+36=398 kg


    Suppose option is y kg lifted by imran(choose from option)  then  3x+y=398
    =>x=(398-y)/3  here x should be a whole number then y is  the weight lifted by imran.

    4. 9 A and B play a game of dice between them. The dice consist of colors on their faces (instead of numbers). When the dice are thrown, A wins if both show the same color; otherwise B wins. One die has 4 red face and 2 blue faces. How many red and blue faces should the other die have if the both players have the same chances of winning?

    a) 3 red and 3 blue faces    b) 2 red and remaining blue
    c) 6 red and 0 blue            d) 4 red and remaining blue
    Ans: a

    5. On planet zorba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 8 years after the ice melts, tiny plantoids called echina start growing on the rocks. echina grows in the form of a circle and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula
    d = 4 * sqrt (t ? 8)for t = 8
    Where the represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast.
    Jagan recorded the time of some echina at a particular spot is 24 years then what is diameter?

    a) 8 b) 16 c) 25 d) 21
    Ans: 16

    6. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For all values of n from 1 to 40, statement n says: 'Exactly n of the statements on this sheet are false.' Which statements are true and which are false?

    a) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false. 
    b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false. 
    c) All the statements are false. 
    d) The 39th statement is true and the rest are false.
    Ans: d

    7. Alok and Bhanu play the following coins in a circle game. 99 coins are arranged in a circle with each coin touching two other coin. Two of the coins are special and the rest are ordinary. Alok starts and the players take turns removing an ordinary coin of their choice from the circle and bringing the other coins closer until they again form a (smaller) circle. The goal is to bring the special coins adjacent to each other and the first player to do so wins the game. Initially the special coins are separated by two ordinary coins O1 and O2. Which of the following is true?

    a) In order to win, Alok should remove O1 on his first turn.
    b) In order to win, Alok should remove one of the coins different from O1 and O2 on his first turn.
    c) In order to win, Alok should remove O2 on his first turn.
    d) Alok has no winning strategy.
    Ans: d

    8. Two pipes A and B fill at A certain rate B is filled at 10,20,40,80,. If 1/4 of B if filled in 21 hours what time it will take to get completely filled
    Ans: 23

    9. Find average speed if a man travels at speed of 24kmph up and 36kmph down at an altitude of 200m.
    Formula is 2xy/(x+y).

    10. One grandfather has three grandchildren, two of their age difference is 3, eldest child age is 3 times youngest child?s age and eldest child?s age is two times of sum of other two children. What is the age of eldest child?
    Ans: 18

    11. Ferrari is leading car manufacturer.*Ferrari S.p.A.* is an Italian sports car. It has enjoyed great success. If Mohan's Ferrari is 3 times faster than his old Mercedes wich gave him 35 kmph if Mohan travelled 490 km in his ferrari the how much time(hours) he took?
    Easy one try it.

    12. By using 1,2,3,4,5, how many 12 digit no. can be formed which is divisible by 4, repetation of no. is allowed?
    Ans: (5)^11


    13. Rearrange and categorize the word ?RAPETEKA??
    Ans: bird(parakeet)

    14. Key words in question (Fibonacci series, infinite series, in the middle of the question one number series is there. I got the series 3 12 7 26 15 b?
    Ans:54
    (Logic: 3*2+1=7 12*2+2=26
    7*2+1=15 26*2+2=54)

    15. A father has 7 penny?s with him and 1 water melon is for 1p, 2chickoos for 1p, 3 grapes foe 1p. He has three sons. How can he share the fruits equally?
    Ans: 1 watermelon, 2chickoos, 1grape

    16. A lies on mon, tues, wed and speak truths on other days, B lies on thur, fri, sat and speaks truths on other days.. one day a said I lied today and B said I too lied today. What is the day?

    17. Man, Bear, North, South, Walks.
    Ans: White

    18. 2880 is divided by which smallest no. So we get no. which is perfect square?
    Ans= 5
    Explanation: 2880/5=576 sure sort question.
     
    19. There are to prime no(with some nonsence stuff) then addition of two prime no is 13, and multiplication is 21, then what are some of there squares?
    Explanation: XY=21 and X+Y=13. Solve using calci
    Ans of X & Y will b in points. Then x2+y2=??
     
    20. Smita was makin 1 design(again some nonsence) size of larger cube to be made is 5*5*5 using smaller cubes of 1*1*1. She created solid larger cube Then she decided to make hollow cube. Then how many 1*1*1 cubes required to make hollow larger cube
    Ans: 104
    Explanation: (25+25)+(15+15)+(12+12)=104
     
    21. 2X/5Y=5X/3Y Then what is x/y

    22. A pizza parlor provides pizzas. There were 2 toppings available initially peperoni and salami. But now they, have introduces 8 new toppings(some names) to select from. A person wishes to buy two different pizzas of new topping in how many ways he can do that?
    Ans: 8 X 7=56

    23. Person travels to(some nonsence stuff). If he goes from A to B with speed of 4kmph and returns back to B with speed of 5 kmph. What is his average. Speed of Journey? (Values may be different)
    Ans: 4.44 (It's not 4.5)

    Explaination: 2PQ/(P+Q)===2*4*5/(4+5)=4.44kmph

    24. There is a dice having value from 1 6 on each face and a pack of cards having face card aces(hugh chunk of nonsense). When 2 dies are thrown and their scores are added then which sum will come max number of times?
    1. 8 2. 9 3. 10 4. 11
    Ans: 8


    Explanation: 8-2,6  3,5  4,4
            9-4,5  3,6
            10-5,5  4,6
            11-5,6

    Thus 8's probability is more

    25. ''Susha brought terilon cloth and rope to(some nonsence now just go to last 2 lines)''. If rope is 153 meter long and it is to be cut into pieces of 1 meter long then how many times will she have to cut it?
    Ans: 152 times

    26. There are some 2 wheelers and 4 wheelers parked(some nonsense) total number of wheels present is 240 then how many 4 wheelers were there


    Ans:
    This can be done by looking at the option first check the no of bicycles and then multiply it by 2. And then substract the multiplication value from 240 if the value is divided by 4 then that is the answer
     
    27. 1/3 of a number is 6 more than 1/6 of that number then what is the number.
    Ans: x/3=x/6+6
    36

    All the best!

    Say
     
    All is well

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.