L&T Infotech  Placement Paper   Whole Testpaper   Chennai-19 Feb 2010

L&T Infotech  Placement Paper   Whole Testpaper   Chennai-19 Feb 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    WRITTEN TEST

    Total 90 questions , 90 minutes  ---SECTIONAL CUTOFF IS THERE

    1.  Aptitude     (30 quest)
    2.  Reasoning (30 quest)
    3.  English      (30 quest)

    1.  Aptitude     (30 quest)

    1. If the thrice of three consecutive odd no is equal to the more  three of twice the last no. then find the 3rd               
        (largest odd no).?

         Ans: 11.
    2. Rahul 12th from right and 4th from left . How many men should be added in the queue to make a group of 28?

         Ans 13 

    3. Present population of town is 35,000 having males and females. If The population of males is increased by 6%    
        and if the population of females is increased by 4%, then after 1 year the population becomes 36,700.
        Find the number males and females ? 

       Ans18,000 

    4.Gets 90% of B. B gets 25% more than C. C gets 80% of D. Marks of A are given then find the percentage marks    
        obtained by D. 

        Ans = 80% 

    5. Length of rectangular plot is 3 times its breadth having area 3 hectare . A man walks on its perimeter at 4 km/hr .
        Find the time required ?
        Ans 12 min

    6  Speed of trains A and B are 29 & 56 km/hr travelling in the same direction. Man in slower train passes in 16 min. 
        Find the length of the train.? 

        Ans 120m 

    7 Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 48, then number of fishes  
        caught by X? 
        Ans: 8 

    8 The girl's age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age of the girl is ?
        Ans: 12 years 

    9  A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1 day? 
        Ans: 2.9 seconds 

    10 At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price? 
         Ans: Rs. 3125 

    11. A man purchased 6 stamps of rupees 1 and seven stamps of 50 paise. he paid Rs. 12. how much change              
          he got back ?

          Ans. 2.50 Rs

    12. 8 man work for 6 days to complete a work. How many men are required to complete same work in 1/2 day. 

          Ans. 96 men.
    13. A man drives at a speed of 40 miles/hr. His wife left 30 mins. late with 50 miles/hr speed. when will they meet ? 

          Ans. 2 hours

    14. 1,40,00,000 pencils are put up straight. all the pencils are of length range 3 to 6 inches. 80% of the pencils have 
           average of five inches. so the find out the total length spanned by the pencils.
           Ans. 1000 to 1500 miles.

    15. One person says ?his only daughter is my son?s mother ?, what is the relationship between 1st &2nd person. 

         Ans :son ?in ?law

    16  Alphabet ?A? to ?Z?. If we arrange in reverse order (Z to A) then which letter will be in the 5th position towards 
          right ,taken from 11th better from left. 

          Ans: k

    17.  In a railway station, there are two trains going. One in the harbor line and one in the main line, each having a 
           frequency of 10 minutes. The main line service starts at 5 o'clock and the harbor line starts at 5.02A.M. A  
           man goes to the station every day to catch the first train that comes. What is the probability of the man catching 
           the first train? 
           Ans: 0.8

    18. Light glows for every 13 seconds . How many times did it glow between 1:57:58 and 3:20:47 am.
          Ans : 383 + 1 = 384 

    19 From a vessel, 1/3rd of the liquid evaporates on the first day. On the second day 3/4th of the remaining liquid 
         evaporates. What fraction of the volume is present at the end of the second day.
         Ans: 50% 

    20. There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 second to reach the 12th pole.
          How much will it take to reach the last pole. 
          Ans: 41.45 seconds

    21. Two trains starting at same time, one from Bangalore to Mysore and other in opposite direction arrive at their 
         destination 1 hr and 4 hours respectively after passing each other. How much faster is one train from other?
         Ans: Twice

    22. Two trains start from stations A and B spaced 50kms apart at the same time and speed. As the trains start,            
          a bird flies from one train towards the other and on reaching the second train, it flies back to the first train. This is 
          repeated till the trains collide. If the speed of the trains is 25 km/h and that of the bird is 100km/h. How much did 
          the bird travel till the collision.
          Ans: 100kms

    23. Sometime after 10:00 PM a murder took place. A witness claimed that the clock must have stopped at the time of 
          the shooting. It was later found that the position of both the hands were the same but their positions had   
          interchanged Tell the time of the shooting (both actual and claimed).
         Ans: Time of shooting = 11:54 PM Claimed Time = 10:59 PM 

    24. 500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights. Tallest among each row 
          of all are asked to fall out. And the shortest among them is A. Similarly after resuming that to their original  
          positions  that the shortest among each column are asked to fall out. And the tallest among them is B. Now who is 
          taller among A and B ? 
          Ans. A

    25. A family X went for a vacation. Unfortunately it rained for 13 days when they were there. But whenever it rained  
          in the mornings, they had clear afternoons and vice versa. In all they enjoyed 11 mornings and 12 afternoons. 
          How many days did they stay there totally? 
          Ans: 18

    26. The minute and the hour hand of a watch meet every 65 minutes. How much does the watch lose or gain time and 
          by how much? 
          Ans: Gains; 5/11 minutes 

    27. Every day a cyclist meets a train at a particular crossing. The road is straight before the crossing and both are 
          traveling in the same direction. The cyclist travels with a speed of 10kmph. One day the cyclist comes late by 25 
          min. and meets the train 5km before the crossing. What is the speed of the train?
          Ans: 60kmph 

    28. A ship went on a voyage. After it had traveled 180 miles a plane started with 10 times the speed of the ship.
          Find the distance when they meet from starting point. 
          Ans: 200miles.

    29. Father's age is three years more than three times the son's age. After three years, father's age will be ten years 
          more than twice the son's age. What is the father's present age? 
          Ans: 33 years. 

    30. A man collects cigarette stubs and makes one full cigarette with every 8 stubs. If he gets 64 stubs how many full 
          cigarettes can he smoke ?  
           Ans: 8+1=9 



    2.  Reasoning (30 quest)

    Answer Questions 1 to 5 on the basis of the information given below:

    K, L, M, N, P, Q, R, S, U and W are the only ten members in a department. There is a proposal to form a team from within the members of the department, subject to the following conditions:

    A team must include exactly one among P, R, and S.
    A team must include either M or Q, but not both.
    If a team includes K, then it must also include L, and vice versa.
    If a team includes one among S, U, and W, then it must also include the other two.
    L and N cannot be members of the same team.
    L and U cannot be members of the same team.

    The size of a team is defined as the number of members in the team.

    1. What could be the size of a team that includes K?

    A. Only 2        B. 3 or 4         C. 2 or 3        D. Only 4        E. 2 or 4
    Ans: D

    2. In how many ways a team can be constituted so that the team includes N?

    A. 5        B. 6         C. 4        D. 2        E. 3

    Ans: B

     3. What would be the size of the largest possible team?

    A. cannot be determined        B. 6         C. 7        D. 8        E. 5

    Ans: E

    4.  Who can be a member of a team of size 5?

    A. R        B. L         C. P        D. M        E. K

    Ans: D

     5. Who cannot be a member of a team of size 3?

    A. P        B. L         C. M        D. N        E. Q

    Ans: B

    6. In an island three persons are there Jam ,Dam and Sam . sam having pencil, dam having cap and Jam having book .
        we have find who is author among them if.
        (1)Sam says ,Jam is author but author wearing cap.
        (2)Dam says ,I am author ,but author not having cap.
        (3)Sam says, I am author ,but author having note book.
        Find who is author?

        Ans : jam
     

    7. My Dad has a miniature Pyramid of Egypt. It is 3 inches in height. Dad was invited to display it at an exhibition.  
        Dad felt it was too small and decided to build a scaled-up model of the Pyramid out of material whose density is    
        (1 / 7) times the density of the material used for the miniature. He did a "back-of-the-envelope" calculation to check 
        whether the model would be big enough. If the mass (or weight) of the miniature and the scaled-up model are to be 
        the same, how many inches in height will be the scaled-up Pyramid?

        A. 5.78        B.5.82        C. 5.68        D. 5.74

        Ans D

    8. Neelam rides her bicycle from her house at A to her club at C, via B taking the shortest path. Then the number of 
        possible shortest paths that she can choose is

    1. 1170
    2. 630
    3. 792
    4. 1200
    5. 936

         Ans: A

    9. In a triangle ABC, the lengths of the sides AB and AC equal 17.5 cm and 9 cm respectively. Let D be a point on 
        the line segment BC such that AD is perpendicular to BC. If AD=3 cm, then what is the radius (in cm) of the circle 
        circumscribing the triangle ABC?

    1. 17.05
    2. 27.85
    3. 22.45
    4. 32.25
    5. 26.25

        Ans: E

    10. Gary wants to dry his clothes. It takes him 60 minutes to dry 10 clothes under the sun. The very next day, he has 
          20 clothes (double the numbers) to dry the clothes. What should be the expected time to dry double the number 
          of clothes?

          Ans: 60 minutes

    Answer Questions 11 to1 5 on the basis of the information given below:

    There are 6 women Shalini, Divya, Ritu, Rashmi, Nisha and Renu in a family of twelve members. There are few married couples in the family and none of the grandchildren are married. Sunil is married in to the family. Rohan, Mahesh and Jatin have a nephew Dipesh who is the only son of Rashmi. Ravi is the paternal grandfather of Nisha. Ritu is the daughter-in-law of Shalini. Renu is the first cousin of Dipesh. Shalini has only three Grandchildren. Mahesh has two borthers and only one sister Rashmi and a sister-in-law Divya. Dipesh?s only unmarried maternal uncle, Jatin is the brother-in-law of Sunil. Rohan is the paternal uncle of Nisha. Ritu has two daughters one of whom is Nisha.

    11. Nisha is:

    A. none of these            B. Rohan's daughter        C. Renu's cousin         D. Jatin's mother

    Ans: A


    12. Dipesh is:

    A. Ravi's grandson            B. Sunil's nephew       C. Mahesh's son         D. Rohan's son

    Ans: A


    13. How many married couples are there in the second generation?

    A. 1        B. 3       C. 4         D. 2

    Ans: B

    14. Which one of the following is true?

    A. Ravi has only Two Married children.        B. None of these.      

     C. Dipesh is Mahesh's son                           D. Ravi is the paternal grandfather of Renu

    Ans: D


    15. Which one of these is a married couple?

    A. Rohand and Ritu        B. Mahesh and Ritu      C. Renu and Sunit         D. Shalini and Mahesh

    Ans: B 

    16. If KEDGY is coded as EKDYG then how will LIGHT be coded ?
            (A) ILHTG
            (B) ILGHT
            (C) ILGTH
            (D) THGIL
            (E) None of these
            Ans : (C)

    17. If RAVE is coded as SXWB then how will SCAW be coded ?
            (A) TDBO
            (B) TZBK
            (C) PZXK
            (D) TVXK
            (E) None of these
            Ans : (B)

    18. If SPANK is coded as PSNAK then how will THROW be coded?
            (A) HTORW
            (B) HTWOR
            (C) HTWRO
            (D) HTRWO
            (E) None of these
            Ans : (A)

    19. If UDOMETER is coded as DUMOTERE then how will SUBLEASE be coded?
            (A) USLBESAE
            (B) USLBAEES
            (C) USBAELES
            (D) USLBEAES
            (E) None of these
            Ans : (B)

    20. If PURSER is coded as UPSRRE then how will PERIODIC be coded?
            (A) EPRIDOIC
            (B) PEIRDOCI
            (C) EPIRDOCI
            (D) EPIRODCI
            (E) None of these
            Ans : (C)

    21 In a row of ladies Manorama is 20th from the right and Kanta is 10th from the left. When they interchange their 
         positions Manorama becomes 25th from the right. What is the total number of ladies in the row ?
            (A) 35
            (B) 34
            (C) 44
            (D) 24
            (E) None of these
            Ans : (B)

    22. A number of people are standing in a row in which Kailash is 20th from the left and Hemant is 25th from the right. 
         If they interchange their positions then Kailash becomes 25th from the right. How many people are there in the 
         row?

    (A) 49
    (B) 44
    (C) 45
    (D) Data inadequate
    (E) None of these
    Ans : (D)

    23. In a row of boys, Udai is 23rd from the left and Ashok is 8th from the right. When they interchange their positions Udai becomes 18th from the right. What will be the position of Ashok from the left ?
        (A) 15th
        (B) 10th
        (C) 40th
        (D) Data inadequate
        (E) None of these
        Ans : (D)
    24 A lady pointing to a woman in a photograph says, "She is the only daughter of my father-in-law." How is the woman related to the lady?
        (A) Mother
        (B) Sister
        (C) Friend
        (D) Aunt
        (E) None of these
        Ans : (E)

    25. Pointing to a woman in a photograph a man says, "Her mother's mother is the mother of my father." How is the man related to the woman in a photograph?
        (A) Uncle
        (B) Maternal cousin
        (C) Nephew
        (D) Grand son
        (E) None of these
        Ans : (B)

    Directions 26-30 : In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.  You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

    Give answer (A) if only conclusion I follows; (B) if only conclusion II follows; (C) if either I or II follows (D) if neither I or II follows and (E) if both I and II. 

    26. Statements :   All planets are moons.

                              All moons are stars.

          Conclusions : I. All moons are planets

                              II. All planets are stars

         Ans: B

     

    27. Statements :  All men are dogs.

                              All dogs are cats.

         Conclusions : I. All men are cats

                              II. All cats are men

         Ans: A

    28. Statements : All tubes are handles

                             All cups are handles

          Conclusions : I. All cups are tubes

                               II. Some handles are not cups

        Ans: D

    29.Statements :  All bags are cakes

                             All lamps are cakes

         Conclusions : I. Some lamps are bags

                              II. No lamp is bag.

        Ans: D

    30.Statements : All flowers are stems

                            All stems are roots

         Conclusions : I. All roots are flowers

                             II. All stems are flowers

        Ans: D

    3.  English      (30 quest)

    Directions for Questions 1 to5: The passage given below is followed by a set of five questions. Choose the most appropriate answer to each question.

    Language is not a cultural artifact that we learn the way we learn to tell time or how the federal government works. Instead, it is a distinct piece of the biological makeup of our brains. Language is a complex, specialized skill, which develops in the child spontaneously, without conscious effort or formal instruction, is deployed without awareness of its underlying logic, is qualitatively the same in every individual, and is distinct from more general abilities to process information or behave intelligently. For these reasons some cognitive scientists have described language as a psychological faculty, a mental organ, a neural system, and a computational module. But I prefer the admittedly quaint term ?instinct.? It conveys the idea that people know how to talk in more or less the sense that spiders know how to spin webs. Web-spinning was not invented by some unsung spider genius and does not depend on having had the right education or on having an aptitude for architecture or the construction trades. Rather, spiders spin spider webs because they have spider brains, which give them the urge to spin and the competence to succeed. Although there are differences between webs and words, I will encourage you to see language in this way, for it helps to make sense of the phenomena we will explore.

    Thinking of language as an instinct inverts the popular wisdom, especially as it has been passed down in the canon of the humanities and social sciences. Language is no more a cultural invention than is upright posture. It is not a manifestation of a general capacity to use ? symbols: a three year old, we shall see, is a grammatical genius, but is quite incompetent at the visual arts, religious iconography, traffic signs, and the other staples of the semiotics curriculum. Though language is a magnificent ability unique to Homo sapiens among living species, it does not call for sequestering the study of humans from the domain of biology, for a magnificent ability unique to a particular living species is far from unique in the animal kingdom. Some kinds of bats home in on flying insects using Doppler sonar. Some kinds of migratory birds navigate thousands of miles by calibrating the positions of the constellations against the time of day and year. In nature?s talent show we are simply a species of primate with our own act, a knack for communicating information about who did what to whom by modulating the sounds we make when we exhale.

    Once you begin to look at language not as the ineffable essence of human uniqueness but as a biological adoption to communicate information, it is no longer as tempting to see language as an insidious shaper of thought, and, we shall see, it is not Moreover, seeing language as one of nature?s engineering marvels ? an organ with ?that perfection of structure and co-adaption which justly excites our admiration, ?in Darwin?s words- give us a new respect for your ordinary Joe and the much-maligned English language (or any language) The complexity of language, from the scientist?s point of view, is part of our biological birth right; it is not something that parents teach their children or something that must be elaborated in school ? as Oscar Wilde said,? Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught ?pre scholar ?stacit knowledge of grammar is more sophisticated than the thickest style manual or the most state-of-the-art computer language system, and the same applies to all healthy human beings, even the notorious syntax-fracturing professional athlete and the, you know, like, inarticulate teenage skateboarder. Finally, since language is the product of a well-engineered biological instinct, we shall see that it is not nutty barrel of monkeys that entertainer-columnists make it out to be.

    1. According to the passage, which of the following does not stem from popular wisdom on language?

    A.  Language is a cultural artifact.
    B.  Language is a cultural invention.
    C.  Language is learnt as we grow.
    D.  Language is unique to Homo sapiens.
    E.  Language is a psychological faculty.

              Ans: E

    2. Which of the following can be used to replace the ?spiders know how to spin webs? analogy as used by the author?

    A.  A kitten learning to jump over a wall
    B.  Bees collecting nectar.
    C. A donkey carrying a load.
    D. A horse running a Derby.
    E A pet dog protecting its owner?s property.
    Ans: B

    3. According to the passage, which of the following is unique to human beings?

    A.  Ability to use symbols while communicating with one another.
    B.  Ability to communicate with each other through voice modulation.
    C.  Ability to communicate information to other members of the species.
    D.  Ability to use sound as means of communication.
    E.  All of the above.
    Ans: B

    4. According to the passage, complexity of language cannot be taught by parents or at school to children because

    A.  children instinctively know language.
    B.  children learn the language on their own.
    C.  language is not amenable to teaching.
    D. children know language better than their teachers or parents.
    E. children are born with the knowledge of semiotics.
    Ans: A

    5. Which of the following best summarizes the passage?

    A.  Language is unique to Homo sapiens.
    B.  Language is neither learnt nor taught.
    C.  Language is not a cultural invention or artifacts as it is made out.
    D.  Language is instinctive ability of human beings.
    E.  Language is use of symbols unique to human beings.
     Ans: D

    Directions 6-10 : In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : :while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

    6. Forecast : Future : : Regret :?

    (A) Present     (B) Atone     (C) Past     (D) Sins

    Ans: (C)

    7. Fear : Threat : : Anger : ?

     (A) Compulsion     (B) Panic     (C) Provocation     (D) Force

    Ans: (C)

    9. Sculptor : Statue : : Poet : ?

    (A) Canvas     (B) Pen     (C) Verse     (D) Chisel

    Ans: (C)

    10. Paw : Cat : : Hoof : ?

    (A) Horse     (B) Lion     (C) Lamb     (D) Elephant

    Ans: (A)

    Directions 11-15: In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which       best expresses the meaning of the given word.


    11. Difficult

    (A) retractable     (B) awe-inspiring     (C) lustrous     (D) formidable

    Ans: (A)

    12. Understatement

    (A) distortion     (B) estimation     (C) animation     (D) pretentiousness

    Ans: (A)

    13. Outlandish

    (A) foreshadowing     (B) inclusive     (C) remote     (D) omnipresent

    Ans: (A)

    14. Rare

     (A) malicious     (B) abstruse    (C) relentless     (D) overpowering

    Ans: (B)

    15. Felicity

    (A) Anger    (B) Millionaire    (C) Bliss    (D) Feathery

    Ans: (C)

    Directions 16 to 20: Pick out from the words, given below each sentence, the  word which would  complete the sentence correctly and meaningfully.            

    16. I will have to wait on this side of the road until the policeman................. the traffic.

        A) will stop    B) would stop    C) could stop    D) stops

        Ans: D

    17. He went away before I.............. him the whole story.

        A) can tell    B) could tell    C) would have told    D) can told

        Ans: B

    18. He could never have known the secret unless you...................him.

        A) had told it to    B) tell it to    C) told it to    D) will tell it to

        Ans: A

    19. It was one of .....................biggest mistakes that I have ever made.

        A) a    B) that    C) the     D) my

        Ans: C

    20. She was one of the nicest persons...............taught us.

        A) whoever    B) that ever    C) ever    D) whomever

        Ans: A

    Directions for Questions 21 to25 :Each of the following sentences has been divided into four parts.  There is an error in one of the parts. Point out the part which has an error 

    21. A) We cannot have peace until /

         B) all the nations dealt with each other /

        C) in a spirit of equality and friendliness /

        D) and until we develop a new spirit of special integration.

         Ans: A      

    22. A) That Christ is the embodiment of God on earth,/

        B) and that he is the Son of God, /

        C) are the belief /

        D) of all orthodox Christians even today.

        Ans: C

    23. A) The thief, when he was passing through the gallery, /

        B) was seen by the servant /

        C) who fired him /

        D) with a pistol in his hand

           Ans: C

    24. A) If my uncle will come today, /

        B) I shall leave for Calcutta with him./

        C) and stay therefore more than three months / 

        D) and learn Bengali.

            Ans: A

    25. A) I laboured very hard / 

          B) lest I may fail

          C) or lose my division /

          D) at the very end of my educational career.

           Ans: A

    1. A. 1971 war changed the  political geography of the subcontinent
      B. Despite the significance of the event . there has been no serious book about the conflict
      C. Surrender at Dacca aims to fill this gap
      D. It also profoundly altered the geo-strategic situation in South-East Asia

      1] ACBD   2] CADB   3] BADC   4] ADBC  

      Ans: 4

    2. A. Thus begins the search for relief: painkillers, ice, yoga, herbs, even surgery
      B. Most computer users develop disorders because they ignore warnings like tingling fingers, a numb hand or a sore shoulder
      C. They keep pointing and dragging until tendons chafe and scar tissue forms, along with bad habits that are almost impossible to chage
      D. But cures are elusive , because repetetive stree injuries present a bag of ills that often defy easy disgnosis.

      1] BDAC   2] BADC   3] BCAD   4] ABCD

      Ans: 3

    3. A. If you are used to having your stimulation come in from outside, your mind never develops its own habits of thinking and reflecting
      B. Marx thought that religion was the opiate, because it soothed people's pain and suffering and prevented them from rising in rebellion
      C. If Karl Marx was alive today, he would say that television is the opiate of the people.
      D. Television and similar entertainments are even more of an opiate because of their addictive tendencies.

      1] BACD   2] ADBC   3] BDCA    4] CBDA

      Ans: 4

    4. A. Then two astronomers?the German, Johannes Kepler, and the Italian, Galileo Galilei?started publicly to support the Copernican theory, despite the fact that the orbits it predicted did not quite match the ones observed.
      B. His idea was that the sun was stationary at the centre and that the earth and the planets move in circular orbits around the sun.
      C. A simple model was proposed in 1514 by a Polish priest, Nicholas Copernicus.
      D. Nearly a century passed before this idea was taken seriously.

      1] CDBA   2] CBDA   3] BCAD   4] CADB

      Ans:2

    5. A. By the time he got to Linjeflug four years later, he had learned many lessons, in fact, he began his second stint as top dog by calling the entire company together in a hanger and asking for help, a far cry from his barking out commands just 48 months back.
      B. At SAS, he arrived at a time crisis.
      C. This book is chock-a-block full of intrusive stories and practical advice, describing Carton's activities at Vingresor (where he assumed his first presidency at age 32), Linjeflug, and SAS in particular.
      D. He began at Vingresor as an order giver, not a listener - neither to his people nor to his customers and made every mistake in the book.

      1] BADC   2] BACD   3] CBAD   4] CDAB

      Ans:4 

       
       

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.