HAL  Placement Paper   Whole Testpaper   Not Specified-14 Apr 2007

HAL  Placement Paper   Whole Testpaper   Not Specified-14 Apr 2007


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

     

    HAL PAPER 

    1. Magnetic tapes are suitable to applications:  
    (a) When only a few records are to be accessed
    (b) When most of the records are to be accessed
    (c) Only when all the records are to be processed
    (d) None of the above

    2. A system in which 2 or more cpu?s are interconnnected and share a common Main memory is called:  
    (a) Pipeline machine
    (b) Multifunctional system
    (c) Multiprocess
    (d) None of these

    Q1.Functional Dependency is:-
    a)a type of constraint
    b)data constraint
    c)varies with time
    d)none of these
    ans:-a

    Q2.which of the following is an atomic transaction:?
    a)a transaction in which all the instructions are either committed or aborted
    b)a transaction which consists of only one instruction
    c)a transaction in which all instructions are committed.
    d)none of these
    ans:- a

    Q3.Find the sign-and-magnitude of 22.5625
    ans:- 0,1110.1001(check)

    Q4. which of the following is/are true about 1's and 2's complements:
    i)In 1's complement form. 0 has two representations
    ii)in 1's complement, the magnitude of lowest number is equal to the magnitude of highest number
    iii)In 2's complement, 0 has two representations

    a)i only b)i and ii
    c)iii only d)all of these

    Q5.if(base
    {
    cout<<"recovery stable"<
    }
    else
    {
    cout<<"recovery unstable"<
    }
    which of the values will print "recovery stable"?
    a)base=8,height=8
    b)base=3 height=2
    c)base=5 height=3
    d)base=4 height=7
    ans:-d

    Q6.which are the major components of a computer?
    a)CPU,monitor,keyboard,RAM,mouse
    b)sound card,modem,printer
    c)CPU,RAM,sound card
    (I don't remember exactly,but the option was a) )

    Q7. which of the addressing modes require largest memory access time?
    a)Direct
    b)Indirect
    c)base Index
    d)PC relative
    ans:b

    Q8.Network Protocol doesn't consists of which of the following:
    a)character Length
    b)baud length
    c)BIOS
    d)none of these
    ans:c

    Q9.A token while passing from one token ring network to another requires the services of:
    a)a simple bridge
    b)a transparent bridge
    c)repeater
    d)router
    ans: b

    Q10. some questions were from mathematics like matrix,vectors,differential equations

    Q11. vande mataram was derived from the book :
    a)an and math
    b)geetanjali
    c)life of pie
    d)none of these
    ans:a

    Q12.which desert-country pair is correctly matched?
    a)Kalahari-Asia
    b)Sahara-Australia
    c)Gobi-Mongolia
    d)Thar-America
    ans:c

    Q13.who excavated mohenjo-daro :
    a)W.C.banerjee
    and some more options were there

    Q14.calorimeter measures:
    a)quantity of heat generated
    b)heat radiation
    c)temperature
    d)none of these
    ans:b

     

    29. apttitude ques of pipes and cisterns, compound interest, time and distance, cubes, hcf and lcm, multiplication,  

    34. there were 4 questions like if A*B represents Ais the son of B, C/D represents Cis the husband of D then how A and D are related.

     

    By,
    Abhi






     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.