TCS  Placement Paper   Aptitude - English   GIET, GUNUPUR-27 Mar 2010

TCS  Placement Paper   Aptitude - English   GIET, GUNUPUR-27 Mar 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Complete tcs selection procedure consists of :
    1) Online Test     2) Technical Interview     3) M.R. Round     4) H.R. Round
     
    (PAPER) TCS Online Test


    The test was divided in three sections as:
    1. Verbal reasoning (20 min - 32 Qs )
    2. Quantitative aptitude (40 min ? 36 Qs) 
    3. Critical reasoning (30 min - 3 passages - 12 Qs)

    No Sectional Cut off.
    No Negative Marks.
    No Psychometric Test was there for us
    .
    1. Verbal reasoning: (20 min 32 Qs)
    synonyms and antonyms
    hi,guys pls refer Barron's for english and critical resoning.
    prepare for 5 Model test and the Practice exercise,if u have time then also prepare for 750 high frequency word.
    pls pls practice all the resoning part from 5 model test ,don't remember ,only practice it other wise u will be in trouble,
    Quantitative aptitude: -
    FOR THE QUANT SECTION I WILL SUGGEST U TO SOLVE THE R.S.AGRAWAL AND A LOT BETTER TO SOLVE THE LAST 3-4 YEARS QUESTION PAPERS FROM THE FreshersWorld.com. It Will really Help You.
    1)In a two-dimensional array, X (8, 7), with each element occupying 2 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (2, 3). 
    Ans : 3212
    2)12) Which of the following are orthogonal pairs? a. 3i+5j b. i+j c. 5j-3i d. -7i+j 
    Ans : (A) & (C).
    3) Which of the following set of numbers has the highest Standard deviation? 
    a)3,0,3,0,3,0                     b) -3, -3, -3, -3, -3, -3
    c)3,3,3,3,3,3                     d) -3,3,-3, 3,-3, 3
    Ans : D
    4) (momentum * velocity)/(force * time) = velocity
    5)33). In the word ORGANISATION, if the first and second, third and forth, fifth and sixth, etc words are interchanged, what would be the 8th letter from right? (Ans: ?I?)
    6) If A, B, C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 40%,     10%.What will be the fuel economy if they were used combine?
    1.68.4         2.62.2         3.58         4.27
    (Ans- 62.2)          sol:  (70/100)*(60/100)*(90/100)*100=37.8 Eco = (100-37.8) =62.2
    7) What is the value of the following expression M(973,5)+T(7.7)+R(4.4)-T(3.6)
    Where M- MODULAS R- ROUNDOFF T- TRUNCATE
    (Ans : 11) Sol: 3 + 7+ 4 - 3 ==11
    8) FIND THE MISSING NO. IN  SERIES ?
    3 8 15   ? 61 124
    Ans: 30
    9) If G(0) = 1 and G(N)=N*G(N-1) then
    What is the value  of G(4)?(Ans: 24)
    10)  Match the following (this type of question but not same)
    A B
    1. Mammal, cow                    --->                 a. A type of
    2. Snake reptile                      --->                 b. A part of
    3. Roof - Building                   --->                 c. Not a type of
    4. Mushroom - Vegetables     --->                 d. A superset of
    (Ans: 1-d, 2-c, 3-b, 4-a)
    11)In Chennai , temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.
    Ans. (put 9 & 4in eq. n subtract )
    12). Find the value of @@+25 - ++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".
    Ans. 621
    13) Find the fourth row, having the bit pattern as an integer in an 8-bit computer, and express the answer in its decimal value.
    A 0 0 0 0 1 1 1 1
    B 0 0 1 1 0 0 1 1
    C 0 1 0 1 0 1 0 1
    (A AND B )OR C)) ?
    Ans: 47
    14) An aircraft takes off from A (89o N Lat, 10o E ) at 6.00 AM local time to B (50o S , 70o W ). If the flying time is 10 hours what is the local time of landing at B?
    Ans:10:40am
    (if plane is going frm west to east then then Add those hrs)

    15). Select the odd one out
     a. SMTP b.WAP c. SAP d.ARP
    Ans : c

    16). select odd one- sql,db2,sybase,http {ans-htttp} 

    17). select odd one-sybase,db2,oracle,unix {ans-unix} 

    18-20)THREE QUESTION FROM VENN DIAGRAM(like 30 speaks eng,42 speaks french,.......)

    21-23)THREE QUESTION FROM PIE CHART......

    24)What is the largest prime number that can be stored in an 9-bit memory?
    Ans: 509

    25)In a triangle which one is not possible. A(30*,60*,90*), B(47*,69*,64* ), C(30*,50*,110* ), D(60*,80*,40*)?
    Ans: C

    26)11) A power unit is there by the bank of the river of 900 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 3000mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 5/-per meter and cost of cable on the bank is Rs.3/- per meter. Find the the cable from which it will cut.
    Ans:

    27)10) In which of the system, decimal number 194 is equal to 1234? 
    Ans: 5

    so on.............................

    Critical reasoning (30 min - 3 passages - 12 Qs)
    For the Critical reasoning section refer barons 12th edition critical reasoning and solve all the model question papers that are given there. don't try to mug of the answer because in the exam u will face difficulty.
     
    Out of the 12 questions 8 are from the model test papers .
    As I think all the 10 answers of this section is of mine are correct.
     
    RESULT OF THE ONLINE TEST DECLARED AT 10:45 pm
     
    I am one of the candidates who was short listed for the Technical Interview.
     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.