Mahindra Satyam  Placement Paper   General - Other   -1 Jan 1900

Mahindra Satyam  Placement Paper   General - Other   -1 Jan 1900


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Sathaym GD Paper Words From Who got Through the 
    Hurdles 
    In Satyam computers GD topic was as given below and they asked 
    total 50 qns of flow chart and some basic computers concept. 25 
    questions were from given 50 problems and rest 25 were from java, 
    n/w . 

    But try to mug -up all given 50 qns and answers bcoz u will get 25 
    questions directly from these 50. 

    There intervws are only formality . But GD is most important. Bcoz I 
    topped in written test but didnt clear GD 

    Anyway All The Best 



    Some computer qns:; 

    Qn No.are not in seq 

    1: Full form of CASE:: computer aided s/w engg 
    Freshersworld.com 

    2: UML:: Unified modelling language 

    3: ANS:: Ring Topology 




    Rest I forgot. 




    GD Topic::::::::::::::::: 



    gd topic: 
    it will be same for all groups 

    on a mid may at about 10 a.m. ur plane crashed at a desert at 
    rajsthan.u r at 70 miles from ur destinatin.u r along with two 
    pilot and u 
    r in simple dresses,road shoes and every one has a handkerchif. the 
    temp at the hill foot is about 113 f. u r provided with 15 articles 
    and u 
    have to choose to whom u will give more priority in order to reach ur 
    destination..accordingly u have to serial 15 articles. 



    aricles indivisual score ! team 
    score 

    1. flashlight(4 battery) -----9- 

    ------- 
    2. magnetic compass ----2-- 
    ---- 
    3.area map ---3--- 

    ----- 
    4.top coat &n! bsp; --6------ 

    ----- 
    5.sun glass -5----- 

    ----- 
    6.cosmatic mirror --7-- 

    ---- 
    ! 7.water bottle --4--- 

    ----- 
    8.vodka ---15-- 

    ----- 
    9.parachute --1--- 
    &nb! sp; 
    ----- 
    10.a book entitled with 
    desert animals ---14- 

    ----- 
    11.plastic rain coat ---9- 

    ---- 
    12.jack knife --8-- 
    &! nbsp; 
    ---- 
    13. 
    14. 
    15. 
    so u have to fill up the remaining in which way i've filled up.they 
    give u 10 min to read the case study and then 5 min oto fill up the 
    2nd 
    column.then disscision will go on &a 
    final conclusion will be drawn at the end that u've to fill up in 
    3rd 
    column. 


    although i qualified the written but i could not clear the g.d. 

    i'm sending the qps below.DON"T WORRY THE QN NOS R IN EXACT SERIAL 
    (qns 
    acording to qn no, butt we written it here &there).i'm also giving 
    the 
    some ans .u better check it once again. 



    ************************************************************8--------- 
    ----------------------------------------------------------------- 
    1) 1. value of N and! K is100 
    2.N is divided by K and the integer part of the quotient is stored 
    in I. 
    3. N is divided by K and the reminder is stored in K 
    4. I is multiplied by itself to get the new value of I 
    5. if the value of I and J are equal then N is printed 
    6. add 1 to N 
    7. if the value of N exceeds 999 then stop. 
    8. go to step 2 
    The result of the above logic is 
    a) 124, 248, 369 ....b) 101 , 204, 309, .....c) 111, 222, 333, ...d) 
    none ans. (b) 

    2) 
    1. Sony =0 
    2.jimmy =1 
    3.Add jimmy to sony to get new jimmy 
    4. add sony to jimmy to get new jimmy. 
    5. if jimmy is equal to 34 then stop 
    6. go to step 3 
    What is the value of Sony when the logic terminates. 
    Freshersworld.com 
    a) 15 b) 18 c) 21 d) none 
    ans:d(check) 

    3) 
    get the cost of the iteam (C) 
    1.get the no of iteams (N) 
    2.multiply N by C to get total cost (TC) 
    3.if Tc is above 10000 then discount (d)= 5%4. if TC is less than 
    10000 but more then 5000 and C is above 85 then 
    D=4.5 % 
    5. if Tc is less than 5000 and C>65 and N>50 then D=4% 
    What will be te discount if 40 iteams were purchased each costing Rs 
    58' 
    a)5% b) 4.5% c) 4% d)none 
    ans:d(check) 

    4) 
    the average age of a class of 45 is 20 years. the age of the teacher 
    is 
    30 years. the the average age of the 45 peaple together is 
    1.j=z * l /* here * means multiplication*/ 
    2.m=j+ 30 
    3.z= 20 
    4.r=m/(l+1) 
    5.l=45 
    the above logic represents the solution of the given problem. the 
    correct sequence is 
    a)5-3-1-4-2 b)5-3-1-2-4 c)5-3-2-1-4 d)none 
    ans:b(check) 

    5) 
    1.k=10 
    2.add 1 to k to get the value of z 
    3.p= quotient of z divided by 10 
    and some statements are there... 
    8. Go to 2 
    the result of the above steps is 
    a)11,22,33,.....b)21,32,33,..c)12,23,24...d)none 
    ans! ...(b) 
    6) A long flow chat 
    FN=10-----> k=10-----> divide FN by K and ...... 
    ..... 
    the number of values that are printed are 
    a) 9 b) 19 c) 29 d)none 
    ans (a) 
    7) 
    1. cost of iteam C= Rs 50 
    2. total cost TC= 0 
    3.number of iteams purchased =1 
    4.TC= TC+C 
    5.if the reminder of N divided by 5 is 0 then reduce Rs. 10 from C 
    6.increase the value of N by 1 
    using the above rule, how much money should one pay after buying 12 
    iteams 
    a)480 b) 510c)540 d) none 
    ans.....(d) 
    check the answer. 
    8)flow chat 
    every applicants takes 3 tests. the candidate is selected if he/she 
    secures 80 % above in the aggregate and 75% and above atleast two 
    testes. 
    all tests are evaluated to 100 marks. 
    C=0------> Get T1,T2,T3------> Is T1>74......... 
    ............................... 
    if a candidate scores 96, 78, 68 in the three testes going by the 
    above 
    logic, his result will be Freshersworld.com 
    a! ns...(b) selected 

    9)flow chat 
    R=8 and J= 5 ---------> print R------L= R+j 
    .......... 
    the out put of the above logic is 
    ans .... (d) none 

    10)flow chat 
    N= 100 -------> D=INT(N/100) ------> K=reminder (N/100) 
    .............> print N 
    if the no like 244, 514,136 etc are to printed from the above logic , 
    the ? should be replaced with ... 
    ans.d(check)..... 
    ***11) 
    1. let the value of FN be 1 
    2. let the value of A be 2 
    3.Let the new value of FN be FN multiplied by A and add 1 to it. 
    4.Write the value of FN 
    5.If the value written is more than 777 then stop 
    6.--------------------------- 
    7.go to step 3 
    if the expected out put from the above logic is 3,10,41,206,1237, 
    then 
    the statement in the line 6 should be 
    (a)let the value of A be A multiplied by A (b) add A to A 
    (c)add 1 to A (d) ! none 

    ans.......(c) add 1 to a 

    **12)flow chat 

    N=2----> R= N+1, --------> print J----> N=N+1----.is N>9 ? 
    J=N x 
    R . 


    ^ &n! bsp; 
    no | 
    |------------------------------------------------- 
    the result of the above logic is 
    (a)6,8,14... (b)6,12,20,30 ...... (c)6,12,18,24...(d)none 

    ans.....(b) 

    ***13) 
    the followig qualification are necessary for recruitment of a 
    librarian 
    . the candidate must 
    1. have master degree in library science with at least 55% mark. 
    2.have one year specialization in IT 
    3.have at least 10 yrs experience in university 
    In case the candidate 
    4.has 15 yrs experience in college ,the case may be reffered to vice 
    chancellor 
    5.has obtained less than 55% marks but has 13 yrs expr.in university 
    ,the case may be to resistrar 
    6.has PHD in library sc./documentation,the conditin 1 may be waived. 

    gopal brahma has been deputy librarian of SLC university since 1982 
    and 
    has a master degree! in library sc.with 53 % . given the above rules 
    and Gopal's information,Gopal should be 
    (a)selected (b) rejected (C) referred to V-C (d) none 
    ans.....d:none(chek) 
    ***14).flow chart ans:a 
    ***15> 
    1.R=2 
    2.J=R*R-R 
    3.R=R+1 
    4.K=R*R-R 
    5.print K-J 
    6.let J=K 
    7.if R.8 then stop Freshersworld.com 
    8.go to 3 
    the result of the above logic is 
    (a)4,9,16,25.... (b)4,6,8,10.... (c)4,4,4,4.... (d)none 
    ans (b)(check) 

    **16>flow chart is remainder of 
    N=66---->D=N/2--->N=D+1------> N/2=0 ------>stop 
    ^ ! 


    |no ! ; 
    |- ---------------| 
    after how much iteration will the above logic terminate 
    (a)8 (b)6 (c)7 (d) none ans.(d) 
    check 



    **17. 
    1.T=1 
    2.T1=T*1000 
    3.T2=T+1 
    4.T3=T2*100 
    5.T4=T2+1 
    6.T5=T4*10 
    7.T6=T4+1 
    8.T7=T1+T3+T6+T5 
    9.print T7 
    10.T=T+1 
    11.if T<8 then 2 
    12.stop 
    which of the following value will not ptinted by above logic 
    (a)6789 (b)7890 (c)7900 (d) none 
    ans (b) 7890 
    q18)) 

    ans:c is j>10 hint: k=3,j=2...... 
    Q19) 

    flowchart 
    ans:a)200 
    Q20) 

    flowchart 
    ans:a)21 

    Q21) 

    flowchart 
    ans:a)10 (confirm the question) 

    q22) 

    flowchart 

    ans:c(4x+8y) 

    q23) 

    ans:c)4-6-5-1-3-2 

    q24)flowchart 

    ans:b(17) 

    q25)a person distribute his pen among four friends in the ratio 
    1/3,1/4,1/5,1/6..... 

    ans:b(minimum he should have) Freshersworld.com 

    Q26) 
    1.let the value of N be 10 
    2.divide N by 10 to give quotient (Q) remainder(R) 
    3.diff=R-Q 
    4.if diff=1 then 6 
    5.go to step 7 
    6.display the value of N 
    7.add 1 to N 
    8.if N <100 go to step 2 
    the above logic will produce 
    (a)11,12,13,,14..(b)12,23,34,.....(C)21,32,4,354......(d)none 

    ans:d(none) 

    Q27)flowchart 

    ans:b(36,45,25) 

    Q28)flowchart 

    ans:b(375) 

    Q29)a man has Rs. 128 in currency of one rupee........ 

    ans:a(24) 

    Q30)when A is devided by B,it is reqd tro round of the result to the 
    nereast whole no,the logic is giv en below .give the correct sequence 
    1. divide A by B giving correct s! equence 
    2.substract INTERGER(A/B) from C and store theresult in D 
    3.if reminder (A/B) is 0 then stop 
    4.print INTERGER (A/B) 
    5.if D>.49,increase the value of INTRGER (A/B) by 1 
    (A)1,3,2,5,4(B)1,3,2,4,5(C)1,2,3,5,4(D) none 

    ans:a(1,3,2,5,4) 

    Q31)A cistren is filled by 9 hours....... 
    Freshersworld.com 

    ans:a)90 hours 

    Q32) 

    ans:c(42) 

    Q33) 

    flowchart 

    ans:d(none) 

    **34> 
    When madan said that he was burn on 31-9-83,everybody laughed.the 
    logical sequence of steps involved in reduculing madan's statement r 
    given 
    below 

    1.if the day of birth is >Y(month of birth)then wrong 
    2.since 1983 is not a leap year february has 28 days 
    3. store 31,28,31,....31 in an array y(12) 
    4.month of birth is not less than 1 and not greater than 12, 
    therefore 
    month of birth is valid 

    the right sequence of steps is 
    a)3-1-4-2 
    b)3-2-4-1 
    c)3-2-1-4 
    d)none 
    ans:b(check) 

    35). 
    the logic to! convert a 3 digit number to a word is given, Ex 123 
    should 
    be written as One Two Three 

    1. accept the number N 
    2. if N < 100 or N > 999 go to step 1 
    3. Split N into hundreds(H), Tens (T), & Units(U) 
    4. Store words zero,one,two,....... in array W(10) 
    Freshersworld.com 
    5. print W(H),W(T),W(U) 
    6. Stop 
    The above logic is 
    a) incomplete b) complete c) complete but inefficient d)none 
    ans: b 
    36) 
    given a number which is more than 99 but less than 1000, the logical 
    sequence of steps to say how many hundreds, tens & units are in the 
    given number is given below.identify the logical order. 
    1.get the number N 
    2.write quotient and the words 'tens' 
    3.write the remainder and the words "units' 
    4.write the quotient and the word "hundred" 
    5.divide the number N by 100 and get the quotiient and remainder 
    6.divide the remainder by 10 giving the quitient and remainder 
    (a) 1,5,6,2,3,4 (b)1,5,4,3,2,6 (c) 1,5,4,6! ,2,3(d) none 
    ans.c 

    **37. 
    step 1.no of toffees in hand (TIH)=2 
    2.no of picks (NOP) = 1 
    3. Multiply TIH by 2 
    4. Add 1 to NOP 
    5. If NOP is less than 4 then step 3 
    6. Print TIH 
    7. Stop 

    The value of TIH at the end of execution of logic is 

    a) 16 b) 24 c)30 d)None 
    ans: a 

    Q38) 

    flowchart 

    ans:b (1,2,4,8,16,32,32,16,8,4,2,1) 

    Q39) 

    flowchart 

    ans:b(2) 

    Q40) 

    ans:a)17 

    Q41) 

    ans:b(6 days) 




    Freshersworld.com 

    Q42) 
    flowchart 

    ans:b(I=468 , II=468) 

    Q43) 
    the logical sequence of steps to calculate the average of N nos is 
    given below 
    1.let the sum(S) of N nos be zero 
    2.get the value of N 
    3.let the value of A be N 
    4.add N to S 
    5.add 1 to A 
    6.if A is not = N then go to 4 
    7. compute average by dividingS by N 
    the abouve logic is 
    (a)correct(b)incorrect(c)inadequate data(d)none 

    ans:b(incorrect) 

    Q44) 
    indet! ify the correct logical order to write ur name in reverse order 
    1.count the no of alphabets in ur name(L) 
    2.if L=0 stop 
    3.rerduce the value of L by 1 
    4.write the lth character 
    5.transfer control to the step where the value of L is reduce 
    (a)1,4,3,5,2(B) 1,4,3,2,5 (c)1,3,4,2,5, (d) none 

    ans:a(1,4,3,5,2) 

    **45. 
    six girls A,B,C,D,E & F have 10 marbles each. a & B take 4 marbles 
    each 
    from D & E respectively. C gives 3 marbles to F who in turn gives 2 
    marbles to D & 4 marbles to E. E takes back the marbles she had given 
    to B 
    and gives them to C. 
    The equations r given below 
    1. A=A+4 
    2. B=B+4 
    3. D=D-4 
    4. E=E-4 
    5. F=F+3 
    6. F=F-2 
    7. F=F-4 
    8. C=C-3 
    9. D=D+2 
    10. E=E+4 
    11. B=B-4 
    1! 2. C=C+4 

    The above sequence of steps are 
    a)Complete b)Incomplete c)Incorrect d)none 
    ans:b 
    46. 
    Subtract 3 from the number X. Multiply the result by 3, Add 3 & then 
    divide this result by 3. The final result is 
    ans:a 
    a) X-2 b)X+2 c)X+1 d) X 

    47. 

    Given a sentence which has only lower case letters and which ends 
    with 
    a period (.), you r asked to count the number of vowels & consonants. 
    The logical sequence of steps r given below. Arrange them in correct 
    order. 

    1. If character = a,e,i,o or u increse VC by 1 else increase CC by 1. 
    2. Print VC,CC 
    3. Read a character 
    4. If character read is . then go to print VC,CC 
    5. Go to read a character 
    6. Stop 
    7. Initialise VC & CC to 0 
    ur logical sequence of steps r 
    a)7,3,4,1,5,2,6 b)7,4,3,1,2,5,6 c)7,3,4,! 5,1,2,6 d)none 
    ans:c 
    48. 
    1.number of units consumed(NUC) = Closing reading - Opening reading 
    2. if NUC is less than 100 units then 5 
    3. if NUC is less than 200 units then 6 
    4. if NUC is less than 300 units then 7 
    5. CHARGE=NUC 
    6.CHARGE = 100+(NUC-100)*2 
    7.CHARGE=300 +(NUC -200)*3 
    8. Print CHARGE 
    if the opening reading is 785 and the Closing reading is 865, CHARGE 
    is 
    a)80 b)60 c)-60 d)None 

    ans: d 

    Q49) 

    ans: c)3,7,1,2,5,6,4 

    Q50) 

    flowchart 

    ans:b(prints multiplication table from 1 to 10) 

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.