TCS  Placement Paper   Aptitude - General   SRM University, Chennai-26 Nov 2010

TCS  Placement Paper   Aptitude - General   SRM University, Chennai-26 Nov 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hi Everyone,
     
    I am Biswa, from SRM University, Chennai. TCS came to our college on 26-11-2010. There were 3 rounds

    1) Aptitude test.
    2) Technical round
    3) HR

    Please appear in the TCS mock test which gonna give you enough confidence.
    Aptitude test: (35 Questions, 80 mins, online test)

    1. A Person buys a horse for 15 ponds, after one year he sells it for 20 pounds. After one year, again he buys the same horse at 30 pounds and sells it for 40 pounds. What is the profit for that person?

    2. John buys a cycle for 31 dollars and given a cheque of amount 35 dollars. Shop Keeper exchanged the cheque with his neighbor and gave change to John. After 2 days, it is known that cheque is bounced. Shop keeper paid the amount to his neighbor. The cost price of cycle is 19 dollars. What is the profit/loss for shop keeper?
    a) Loss 23 b) gain 23 c) gain 54 d) Loss 54

    3. Ferrari S.P.A is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.P.A. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One where it has employed great success .Rohit once bought a Ferrari. It could go 4 times as fast as Mohan's old Mercedes. If the speed of Mohan's Mercedes is 35 km/hr and the distance traveled by the Ferrari is 490 km, find the total time taken for Rohit to drive that distance.
    a) 20.72 b) 5.18 c) 238.25 d) 6.18
     
    4. A circular dartboard of radius 1 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle. What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the periphery?
    0.75,1,.5,.25
    Ans: Probability=  (area of inner circle)/(area of outer circle)
    i.e (r/2)^2/r^2 =1/4=0.25

    5. On planet zorba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 8 years after the ice melts, tiny plantoids called echina start growing on the rocks. echina grows in the form of a circle and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula
    d = 4 * v (t ? 8 ) for t = 8
    Where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast. Jagan recorded the radius of some echina at a particular spot as 8mm. How many years back did the solar blast occur?
    a) 24 b)12 c)8 d)16

    Ans: Simple substitutional problem

    6. Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression
    N = 9 + X + Y ? Z
    Where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
    a) 27 b)18 c) 20  

    7. For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A?s chances of winning.

    Let?s assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 2/3 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?
    a) 4/9   b) 2/3    c) 1/3   d) 5/9

    Ans: Paul will choose the team with the same probability as the team will win
    So the final probability is (2/3)*(2/3)+(1/3)*(1/3)=5/9

    8) The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate.Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?
    a) 6    b) 18     c) 72    d) 12

    Ans: Apply  (n1)*(t1)/(w1)= (n2)*(t2)/(w2) where
    n1, n2 are number of people
    t1, t2 are time
    w1, w2  are work

    9) 36 people {a1, a2, ?, a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, ?, {a35, a36}, {a36, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is?
    a) 11   b) 12   c) 13    d) 18
    Ans: 18

    10) A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For all values of n from 1 to 40, statement n says: ?Exactly n of the statements on this sheet are false.? Which statements are true and which are false?

    a)The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.
    b)The 39th statement is true and the rest are false.
    c)The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
    d)All the statements are false.

    Ans:B

    11. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?
     
    Ans: 0

    12) 10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?
     
    a) All suspects are lying or the leftmost suspect is innocent.
    b) All suspects are lying and the leftmost suspect is innocent .
    A only
    Neither A nor B
    Both A and B
    B only

    13) Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is
    Ans: 1, incentre

    14) One day Rapunzel meets Dwarf and Byte in the Forest of forgetfulness. She knows that Dwarf lies on Mondays, Tuesdays and Wednesdays, and tells the truth on the other days of the week. Byte, on the other hand, lies on Thursdays, Fridays and Saturdays, but tells the truth on the other days of the week. Now they make the following statements to Rapunzel ? Dwarf: Yesterday was one of those days when I lie. Byte: Yesterday was one of those days when I lie too. What day is it?

    Friday, Saturday, Thursday, Wednesday
    Ans: Thursday
     
    15. A hollow cube of size 5 cm is taken, with a thickness of 1 cm. It is made of smaller cubes of size 1 cm. If 4 faces of the outer surface of the cube are painted, totally how many faces of the smaller cubes remain unpainted?
    a) 488  b) 800  c) 900  d) 500

    Ans: First take 5 cm cube so its volume is 5^3=125 and it is hallow of 1 cm thickness so the inner cube has 3cm edge so its volume is 27
    subtraction 125-27=98
    so 98 1cm cubes can be made in those 98
    18 are no color face cubes so no of faces which are not coloured are 18*6=108
    20 are two color face cubes so 20*4=80 faces are not coloured
    60 are one colored faces so 60*5=300 faces are not coloured.so totally 108+80+300 faces are not colored

    16) Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression
    N = X ? Y ? Z
    Where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
    a) 9  b) -18  c) 2  d) 20


    Ans: -18

    17) A greengrocer was selling apple at a penny each, chickoos at 2 for a penny and peanuts at 3 for a penny. A father spent 7p and got the same amount of each type of fruit for each of his three children. What did each child get?


    1 apple, 2 chickoos, 2 peanuts
    1 apple, 3 chickoos, 2 peanuts
    1 apple, 1 chickoo, 1 peanut

    Ans: Elimination process.
    Given 7p
    Let us take 3 apples
    Total cost=3*1=3p
    So each boy gets ?1 apple?(as 3 boys share each of them equally)
    Now we remain wid 4p2 chochos for 1p
    Total cost for 6 chokoes 1p*3=3p
    Now that we share those 2 chocs equally among the 3 children.
    Now we remain with 1p
    For 1p we get 3 peanuts we share those 3 among the 3 boys equallyso finally
    For each boy

    a) 1 apple b) 2 chockos c) 1 peanuts
     
    18) The teacher is testing a student?s proficiency in arithmetic and poses the following question. 1/3 of a number is 3 more than 1/6 of the same number. What is the number? Can you help the student find the answer?
    a) 12 b) 21 c) 6 d) 18
     
    19) A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/5 of its distance and that too leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?
    a) 37.80 b) 8 c) 40
     
    Ans: 37.80
     
    20) There are two boxes, one containing 10 red balls and the other containing 10 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box, the probability of getting a red ball is maximized. This maximum probability is
    a) 1/2  b) 14/19  c) 37/38 d) 3/4

    Ans: 14/19
     
    21) The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate.Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?
    a) 12  b) 6  c) 72  d) 18
     
    Ans: Simple formula.

    people X time /lines = people1 X time1 / lines1
    12×12/12 = 72 x x/72 solve for x
    x=12
    Answer: 12

    22) There are two statements. There is also a question. Choose 1 if the question can be answered by using either one. Choose 2 if the question can be answered using both the statements. Choose 3 if the question can not be answered using these two statements
     
    Statement 1:  Avinash spends 30% on house rent, 20% on children?s education,40% on foods
    Statement 2: Pritam spends 20% on house rent, 45% on children?s education,20% on food

    Question: If pritam spends more than avinash on foods who spends more on children?s education? The question can be answered by
    a)  1   b) 2   c)3                                        

    Ans: c

    23) There are pepsi 1 litre & oil 1 litre. It is given as 1 spoon of pepsi is aken and is mixed with Oil. Then 1 spoon oil&pepsi is taken and is mixed with pepsi then which of the condition holds true.
    Easy.

    These are a few questions which i can remember now. cut off was around 21-22.

    The interview round was a cake walk for me. Basically i am a electronics and telecomm student so they stressed me only on my core subjects like wireless communication, broadband communication etc. Be thorough with all the basics and success is yours.
     
    They asked a few very easy programming questions like
    a) Difference b/w C and C++

    In my college around 700 students were allowed for direct interview for securing 75% in 10th, 12th and 7.5 cgpa upto 6th sem. Remaining 1300 students were seating for the aptitude test, out of which 750 students cleared the test. I also cleared the test. i.e. total 1450 students were in the process of interview. Out of which a mammoth 1080 students were placed in TCS.

    I got my offer letter via email on 28th November'2010.
    This is probably a day which should be written in history when a company has selected 1080 students from a single college.

    See you all in TCS. 

    Feel free to contact me at biswajyotibarman@yahoo.in

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.