Infosys  Placement Paper   Whole Testpaper   -13 Sep 2011

Infosys  Placement Paper   Whole Testpaper   -13 Sep 2011


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    INFOSYS

     

    1ST ROUND

    Logical Reasoning

     

     

    1)Find out which of the figures (1), (2), (3) and (4) can be formed from the pieces given in figure (X).

    A.1      B.2

    C.3      D.4

    ans:C

     

    2) Select a suitable figure from the four alternatives that would complete the figure matrix.

    A.1      B.2

    C.3      D.4

    ans:A

     

    3) Find out from amongst the four alternatives as to how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

         (X)                     (1)                 (2)                 (3)                 (4)

    A.1      B.2

    C.3      D.4

    ans:C

     

    4) Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.

         (X)                (1)         (2)         (3)        (4)

    A.1      B.2

    C.3      D.4

    ans:A

     

    5) Group the given figures into three classes using each figure only once.

     

    A.1,3,9 ; 2,5,6 ; 4,7,8

    B.1,3,9 ; 2,7,8 ; 4,5,6

    C.1,2,4 ; 3,5,7 ; 6,8,9

    D.1,3,6 ; 2,4,8 ; 5,7,9

    ans:A

     

    6)  Directions to solve

    Many sociologists have argued that there is functional relationship between education and economic system. They point to the fact that mass formal education began in industrial society. They note that the expansion of the economies of industrial societies is accompanied by a corresponding expansion of their educational systems. they explain this correspondance in terms of the needs of industry for skilled and trained manpower, needs which are met by the educational system. Thus, the provision of mass elementary education in Britain in 1870 can be seen as a response to the needs of industry for a literate and numerate workforce at a time when industrial processes were becoming more complex and the demand for technical skills was steadily growing.

     

    a)The industry needs a literate work-force because

    A.its expansion needs sound learning

    B.it relies heavily on expertise

    C.it promotes a competitive spirit

    D.its operations need intricate technical knowledge

    ans:D

     

    b) The author argues that

    A.formal education can be traced to industrial society

    B.industrial society is responsible for expansion of education at mass level

    C.industrial society gave rise to vocational education

    D.industrial society changed the pattern of education

    ans:A

     

    c) The observation of the Sociologists are based on a study of

    A.the statistical data available in a historical context

    B.economic system of the 19th century

    C.the correlation between industry and education in a historical context

    D.growth of industry 19th century

    ans:D

     

    d) The Sociologists referred to it in the passage say that the relationship between industry and elementary education was one

    A.based on mutual need

    B.based entirely on the need of the industry

    C.based entirely on economic need

    D.based on some inexplicable historical forces

    ans:B

     

    e) By 'functional relationship' is meant

    A.a short-term relationship

    B.practical and utilitarian relationship

    C.temporary arrangement

    D.close and unbreakable relationship

    ans:B

     

    7) Directions to solve

    The strength of the electronics industry in Japan is the Japanese ability to organise production and marketing rather than their achievements in original research. The British are generally recognised as a far more inventive collection of individuals, but never seem able to exploit what they invent. There are many examples, from the TSR Z hovercraft, high speed train and Sinclair scooter to the Triumph, BSA and Norton Motorcycle which all prove this sad rule. The Japanese were able to exploits their strengths in marketing and development many years ago, and their success was at first either not understood in the West or was dismissed as something which could have been produced only at their low price. They were sold because they were cheap copies of other people's ideas churned out of a workhouse which was dedicated to hard grind above all else.

    a) It is evident from the passage that the strength of a country's industry depends upon

    A.original research      B.international cooperation

    C.dedicated workforce           D.electronic development

    ans:C

     

    b) The sad rule mentioned in this passage refers to

    A.the inability of the Japanese to be inventive like the British

    B.the inability of the British to be industrious like the Japanese

    C.the lack of variety in Japanese inventions

    D.the poorer marketing ability of British

    ans:D

     

    c) The TSR Z hovercraft, high speed train, Sinclair scooter etc. are the symbols of

    A.Japanese success     B.British failure

    C.British success         D.Japanese failure

    ans:B

     

    d) According to the passage, prosperity in industry depends upon

    A.productivity            B.inventiveness

    C.marketing ability     D.official patronage

    ans:C

     

    e) The main theme of this passage is

    A.electronic industry in Japan

    B.industrial comparison between Japan and Britain

    C.the role of marketing efficiency in industrial prosperity

    D.the importance of original research in industry

    ans:C

     

    8) Study the following table and answer the questions based on it.

    Expenditures of a Company (in Lakh Rupees) per Annum Over the given Years.

                Item of Expenditure

    Year    Salary  Fuel and Transport      Bonus  Interest on Loans        Taxes

    1998    288          98                            3.00        23.4                          83

    1999    342          112                          2.52        32.5                          108

    2000    324          101                          3.84        41.6                          74

    2001    336          133                          3.68        36.4                          88

    2002    420          142                          3.96        49.4                          98

     

    a) What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?

    A.Rs. 32.43 lakhs        B.Rs. 33.72 lakhs

    C.Rs. 34.18 lakhs        D.Rs. 36.66 lakhs

    ans:D

     

    b) The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?

    A.0.1%            B.0.5%

    C.1%   D.1.25%

    ans:C

     

    c) Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?

    A.62% B.66%

    C.69% D.71%

    ans:C

     

    d) The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is?

    A.Rs. 544.44 lakhs      B.Rs. 501.11 lakhs

    C.Rs. 446.46 lakhs      D.Rs. 478.87 lakhs

    ans:A

     

    e) The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?

    A.4:7               B.10:13

    C.15:18           D.5:8

    ans:B

     

    9) Directions to solve

    The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it.

    Various Expenditures (in percentage) Incurred in Publishing a Book

     

     

                                                                                                                                                       

    a)If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books?

    A.Rs. 19,450   B.Rs. 21,200

    C.Rs. 22,950   D.Rs. 26,150  

    Ans:C

     

    b) What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty?

    A.15º   B.24º

    C.54º   D.48º

    ans:C

     

    c) The price of the book is marked 20% above the C.P. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?

    A.Rs. 36          B.Rs. 37.50

    C.Rs. 42          D.Rs. 44.25

    ans:B

     

    d) If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82500, then what should be the selling price of the book so that the publisher can earn a profit of 25%?

    A.Rs. 187.50   B.Rs. 191.50

    C.Rs. 175        D.Rs. 180

    ans:A

     

    e) Royalty on the book is less than the printing cost by:

    A.5%               B.35%            

    C.20%             D.25%

    ans:D

     

    10) Directions to solve

    In each of the following questions two statements are given. Which are followed by four conclusions (1), (2), (3) and (4). Choose the conclusions which logically follow from the given statements.

    a) Statements: No door is dog. All the dogs are cats.

    Conclusions:

                No door is cat.

                No cat is door.

                Some cats are dogs.

                All the cats are dogs.

    A.Only (2) and (4)

    B.Only (1) and (3)

    C.Only (3) and (4)

    D.Only (3)

    E.All the four

    ans:D

     

    b) Statements: All green are blue. All blue are white.

    Conclusions:

                Some blue are green.

                Some white are green.

                Some green are not white.

                All white are blue.

    A.Only (1) and (2)

    B.Only (1) and (3)

    C.Only (1) and (4)

    D.Only (2) and (4)

    ans:A

     

    c) Statements: All men are vertebrates. Some mammals are vertebrates.

    Conclusions:

                All men are mammals.

                All mammals are men.

                Some vertebrates are mammals.

                All vertebrates are men.

    A.Only (4)

    B.Only (2)

    C.Only (3)

    D.Only (1)

    E.Only (1) and (3)

    ans:C

     

    d) Statements: All the phones are scales. All the scales are calculators.

    Conclusions:

                All the calculators are scales.

                All the phones are calculators

                All the scales are phones.

                Some calculators are phones.

    A.Only (1) and (4)

    B.Only (3) and (4)

    C.Only (2) and (4)

    D.Only (1) and (2)

    E.Only (1) and (3)

    ans:C

     

    e) Statements: Some cars are scooters. No scooter is cycle.

    Conclusions:

                No car is cycle.

                No scooter is car.

                Some cars are cycles.

                Some scooters are cars.

    A.None of the four.

    B.All the four.

    C.Only (1) and (4)

    D.Only (4)

    E.Only (2) and (4)

    ans:D

     

     

    2nd ROUND

    VERBAL ABILITY

    Directions to solve

     

    Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark 'E' as the answer.

    1) Despite of their differences on matters of principles, they all agree on the demand of hike is salary?

    A.Despite their            B.Despite of the

    C.Despite for their      D.Despite off their

    E.No correction required                   

    ans:A

     

    2) The man who has committed such a serious crime must get the mostly severe punishment.

    A.be getting the mostly severely

    B.get the most severe

    C.have got the most severely

    D.have been getting the severe most

    E.No correction required

    ans:B

     

    3) For many centuries in Indian History there was no city so famous like the city of Ujjain.

    A.as                 B.such as

    C.likewise       D.so like

    E.No correction required                   

    ans:A

     

    4) We don't know how did the thief made an escape.

    A.how the thief did make       B.how the thief does make

    C.how the thief made D.how was the thief made

    E.No correction required                   

    ans:C

     

    5) He is a singer of repute, but his yesterday's performance was quite disappointing.

    A.performances of yesterday were

    B.yesterday performance was

    C.yesterday performance were

    D.performances about yesterday were

    E.No correction required

    ans:E

     

    6) Their earnings are such that they find it difficult to make both ends to meet.

    A.to makings both ends meet

    B.to make both ends for meeting

    C.to make both ends meet

    D.for making both ends to meet

    E.No correction required

    ans:C

     

    7) He has received no other message than an urgent telegram asking him to rush his village immediately.

    A.asked him to rush his village

    B.asking him to have rush his village

    C.asking him to rush to his village

    D.asking him rushing at his village

    E.No correction required

    ans:C

     

    8) One of the most significant phenomenons of our time has been the development of cinema.

    A.phenomenon            B.phenomena

    C.phenomenonna        D.phenomenonns

    E.No correction required                   

    ans:B

     

    9)   Had you been told me about your problem, I would have helped you.

    A.If you would have told       B.Had you have told

    C.had you told            D.If you have told

    E.No correction required                   

    ans:C

     

    10) It was until many years later that Gandhi became a rebel against authority.

    A.It was not until many years B.It was till many years

    C.It was not many years         D.Until It was many years

    E.No correction required                   

    ans:A

     

     Directions to solve

    In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

     

    11) Giving undue favours to one's own kith and kin

    A.Nepotism     B.Favouritism

    C.Wordliness  D.Corruption

    ans:A

     

    12) Hater of learning and knowledge

    A.Misologist   B.Bibliophile

    C.Misogynist   D.Misanthropist

    ans:A

     

    13) A place where monks live as a secluded community

    A.Cathedral    B.Diocese

    C.Convent       D.Monastery

    ans:D

     

    14) Incapable of being seen through

    A.Ductile        B.Opaque

    C.Obsolete      D.Potable

    ans:B

     

    15) One who does not care for literature or art

    A.Primitive      B.Illiterate

    C.Philistine      D.Barbarian

    ans:C

     

    16) A large sleeping-room with many beds

    A.Bedroom     B.Dormitory

    C.Hostel          D.Basement

    ans:B

     

    17) Continuing fight between parties, families, clans, etc.

    A.Enmity        B.Feud

    C.Quarrel        D.Skirmish

    ans:B

     

    18) Continuing fight between parties, families, clans, etc.

    A.Enmity        B.Feud

    C.Quarrel        D.Skirmish

    ans:D

     

    19) Policeman riding on motorcycles as guards to a VIP

    A.Outriders     B.Servants

    C.Commandos            D.Attendants

    ans:A

     

    20) One who is determined to exact full vengeance for wrongs done to him

    A.Virulent       B.Vindictive

    C.Usurer          D.Vindicator

    ans:B

     

    Directions to solve

    In each question, an incomplete statement (Stem) followed by fillers is given. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

     

    21) He has no money now ......

    A.although he was very poor once

    B.as he has given up all his wealth

    C.because he was very rich once

    D.because he has received huge donation

    E.because he was very greedy about wealth

    ans:B

     

    22) He is so lazy that he ......

    A.cannot depend on others for getting his work done

    B.cannot delay the schedule of completing the work

    C.can seldom complete his work on time

    D.dislike to postpone the work that he undertakes to do

    E.always help others to complete their work

    ans:C

     

    23)   Dinesh is as stupid as he is lazy means ......

    A.Dinesh is stupid because he is lazy

    B.Dinesh is lazy because he is stupid

    C.Dinesh is either stupid or lazy

    D.Dinesh is hardly stupid but he is lazy

    E.Dinesh is equally stupid and lazy

    ans:E

     

    24) Practically, very little work could be completed in the last week as it was ......

    A.full of working days           B.a very hectic week

    C.full of holidays        D.a very busy week

    E.loaded with work               

    ans:C

     

    25) Because he believes in democratic principles, he always ......

    A.decides all the matters himself

    B.listen to others views and enforces his own

    C.shown respect to others opinions if they match his own

    D.reconciles with the majority views and gives us his own

    E.imposes his own views on others

    ans:D

     

    26) With great efforts his son succeeded in convincing him not to donate his entire wealth to an orphanage ......

    A.and lead the life of a wealthy merchant

    B.but to a home for the forsaken children

    C.and make an orphan of himself

    D.as the orphanage needed a lot of donations

    E.as the orphanage had been set up by him

    ans:C

     

    27) The employer appeared to be in such an affable mood that Rohit ......

    A.decided to ask for a raise in his salary

    B.was scared to talk to him about his leave

    C.felt very guilty for his inadvertent slip

    D.promised him that he would not commit mistake again

    E.was pained to press his demand for a new flat.

    ans:A

     

    28) He always stammers in public meetings, but his today's speech ......

    A.was fairly audible to everyone present in the hall

    B.was not received satisfactorily

    C.could not be understood properly

    D.was not liked by the audience

    E.was free from that defect

    ans:E

     

    29) Even though it is very large house, ......

    A.there is a lot of space available in it for children

    B.there is hardly any space available for children

    C.there is no dearth of space for children

    D.the servants take a long time to clean it

    E.the municipal taxes on it are very happy

    ans:B

     

    30) It was an extremely pleasant surprise for the hutment-dweller when the Government officials told him that ......

    A.he had to vacate hutment which he had been unauthorisedly occupying

    B.he had been gifted with a furnished apartment in a multi-storeyed building

    C.he would be arrested for wrongfully encroaching on the pavement outside his dwelling

    D.they would not accede to his request

    E.they had received the orders from the court to take possession of all his belongings

    ans:B

     

    Directions to solve

    Find the statement that must be true according to the given information.

     

    31) Vincent has a paper route. Each morning, he delivers 37 newspapers to customers in his neighborhood. It takes Vincent 50 minutes to deliver all the papers. If Vincent is sick or has other plans, his friend Thomas, who lives on the same street, will sometimes deliver the papers for him.

    A.Vincent and Thomas live in the same neighborhood.

    B.It takes Thomas more than 50 minutes to deliver the papers.

    C.It is dark outside when Vincent begins his deliveries.

    D.Thomas would like to have his own paper route.

    Ans:A

     

    32) The Pacific yew is an evergreen tree that grows in the Pacific Northwest. The Pacific yew has a fleshy, poisonous fruit. Recently, taxol, a substance found in the bark of the Pacific yew, was discovered to be a promising new anticancer drug.

    A.Taxol is poisonous when taken by healthy people.

    B.Taxol has cured people from various diseases.

    C.People should not eat the fruit of the Pacific yew.

    D.The Pacific yew was considered worthless until taxol was discovered.

    Ans:C

     

    33) Last summer, Mike spent two weeks at a summer camp. There, he went hiking, swimming, and canoeing. This summer, Mike looks forward to attending a two-week music camp, where he hopes to sing, dance, and learn to play the guitar.

    A.Mike's parents want him to learn to play the guitar.

    B.Mike prefers music to outdoor activities.

    C.Mike goes to some type of camp every summer.

    D.Mike likes to sing and dance.

    Ans:D

     

    34) Tim's commute never bothered him because there were always seats available on the train and he was able to spend his 40 minutes comfortably reading the newspaper or catching up on paperwork. Ever since the train schedule changed, the train has been extremely crowded, and by the time the doors open at his station, there isn't a seat to be found.

    A.Tim would be better off taking the bus to work.

    B.Tim's commute is less comfortable since the train schedule changed.

    C.Many commuters will complain about the new train schedule.

    D.Tim will likely look for a new job closer to home.

    Ans:B

     

    35) When they heard news of the hurricane, Maya and Julian decided to change their vacation plans. Instead of traveling to the island beach resort, they booked a room at a fancy new spa in the mountains. Their plans were a bit more expensive, but they'd heard wonderful things about the spa and they were relieved to find availability on such short notice.

    A.Maya and Julian take beach vacations every year.

    B.The spa is overpriced.

    C.It is usually necessary to book at least six months in advance at the spa.

    D.Maya and Julian decided to change their vacation plans because of the hurricane.

    Ans:D

     

    36) Ten new television shows appeared during the month of September. Five of the shows were sitcoms, three were hour-long dramas, and two were news-magazine shows. By January, only seven of these new shows were still on the air. Five of the shows that remained were sitcoms.

    A.Only one of the news-magazine shows remained on the air.

    B.Only one of the hour-long dramas remained on the air.

    C.At least one of the shows that was cancelled was an hour-long drama.

    D.Television viewers prefer sitcoms over hour-long dramas.

    Ans:C

     

    37) On weekends, Mr. Sanchez spends many hours working in his vegetable and flower gardens. Mrs. Sanchez spends her free time reading and listening to classical music. Both Mr. Sanchez and Mrs. Sanchez like to cook.

    A.Mr. Sanchez enjoys planting and growing vegetables.

    B.Mr. Sanchez does not like classical music.

    C.Mrs. Sanchez cooks the vegetables that Mr. Sanchez grows.

    D.Mrs. Sanchez enjoys reading nineteenth century novels.

    Ans:A

     

    38) Georgia is older than her cousin Marsha. Marsha's brother Bart is older than Georgia. When Marsha and Bart are visiting with Georgia, all three like to play a game of Monopoly. Marsha wins more often than Georgia does.

    A.When he plays Monopoly with Marsha and Georgia, Bart often loses.

    B.Of the three, Georgia is the oldest.

    C.Georgia hates to lose at Monopoly.

    D.Of the three,Marsha is the youngest.

    Ans:D

     

    39) Sara lives in a large city on the East Coast. Her younger cousin Marlee lives in the Mid-west in a small town with fewer than 1,000 residents. Marlee has visited Sara several times during the past five years. In the same period of time, Sara has visited Marlee only once.

    A.Marlee likes Sara better than Sara likes Marlee.

    B.Sara thinks small towns are boring.

    C.Sara is older than Marlee.

    D.Marlee wants to move to the East Coast.

    Ans:C

     

    40) Erin is twelve years old. For three years, she has been asking her parents for a dog. Her parents have told her that they believe a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Erin has not yet decided what kind of bird she would like to have.

    A.Erin's parents like birds better than they like dogs.

    B.Erin does not like birds.

    C.Erin and her parents live in an apartment.

    D.Erin and her parents would like to move.

    Ans:C

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.