Oracle  Placement Paper   Whole Testpaper   -

Oracle  Placement Paper   Whole Testpaper   -


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    ORACLE

    1.Computer science knowledge: 30 Minutes 30 Questions

    2.English: 25 Minutes 25 Questions

    3.Reasoning: 35Minutes 35 Questions

    No. of Questions:85

    Time limit:90 Minutes

    Topics to Refer

    1.Computer science knowledge: 30 Minutes 30 Questions

    OS Concepts and Data Structures     10 Minutes     10

    Big O notations and OOAD Fundamentals     10 Minutes     10

    DBMS and CODD's Fundamentals     10 Minutes     10

    Totals     30 Minutes     30 Questions

    2.English:25 questions 25 questions

    Sentence Structure     5 Minutes     10

    Grammatical Usage     5 Minutes     5

    Written Expression     7 Minutes     5

    Reading Comprehension     8 Minutes     5

    Totals     25 Minutes     25 Questions

    3.Reasoning

    Math Reasoning     10 Minutes     10

    IT Reasoning     10 Minutes     10

    Attention to Detail     5 Minutes     10

    Logic Diagramming     10 Minutes     5

    Totals     35 Minutes     35 Questions

     

    Computer Science Knowledge(30 questions)

    1. What is the main component of operating system

     

    2. You are the administrator of your company's network. You are configuring the security policy for a group of users in the finance organizational unit (OU). You need to configure a group policy so that future changes to group policy will be applied within 15 minutes to any computers that are log on to the network. What should you do?

    A.        Enable the background refresh settings to use the default group policy refresh        date

    B.        Enable the asynchronous group policy application settings

    C.        Enable and configure the group policy refresh interval for domain controller

    D.        Enable and configure the group policy refresh interval for computers

    E.         None of above

    Ans-D

     

    3. The Memory Buffer Register (MBR)

    A.        is a hardware memory device which denotes the location of the current       instruction being executed.

    B.        is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of          instructions fetched from memory.

    C.        contains the address of the memory location that is to be read from or stored          into.

    D.        contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after     a "read" or the new contents of the memory prior to a "write".

    E.         None of the above

    Ans-D

     

    4. Page stealing

    A.        is a sign of an efficient system

    B.        is taking page frames from other working sets

    C.        should be the tuning goal

    D.        is taking larger disk spaces for pages paged out

    E.         None of the above

    Ans-B

     

    5. What are the different process states in an operating system?

     

    6. If you are using C language to implement the heterogeneous linked list, what  pointer type will you use?

    Ans-Void Pointer

     

    7. What is the major data structures used in  RDBMS,

    Ans-Array

     

    8. What is the major data structures used in Network data model & Hierarchical data model.

    Ans-Graph,Trees

     

    9. Primitive operations common to all record management systems include

    A.        Print

    B.        Sort

    C.        Look-up

    D.        All of the above

    E.         None of the above

    Ans-C

     

    10. What is the data structures used to perform recursion?

    Ans-Stack

     

    11. Check whether  2^(n+1) = O(2^n)?

     

    12. state the big o of the following fragment:

                sum =0;

                for (int i=1; i<n; i++) {

                  for (int j=1; j< n/i; j++) {

                    sum = sum +j;

                  }

                }

    Ans- O(n log n)

     

    13. What's the correct big O notation for an algorithm that runs in triangular time?

    func(x):

      for i in 0..x

        for j in 0..i

          do_something(i, j)

     

    14. What will be the Big O notation for the function 100*x8 + 20*x2 + 12?

    Ans- O(x8)

     

    15. Decide the Big-O complexity of the given question

    def sum_of_divisors(n)

      result = 0

      i      = 1

      while i < n

        if n % i == 0

          result += i

        end

        i += 1

      end

      return result

    end

     

    16. What are the main underlying concepts of object orientation?

     

    17. What are models and Meta models?

     

    18. Differentiate the class representation of Booch, Rumbaugh and UML?

     

    19. Using ODL, you can define which of the following?

    A.        Attribute

    B.        Structure

    C.        Operation

    D.        All of the above.

    Ans-D

     

    20. Multiplicity is the same as what concept for an ERD?

    A.        Relationship   

    B.        Attribute

    C.        Entity 

    D.        Cardinality

    Ans-D

     

    21. What are the disadvantages in File Processing System?

     

    22. What is durability in DBMS?

     

    23. What are the different phases of transaction?

    Ans-    1.) Analysis phase,

                2.) Redo Phase,

                3.) Undo phase.

     

    24. Which prefixes are available to Oracle triggers?

    A.        :new only

    B.        :old only

    C.        Both :new and :old

    D.        Neither :new nor :old

    Ans-C

     

    25. What Oracle backup and recovery file contains user and system data?

    A.        Control file

    B.        Datafile

    C.        OnLine ReDo file

    D.        Offline ReDo file

    Ans-B

     

    26. What is the type of Oracle backup in which all uncommitted changes have been removed  from the datafiles?

    A.        Full backup

    B.        Consistent backup

    C.        Inconsistent backup

    D.        Differential backup

    Ans-B

     

    27. Composition is a stronger form of which of the following?

    A.        Aggregation

    B.        Encapsulation

    C.        Inheritance

    D.        All of the above.

    Ans-A

     

    28. Which SQL-92 standard SQL command can be used to change a table name?

    A.        RENAME TABLE

    B.        CHANGE TABLE

    C.        ALTER TABLE

    D.        None of the above is correct.

    Ans-D

     

    29. Changing cardinalities in a database is:

    A.        a common database design task.

    B.        a rare database design task, but does occur.

    C.        a database design task that never occurs.

    D.        is impossible to do, so a new database must be constructed and the data moved into          it.

    Ans-A

     

    30.If a denormalization situation exists with a many-to-many or associative binary   relationship, which of the following is true?

    A.        All fields are stored in one relation.

    B.        All fields are stored in two relations.

    C.        All fields are stored in three relations.

    D.        All fields are stored in four relations.

    Ans-B

     

    English(25 questions)

     

    1. In the question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.

    1. of                 2. we               3. Heard          4. him              5. had  

    A.        42351 

    B.        52341

    C.        25341 

    D.        25431

    E.         25314

    Ans-E

     

    2. In the question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.

    1. not               2. Hari            3. Away          4. run               5. did    

    A.        13542 

    B.        35412

    C.        52431 

    D.        25143

    E.         21345

    Ans-D

     

    3. In questions below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative

    his powerful desire brought about his downfall.

    A.        His intense desire       

    B.        His desire for power

    C.        His fatal desire           

    D.        No improvemen

    Ans-B

     

    4. In questions below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative

    The logic of Berlin wall already had been undermined but when the news came through that the wall itself had been opened I jumped into a car.

    A.        had been undetermined already

    B.        had already been undetermined

    C.        had been already undetermined

    D.        No improvement

    Ans-B

     

    Questions(5-6) Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

               

    5. I need not offer any explanation regarding this incident - my behaviour is speaking itself.

    A.        will speak to itself       B.        speaks for itself

    C.        has been speaking       D.        speaks about itself

    E.         No correction required

    Ans-B

    6. He is too important for tolerating any delay.

    A.        to tolerate       

    B.        to tolerating

    C.        at tolerating    

    D.        with tolerating

    E.         No correction required

    Ans-A

     

    In questions(7-9), each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

    7.

                S1:       For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.

                P :        Then a chance Customer would come.

                Q :       Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else's

                R :       Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his                                 reading.

                S :        He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.

                S6:       Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.

    The Proper sequence should be:

    A.        SRQP 

    B.        QSPR

    C.        SQRP 

    D.        QPSR

    Ans-B

     

    8.

                S1:       Minnie went shopping one morning.

                P :        Disappointed She turned around and returned to the parking lot.

                Q :       She got out and walked to the nearest shop.

                R :       She drove her car into the parking lot and stopped.

                S :        It was there that she realised that she'd forgotten her purse at home.

                S6:       She drove home with an empty basket.

    The Proper sequence should be:

    A.        RSQP 

    B.        RQSP

    C.        PQRS 

    D.        QPRS

    Ans-B

     

    9.

                S1:       Far away in a little street there is a poor house.

                P :        Her face is thin and worn and her hands are coarse, pricked by a needle, for                       she is a seam stress.

                Q :       One of the windows is open and through it I can see a poor woman.

                R :       He has a fever and asking for oranges.

                S :        In a bed in a corner of the room her little boy is lying ill.

                S6:       His mother has nothing to give but water, so he is crying.

    The Proper sequence should be:

    A.        SRQP 

    B.        PQSR

    C.        QPSR 

    D.        RSPQ

    Ans-C

     

    Questions (10-12)  the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

    10. They greet me cheerfully every morning.

    A.        Every morning I was greeted cheerfully.

    B.        I am greeted cheerfully by them every morning.

    C.        I am being greeted cheerfully by them every morning.

    D.        Cheerful greeting is done by them every morning to me.

    Ans-B

     

    11. She spoke to the official on duty.

    A.        The official on duty was spoken to by her

    B.        The official was spoken to by her on duty.

    C.        She was spoken to by the official on duty.

    D.        She was the official to be spoken to on duty.

    Ans-A

     

    12. The doctor advised the patient not to eat rice.

    A.        The patient was advised by the doctor not to eat rice.

    B.        The patient was advised by the doctor that he should not eat rice.

    C.        The patient was being advised by the doctor that he should not rice by the             doctor.

    D.        The patient has been advised not to eat rice by the doctor.

    Ans-A

     

    13. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

    He said to his father, "Please increase my pocket-money."

    A.        He told his father, "Please increase the pocket-money"

    B.        He pleaded his father to please increase my pocket money.

    C.        He requested his father to increase his pocket-money.

    D.        He asked his father to increase his pocket-money.

    Ans-C

     

    14. Can you help me? I _____ a post office.

    A.        am looking for

    B.        look for

    C.        am look for

    d.         looking for

    Ans-A

     

    15. It's wrong. You_____ do it.

    A.        shouldn't to

    B.        needn't

    C.        don't have to

    D.        shouldn't

    Ans-D

     

    16. When the police arrived, the criminals _____ escaped.

    A.        were already

    B.        already

    C.        had already

    D.        have already

    Ans-C

     

    17. If I _____ in your position then, I would have told the truth.

    A.        have been

    B.        was

    C.        were

    D.        had been

    Ans-B

     

    18. They've moved to a different house _____ their children can attend a better school.

    A.        So as

    B.        in order

    C.        so that

    D.        for

    Ans-C

     

    19. In the question  given below a word is printed in bold. Below it four choices are given. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence.

    The attitude of Western countries towards the Third World Countries is rather callous to say the least.

    A.        passive

    B.        unkind

    C.        cursed 

    D.        unfeeling

    Ans-D

     

    20. Working under pressure always brings _____ the best in him.

    A.        out

    B.        up

    C.        through

    D.        across

    Ans-A

     

    Questions (21-25) Read the passage given and answer the questions that follow

     

    21.

                Nationalism, of course, is a curious phenomenon which at a certain stage in a country's history gives life, growth and unity but, at the same time, it has a tendency to limit one, because one thinks of one's country as something different from the rest of world. One's perceptive changes and one is continuously thinking of one's own struggles and virtues and failing to the exclusion of other thoughts. The result is that the same nationalism which is the symbol of growth for a people becomes a symbol of the cessation of that growth in mind. Nationalism, when it becomes successful sometimes goes on spreading in an aggressive way and becomes a danger internationally. Whatever line of thought you follow, you arrive at the conclusion that some kind of balance must be found. Otherwise something that was good can turn into evil. Culture, which is essentially good become not only static but aggressive and something that breeds conflict and hatred when looked at from a wrong point of view. How are you find a balance, I don't know. Apart from the political and economic problems of the age , perhaps, that is the greatest problem today because behind it there is tremendous search for something which it cannot found. We turn to economic theories because they have an undoubted importance. It is folly to talk of culture or even of god. When human beings starve and die. Before one can talk about anything else one must provide the normal essentials of life to human beings. That is where economies comes in. Human beings today are not in mood to tolerate this suffering and starvation and inequality when they see that the burden is not equally shared. Others profit while they only bear the burden.

               

    I. Aggressive nationalism

    A.        breeds threat to international relations

    B.        leads to stunted growth

    C.        endangers national unity

    D.        isolates a country

    Ans-D

     

    II.

    Suitable title for this passage can be

    A.        Nationalism breeds unity

    B.        Nationalism - a road to world unity

    C.        Nationalism is not enough

    D.        Nationalism and national problems

    Ans-C

     

    III. The greatest problem in the middle of the passage refers to the question

    A.        how to mitigate hardship to human beings

    B.        how to contain the dangers of aggressive nationalism.

    C.        how to share the economic burden equally

    D.        how to curb international hatred

    Ans-B

     

    22.

                Organisations are institutions in which members complete for status and power. they compete for resource of the organisation, for example finance to expand their own departments, for career advancement and for power to control the activities of others. In pursuit of these aims, grouped are formed and sectional interests emerge. As a result, policy decisions may serve the ends of political and career systems rather than those of the concern. In this way, the goals of the organisation may be displaced in favour of sectional interests and individual ambition. These preoccupations sometimes prevent the emergence of organic systems. Many of the electronic firms in the study had recently created research and development departments employing highly qualified and well paid scientists and technicians. Their high pay and expert knowledge were sometimes seen as a threat to the established order of rank, power and privilege. Many senior managers had little knowledge of technicality and possibilities of new developments and electronics. Some felt that close cooperation with the experts in an organic system would reveal their ignorance and show their experience was now redundant.

    I. Policy decision in organization would involve

    A.        cooperation at all levels in the organization

    B.        modernization of the organization

    C.        attracting highly qualified personnel

    D.        keeping in view the larger objectives of the organizations

    Ans-C

     

    II. The author tends to the senior managers as

    A.        ignorant and incompetent

    B.        a little out of step with their work environment

    C.        jealous of their younger colleagues

    D.        robbed of their rank, power and privilege

    Ans-A

     

    III. The theme of the passage is

    A.        groupism in organizations

    B.        individual ambitions in organizations

    C.        frustration of senior managers

    D.        emergence of sectional interests in organizations

    Ans-D

     

    23.

                Sometimes we went off the road and on a path through the pine forest. The floor of the forest was soft to walk on; the frost did not happen it as it did the road. But we did not mind the hardness of the road because we had nails in the soles and heels nails bit on the frozen ruts and with nailed boots it was good walking on the road and invigorating. It was lovely walking in the woods.

    I. The floor of the forest was soft because

    A.        the forest did not harden it on account of trees

    B.        the travellers were wearing boots

    C.        the shoes had nails on their sole and heel

    D.        they enjoyed walking in the woods

    Ans-A

     

    II. Frozen nuts' means

    A.        very cold roads

    B.        wheel marks in which frost had become hard

    C.        the road covered with frost

    D.        hard roads covered with snow

    Ans-C

     

    III. Sometimes we walked through the pine forest as

    A.        the path was unaffected by the frost

    B.        it was good walking with nails in the boots

    C.        the walks was invigorating

    D.        it was sheer joy to walk in the forest

    Ans-A

     

    24.

                The strength of the electronics industry in Japan is the Japanese ability to organise production and marketing rather than their achievements in original research. The British are generally recognised as a far more inventive collection of individuals, but never seem able to exploit what they invent. There are many examples, from the TSR Z hovercraft, high speed train and Sinclair scooter to the Triumph, BSA and Norton Motorcycle which all prove this sad rule. The Japanese were able to exploits their strengths in marketing and development many years ago, and their success was at first either not understood in the West or was dismissed as something which could have been produced only at their low price. They were sold because they were cheap copies of other people's ideas churned out of a workhouse which was dedicated to hard grind above all else.

    I. It is evident from the passage that the strength of a country's industry depends upon

    A.        original research         

    B.        international cooperation

    C.        dedicated workforce  

    D.        electronic development

    Ans-C

     

    II.The TSR Z hovercraft, high speed train, Sinclair scooter etc. are the symbols of

    A.        Japanese success        

    B.        British failure

    C.        British success

    D.        Japanese failure

    Ans-B

     

    III. The main theme of this passage is

    A.        electronic industry in Japan

    B.        industrial comparison between Japan and Britain

    C.        the role of marketing efficiency in industrial prosperity

    D.        the importance of original research in industry

    Ans-C

     

    25.

                 But I did not want to shoot the elephant. I watched him beating his bunch of grass against his knees, with the preoccupied grandmotherly air that elephants have. It seemed to me that it would be murder to shoot him. I had never shot an elephant and never wanted to. (Somehow it always seems worse to kill large animal.) Besides, there was the beast's owner to be considered. But I had got to act quickly. I turned to some experienced-looking Burmans who had been there when we arrived, and asked them how the elephants had been behaving. They all said the same thing; he took no notice of you if you left him alone, but he might charge if you went too close to him.

    I. From the passage it appears that the author was

    A.        an inexperienced hunter         

    B.        kind and considerate

    C.        possessed with fear    

    D.        a worried man

    Ans-B

     

    II. The author did not want to shoot the elephant because he

    A.        was afraid of it

    B.        did not have the experience of shooting big animals

    C.        did not wish to kill animal which was not doing anybody any harm

    D.        did not find the elephant to be ferocious

    Ans-B

     

    III. The phrase 'Preoccupied grandmotherly air' signifies

    A.        being totally unconcerned

    B.        pretending to be very busy

    C.        a very superior attitude

    D.        calm, dignified and affectionate disposition

    Ans-D

     

    Reasoning (35 questions)

     

    1. Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, ... What number should come next?

    A.        22       

    B.        24

    C.        25       

    D.        26

    Ans-C

     

    2. Look at this series: F2, __, D8, C16, B32, ... What number should fill the blank?

    A.        A16    

    B.        G4

    C.        E4       

    D.        E3

    Ans-C

     

    3. Look at this series: 8, 43, 11, 41, __, 39, 17, ... What number should fill in the blank?

    A.        8         

    B.        14

    C.        43       

    D.        44

    Ans-B

     

    4. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

                CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

    A.        GRR   

    B.        GSS

    C.        ISS     

    D.        ITT

    Ans-C

     

    5. Which word does NOT belong with the others?

    A.        inch    

    B.        ounce

    C.        centimetre      

    D.        yard

    Ans-B

     

    6. Choose the word that is a necessary part of the underlined word.

                School

    A.        student           

    B.        report card

    C.        test     

    D.        learning

    Ans-A

     

    7. Cup is to coffee as bowl is to

    A.        dish    

    B.        soup

    C.        spoon  

    .           food

    Ans-B

     

    8. Yard is to inch as quart is to

    A.        gallon 

    B.        ounce

    C.        milk    

    D.        liquid

    Ans-B

     

    9. The words in the bottom row are related in the same way as the words in the top row. For each item, find the word that completes the bottom row of words.

                rule      command        dictate

                doze    sleep                ?

    A.        snore   

    B.        govern

    C.        awaken           

    D.        hibernate

    Ans-D

     

    10. Here are some words translated from an artificial language.

    agnoscrenia means poisonous spider

    delanocrenia means poisonous snake

    agnosdeery means brown spider

    Which word could mean "black widow spider"?

    A.        deeryclostagnos         

    B.        agnosdelano

    C.        agnosvitriblunin         

    D.        trymuttiagnos

    Ans-C

     

    11. Here are some words translated from an artificial language.

    jalkamofti means happy birthday

    moftihoze means birthday party

    mentogunn means goodness

    Which word could mean "happiness"?

    A.        jalkagunn        

    B.        mentohoze

    C.        moftihoze       

    D.        hozemento

    Ans-A

     

    12. Read each definition and all four choices carefully, and find the answer that provides the best example of the given definition.

                Posthumous Publication occurs when a book is published after the author's             death. Which situation below is the best example of Posthumous Publication           ?

    A.        Richard's illness took his life before he was able to enjoy the amazing early             reviews of his novel.

    B.        Melissa's publisher cancels her book contract after she fails to deliver the    manuscript on time.

    C.        Clarence never thought he'd live to see the third book in his trilogy published.

    D.        Elizabeth is honored with a prestigious literary award for her writing career            and her daughter accepts the award on behalf of her deceased mother.

    Ans-A

     

    13. The school principal has received complaints from parents about bullying in the school yard during recess. He wants to investigate and end this situation as soon as possible, so he has asked the recess aides to watch closely. Which situation should the recess aides report to the principal?

    A.        A girl is sitting glumly on a bench reading a book and not interacting with her        peers.

    B.        Four girls are surrounding another girl and seem to have possession of her   backpack.

    C.        Two boys are playing a one-on-one game of basketball and are arguing over           the last basket scored.

    D.        Three boys are huddled over a handheld video game, which isn't supposed to         be on school grounds.

    Ans-B

     

    14. Find the statement that must be true according to the given information.

                Vincent has a paper route. Each morning, he delivers 37 newspapers to       customers in his neighborhood. It takes Vincent 50 minutes to deliver all the     papers. If Vincent is sick or has other plans, his friend Thomas, who lives on            the same street, will sometimes deliver the papers for him.

    A.        Vincent and Thomas live in the same neighborhood.

    B.        It takes Thomas more than 50 minutes to deliver the papers.

    C.        It is dark outside when Vincent begins his deliveries.

    D.        Thomas would like to have his own paper route.

    Ans-A

     

    15. Blueberries cost more than strawberries.

    Blueberries cost less than raspberries.

    Raspberries cost more than both strawberries and blueberries.

    If the first two statements are true, the third statement is

    A.        true

    B.        false

    C.        uncertain

    Ans-A

     

    16. Apartments in the Riverdale Manor cost less than apartments in The Gaslight Commons.

    Apartments in the Livingston Gate cost more than apartments in the The Gaslight Commons.

    Of the three apartment buildings, the Livingston Gate costs the most.

    If the first two statements are true, the third statement is

    A.        true

    B.        false

    C.        uncertain

    Ans-A

     

    17. Fact 1:       All drink mixes are beverages.

    Fact 2:             All beverages are drinkable.

    Fact 3:             Some beverages are red.

    If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?

                I:          Some drink mixes are red.

                II:        All beverages are drink mixes.

                III:       All red drink mixes are drinkable.

    A.        I only

    B.        II only

    C.        I and III only

    D.        None of the statements is a known fact.

    Ans-C

     

    18. A four-person crew from Classic Colors is painting Mr. Field's house. Michael is painting the front of the house. Ross is in the alley behind the house painting the back. Jed is painting the window frames on the north side, Shawn is on the south. If Michael switches places with Jed, and Jed then switches places with Shawn, where is Shawn?

    A.        in the alley behind the house

    B.        on the north side of the house

    C.        in front of the house

    D.        on the south side of the house

    Ans-C

     

    19. Four people witnessed a mugging. Each gave a different description of the mugger. Which description is probably right?

    A.        He was average height, thin, and middle-aged.

    B.        He was tall, thin, and middle-aged.

    C.        He was tall, thin, and young.

    D.        He was tall, of average weight, and middle-aged.

    Ans-B

     

    20. Ms. Forest likes to let her students choose who their partners will be; however, no pair of students may work together more than seven class periods in a row. Adam and Baxter have studied together seven class periods in a row. Carter and Dennis have worked together three class periods in a row. Carter does not want to work with Adam. Who should be assigned to work with Baxter?

    A.        Carter

    B.        Adam

    C.        Dennis

    D.        Forest

    Ans-A

     

    21. Two bus tickets from city A to B and three tickets from city A to C cost Rs. 77 but three tickets from city A to B and two tickets from city A to C cost Rs. 73. What are the fares for cities B and C from A ?

    A.        Rs. 4, Rs. 23

    B.        Rs. 13, Rs. 17

    C.        Rs. 15, Rs. 14

    D.        Rs. 17, Rs. 13

    Ans-B

     

    22. A number of friends decided to go on a picnic and planned to spend Rs. 96 on eatables. Four of them, however, did not turn up. As a consequence, the remaining ones had to contribute Rs. 4 each extra. The number of those who attended the picnic was

    A.        8         

    B.        12

    C.        16       

    D.        24

    Ans-A

     

    23. A, B, C, D and E play a game of cards. A says to B, "If you give me three cards, you will have as many as E has and if I give you three cards, you will have as many as D has." A and B together have 10 cards more than what D and E together have. If B has two cards more than what C has and the total number of cards be 133, how many cards does B have ?

    A.        22       

    B.        23

    C.        25       

    D.        35

    Ans-C

     

    24. Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M. ?

    A.        South-East     

    B.        South

    C.        North  

    D.        West

    Ans-D

     

    25. Find out the alternative which will replace the question mark

                Ornithologist : Bird :: Archealogist : ?

    A.        Islands

    B.        Mediators

    C.        Archealogy     

    D.        Aquatic

    Ans-C

     

    26. pick up the pair that best illustrate a similar relationship

                Silence : Noise

    A.        Quiet : Peace  

    B.        Baldness : Hair

    C.        Talk : Whisper

    D.        Sing : Dance

    Ans-B

     

    27. Which symbol will be on the face opposite to the face with symbol * ?

    A.        @       

    B.        $

    C.        8         

    D.        +

    Ans-C

     

    28. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     

    1. Key             2. Door            3. Lock                        4. Room          5. Switch on   

     

    A.        5, 1, 2, 4, 3     

    B.        4, 2, 1, 5, 3

    C.        1, 3, 2, 4, 5     

    D.        1, 2, 3, 5, 4

    Ans-C

     

    29. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     

    1. Poverty        2. Population               3. Death          4. Unemployment       5. Disease       

     

    A.        2, 3, 4, 5, 1     

    B.        3, 4, 2, 5, 1

    C.        2, 4, 1, 5, 3     

    D.        1, 2, 3, 4, 5

    Ans-C

     

    30. A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the following statements is true?

    A.        P and A are cousins

    B.        P is the maternal uncle of A

    C.        Q is the maternal grandfather of A

    D.        C and P are sisters

    Ans-B

     

    31. If P + Q means P is the brother of Q; P x Q means P is the wife of Q and P % Q means P is the daughter of Q then which of the following means D is the uncle of A?

    A.        A % B x C + D          

    B.        A x B + C % D

    C.        A + C % B x D          

    D.        None of these

    Ans-D

     

    32. If X + Y means X is the daughter of Y; X - Y means X is the brother of Y; X % Y means X is the father of Y and X x Y means X is the sister of Y. Which of the following means I is the niece of J?

    A.        J - N % C x I  

    B.        I x C - N % J

    C.        J + M x C % I

    D.        I x C + N ? J

    Ans-D

     

    33. Choose the correct alternative.

                _ tu _ rt _ s _ _ usrtu _

    A.        rtusru  

    B.        rsutrr

    C.        rsurtr   

    D.        rsurts

    Ans-D

     

    34. Choose the missing terms out of the given alternatives.

                Z, S, W, O, T, K, Q, G, ?, ?

    A.        N, C

    B.        N, D

    C.        O, C

    D.        O, D

    Ans-A

     

    35. Choose the word which is different from the rest.

    A.        Chicken          

    B.        Snake

    C.        Swan  

    D.        Crocodile

    E.         Frog

    Ans-A

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.