SBI  Placement Paper   Technical - Other   -06 Jan 2007

SBI  Placement Paper   Technical - Other   -06 Jan 2007


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    STATE BANK OF INDIA PAPER ON 7th JANUARY 2007

    Reasoning

    Directions (1-5): In the questions given below, certain symbols are used with the following meaning:
    A @ B means A is greater than B.
    A * B means A is either greater than or equal to B.
    A # B means A is equal to B
    A $ B means A is either smaller than or equal to B
    A + B means A is smaller than B

    Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely True?
    Give answer (a)
    if only conclusion I is true.
    Give answer (b) if only conclusion II is true.
    Give answer (c) if either conclusion I and II are true.
    Give answer (d) if neither conclusion I nor II is true.
    Give answer (e) if both conclusions I and II are true.

    1. Statements:
    D + T ; E $ V ; F * T ; E @ D
    Conclusions:
    I.  D $ V             II.  D + F
    Ans: (b)

    2. Statements:
    B + D ; E $ T ; T * P ; P @ B
    Conclusions:
    I.  P $ D             II.  P @ D
    Ans: (c)

    3.Statements:
    T * U ; U $ W ; V @ L ; W + V
       Conclusions:
    1.  V @ T          II. L # W
    Ans: (d)

    4.Statements:
    P $ Q ; N # M ; M @ R ; R * P
    Conclusions:
    I.  P + N            II.  Q $ M
    Ans: (a)

    5.Statements:
    E * F ; G $ H ; H # E ; G @ K
    Conclusions:
    I.  H @ K          II  H * F 
    Ans: (e)

    Directions(6-11): Study the following letter-number-symbol sequence carefully and answer the questions given below:
    3 D 5 F E 3 8 $ M 2 1 K * P T @ U 9 A 7 1 £ H J 4 Q 6

    6. What should come in place of the question mark (?) in the following Sequence?
    5ES, MIP, ?, 1HQ
    (a)  TUA                    (b)  TU7                (c)  @ 91                   (d)  T91                  (e)  None of  these
    Ans: (b)

    7.which of the following is exactly in the midway between the eleventh from the left end and the 7th from the right end?
    (a)  P                          (b)  @                (c)  T                          (d)  U              (e)  None of  these
    Ans: (b)

    8. Which of the following is the sixth to the right of the twentieth from the right end?
    (a)  5                           (b)  F                     (c)  P                 (d)  K                (e)  None of these
    Ans: (c)

    9. How many such digits are there in the above sequence which are immediately proceded as well as followed by digits ?
    (a)  None                      (b)  One                (c)  Two                       (d)  Three               (e)  more than three
    Ans: (a)

    10. If the first fifteen elements are written in the reverse order then which of the following will be eighth to the left of the thirteenth element from right end ?
    (a)  M                        (b)  8                       (c)  $                         (d)  *              (e)  None of  these.
    Ans: (a)

    11.If all the consonants Starting from B are given sequentially the value of even numbers such as B=2, C=4 and so on and all the vowels are given the value of  5 each, then what will be the value of the letters of the word CUSTOM ?
    (a)  92                         (b) 86               (c)  82                         (d)  96              (e)  None of  these
    Ans: (d)

    12. How many such 5s are there in the following sequence that the sum of the two immediately following digits is greater than the sum of the two immediately preceding digits ?
    3 7 6 5 8 3 2 4 5 5 4 8 7 9 1 5 3 4 8 7 5 9 8 7 6 4
    (a)  One                       (b) Two (c)  Three                     (d) Four          (e)  None of these
    Ans: (c)

    13. If A + B means "A is the sister of B", A × B means "A is the wife of B", A ÷ B means "A is the father of  B" and A-B means  "A is the brother of  B"' then which of  following expresses the relationship that  "t is the daughter of p"?
    (a)  P  × Q ÷ R + S - T         (b) P  × Q ÷ R - T + S (c)  P  × Q ÷ R +  T - S        (d) P  × Q ÷ R + S + T (e) None of these
    Ans: (b)

    14.If the position of the first letter of English alphabet is interchanged with the position of  the fourteenth letter, second letter with the fifteenth letter in such a way that M is interchanged with Z, then which of the following letters will be 9th to the right of 17th letter from the right?
    (a)  F                                     (b)  E
    (c)  R                                     (d)  T
    (e)  None of these
    Ans: (a)

    Directions(15-18) : Read the following information and answer the questions  given below:-
    (i)  Seven friends P, Q, R, S, T, U and W have gathered at the Mumbai airport. Five of them are scheduled to go to five different places-Delhi, Chennai,  Lucknow, Bangalore and Calcutta.
    (ii)  Five of them are executives, each specialising in viz.Administration (admn.), Human Resource Management (HRM), Marketing ,Systems and Finance.
    (iii)  T, an executive is going to Chennai and is neither from finance nor Marketing.
    (iv)  W is a system specialist and is leaving for Delhi. U is an executive but is not going to one of the five places.
    (v)  Q is an executive from HRM but has come at the airport to see his friends.
    (vi)  P is an executive but not from Marketing and is flying to one of the destinations but not to Bangalore or Calcutta.

    15. Who is going to fly to Bangalore?
    (a) Data inadequate           (b) R             (c) S             (d) P                   (e) None of these
    Ans: (a)

    16. Who among the following specialises in Marketing?
    (a) S            (b) P             (c) U                (d) Data inadequate          (e) None of these
    Ans: (c)

    17. R has specialisation in which of the following fields?
    (a) Finance         (b) Marketing                  (c) Either Marketing or Finance        (d) None         (e)  All of these
    Ans: (d)

    18.The one who is going to fly to Chennai is
    (a) Not an executive         (b) From administration             (c)  S                   (d) From Finace             (e) None of these
    Ans:(b)

    19. How many pairs of letters are their in the word 'NURSING' which have as many letters between them as in the alphabet?
    (a) One               (b) Three         (c)  Five                   (d) Six         (e)  None of these
    Ans: (b)

    Directions(20-26): Read the following information carefully and answer the questions given below.
    A famous museum issues entry passes to all its visitors for security reasons.Visitors are allowed in batches after every one hour. In a day there are six batches. A code is printed on entry pass which keeps on changing for every batch. Following is an illustration of pass-codes issued for each batch.
    Batch I:
    clothes neat and clean liked are all by
    Batch II:
    by clothes neat all are and clean liked
    Batch III:
     liked by clothes clean and neat all are and so on....

    20. If pass-Code for the third batch is 'night succeed day and hard work to for ', what will be the pass code for the sixth batch?
     (a) Work hard to for succeed night and day    (b) Hard work for and succeed night to day
     (c) Work hard for to succeed night and day    (d) Hard work for to succeed night and day
     (e)  None of these
    Ans: (c)

    21. If 'visit in zoo should the we time day' is the pass code for the fifth batch, 'zoo we the should visit day time in ' will be the pass code for which of the following batches?
    (a) II                                         (b) IV
    (c) I                                          (d) III
    (e) VI
    Ans: (d)

    22. Sanjay visited the museum in the fourth batch and was issued a pass-code 'to fast rush avoid not do very run'. What would have been the pass-code for him had he visited the museum in the second batch?
    (a) rush do not avoid to run very fast                (b) rush not do avoid to run very fast
    (c) avoid rush not do to run very fast                (d) Data inadequate
    (e) None of these
    Ans: (a)

    23. Subodh went to visit the museum in the second batch. He was issued a pass-code 'length the day equal of and night are'. However, he could not visit the museum in the second batch as he was little late. He then preferred to visit in the fifth batch. What will be the new pass -code issued to him?
    (a) and of are night the length equal day           (b) and are of night the length equal day
    (c) and of are night the equal                           (d) and of are the night length day equal
    (e) None of these
    Ans: (a)

    24. If pass-code for the second batch is 'to confidence hard you leads work and success', what will be the pass -code for the fourth batch?
    (a) leads success to you hard confidence and work  (b) leads success you to hard confidence and work
    (c) leads success to you hard confidence work and  (d) leads to success you hard confidence and work
    (e) None of these
    Ans: (a)
     

    25. If the pass-code isued for the last (sixth) batch is 'and pencil by all boys used are pen'. What will be the pass-code for the first batch?
    (a) pencil and pen are used by all boys                 (b) pen and pencil used are by all boys
    (c) pen and pencil are used by all boys                  (d) pencil and pen are used all by boys
    (e) None of these
    Ans: (c)

    26. If the pass-code for the sixth batch is 'not go the way to of out do'. What will be the pass-code for the third batch?
    (a) of do to out go not way the          (b) of to do out not go way the
    (c) of to go out do not way the          (d) Data inadequate
    (e) None of these
    Ans: (e)

    Directions(27-32): in each question below are given three statements followed by four conclusions-I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read the all conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow (s) from the given statements disregarding commonly known facts.

    27.Statements
    Some books are pens
    All pens are chairs.
    Some chairs are Tables.
    Conclusions
    I.   Some books are chairs.             
    II . Some chairs are books.
    III. All tables are chairs.
    IV. Some tables are chairs.
    (a) All follow                      ( b) Only I, II, III follow
    (c) Only I, II, IV follow       (d) Only II, III and IV follow
    (e) none of these
    Ans:(c)

    28. Statements
    All cars are jeeps.
    All jeeps are buses.
    All buses are trucks.
    Conclusions
    I.   All trucks are buses.
    II.  All buses are jeeps.
    III. All jeeps are cars.
    IV. All cars are trucks.
    (a). None follows                (b) All follow
    (c) Only III and IV follow   (d) Only IV follows
    (e) None of these
    Ans:(d)

    29.Statements
    Some trees are flowers.
    Some flowers are pencils.
    Some pencils are tables.
    Conclusions
    I.   Some tables are flowers.
    II.  Some pencils are trees.
    III. Some tables are trees.
    IV. Some trees are pencils.
    (a)  All follow                        (b)  None follows
    (c)  Only I and III follow        (d)  Only II and IV follow
    (e)  None of these
    Ans: (b)

    30.Statements
    All rods are bricks.
    Some bricks are ropes.
    All ropes are doors.
    Conclusions
    I. Some rods are doors.
    II. Some doors are bricks.
    III. Some rods are not doors.
    IV.  All doors are ropes.
    (a) Only I and II follow
    (b) Only I, II and III follow
    (c) Only Only either I or III and II follow
    (d) Only either I or III and IV follow.  
    (e) None of these
    Ans.(c)

    31. Statements
    Some books are pens.
    Some pens are watches.
    Some watches are books .
    Some books are watches.
    Conclusions
    I.   Some radios are watches.
    II.  Some radios are pens.
    III. Some watches are books
    IV. Some books are watches.
    (a) All follow                         (b) Only I and III follow
    (c) Only II and IV follow       (d) Only I and IV follow 
    (e) None of these
    Ans:(e)

    32. Statements
    All towns are villages
    No village is forest
    Some forests are rivers.
    Conclusions
    I.  Some forests are villages.
    II. Some forests are not villages.
    III.Some rivers are not villages.
    IV.All villages are towns.
    (a) All follow
    (b) Only either I or II follows
    (c) Only either I or II and III follow
    (d) None of these
    (e) None of these
    Ans: (e)

    33. In a row of boys facing north, Sudhanshu is twelfth from his left. When shifted to his right by four places, he becomes eighteenth from the right end of the row?
    (a) 32           (b) 33
    (c) 34           (d) Data inadequate
    (e) None of these
    Ans: (b)

    34.In a certain code language PROBLEM is written as MPERLOB. How will NUMBERS be Written in that code?
    (a) SNUREMB      (b) SNRUBME
    (c) SNRUEMB      (d) SNRUMEB
    (e) None of these
    Ans:(c)

    Directions(35-40):In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
    Give Answer (a) if only assumption I is implicit.
    Give Answer (b) if only assumption II, is implicit.
    Give Answer (c) if either I or II is implicit.
    Give Answer (d) if neither I nor II is implicit.
    Give Answer (e) if both I and II are implicit.

    35.Statement: The Government has recently hiked the prices of diesel and petrol to reduce the oil pool deficit.
        Assumptions:
     I.  The amount earned  by this increase may be substantial enough to reduce the deficit.
    II. There may be wide spread protests against the price hike.
    Ans:(e)

    36. Statement: The X passenger car manufacturing company announced a sharp reduction in the prices of their luxury cars.
    Assumptions:
    I. There may be an increase in the sale of their luxury cars.
    II. The other, such car manufacturers may also reduce their prices.
    Ans:(e)

    37. Statement : A foreign film producer rendered his apology before Indian society for misinterpreting a part of Indian epic.
    Assumptions :
    I. Indians are very sensitive to the misinterpretation of their epic.
    II. It is possible to derive wrong meaning from the epic.
    Ans:(d)

    38.Statement : Aswin's mother instructed him to return home by train if it rains heavily.
    Assumptions
    I.  Aswin may not be to decide himself if it rains heavily.
    II. The trains may ply even if it rains heavily.
    Ans:(b)

    39. Statements : The Government of India decided to start a track II dialogue with its neighbour to reduce tension in the area.
    Assumption:
    I.  The neighbouring country may agree to participate in the track II dialogue.
    II. The people involved in track II dialogue may be able to persuade their respective Governments.
    Ans:(e)

    40. Statements :The host in one of the popular T.V programmes announced that the channel will contact the viewers between 9.00 a.m. to 6.00 p.m on weekdays and the lucky ones will be given fabulous prizes.
    Assumptions:
    I.  The people may remain indoors to receive the phone call.
    II. More people may start watching the programme.
    Ans:(e)

    Directions(41-45): In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the questions.
    Instructions: Each question below is followed by a statement and two arguments numbered I & II. You have to decide which of the argument is a "Strong" argument and which is a "Weak" argument.
    Give answer (a) if only argument I is strong.
    Give answer (b) if only argument II is strong.
    Give answer (c) if their I or II is strong.
    Give answer (d) if neither I nor II is strong.
    Give answer (e) if both I and II are strong.

    41.Statement: should the habit of late coming in educational institutions be checked?
    Arguments:
    I. No. Until it affects the work.
    II. Yes. Discipline must be maintained.
    Ans:(b)

    42.Statement: Should seniority be the only criterion for the promotion?
    Arguments:
    I. No. All the senior employees are not interested in promotion.
    II. Yes. Otherwise senior employees do feel humiliated.
    Ans:(d)

    43. Statement: Should children be prevented completely from watching television?
    Arguments:
    I. No. We get vital information regarding education through television.
    II. Yes. It hampers the study of children.
    Ans:(e)

    44. Statement: Should trade unions be banned completely?
    Arguments:
    I. No. This is the only way through which employees can put their demands before management.
    II. Yes. Employees get their illegal demands fulfilled through these unions.
    Ans:(a)

    45. Statement: should women be given equal opportunity in matter of employment in every field?
    Argument:
    I. Yes. They are equally capable.
    II. They have to shoulder household responsibilities too.
    Ans:(a)

    Directions(46-50): In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II.You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
    Give answer (a) if only conclusion I follows.
    Give answer (b) if only conclusion II follows.
    Give answer (c) if either I or II follows.
    Give answer (d) if neither I nor II follows, and
    Give answer (e) if both I and II follow.

    46. Statement: The cabinet of State 'X' took certain steps to tackle the milk glut in the state as the cooperatives and Government diaries failed to use the available milk-A news report
    Conclusion:
    I. The milk production of State 'X' is more than its need.
    II. The Government and co-operative diaries in State 'X' are not equipped in terms of resources and technology to handle such excess milk.
    Ans:(e)

    47. Statement: It has been decided or the Government to withdraw 33% of the subsidy on cooking gas from the beginning of next month-A spokesman of the Government.
    Conclusions:
    I. People now no more desire of need such subsidy from Government as they can afford increased price of the cooking gas.
    II. The price of the cooking gas will increase at least by 33% from the next month.
    Ans:(d)

    48. Statement: "The Government will review the present policy of the diesel price in view of further spurt in the international oil prices"-A spokesman of the Government.
    Conclusions:
    I. The Government will increase the price of the diesel after the imminent spurt in the international oil [prices.
    II. The Government will not increase the price of the diesel even after the imminent spurt in the international oil prices.
    Ans:(c)

    49.Statement: My first and foremost task is to beautify this city-if city 'X' and Y can do it- why can't we do it-statement of Municipal Commissioner of City 'Z' after taking over charge.
    Conclusions:
    I. The people of city 'Z' are not aware about the present state of their city.
    II. The present commissioner has worked in city 'X' and Y and has good experience of beautifying cities.
    Ans:(d)

    50.Statement: Women's Organisations in India have welcomed the amendment of the Industrial Employment Rules 1946 to curb sexual harassment at the work place.
    Conclusions:
    I. Sexual harassment of women at work place is more prevalent in India as compared to other developed countries.
    II. Many organisations in India will stop recruiting women to avoid such problems.
    Ans:(d)

    Directions (51-55): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are
    sufficient to answer the questions. Read both the statements and -
    Give Answer (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
    Give answer (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while, the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
    Give answer (c) if the data either in the statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
    Give answer (d) if the data even in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
    Give answer (e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

    51. In which direction is Ravi facing?
    I.  Asok is to the right of Ravi
    II. Samir is sitting opposite of Asok facing north.
    Ans:(d)

    52. How M is related to
    I.  The sister of K is the mother of N who is daughter of M .
    II.  P is the sister of  M.
    Ans: (e)

    53. Is D brother of  T?
    I.  T is the sister of M and K.
    II. K is the brother of D.
    Ans: (d)

    54. How many sons does P have?
    I.  S and T are brothers of  M.
    II. The mother of T is P who has Only One daughter.
    Ans: (e)

    55. Who is the tallest among P, Q, R, S and T? 
    I.  R is taller than Q and T.
    II.  T is taller than S and P and S is taller than Q and R.
    Ans: (b)

    Directions (56-60) : Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the fact stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide up on its degree of truth or falsity.
    Mark answer (a) if  the inference is "definitely true" i.e., it properly follows from the statement of facts given.
    Mark answer (b) if the inference is "probably true" though  not "definitely true" in the light of the facts given.
    Mark answer (c) if the data are inadequate i.e, from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.
    Mark answer (d) if the inference is "probably false" in the light of the facts given.
    Mark answer (e) if the inference is "definitely false" i.e, it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
              With the purpose of upliftment of Gonda district in Uttar Pradesh, a new formula way evolved for practical success in several fields, such as, irrigation, animal husbandry, dairy farming, moral uplift and creation of financial resources. Small farms were clustered for irrigation by one diesel pump which could irrigate about 20 acres of land. Youth were prompted to take loans from the banks for purchase of engine pumps to be supplied to the farmers on rent. This formula worked so well that the villages in Gonda district were saturated with irrigation facilities. Cattle rearing was linked with multiple cropping .
             Most of the targets fixed for different areas were achieved, which was an unusual phenomenon. This could be possible only because of right motivation, participation and initiative of the people. Imagination and creativity combined together helped in finding out workable solutions to the problems of the community.

    56. There was no problem and complaint of people residing in entire Gonda district, before the beginning of the project.
    Ans: (e)

    57. Purchasing of engine pumps by individual farmers may be beyond their affordable limits.
    Ans: (a)

    58. Earlier farming was not basically one of the professions of  people in Gonda district.
    Ans: (e)

    59.By using the same formula upliftment of any other district is possible.
    Ans: (a)

    60.There are very few people who can motivate others in the right direction.
    Ans: (c)

    Quantitative Aptitude

    61. The difference between a two digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?
    (a)  4              (b) 9
    (c) 3               (d) Cannot be determined
    (e) None of these
    Ans: (a)

    62. By how much is two-fifth of 200 greater than three-fifth of 125?
    (a) 15           (b) 3
    (c) 5             (d) 30
    (e) None of these
    Ans: (c)

    63. The area of a rectangular field is 460 square metres. If the length is 15 percent more than the breadth, what is breadth of the rectangular field?
    (a) 15 metres         (b) 26 metres
    (c) 34.5 metres      (d) Cannot be determined
    (e) None of these
    Ans: (e)

    64. Deepa brought a calculator with 30% discount on the listed price. Had she not got the discount, she would have paid Rs.82.50 extra. At what price did she buy the calculator?
    (a) Rs. 192.50        (b) Rs. 275
    (c) Rs.117.85         (d) Cannot be determined.
    (e)  None of these.
    Ans: (a)

    65. How many different ways  can be letters of the word SOFTWARE be arranged in such a way that the vowels always come together?
    (a) 13440              (b)1440
    (c) 360                 (d) 120
    (e) None of these
    Ans: (e)

    66.  A motor starts with the speed of  70 kmph with its speed increase in every two hours by 10kmph. In how many hours will it cover 345 Kms?
    (a) 2 1/4  Hours                      (b) 4 1/2 Hours
    (c) 4 Hours 5 Minutes            (d) Cannot be determined
    (e) None of these.
    Ans: (b)

    67. What will be the cost of gardening 1 metre broad boundary around a rectangular plot having perimeter of  340 metres at the rate of Rs. 10per Square Metre?
    (a) Rs. 3,400            (b) Rs. 1,700
    (c) Rs. 3,440            (d) Cannot be determined
    (e) None of these.
    Ans: (c)

    68. In how many different ways a group of 4 men and 4 women be formed out of  7 men and 8 women ?
    (a) 2450                 (b) 105
    (c) 1170                 (d) Cannot be determined
    (e) None of these.
    Ans: (a)

    69. A certain amount earns simple interest of  Rs. 1,750/- after 7 years. Had the interest been 2% more, how much more interest would it have earned?
    (a) Rs. 35                 (b) Rs. 350
    (c) Rs. 245               (d)  Cannot be determined
    (e) None of these.
    Ans: (d)

    70.Seats for Maths, Physics  and Biology are in the ratio of  5:7:8 respectively. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the respective ratio of increased seats?
    (a) 2:3:4             (b)  6:7:8
    (c) 6:8:9             (d)  Cannot be determined
    (e) None of these.
    Ans: (a)

    Directions (71-75): In each of these questions a number series is given . Only one number is wrong in each series. You have to find out the wrong number.

    71. 10  15  24  35  54  75  100
    (a) 35                     (b) 75
    (c) 24                     (d) 15
    (e) 54
    Ans: (a)

    72. 1  3  4  7  11  18  27  47
    (a)  4                       (b) 11
    (c) 18                      (d)  7
    (e) 27  
    Ans: (e)       

    73. 3  2  3  6 12  37.5  115.5
    (a) 37.5                  (b) 3
    (c) 6                       (d) 2
    (e) 12
    Ans: (e)       

    74. 2  8  32  148  765  4626  32431
    (a) 765                    (b) 148
    (c) 8                        (d) 32
    (e) 4626
    Ans: (d)       

    75. 2  3  11  38  102  229 443
    (a) 11                    (b) 229
    (c) 102                  (d)  38
    (e) 3
    Ans: (b) 

    Directions(76-80): Each of the questions below consists of a questions and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the questions. Read both he statements and-
    Give answer (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the questions, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
    Give answer (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
    Give answer (c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the questions.
    Give answer (d) if the data even in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.
    Give answer (e) If the  data in  both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    76. By selling a product for Rs.100/- how much profit was earned ?
    (I)  20% profit would have been earned if it had been sold for Rs.90/-
    (II) The profit was one-third of the purchase price.
    Ans: (c)

    77. A train crosses another train running in the opposite direction in x seconds. What is the speed of the train?
    (I). Both the trains are running at the same speed .
    (II) The first train is y cm long.
    Ans: (d)

    78. The difference between the two digits of a number is 6. What is the number ?
    (I). The digit at the unit place is bigger than the other digits .
    (II). The sum of the two digits is 12.
    Ans: (e)

    79. X, Y and Z are integers. Is X an odd number?
    (I). An odd number is obtained when X is divided by 5.
    (II) (X + Y) is an odd number.
    Ans: (a)

    80. What is the capacity of a cylindrical tank?
    (I)  Radius of the base is half of  its height which is 28 metres.
    (II) Area of the base is 616 sq. metres and its height is 28 metres.
    Ans: (c)

    Directions (81-85): Study the following table to answer the given questions.
    Percentage of Marks Obtained by Seven Students in Six Subjects

      English History Computers Maths Sciences Economics
    Student (60) (40) (130) (150) (120) (80)
    Meera 100 80 50 90 90 60
    Subodh 80 70 80 100 80 40
    Kunal 90 70 60 90 70 70
    Soni 60 60 65 80 80 80
    Richu 50 90 62 80 85 95
    Irene 40 60 64 70 65 85
    Vijay 80 80 35 65 50 75

    81. What are the total marks obtained by meera in all the subjects?
    (a)  448                 (b) 580         (c)  470                 (d) 74.67     (e) None of these
    Ans: (a)

    82. What are the average marks obtained by these seven students in History ? ( rounded off to two digits)
    (a) 72.86                (b)  27.32      (c)  24.86               (d)  29.14        (e)  None of these
    Ans: (d)

    83.How many students have got 60% or more marks in all the subjects?
    (a)  One                    (b) Two          (c)  Three                  (d) None          (e) None of these
    Ans: (b)

    84.What is the overall percentage of Kunal?
    (a) 64                      (b) 65         (c) 75                      (d) 64.24           (e) None of these
    Ans: (c)

    85. In which subject is the overall percentage the best?
    (a) Maths                  (b) Economics (c) History                 (d) Science      (e) None of these.
    Ans: (a)

    Directions (86-90): Find out the approximate value which should replace the question mark (?) in the following questions, (You are not expected to find out the exact value)

    86. 95 3.7 ÷ 95 0.9989 =95? 
    (a) 1.9               (b) 3 (c) 2.99             (d) 3.6     (e) 2.7
    Ans: (e)

    87.?1000 +  3.001   of  1891.992  =?
                         4.987
    (a) 2500          (b) 1230 (c) 1640          (d) 1525    (e) 2130
    Ans: (b)

    88. 0.0004 ÷ 0.0001 × 36.000009 = ?
    (a) 0.10               (b) 1.45 (c) 145                (d) 14.5 (e) 1450
    Ans: (e)

    89.137% of 12345 = ?
    (a) 17000         (b) 15000 (c) 1500           (d) 14300 (e) 900
    Ans: (a)

    90. 3739 + 164 ×27 = ?
    a) 105400       (b) 4000 (c) 8200           (d) 690      (e) 6300
    Ans: (c)

    English Language

    Directions(91- 100) Read the following passage to answer the given questions. Some words have been printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.
           we tend to be harsh on our bureaucracy, but nowhere do citizens enjoy dealing with their government. They do it because they have to. But that doesn't mean  that the experience has to be dismal. Now there is a new wind blowing through government departments around the world, which could take some of this pain away. In the next five years it may well transform not only the way public services are delivered but also the fundamental relationship between government and citizens. Not surprisingly, it is the Internet that is behind it. After e-commerce and e-business, the next revolution may be e-governance.
              Exam plesa bound. The municipality of phoenix, Arizona, allows its citizens to renew their car registrations, pay traffic fines, replace lost identity cards etc. Online without having to stand in endless queues in a grubby municipal office. The municipality is happy because it saves $5 a transaction-it costs only $1.60 to process an online transaction versus $6.60 to do it across the counter. In chile, people routinely submit their income tax returns over the Internet, which has increased transparency, drastically reduced the time taken and the number of errors and litigation with the tax department. Both tax payers and the revenue department are happier.
         The furthest ahead, not surprisingly, is the small, rich and entrepreneurial civil service of Singapore, which allows citizens to do more functions online than any other. As in many private companies, the purchasing and buying of Singapore's government departments is now on the web, and cost benefits come through more competitive bidding, easy access to global suppliers and time saved by online processing of orders. They can post their catalogues on their site, bid or contracts submit in voices and check their payment status over the Net.
           The most useful idea for Indian municipalities is Gov works a private sector-run site that collects local taxes, fines, and utility bills for 3,600 municipalities across the United States. It is a citizen's site, which also provides information on Government jobs, tenders, etc. The most ambitious is the British Government, which has targeted to convert 100 percent of its transactions with its citizens to the internet by 2005.
            Cynics in India will say, 'Oh, e-government will never work in India. We are so poor and we don't have computers.' But they are wrong! There are many experiments afoot in India as well. Citizens in Andhra Pradesh can download government forms and submit applications on the Net without having to bribe clerks. In many districts, land records are online and this has created transparency. Similarly, in Dhar district to Madhya Pradesh, villagers have begun to file applications for land transferes and follow their progress on the Net. In seventy village in the Kolhapur and Sangli district in Maharashtra, internet booths have come up where farmers can daily check the market and rates of agricultural commodities in Marathi, along with data on agricultural schemes, information on crop technology, when to spray and plant their crops and bus and railway time tables. They also find vocational guidance in jobs, application for ration cards, kerosene/ gas burners and a land record extracts with details of land ownership.
           Sam Pitroda's World Tel, Reliance Industries and the Tamil Nadu Government are jointly laying 3000km of optic fibre cables to create a Tamil network which will offer ration cards, school College and hospital admission forms, land records, and pension records. If successful, World Tel will expand the network to Gujarat, Karnataka and West Bengal. In Kerala, all the villages are getting linked online to the district headquarters, allowing citizens to compare the development priorities of their village with other villagers in the state.
           Many are still skeptical of the real impact because so few Indians have computers. The answer lies in interactive cables. TV and in Internet kiosks. Although India has only five million computers and thirty-eight million telephones, it has thirty-four million homes with cable TV and these are growing eight percent a year. By 2005 most cable homes will have access to the interenel from many of the 700000 local STD/PCO Booths. Internet usage may be low today, but it is bound to grow rapidly in the future, and e-governance in India may not be a dream.

    91. According to the passage, which country has the most ambitious plan for e-governance ?
    (a) USA                   (b) Chile
    (c) Singapore           (c) India
    (e) UK
    Ans: (c)

    92. Gov Works in which of the following countries ?
    (a) India                   (b) UK
    (c) Chile                   (d) Singapore
    (e) None of these
    Ans: (e)

    93. Choose the word that is opposite in meaning of the word "dismal" as used in the passage.
    (a) grim                (b) approve
    (c) pleasing          (d) better
    (e) enrich
    Ans: (c)

    94. How can India overcome low penetration of computers for e-governance ?
    (a) By manufacturing more computers
    (b) Through cable TV and Internet Kioshs
    (c) By opening more STD/ PCO booths
    (d) By making the Internet free
    (e) By putting more services on internet
    Ans: (e)

    95. Which of the following has not been one of the effects of submitting income tax return over internet in chile ?
    (a) Reduction of  legal cases
    (b) Reduction in errors
    (c) Increase in transparency
    (d) Increase in no. of returns
    (e) Reduction in time taken
    Ans: (d)

    96. Choose the word that is same in meaning as the word "abound" as used in the passage.
    (a) around             (b) proliferate 
    (c) flourish             (d) plentiful
    (e) few
    Ans: (d)

    97.Choose the word that is same in the meaning as the word "post" as used in the passage
    (a) deliver               (b) send
    (c) put up               (d) drop out
    (e) later
    Ans: (b)

    98. According to the passage which country is at present the most advanced in e-governance ?
    (a) Singapore         (b) Chile
    (c) India                (d) USA
    (e) UK
    Ans: (a)

    99. In which direction is the new wind blowing  ?
    (a) More and more interaction of citizens with government government through internet
    (d) Outsourcing the work of infrastructure creation for internet
    (c) Increasing the penetration of computers in rural areas
    (d) Integrating e-commerce, e- business and e-governance
    (e) Introducing  e-governance programmes in schools and collages.
    Ans: (a)

    100. According to the passage, what is the annual growth rate of computer in India ?
    (a) 8%             (b) 5%
    (c) 0.5%          (d) Not mentioned
    (e) None of these
    Ans: (d)

    Directions (101-110): In each of the following questions four words are given of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

    101. (A) Proximate   (B) Elevated   (C) Nimble       (D) Agile         
    (a)  A-B           (b) B-C     (c)  A-C           (d) B-D         (e)  C-D         
    Ans: (e)

    102. (A) Notion       (B) Symbol         (C) Concept    (D) Message         
    (a) A-B           (b) B-C         (c) A-C          (d) C-D         (e) B-D        
    Ans: (e)

    103. (A) Limpid     (B) Luscious         (C) Acrid       (D) Benign        
    (a) A-B           (b) B-C        (c) C-D           (d) B-D        (e) A-C
    Ans: (b)

    104. (A) Asinine        (B) Furious         (C) Fortunate    (D) Ridiculous         
    (a) A-D             (b) A-B         (c) A-C             (d) B-C         (e) B-D         
    Ans: (a)

    105.(A) Companion   (B) Amateur        (C)  Adept          (D) Adherent        
    (a)   B-C             (b) B-D        (c) C-D               (d) A-B        (e) A-D      
    Ans: (e)

    106. (A) Squander    (B) Disunite         (C) Flicker        (D) Preserve         
    (a)  A-C            (b) B-C         (c)  A-D            (d) C-B         (e)  B-D         
    Ans: (c)

    107.(A) Mitigate        (B)  Acquiesce        (C) Relinquish     (D) Duplicate        
    (a)  A-C              (b) B-D        (c) A-B               (d) C-D        (e) B-C       
    Ans: (e)

    108.(A) Fable          (B) Legend        (C) Portrayal     (D) Contract        
    (a)  A-C            (b)  B-C        (c)  B-D            (d)  A-B        (e) C-D       
    Ans: (d)

    109.(A) Occurrence  (B) Pretence        (C)  Profusion    (D) Extravagance        
    (a)   B-D            (b)  C-D        (c)   B-C            (d)  A-C        (e)  A-B        
    Ans: (b)

    110.(A) Excellent     (B) Passionate        (C) Apathetic    (D) Discrepant        
    (a)  A-B            (b) A-C        (c)  A-D           (d)  B-C        (e)  C-D       
    Ans: (d)

    Directions(111-115): Rearrange the following eight sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F), (G) and (H) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

    (A) But I always felt somewhere in my mind that I loved acting
    (B) He never wanted me to be an actor, as he didn't look upon theatre or acting as respectable vocation
    (C) Firstly there was no tradition of theatre in my family
    (D) I am talking specifically of facting, not theatre in general.
    (E) My parents were old-fashioned
    (F) I will answer all your queries a little elaborately
    (G) Let alone theatre, arts in general had no place of respect in my family
    (H) My father was a government servant

    111. Which of the following will be the LAST sentence?
    (a) G            (b) C             (c) H                (d) D             (e) E
    Ans. (d)

    112. Which of the following will be the FIRST sentence?
    (a) A            (b) B            (c) D          (d) C            (e) F
    Ans. (e)

    113. Which of the following will be the SIXTH sentence?
    (a) B             (b) C            (c) D         (d) D         (e) E
    Ans. (a)

    114. Which of the following will be the FOURTH sentence?
    (a) D             (b) E             (c) A         (d) B          (e) G
    Ans. (b)

    115. Which of the following will be the THIRD sentence?
    (a) H            (b) E              (c) G          (d) B         (e) A
    Ans. (c)

    Directions (116-120) : Read each sentences to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of the part is the answer. If there is no error, the answer is 'e'. (Ignore errors of punctuation, if any)

    116. Many animals and plants live in water (a)/ but not in the same kind of water (b)/ because not all water is the same. (c)/ Sea water, for instance, contains a lot of salt, fresh water contains very little. (d)/ No error (e)
    Ans. (a)

    117. A sparrow has made a nest in Kesho's house (a)/ and had laid eggs. Both Kesho and his sister Shyama (b)/ watched the nest for hours every day. (c)/ Even meal times were forgotten. (d)/ No error (e)
    Ans. (b)

    118. A skillful advertiser may be able to create (a)/ practically a monopoly for himself. (b)/ not because his product is superior to (c)/ but because he has succeeded in inducing people to believe that it is (d)/ No error (e)
    Ans. (b)

    119. Whatever may be the origin of speech, (a)/ we can be certain that man did not began (b)/ to feel the need to speak (c)/ until he began to live in communities. (d)/ No error (e)
    Ans. (b)

    120. Each animal of the same species (a)/ looks for the same sort of food. (b)/ Also, there may be other animals of different species (c)/ competing with the same food. (d)/ No error (e)
    Ans. (e)

    Directions (121-125) : Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/s meaningfully complete.

    121. Of all the problems that have .........................human beings since the beginning of recorded history, perhaps the most significant has been the ............... of their own nature
    (a) encountered.....................importance             (b) perplexed..................value
    (c) questioned................ scope              (d) confronted.............riddle          (e) directed...............issue
    Ans. (d)

    122. Self-concept and self-esteem are crucial to personal and professional effectiveness because if they are not fully ................I may act in mystifying and sometimes..............ways
    (a) positive................destructive               (b) developed...............proactive
    (c) nurtured.............reactive           (d) nourished........listless                 (e) devised..........vulnerable
    Ans. (c)

    123. A key factor in..................an effective and fulfilling life in our complex society is the ability to.............control over our actions.
    (a) achieving...........exert          (b) obtaining.............energize       (c) projecting...................restrain
    (d) providing..............admonish               (e) expressing.............withhold
    Ans. (a)

    124. A theory is..................evaluated to the degree that its concepts...................to themselves a verification by independent investigators
    (a) critically.............pertain                  (b) positively.................lend              (c) obviously...............yield
    (d) alarmingly..................introduce        (e) delightfully...........submit
    Ans. (a)

    125. It is often the .............that everyone agrees about objectives; the disagreement.....................about exactly how they are to be achieved
    (a) view.......................follows         (b) situation...................talks               (c) matter................projects
    (d) happening.............matters           (e) case...............arises
    Ans. (e)

    Directions (126-130) : Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence grammatically correct.. If the sentence is correct as it is & no correction is required, mark (e) as the answer. 

    126. He went to the blast site to save his colleague who was stranding there
    (a) had been stranded  (b) had to strand (c) was being stranding  (d) was been stranding  (e) No correction required
    Ans. (a)

    127. When I receive the letter, the date for the interview was already over
    (a) I received the letter  (b) the letter I had received  (c) I had to receive letter (d) I was receiving 
    (e) No Correction required
    Ans. (a)

    128. Everyone is requested to attend the dinner party hosted by the president
    (a) is requesting to    (b) is requested to    (c) will request to    (d) is to requested to    (e) No correction required
    Ans. (e)

    129. The chairman approved the recommendations to the committee with partial modifications
    (a) by the committee for   (b) of the committee with   (c) to the committee (d) at the committee in 
    (e) No correction required
    Ans. (b)

    130. Had the opportunity been given to him he will have proved successful
    (a) will have to prove     (b) will be proving     (c) would have proved  (d) would have proven   (e) No correction required
    Ans. (c)

    (Directions 131-140) : In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out, the appropriate word in each case.

    In an upper class drawing room in Murrrbai, a dozen or so (131) the city's intelligentsia is (132) on the dregs of what was a live-wire party an hour ago. Poets, editors, writers, filmmakers, all card-carrying members of the rich and powerful, not at this late hour, on their ninth drink, are (133) in what Indians are best known to do: Media-bashing, armchair criticism and name-calling.

    Inevitably the talk turns to Tehelka, and its managing director and editor-in-chief, Tarun Tejpal, and the party quickly degenerates into an orgy of guilt and shame and that peculiar habit of the Indian intelligentsia : passing the buck, with every one present attacking his neighbour for not supporting Tejpal more. It is a trait Tejpal is (134) with and has been telling me about in the weeks preceding this interview.

    "Often at parties when someone (135) me 'great job, carry on what you are doing', and showers with me staggering praise, staggering love, staggering (136) just smile and let it pass as i don't want to score a brownie point and say, 'and what about your boss, what will you do?"

    This lightly-tossed sentence with the slightest hint of a dark chuckie is the only time I have been Tejpal allow for bitterness, though I have been (137) him for weeks for sings of it. Because for a man who has been the victim of the most (138) government  witch-hunts in recent years, Tejpal is atonishingly devoid of (139) . You expect him to rage, to spew fire, to heap scorn and anger at his enemies, and instead, what you encounter, is a man in whose eyes you see only compassion and a weary understanding of the nature of the beast.

    The abiding irony in all this is that unlike his armchair supporters in the middle class, who rave and rant on his behalf, but do nothing else, Tejpal displays forbearance. " The fact that I am essentially a literary animal and that my entire sensibility has been shaped by literature has helped. I'm not a black-and-white person. I'm a (140) who understand the greys", he says to me at a coffee shop, over tea.

    131. (a) of        (b) in         (c) into       (d) off       (e) from 

    132. (a) feed      (b) feeds      (c) fed     (d) feeding    (e) feeded

    133. (a) mixing     (b) lending     (c) scaring       (d) indulging    (e) pushing

    134. (a) ordinary    (b) familiar    (c) strange      (d) free        (e) routine

    135. (a) bold         (b) said         (c) ask           (d) say         (e) tells

    136. (a) delight      (b) contempt     (c) worship     (d) affection       (e) admiration

    137. (a) lure        (b) teasing      (c) baiting             (d) harassing      (e) matching

    138. (a) gentle      (b) good         (c) various           (d) vicious          (e) wicked

    139. (a) forbearance          (b) anger        (c) wrath          (d) forgiveness    (e) gale

    140. (a) boy           (b) guy             (c) youth             (d) humanbeing         (e) follow

    General Awareness

    141. On which of the following dates was the National Centre for Promotion of Employment for Disabled People-Shell Helen Keller Awards-2007 presented?
    (a) December 1, 2007  (b) December 2, 2007  (c) December 3, 2007  (d) December 4, 2007 (e) None of these
    Ans. (b)

    142. The nuclear power plant of 220 MW which was recommissioned on December 2, 2007, after 'en-ass coolant channel replacement (EMCCR)' is______________
    (a) Kalpakam             (b) Kota               (c) Narora           (d) Rawatbhatta           (e) None of these
    Ans. (c)

    143. The former South African cricketer who, on December 4, 2007 signed two-year contract with Board of Control for Cricket in India (BCCI) coach the Indian cricket team is ______________
    (a) Boeta Dippenar      (b) Jack Russel        (c) Allan Donald        (d) GaryKirsten      (e) None of these
    Ans. (d)

    144. Which of the following Indian cities hosed the East Asia Gender Equality Ministerial Meeting, in December 2007, attended by ministerial level representatives from several countries and various United Nations agencies?
    (a) New Delhi       (b) Chennai         (c) Kolkata         (d) Mumbai         (e) None of these
    Ans. (a)

    145. South Africa's former Deputy President who, on December 19, 2007 defeated Thabo Mbeki, to become the new President on African National Congress, at a party conference the northern town of Polokwane is
    (a) Susan Booysen    (b) Nelson Zulahe    (c) Jacob Zuma    (d) Momir Williams Junior   (e) None of these
    Ans. (c)

    146. Which of the following countries, for the first time, attended a summit the six Arab countries belonging the Gulf Cooperation Council (GCC) in Doha, Qatar, in December 2007?
    (a) Egypt        (b) Syria         (c) Iran      (d) Iraq       (e) None of these
    Ans. (c)

    147. United Russia which won the Rusian Parliamentary elections in December 2007, captured_____________ seats the 450-seat Duma, the Lower House of Russia's Parliament.
    (a) 290         (b) 315         (c) 367          (d) 410        (e) None of these
    Ans. (b)

    148. The 4300-year-old Chinese oil capital of China's oldest Liangzhu Culture, which was dug up by archaelogists in December 2007 is located in eastern China's _______________ province
    (a) Fujian          (b) Zhejiang       (c) Anhui         (d) Jiangsu         (e) None of these
    Ans. (b)

    149.With which of the following companies did Reliance Industries, on December 4, 2007 sign a Memorandrm of Understanding (MoU) for joint-co-operation in Petrochemicals?
    (a) Oil India Ltd  (b) Indian Oil Corporation  (c) GAIL (India) Ltd  (d) Hindustan Petroleum Corporation Ltd
    (e) None of these
    Ans. (c)

    150. The Central Government, in December 2007, allowed ______________ based Dolce & Gabbana and India's realty firm DLF to set up a joint venture in single brand retailing of lifestyle products
    (a) Italy          (b) France     (c) Britain     (d) USA      (e) None of these
    Ans. (a)

    151. Which of the following companies, on December 4, 2007 signed a 'large Account Reseller Agreement' with Microsoft Corporation India to provide integrated technology solution to Indian enterprises?
    (a) Dell            (b) Lenovo        (c) Compaq          (d) Toshiba         (e) None of these
    Ans. (a)

    152. Which of the following Indian Companies, in December 2007, opened 160 stores to its specialty beauty, health and wellness retail business subsidiary, H & B Stores, under the new brandname "new-u"?
    (a) Reliance       (b) Dabur       (c) Unilever         (d) Subhiksha        (e) None of these
    Ans. (b)

    153. Whom did Neha Aggarwal of Delhi beat in the finals to win the youth girls' crown in the national youth and junior table tennis championship in indore on December 21, 2007?
    (a) Madhurika Patkar   (b) Ashelsha Bodas  (c) Priti Mokashi  (d) Pooja Sahasrabudhe (e) None of these
    Ans. (d)

    154. The tennis player from Andhra Pradesh who, on December 22, 2007, beat Divji Sharan of Delhi, to win the men's singles title in the 2007 National grasscourt championship in Kolkata is :
    (a) J. Vishnu Vardhan        (b) Vinod Sridhar   (c) V. M. Ranjeeth    (d) N. Sriram Balaji    (e) None of these
    Ans. (a) 

    155. The 30-year-old Armyman form Maharashtra who, on December 23, 2007 won the men's event in the Mawana Sugars Indian Open Marathon in New Delhi is ___________
    (a) Angad Kumar       (b) Rashpal Singh      (c) Satya Prakesh    (d) Birender Singh Chahar   (e) None of these
    Ans. (c)

    156. Which of the following countries in December 2007, won the Davis Cup (tennis) in Portland (U. S.) after a long gap of twelve years?
    (a) Russia          (b) United States of America      (c) Sweden      (d) Germany     (e) None of these
    Ans. (b)

    157. Miss Angola who came first runner-up in the Miss World 2007 pageant held in Sanya, China, in December 2007 is
    (a) Moran Gordillo        (b) Micaela Reis       (c) Sandy Dudette       (d) Adyshe Barbara      (e) None of these
    Ans. (b)

    158. Which of the following South American Countries on December 1, 2007 threatened to halt the OPEC nation's oil sales to the United States is 
    (a) Venezuela             (b) Peru            (c) Chile          (d) Brazil        (e) None of these
    Ans. (a)

    159. The renowned sitar maestro of Dharwad, contemporary of the legendry Hindustani vocalist the late Ustad Abdul Kareem Khan Saheb, who passed away in Belgaum on December 2, 2007 is__________
    (a) Maznoo Mia       (b) Allah Rakha Khan     (c) Bale Khan      (d) Aftab Rasool      (e) None of these
    Ans. (c)

    160. Who was elected President of the Ramakrishna Math and Mission at a meeting of the Board of Trustees of the Match and the governing body of Mission in Kolkata on December 3, 2007?
    (a) Atmasthananda         (b) Ramananda           (c) Parmananda       (d) Vijnananada        (e) None of these
    Ans. (a)

    161. The Executive Director of the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, who on December 20, 2007 renewed its grant to India, worth more than $ 100 million for the next three years till 2010 is __________
    (a) Michael Kazatchleine         (b) Francois Dippennar       (c) Alex Mulromy     (d) Deniel Mozzart  (e) None of these
    Ans. (a)

    162. "Hand-in-Hand 2007" the first-ever joint Sino-Indian anti-terrorism training exercise was held at the Kuming Military academy in China in December 2007. Kuming  is the capital of south-western ____ province
    (a) Hunan       (b) Yunnan         (c) Shandong          (d) Zheziang          (e) None of these
    Ans. (b)

    163. The ten-year old Indian boy who, in December 2007, emerged as the youngest champion in the history of 'Junior Mastermind; a BBC Quiz show is ___________
    (a) Swapnil Shankar     (b) Madhav Prasoon      (c) David Varghese     (d) Krishna Routrey   (e) None of these
    Ans. (c)

    164. Bharatiya Janata Party came back to power for the consecutive ___________ time in Gujarat on December 23, 2007 the day when the result of the Assembly elections were declared?
    (a) second     (b) third     (c) fourth      (d) fifth     (e) None of these
    Ans. (c)

    165. Whom did Nick Clegg replace to become the new leader of Great Britain's Liberal Democratic Party in London on December 18, 2007?
    (a) Richard Keen     (b) Marshall Daniel     (c) Menzies Champbell     (d) Alistaire Harrod    (e) None of these
    Ans. (c)

    166. Right-wing South Korean businessman who, on December 19, 2007 defeated left-of-centre Chung Dong-young to become the new President of South Korea is
    (a) Kim Yoon-Ok     (b) Lee Myung-bak     (c) Ahn Sang-sao     (d) Mile Jen-foo      (e) None of these
    Ans. (b)

    167. An earthquake of 6.8 manitude on the Richter scale struck New Zealand's North Island on December 20, 2007 causing massive damage in the city of ___________
    (a) Auckland         (b) Hamilton          (c) Napier         (d) Gisborne      (e) None of these
    Ans. (d)

    168. The passport-for Schengen Area of Europe saw its biggest-ever enlargement on December 21, 2007 when____________ new European Union (E. U.) members began to implement the Schengen Agreement
    (a) five       (b) seven      (c) nine       (d) eleven    (e) None of these
    Ans. (c)

    169.GE Energy, on December 21, 2007 bagged its largest order for supply of Jenbacher gas engines to support a major rural electrification initiative in
    (a) Kenya         (b) Bangladesh       (c) Somalia            (d) Ecquador       (e) None of these
    Ans. (b)

    170. In December 2007, Nasdaq opened an office in the Asian capital-city of _________aimed at stepping up efforts at attracting more firms to list on the exchange and forging deeper ties with bourses and regulators
    (a) Seoul         (b) Tokyo       (c) Beijing          (d) Manila      (e) None of these
    Ans.(c)

    171. In which of the following capital cities, of Gulf Cooperation Council countries, did Union Bank of India open its representative office in December 2007?
    (a) Riyadh          (b) Doha         (c) Kuwait City        (d) Abu Dhabi        (e) None of these
    Ans. (d)

    172. The _________ based Prudentail Finance (INC (PFI), on December 4, 2007 announced an asset management joint venture with real estate giant DLF with which it already has a life insurance partnership
    (a) Canada         (b) U. S. A.       (c) South Africa        (d) Singapore       (e) None of these
    Ans. (b)

    173. Which of the following teams was defeated by Chennai Superstars to win the ICL (Indian Cricket Leagure) Twenty-20 final in Panchkula on December 16, 2007?
    (a) Chandigarh Lions        (b) Kolkata Tigers         (c) Hyderabad Heroes     (d) Delhi Jets      (e) None of these
    Ans. (a)

    174. Who, among the following golfers, won the Target World Challenge Cup in Thousand Oaks on December 16, 2007?
    (a) Zach Johnson       (b) Lee Westwood       (c) Tiger Woods     (d) HenrikStenson     (e) None of these
    Ans. (c)

    175. The American cyclist, stripped of his 2006 Tour de France title for doping, who was banned from all competitions in France by the country's anti-doping agency AFLD, on December 19, 2007 is ___________
    (a) Fabio Lefebore        (b) John Carragher         (c) Desmond Capello       (d) Floyd Landis       (e) None of these
    Ans. (d)

    176. Whom did Zubin Kumar beat in the finals to win the youth boys' crown in the National youth and junior table tennis championship in Indore on December 21, 2007?
    (a) Devesh Karia           (b) G. Sathiyan         (c) Raj Mondal       (d) Satyajit Prasanna      (e) None of these
    Ans. (a)

    177. The French Minister for Foreign and European Affairs who visited India in December 2007 to prepare the ground for French President Nicolas Sarkozy's visit in January 2008 is 
    (a) Bernard Kouchner            (b) Andrei Strahler     (c) William Tarbuck      (d) Philip Randell      (e) None of these
    Ans. (a)

    178. Hollywood star in box-office hits like 'Monster-in-Law', fitness guru and activist who turned seventy years old on December 21, 2007 is ___________
    (a) Olivia Silverstone      (b) Lisa Marigold       (c) Jane Fonda        (d) Elizabeth Turner      (e) None of these
    Ans. (c)

    179. Which of the following countries on December 23, 2007 conclude the annual central rural work conference with a pledge to improve rural infrastructure, promote stable development of agriculture and facilitate a sustained income growth for farmers in the year 2008?
    (a) Brazil          (b) China      (c) Canada        (d) Argentina       (e) None of these
    Ans. (b)

    180. The former British Prime Minister who, in December 2007, was welcomed into Britain's Catholic community after his/ her conversion to the the Catholic Church is___________
    (a) John Major       (b) Margaret Thatcher     (c) Rowan Williams        (d) Tony Blair      (e) None of these
    Ans. (d)

    181. After16, months of marathon hearing the inquiry into the 1985 Kanishka bombing ended in Toronto on December 13, 2007. The bombing of the Air India flight killed _________ people
    (a) 117              (b) 233            (c) 329            (d) 409             (e) None of these
    Ans. (c)

    182. Which of the following countries, on December 17, 2007, expressed its interest in investments by Indian corporates for construction and promotion of budget hotels in the island nation?
    (a) Sri Lanka           (b) Mauritius             (c) Maldives           (d) Tuvalu          (e) None of these
    Ans. (a)

    183. The former managing editor of SAGE India and longtime Doordarshan news reader who died in Landour (above Mussorie) on December 16, 2007 is 
    (a) Pakaj Singh         (b) Rajesh Sharma       (c) Mohanlal Chaturvedi         (d) Tajeshwar Singh         (e) None of these
    Ans. (d)

    184. The editor of Jaipur-based monthly journal, "Sharad Krishi" who was on December 18, 2007 presented the prestigious Atmaram Prize for developing scientific and technical literature in Hindi is 
    (a) Mahendra Madhup           (b) Anupam Shrivastava         (c) Dhirendra Singh Parmar     (d) Gaurav Bainsala    (e) None of these
    Ans. (a)

    185. The Supreme Court of ___________ sentenced the former President, Alberto . K. Fujimori, on December 11, 2007 sentenced the former President K. Fujimori to six years in prison for ordering an illegal search as his government was collapsing in 2000
    (a) Chile        (b) Peru       (c) Colombia        (d) Mexico        (e) None of these
    Ans. (b)

    186. The United States and China, in December 2007, held the Sino-U. S. Strategic Economic Dialogue (SED) in
    (a) Beijing          (b) New York          (c) Oslo       (d) Seattle     (e) None of these
    Ans. (a)

    187. Thousands of workers in which of the following countries, on December 15, 2007 march through the national capital to protest against the pressures on life and fuel and food prices due to the failure of the political leaders to form a government after the June 2007 general elections?
    (a) Slovakia        (b) Czech Republic        (c) Romania        (d) Belgium         (e) None of these
    Ans. (d)

    188. The well-known British born science fiction writer and author of the book "2001 : A Space Odyssey" who was honoured by the Sri Uankan government, on December 16, 2007 for his contribution to the world of space exploration is___________
    (a) Daniel Bald           (b) Arthur Clarke         (c) Anthony Cordesman     (d) Boris Schlesinger    (e) None of these
    Ans. (b)

    189. Which of the following car companies in India announced a special savings scheme________ 'Happy Customer Offer' - in December 2007?
    (a) Maruti Suzuki          (b) Tata      (c) Ford         (d) Hyundai      (e) None of these
    Ans. (a)

    190. The Eleventh Plan Document approved by the National Development Council (NDC) on December 19, 2007 envisages a growth of _____ percent during 2001-12 the terminal year of plan period. 
    (a) Eight        (b) Nine       (c) Ten      (d) Eleven       (e) None of these
    Ans. (c)

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.