Oracle  Placement Paper   Technical - Database   -1 Jan 2004

Oracle  Placement Paper   Technical - Database   -1 Jan 2004


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

     

    Oracle DBA Questions

    1. SNAPSHOT is used for [DBA] 
      a. Synonym,   b. Table space,   c System server, d Dynamic data replication   Ans : D

    2. We can create SNAPSHOTLOG for[DBA] 
      a. Simple snapshots, b. Complex snapshots, c. Both A & B, d Neither A nor B Ans : A

    3. Transactions per rollback segment is derived from[DBA] 
      a. Db_Block_Buffers,   b. Processes,   c. Shared_Pool_Size,   d. None of the above
        Ans : B

    4. ENQUEUE resources parameter information is derived from[DBA] 
      a. Processes or DDL_LOCKS and DML_LOCKS,   b. LOG_BUFFER, c. DB__BLOCK_SIZE..
        Ans : A

    5. LGWR process writes information into
      a Database files, b Control files, c Redolog files, d All the above.  Ans : C

    6. SET TRANSACTION USE ROLLBACK SEGMENT is used to create user objects in a particular Tablespace
         a True,   b False   Ans : False

    7. Databases overall structure is maintained in a file called
      a Redolog file,   b Data file,   c Control file,   d All of the above.
        Ans : C

    8. These following parameters are optional in init.ora parameter file DB_BLOCK_SIZE, PROCESSES
      a True, b False Ans : False

    9. Constraints cannot be exported through EXPORT command 
        a True,   b False   Ans : False

    10. It is very difficult to grant and manage common privileges needed by different groups of database users using the roles
        a True,   b False Ans : False

    11. What is difference between a DIALOG WINDOW and a DOCUMENT WINDOW regarding moving the window with respect to the application window

      a  Both windows behave the same way as far as moving the window is concerned.
      b  A document window can be moved outside the application window while a dialog window cannot be moved
      c  A dialog window can be moved outside the application window while a document window cannot be moved
      Ans : C

    12. What is the difference between a MESSAGEBOX and an ALERT 

    1. A messagebox can be used only by the system and cannot be used in user application while an alert can be used in user application also.

    2. A alert can be used only by the system and cannot be use din user application while an messagebox  can be used in user application also.

    3. An alert requires an response from the userwhile a messagebox just flashes a message
      and only requires an acknowledment from the user

    4.  An message box requires an response from the userwhile a alert just flashes a message an only 
      requires an acknowledment from the user  Ans : C  

    1. Which of the following is not an reason for the fact that most of the processing is done at the server ?
        a To reduce network traffic. b For application sharing, c To implement business rules centrally, 
        d None of the above
         Ans : D

    2.  Can a DIALOG WINDOW have scroll bar attached to it ?
         a Yes,   b No Ans : B

    3. Which of the following is not an advantage of GUI systems ?
       a. Intuitive and easy to use., b. GUI's can display multiple applications in multiple windows
       c. GUI's provide more user interface objects for a developer d. None of the above
       Ans :D

    4. What is the difference between a LIST BOX and a COMBO BOX ?

      a In the list box, the user is restricted to selecting a value from a list but in a combo box the user can type in value which is not in the list

      b A list box is a data entry area while a combo box can be used only for control purposes

      c In a combo box, the user is restricted to selecting a value from a list but in a list box the
      user can type in a value which is not in the list

      d None of the above
      Ans : A

    5. In a CLIENT/SERVER environment , which of the following would not be done at the client ?
       a User interface part,  b Data validation at entry line,  c Responding to user events,
       d None of the above  Ans : D

    6. Why is it better to use an INTEGRITY CONSTRAINT to validate data in a table than to use a STORED
      PROCEDURE ?
      a Because an integrity constraint is automatically checked while data is inserted into or updated in a table while a stored procedure has to be specifically invoked
      b Because the stored procedure occupies more space in the database than a integrity constraint definition
      c Because a stored procedure creates more network traffic than a integrity constraint definition
      Ans : A

    7. Which of the following is not an advantage of a client/server model ?
      a. A client/server model allows centralised control of data and centralised implementation of business rules.
      b A client/server model increases developer;s productivity
      c A client/server model is suitable for all applications
      d None of the above.
      Ans : C

    8. What does DLL stands for ?
      a Dynamic Language Library
      b Dynamic Link Library
      c Dynamic Load Library
      d None of the above
      Ans : B

    9. POST-BLOCK trigger is a
      a Navigational trigger
      b Key trigger
      c Transactional trigger                                                                           
      d None of the above
      Ans : A

    10. The system variable that records the select statement that SQL * FORMS most recently used
      to populate a block is
      a SYSTEM.LAST_RECORD
      b SYSTEM.CURSOR_RECORD
      c SYSTEM.CURSOR_FIELD
      d SYSTEM.LAST_QUERY
      Ans: D

    11. Which of the following is TRUE for the ENFORCE KEY field
      a ENFORCE KEY field characterstic indicates the source of the value that SQL*FORMS uses to populate the field
      b A field with the ENFORCE KEY characterstic should have the INPUT ALLOWED charaterstic turned off
        a Only 1 is TRUE
        b Only 2 is TRUE
        c Both 1 and 2 are TRUE
        d Both 1 and 2 are FALSE
        Ans : A

    12. What is the maximum size of the page ?
        a Characters wide & 265 characters length
        b Characters wide & 265 characters length
        c Characters wide & 80 characters length
        d None of the above
        Ans : B

    13. A FORM is madeup of which of the following objects
        a block, fields only,
        b blocks, fields, pages only,
        c blocks, fields, pages, triggers and form level procedures,
        d Only blocks.
        Ans : C

    14.  For the following statements which is true                                                
         1 Page is an object owned by a form
         2 Pages are a collection of display information such as constant text  and graphics.
           a Only 1 is TRUE
           b Only 2 is TRUE
           c Both 1 & 2 are TRUE
           d Both are FALSE
            Ans : B

    15. The packaged procedure that makes data in form permanent in the Database is
        a Post
        b Post form
        c Commit form
        d None of the above
        Ans : C

    16.  Which of the following is TRUE for the SYSTEM VARIABLE $$date$$
       a Can be assigned to a global variable
       b Can be assigned to any field only during design time
       c Can be assigned to any variable or field during run time
       d None of the above
       Ans : B

    17.  Which of the following packaged procedure is UNRESTRICTED ?
        a CALL_INPUT,   b CLEAR_BLOCK,   c EXECUTE_QUERY,   d USER_EXIT
      Ans : D

    18. Identify the RESTRICTED packaged procedure from the following            
       a USER_EXIT,   b MESSAGE,  c BREAK,  d EXIT_FORM
      Ans : D

    19. What is SQL*FORMS
       a SQL*FORMS is a 4GL tool for developing & executing Oracle based interactive applications.
       b SQL*FORMS is a 3GL tool for connecting to the Database.
       c SQL*FORMS is a reporting tool
       d None of the above.
       Ans : A

    20. Name the two files that are created when you generate a form using Forms 3.0
       a FMB & FMX,  b FMR & FDX,  c INP & FRM,  d None of the above
        Ans : C

    21. What is a trigger
        a A piece of logic written in PL/SQL
        b Executed at the arrival of a SQL*FORMS event
        c Both A & B
        d None of the above
        Ans : C

    22. Which of the folowing is TRUE for a ERASE packaged procedure
         1 ERASE removes an indicated Global variable & releases the memory associated with it
         2 ERASE is used to remove a field from a page
         1 Only 1 is TRUE
         2 Only 2 is TRUE
         3 Both 1 & 2 are TRUE
         4 Both 1 & 2 are FALSE                                                               
         Ans : 1

    23. All datafiles related to a Tablespace are removed when the Tablespace is dropped
        a TRUE
        b FALSE
        Ans : B

    24. Size of Tablespace can be increased by
          a Increasing the size of one of the Datafiles
          b Adding one or more Datafiles
          c Cannot be increased
          d None of the above
          Ans : B

    25. Multiple Tablespaces can share a single datafile
         a TRUE
         b FALSE
         Ans : B

    26. A set of Dictionary tables are created
        a Once for the Entire Database
        b Every time a user is created
        c Every time a Tablespace is created
        d None of the above
        Ans : A

    27. Datadictionary can span across multiple Tablespaces           
        a TRUE
        b FALSE
        Ans : B

    28. What is a DATABLOCK
        a Set of Extents
        b Set of Segments
        c Smallest Database storage unit
        d None of the above
        Ans : C

    29. Can an Integrity Constraint be enforced on a table if some existing table data does not satisfy the constraint
        a Yes
        b No 
        Ans : B

    30. A column defined as PRIMARY KEY can have NULL's
        a TRUE
        b FALSE
        Ans : B

    31. A Transaction ends
        a Only when it is Committed
        b Only when it is Rolledback
        c When it is Committed or Rolledback
        d None of the above
        Ans : C

    32. A Database Procedure is stored in the Database                                
        a In compiled form
        b As source code
        c Both A & B
        d Not stored
        Ans : C

    33. A database trigger doesnot apply to data loaded before the definition of the trigger
       a TRUE
       b FALSE
       Ans : A

    34. Dedicated server configuration is
        a One server process - Many user processes
        b Many server processes - One user process
        c One server process - One user process
        d Many server processes - Many user processes
        Ans : C

    35. Which of the following does not affect the size of the SGA
        a Database buffer
        b Redolog buffer
        c Stored procedure
        d Shared pool
        Ans : C

    36. What does a COMMIT statement do to a CURSOR
        a Open the Cursor
        b Fetch the Cursor
        c Close the Cursor
        d None of the above
        Ans : D

    37. Which of the following is TRUE
       1 Host variables are declared anywhere in the program  
       2 Host variables are declared in the DECLARE section
         a Only 1 is TRUE
         b Only 2 is TRUE
         c Both 1 & 2are TRUE
         d Both are FALSE
         Ans : B

    38. Which of the following is NOT VALID is PL/SQL
         a Bool boolean;
         b NUM1, NUM2 number;
         c deptname dept.dname%type;
         d date1 date := sysdate
         Ans : B

    39.  Declare
       fvar number := null; svar number := 5
       Begin
       goto << fproc>>
       if fvar is null then
         << fproc>>
         svar := svar + 5
         end if;
         End;
       What will be the value of svar after the execution ?
      a Error
      b 10
      c 5
      d None of the above
      Ans : A

    40. Which of the following is not correct about an Exception ?
        a Raised automatically / Explicitly in response to an ORACLE_ERROR
        b An exception will be raised when an error occurs in that block
        c Process terminates after completion of error sequence.
        d A Procedure or Sequence of statements may be processed.
        Ans : C

    41. Which of the following is not correct about User_Defined Exceptions ?             
       a  Must be declared
       b  Must be raised explicitly
       c   Raised automatically in response to an Oracle error
       d   None of the above
       Ans : C

    42. A Stored Procedure is a
      a Sequence of SQL or PL/SQL statements to perform specific function
      b Stored in compiled form in the database
      c Can be called from all client environmets
      d All of the above
      Ans : D

    43. Which of the following statement is false
      a Any procedure can raise an error and return an user message and error number
      b Error number ranging from 20000 to 20999 are reserved for user defined messages
      c Oracle checks Uniqueness of User defined errors
      d Raise_Application_error is used for raising an user defined error.
      Ans : C

    44. Is it possible to open a cursor which is in a Package in another procedure ?
      a Yes
      b No
      Ans : A

    45.  Is it possible to use Transactional control statements in Database Triggers?           
      a Yes
      b No
      Ans : B

    46. Is it possible to Enable or Disable a Database trigger ?
      a Yes
      b No
      Ans : A

    47. PL/SQL supports datatype(s)
      a Scalar datatype
      b Composite datatype
      c All of the above
      d None of the above
      Ans C

    48. Find the ODD datatype out
      a VARCHAR2
      b RECORD
      c BOOLEAN
      d RAW
      Ans : B

    49. Which of the following is not correct about the "TABLE" datatype ?              
      a Can contain any no of columns
      b Simulates a One-dimensional array of unlimited size
      c Column datatype of any Scalar type
      d None of the above
      Ans : A

    50. Find the ODD one out of the following
      a OPEN
      b CLOSE
      c INSERT
      d FETCH
      Ans C

    51. Which of the following is not correct about Cursor ?
      a Cursor is a named Private SQL area
      b Cursor holds temporary results
      c Cursor is used for retrieving multiple rows
      d SQL uses implicit Cursors to retrieve rows
      Ans : B

    52. Which of the following is NOT VALID in PL/SQL ?
      a Select ... into
      b Update
      c Create
      d Delete
       Ans : C

    53. What is the Result of the following 'VIK'||NULL||'RAM' ?               
      a Error  
      b VIK RAM
      c VIKRAM
      d NULL  
      Ans : C

    54. Declare
        a number := 5; b number := null; c number := 10;
        Begin
        if a > b AND a < c then
        a := c * a;
        end if;
       End;
       What will be the value of 'a' after execution ?
        a 50
        b NULL
        c 5
        d None of the above
       Ans : C

    55. Does the Database trigger will fire when the table is TRUNCATED ?
      a Yes
      b No
      Ans : B

    56. SUBSTR(SQUARE ANS ALWAYS WORK HARD,14,6) will return                  
      a ALWAY
      b S ALWA
      c ALWAYS
      Ans : C

    57. REPLACE('JACK AND JUE','J','BL') will return
      a JACK AND BLUE
      b BLACK AND JACK
      c BLACK AND BLUE
      d None of the above
      Ans : C

    58.  TRANSLATE('333SQD234','0123456789ABCDPQRST','0123456789') will return
      a 333234
      b 333333
      c 234333
      d None of the above
      Ans : A

    59. EMPNO ENAME SAL
      A822 RAMASWAMY 3500
      A812 NARAYAN 5000
      A973 UMESH 2850
      A500 BALAJI 5750
      Use these data for the following Questions
      Select SAL from EMP E1 where 3 > ( Select count(*) from Emp E2 where E1.SAL > E2.SAL ) will retrieve
      a 3500,5000,2500
      b 5000,2850
      c 2850,5750
      d 5000,5750
      Ans : A

    60. Is it possible to modify a Datatype of a column when column contains data ?
      a Yes
      b No
      Ans B

    61. Which of the following is not correct about a View ?
      a To protect some of the columns of a table from other users                
      b Ocuupies data storage space
      c To hide complexity of a query
      d   To hide complexity of a calculations
      Ans : B

    62. Which is not part of the Data Definiton Language ?
      a CREATE
      b ALTER
      c ALTER SESSION
      Ans : C

    63. The Data Manipulation Language statements are
      a  INSERT
      b  UPDATE
      c  SELECT
      d  All of the above
      Ans : D

    64. EMPNO ENAME SAL
      A822 RAMASWAMY 3500
      A812 NARAYAN 5000
      A973 UMESH
      A500 BALAJI 5750
      Using the above data
      Select count(sal) from Emp will retrieve                                           
      a 1
      b 0
      c 3
      d None of the above
      Ans : C

    65. If an UNIQUE KEY constraint on DATE column is created, will it accept the rows that are inserted with
      SYSDATE ?
      a Will
      b Won't
      Ans : B

    66. What are the different events in Triggers ?
      a Define, Create
      b Drop, Comment
      c Insert, Update, Delete
      d All of the above
      Ans : C

    67. What built-in subprogram is used to manipulate images in image items ?
      a Zoom_out
      b Zoom_in'
      c Image_zoom
      d Zoom_image
      Ans : C 

    68. Can we pass RECORD GROUP between FORMS ?
      a Yes
      b No
      Ans : A

    69. SHOW_ALERT function returns
      a Boolean
      b Number
      c Character
      d None of the above
      Ans : B

    70. What SYSTEM VARIABLE is used to refer DATABASE TIME ?           
      a $$dbtime$$
      b $$time$$
      c $$datetime$$
      d None of the above
      Ans : A

    71. SYSTEM.EFFECTIVE.DATE varaible is
      a Read only
      b Read & Write
      c Write only
      d None of the above
      Ans : C

    72. How can you CALL Reports from Forms4.0 ?
      a Run_Report built_in
      b Call_Report built_in
      c Run_Product built_in
      d Call_Product built_in
      Ans : C

    73. When do you get a .PLL extension ?
      a Save Library file
      b Generate Library file
      c Run Library file
      d None of the above
      Ans : A

    74. What is built_in Subprogram ?
      a Stored procedure & Function
      b Collection of Subprogram
      c Collection of Packages
      d None of the above
      Ans : D

    75. GET_BLOCK property is a
      a Restricted procedure
      b Unrestricted procedure
      c Library function
      d None of the above
      Ans : D

    76. A CONTROL BLOCK can sometimes refer to a BASETABLE ?               
      a TRUE
      b FALSE
      Ans : B

    77. What do you mean by CHECK BOX ?
      a Two state control
      b One state control
      c Three state control
      d none of the above
      Ans : C - Please check the Correcness of this Answer ( The correct answeris 2 )

    78. List of Values (LOV) supports
      a Single column
      b Multi column
      c Single or Multi column
      d None of the above
      Ans : C

    79. What is Library in Forms 4.0 ?
      a Collection of External field
      b Collection of built_in packages
      c Collection of PL/SQl functions, procedures and packages
      d Collection of PL/SQL procedures & triggers
      Ans : C

    80. Can we use a RESTRICTED packaged procedure in WHEN_TEXT_ITEM trigger ?
      a Yes
      b No
      Ans : B

    81. Can we use GO_BLOCK package in a PRE_TEXT_ITEM trigger ?             
      a Yes
      b No
      Ans : B

    82. What type of file is used for porting Forms 4.5 applications to various platforms ?
      a . FMB file
      b . FMX file
      c . FMT file
      d . EXE file
      Ans : C

    83. What built_in procedure is used to get IMAGES in Forms 4.5 ?
      a READ_IMAGE_FILE
      b GET_IMAGE_FILE
      c READ_FILE
      d GET_FILE
      Ans A

    84. When a form is invoked with CALL_FORM does Oracle forms issues SAVEPOINT ?
      a Yes
      b No
      Ans : A

    85. Can we attach the same LOV to different fields in Design time ?              
      a Yes
      b No
      Ans : A

    86. How do you pass values from one form to another form ?
      a LOV
      b Parameters
      c Local variables
      d None of the above
      Ans : B

    87. Can you copy the PROGRAM UNIT into an Object group ?
      a Yes
      b No
      Ans : B
      100. Can MULTIPLE DOCUMENT INTERFACE (MDI) be used in Forms 4.5 ?
      a Yes
      b No
      Ans : A

    88. Can MULTIPLE DOCUMENT INTERFACE (MDI) be used in Forms 4.5 ?
      a Yes
      b No
      Ans : A

    89. When is a .FMB file extension is created in Forms 4.5 ?                           
      a Generating form
      b Executing form
      c Save form
      d Run form
      Ans : C

    90.  What is a Built_in subprogram ?
      a Library
      b Stored procedure & Function
      c Collection of Subprograms
      d None of the above
      Ans : D

    91. What is a RADIO GROUP ?
       a Mutually exclusive
       b Select more than one column
       c Above all TRUE
       d Above all FALSE
      Ans : A

    92. Identify the Odd one of the following statements ?
      a Poplist
      b Tlist
      c List of values
      d Combo box
      Ans : C

    93. What is an ALERT ?
      a Modeless window
      b Modal window
      c Both are TRUE
      d None of the above
      Ans : B

    94. Can an Alert message be changed at runtime ?
      a Yes
      b No
      Ans : A

    95. Can we create an LOV without an RECORD GROUP ?                    
      a Yes
      b No
      Ans : B

    96. How many no of columns can a RECORD GROUP have ?
      a 10
      b 20
      c 50
      d None of the above
      Ans D

    97. Oracle precompiler translates the EMBEDDED SQL statemens into
      a Oracle FORMS
      b Oracle REPORTS
      c Oracle LIBRARY
      d None of the above
      Ans : D

    98. Kind of COMMENT statements placed within SQL statements ?
      a Asterisk(*) in column ?
      b ANSI SQL style statements(...)
      c C-Style comments (/*......*/)
      d All the above 
      Ans : D

    99. What is TERM ?
      a TERM is the terminal definition file that describes the terminal from which you are using R20RUN
      ( Reports run time )
      b TERM is the terminal definition file that describes the terminal from which you are using R20DES
      ( Reports designer )
      c There is no Parameter called TERM in Reports 2.0
      d None of the above
      Ans : A

    100. If the maximum records retrieved property of a query is set to 10, then a summary value will
      be calculated
      a Only for 10 records
      b For all the records retrieved
      c For all therecords in the referenced table                                               
      d None of the above
      Ans : A

    101. With which function of a summary item in the COMPUTE AT optio required ?
      a   Sum
      b   Standard deviation
      c   Variance
      d   % of Total function
      Ans : D

    102. For a field in a repeating frame, can the source come from a column which does not exist in
      the datagroup which forms the base of the frame ?
      a Yes
      b No
      Ans : A

    103. What are the different file extensions that are created by Oracle Reports ?
      a . RDF file & .RPX file
      b . RDX file & .RDF file
      c . REP file & .RDF file
      d None of the above
      Ans : C

    104. Is it possible to Disable the Parameter form while running the report?
      a Yes
      b No
      Ans : A

    105. What are the SQL clauses supported in the link property sheet ?                
      a WHERE & START WITH
      b WHERE & HAVING
      c START WITH & HAVING
      d WHERE, START WITH & HAVING
      Ans : D

    106. What are the types of Calculated columns available ?
      a Summary, Place holder & Procedure column
      b Summary, Procedure & Formula columns
      c Procedure, Formula & Place holder columns
      d Summary, Formula & Place holder columns
      Ans.: D

    107. If two groups are not linked in the data model editor, what is the hierarchy between them?
        a There is no hierarchy between unlinked groups
        b The group that is right ranks higher than the group that is to theleft
        c The group that is above or leftmost ranks higher than the group that is to right or below it
        d None of the above
        Ans : C

    108. Sequence of events takes place while starting a Database is
      a Database opened, File mounted, Instance started
      b Instance started, Database mounted & Database opened
      c Database opened, Instance started & file mounted
      d Files mounted, Instance started & Database opened
      Ans : B

    109. SYSTEM TABLESPACE can be made off-line
      a Yes
      b No
      Ans : B

    110. ENQUEUE_RESOURCES parameter information is derived from   
      a PROCESS or DDL_LOCKS & DML_LOCKS
      b LOG BUFFER
      c DB_BLOCK_SIZE
      d DB_BLOCK_BUFFERS
      Ans : A

    111. SMON process is used to write into LOG files
      a TRUE
      b FALSE
      Ans : B

    112. EXP command is used
      a To take Backup of the Oracle Database
      b To import data from the exported dump file
      c To create Rollback segments
      d None of the above
       Ans : A

    113. SNAPSHOTS cannot be refreshed automatically
      a TRUE
      b FALSE
      Ans : B

    114. The User can set Archive file name formats
      a TRUE
      b FALSE
      Ans : A

    115. The following parameters are optional in init.ora parameter file DB_BLOCK_SIZE, PROCESS
      a TRUE
      b FALSE
      Ans : B

    116. NOARCHIEVELOG parameter is used to enable the database in Archieve mode
      a TRUE
      b FALSE
      Ans : B

    117. Constraints cannot be exported through Export command?
      a TRUE
      b FALSE
      Ans : B

    118. It is very difficult to grant and manage common priveleges needed by              
      different groups of database users using roles
      a TRUE
      b FALSE
      Ans : B

    119. The status of the Rollback segment can be viewed through
      a DBA_SEGMENTS
      b DBA_ROLES
      c DBA_FREE_SPACES
      d DBA_ROLLBACK_SEG
      Ans : D

    120. Explicitly we can assign transaction to a rollback segment
      a TRUE
      b FALSE
      Ans : A

    121. What file is read by ODBC to load drivers ?
      a ODBC.INI
      b ODBC.DLL
      c ODBCDRV.INI
      d None of the above
      Ans : A

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.