TCS  Placement Paper   Aptitude - General   TCS TouchStone Questions, Kurnool-29 Nov 2010

TCS  Placement Paper   Aptitude - General   TCS TouchStone Questions, Kurnool-29 Nov 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    I?m giving you the qustion patterns but the exact values within questions may be different


    The written test consists of 35 questions.

    All questions are aptitude questions. No verbal, No passages etc. Only Aptitude. Based on blood relations, percentages, profilt-loss etc.
    Time: 1 hour

    There is Negative marking: -0.33 for each wrong answer

    Timer will be displayed on the top right corner of the screen set
    1

    1) F
    orm meaningful word from given letter: ARPAEEKT and tell meaning of that word?
    a) The birdTHE BIRD  b) The animal

    Ans: The bird -parakeet

    2) There is a lab asistant. Who went 1 mile to North. 1mile to East. killed a bear. Returned to lab.
    What is the colour of the bear?
    a) White  b) Black  c) Blue  d) Multicolor

    Ans: White
    (Remember the answer of 1st two questions)

    3) A pony ran away from stable she went to new york then went to US then to Mumbai ran through grass. Horse cought her after 4 hours then pony went to sky. If speed of horse is 35 kmph and he left stable 3 hours after pony left stable then what is speed of pony?
    Ans:
    Pony ran for total 7 hours
    Same dist covered by horse in 4 hrs with 35 kmph
    Thus dist of horsr 35X4
    Speed of pony?-(35X4)/7

    4) Mumbai building dept decide to give numbers to building. 1-30 numbers were given to industrial buildings. 1-100 were given to res.buildings
    . Find how many number of 2?s were used while numbering res.buildings(2 number kiti vela aala?)
    a) 18 b) 19 c) 20 d) 21
    Ans: 20

    5) Find (31*31*31/44*44*44)*(87*87*87/56*56*56)

    Use calculator

    6) A toy train can make 10 sounds sound changes aftr every 4 mins, now train is defective and can make only 2 sounds. Find probability that same sound is repeated 3 times consecutively(1 out of )?
    a) 16  b) 8  c) 12  d) 4
    Ans:
    (1/2)*(1/2)*(1/2)=(1/8)
    Thus 1 out of 8

    7) (Some nonsense stuff)
    Resistance is X ohm voltage Y then wat is current

    Ans: V=IR

    8) If a person points at a photo & say d person in dis picture is son of my fathers son. What is relation?
    a) Son b) Father c) Grandson  d) Grandfather

    9) I have 3 grandsons. Age different b/w 2 of grandsons X years 1st grandson is twice elder than younger one adiition off ages of all the three is y than what is age of eldest grandson?( There is some value in X and Y)

    10) Ferrari is leading car manufacturer.*Ferrari S.p.A.* is an Italian sports car. It has enjoyed great success. If Mohan?s Ferrari is 3 times faster than his old Mercedes wich gave him 35 kmph, if Mohan travelled 490 km in his ferrari the hw much time(hours) he took?
    a) 8  b) 4  c) 7 d) 7.33

    (Options may be different)

    11) Lion rat stayin in jungle happily.
    Lion lies on: Mon, Tue, Wed
    RAT lies on: Wed, Thurs, Sat
    If lion says: I didnt lie yesterday
    RAT says: e1 i didnt lie yesterday
    So what day is today?

    12) The ratio of current age of X and Y is 5:7, after hw many years der age ratio will b 7:9?

    13) Inspired by fibonacci series sanket decided to create is own series which is 1, 2, 3, 7, 7, 22, 15, 67, like this, then what no come immediately before 63?
    Ans: 202
    Expalnaton; check altenate no.1, 3, 7, 15=====>n*2+1
    Similarly 2, 7, 22, 67=======>n*3+1
    So series is 1, 2, 3, 7, 7, 22, 15, 67, 31, 202, 63.

    14) Exactly similar to above question

    15) Valentine day 14 feb 2005, was celebrated by n and u on monday, he was very happy, he n she then day on 14 Feb 2010? (Similar to dis some date questions was there)

    16) By using 1, 2, 3, 4, 5, how many 5 digit no. Can be formed which is divisible by 4, repetation of no. is allowed?

    17) The cost 1 plum is 1 cent, 2 apples is 1 cent, 3 banana is 1 cent. If Rahul buys same amount of fruits for his 3 sons spending 7 cent den what amount of fruit each child will get?
    Ans: 1 plum, 2 apple, 1 banana

    Explanation: 7/3=2.333 cents for each child
    According to ans given for the sum each child will get 1 plum, 2 apple, 1 banana
    18.2880 is divided by which smallest no. so we get no. which is perfect square?
    Ans= 5
    Explanation 2880/5=576

    19) There are to prime no (with some nonsence stuff) then addition of two prime no is 13, n multiplication is 21, then what are some of there squares?
    Explanation: XY=21 and X+Y=13. Solve using calci

    Ans of X & Y will be in points then x2+y2=?

    20) Smita was makin 1 design (again some nonsence) size of larger cube to be made is 5*5*5 using smaller cubes of 1*1*1. She created solid larger cube then she decided to make hollow cube then how many 1*1*1 cubes required to make hollow larger cube
    Ans: 104
    Explanation: (25+25)+(15+15)+(12+12)=104

    21) 2X/5Y=5X/3Y then wat is x/y (some easy some)

    22) A pizza parlor provides pizzas there were 2 toppings available initially peperoni and salami. But now they, ve introduces 8 new toppings (some names) to select from a person wishes to buy two different pizzas of new topping in how many ways he can do that?

    Ans: 8 X 7=56

    23) Person travels to (some nonsence stuff). If he goes from A to B with speed of 4kmph and returns back to B with speed of 5 kmph. What is his avg. speed of journey? (values may be different)

    Ans: 4.44 (its not 4.5)
    Explaination : 2PQ/(P+Q)===2*4*5/(4+5)=4.44kmph

    24) There is a dice having value from 1. 6 on each face and a pack of cards having face card aces (hugh chunk of nonsense). When 2 dies are thrown and their scores are added then which sum will come max number of times?
    a) 8 b) 9  c) 10  d) 11
    Ans: 8

    Explanation : 8?-2,6 3,5 4,4
    9?-4,5 3,6
    10?-5,5 4,6
    11?- 5,6
    Thus 8?s probability is more

    25) Susha brought terilon cloth and rope to (some nonsence now just go to last 2 lines). If rope is 153 meter long and it is to be cut into pieces of 1 meter long then how many times will she have to cut it?
    Ans: 152 times

    26) (don't remember the exact questions but procedure was something luck this). 8th year?1/1024,, 9th year?1/512, 10th year?1/256 then after how many years 1/32?
    Ans: 13

    27) Some questions on this formula(a3-b3) & (a+b)^2=a2+b2+2ab

    28) There are 2 cans A and B one of Milk and other of Water resp., both of same quality first one teaspoon of milk from A can was added to B can then one teaspoon from B can was added to A can then wich of the folloe\wing is true.
    1. Can A contain more milk than water in can B
    2. Can A contain less milk than water in can B
    3. Both contain same qty of milk and water

    Ans: Option 2

    29) Probability sum on gloves, jackets and something luck that (moderate sum)

    30) There are some 2 wheelers and 4 wheelers parked (some nonsense). Total number of wheels present is 198(some value don't remember exact one) then how many 4 wheelers wer there (i don't remember whole sum exactly)

    Ans: The equation will be
    2x+4y=198(the total number of wheels given)
    not put the values in the options to find out

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.