IGate  Placement Paper   Aptitude - General   Not Specified-14 Aug 2005

IGate  Placement Paper   Aptitude - General   Not Specified-14 Aug 2005


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

              Sample test Paper

    Aptitude 

    1. Last month of an year 
      (a) January (b) February (c) December (d) November 

    2. Select the odd one 
      (a) January (b) February (c) Wednesday (d) November                             

    3. Select the antonym of capture from the following 
      (a) attack (b) Release (c) condemn (d) None of the above

    4. Find the antonym of autumn 
      (a) Spring (b) Winter (c) Summer (d) None of the above

    5.  One skirt requires 3.75 yards of cloth. How many skirts you can make from 45 yards? 
      Ans: 12 skirts6. How can you make a square from two triangles?

    6. Is the meaning of Client and Customer, 
      (a) same (b) contradictory (c) no relation

    7. Is the meaning of Client and Customer, 
      (a) same (b) contradictory (c) no relation

    8. Is the meaning of Canvas and Canvass, 
      (a) same (b) contradictory (c) no relation

    9. . Is the meaning of Ingenious and Ingenuous, 
      (a) same (b) contradictory (c) no relation

    10. Is the meaning of Credible and Credulous, 
      (a) same (b) contradictory (c) no relation

    11. Select the odd one out. 
      (a) 1/4 (b) 1/3 (c) 1/6 (d) 1/18 

    12. Select the least from the following. 
      (a) 0.99 (b) 1 (c) 81 (d) 0.333 

    13. Find the next number in the series. 1, 0.5, 0.25, 0.125 
      Ans: 0.0625

    14. One do llar is saved in one month. Then how much dollar is saved in one day? 
      Ans: 1/30 =0.0333$

    15. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 48, then number of fishes caught by X? 
      Ans: 8

    16. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?
      Ans: 7

    17. If a train covers 600m in 0.5 seconds, how long it will cover in 10 seconds?        
      Ans: 3000m = 3km 

    18. The girl's age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age 
      of the girl is 
      Ans: 12 years

    19. Sister's age is twice than that of the brother. If the brother's age is six, what is the sister's age after two years? 
      Ans: 14 Yrs.

    20. Two lemons cost 10 cents. Then one and a half dozen cost 
      Ans: 90 cents

    21. A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1 day? 
      Ans: 2.9 seconds

    22. Which of the following figures together will make a triangle? 
      Ans: a,b,c,d 

    23. Make a square by drawing only one line 
      Ans: line 2-5, square 2-3-4-5-2 

    24.  Make a square by drawing only one line 
      Ans: line 2-5, square 2-3-4-5-2 

    25. Opposite of Remote? 
      (a) Far (b) Near (c) Huge (d) Village

    26. Statement A: All great men are ridiculous;                                                  
      Statement B: I am ridiculous ;
      Inference : I am a great man; 
      (a) True (b) False (c) Not clear

    27. Statement: Normal children are active;
      Inference: All children are active; 
      (a) True (b) False (c) Uncertain 

    28. Next number in the series 1, 1/2, 1/4, 1/8 ? 
      Ans: 1/16 

    29. In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash? 
      Ans: 601 times

    30. 31. At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price? 
      Ans: Rs. 3125

    31. Statement A: A & B have same age;
      Statement B: B is younger than C;
      Inference : A is younger than C; 
      (a) True (b) False (c) Uncertain 

    32. All chickens lay eggs (True/False) 
      Ans: False

    33. A invests $12000, B invests $8000, C invests $6000 and they got a profit of $1200. How much share A got more than B and C? 
      Ans: 2/13 and 3/13

              For technical there were 20 multiple choice questions: Out of which about 6 was electronics and 14
              was from computer
    related areas

    1. Full form of TTL and CMOS

    2. Which is a good conductor (Extrinsic or Intrinsic)

    3. What are the different types of capacitors (Electrolytic,     dielectric...etc)

    4. Select a passive component from the following (four choices were       there)

    5. Minimum no. of lines required for communication using RS232 (Ans: i     think its 2)

    6. To convert 1's complement to 2's complement and vice versa

    7. During which time we use 'size of' command.  (ans: runtime)

    8.  Out of four choice we have to identify which is a macro.

    9. There was one pointer _expression related question.

    10. To find post fix _expression.

    11. o find post fix _expression.
      11. What
      type of operating system is unix (ans: pre-emptive,[not sure])                    
      a)pre-emptive  b)non-preemptive  c)batch

    12. Defnition of turing machine.

    13. Where we use DFD(Data flow design)
      a)structural
      languages  b)object oriented languages  c)UML  d)all of the above

    14. Name the error which occurs when we write on a page
      a) segment
      fault  b)permission fault  c) page fault

    15. A question based on the representation of an array in C
      An array whose elements are fn pointers which inturn returns a character

                They will ask mainly abt ur project work in interview.For us, there were 6 groups of 10 members for group discussion and the no of people selected depend on their performance.. 4 from one group, 3 from another , yet 7 from a third grp and so on.My  topic was " Why indian sports poeple fails to perform in foreign grounds"Another topic was merits and demerits of internet.some people have asked me abt the link/ way i applied.. it was a campus pgm.. so i don't know their id or links.Some people have asked me abt the sample papers .. i'm also sending that which i got from our group member

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.