Sonata  Placement Paper   Aptitude - General   -1 Jan 1900

Sonata  Placement Paper   Aptitude - General   -1 Jan 1900


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

     Sonata Software  Aptitude Test

    1. Last month of an year
            (a) January                    (b) February                        (c) December                        (d) November

    2. Select the odd one
            (a) January                     (b) February                        (c) Wednesday                        (d) November

    3. Select the antonym of capture from the following
            (a) attack                        (b) Release                        (c) condemn                              (d) None of the above

    4. Find the antonym of autumn
            (a) Spring        (b) Winter        (c) Summer        (d) None of the above

    5. One skirt requires 3.75 yards of cloth. How many skirts you can make from 45 yards?
                        Ans: 12 skirts

    6. How can you make a square from two triangles?

    7. Is the meaning of Client and Customer,
            (a) same                                    (b) contradictory                                    (c) no relation

    8. Is the meaning of It's and Its,
            (a) same                                    (b) contradictory                                    (c) no relation

    9. Is the meaning of Canvas and Canvass,
            (a) same                                    (b) contradictory                                    (c) no relation

    10. Is the meaning of Ingenious and Ingenuous,
            (a) same                                    (b) contradictory                                    (c) no relation

    11. Is the meaning of Credible and Credulous,
            (a) same                                    (b) contradictory                                    (c) no relation

    12. Select the odd one out.
            (a) 1/4                                    (b) 1/3                                    (c) 1/6                            (d) 1/18 

    13. Select the least from the following.
            (a) 0.99                                (b) 1                                    (c) 81                                    (d) 0.333 

    14. Find the next number in the series.                1, 0.5, 0.25, 0.125
                         Ans: 0.0625

    15. One dollar is saved in one month. Then how much dollar is saved in one day?
                        Ans: 1/30 =0.0333$

    16. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 48, then number of    fishes caught by X?
                        Ans: 8

    17. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?
                        Ans:  7

    18. If a train covers 600m in 0.5 seconds, how long it will cover in 10 seconds?
                        Ans: 3000m = 3km

    19. The girl's age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age 
    of the girl is
                        Ans: 12 years

    20. Sister's age is twice than that of the brother. If the brother's age is six, what is the sister's age after two years?
                      Ans:  14 Yrs.

    21. Two lemons cost 10 cents. Then one and a half dozen cost
                        Ans: 90 cents

    22. A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1 day?
                        Ans: 2.9 seconds

    23. Which of the following figures together will make a triangle?
                        Ans: a,b,c,d

    24. Make a square by drawing only one line
                        Ans: line 2-5, square 2-3-4-5-2

    25. Which of the following is the odd one?              crew, constellation, companion, league, participants.
                        Ans: companion

    26. Opposite of Remote?
            (a) Far                            (b) Near                            (c) Huge                            (d) Village

    27. Statement A: All great men are ridiculous;
          Statement B: I am ridiculous ;
          Inference : I am a great man;
            (a) True                                        (b) False                                    (c) Not clear

    28. Statement: Normal children are active;
          Inference: All children are active;
            (a) True                                        (b) False                                    (c) Uncertain

    29. Next number in the series 1, 1/2, 1/4, 1/8 ?
                        Ans: 1/16

    30. In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash?
                        Ans: 601 times

    31. At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price?
                        Ans: Rs. 3125

    32. Statement A: A & B have same age;
          Statement B: B is younger than C;
          Inference : A is younger than C;
            (a) True                                        (b) False                                        (c) Uncertain

    33. All chickens lay eggs (True/False)
                        Ans: False

    34. A invests $12000, B invests $8000, C invests $6000 and they got a profit of $1200. How much share A got more than B and C?
                    Ans: 2/13 and 3/13

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.