EIL  Placement Paper   Technical - Other   Anjuman Juniour College,Nagpur-15 Mar 2009

EIL  Placement Paper   Technical - Other   Anjuman Juniour College,Nagpur-15 Mar 2009


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hello friends, I am Nisha Kapoor.I  have attended the EIL paper on 15 march 2009.My stream is Electrical..The paper comprises of two sections ,1st section consists of only technical questions. They had asked ques. mostly  from m/c,powersystem ,power electronics and some questions from measurement that?s it no other subject is included that time.2nd section consists of general ability test only no maths and reasoning questions will be there The paper was also as the par as the GATE. The paper was of objective type with 4 multiple type answer and there was 1/4 negative marking.

    Technical section:

    1) Bucholz relay is..................

    a. Gas actuated relay

    b. Current sensing device

    c. Voltage sensing device

    Ans: a

     

    2)Shunt is made up of .........

    a. Copper

    b. Tungsten

    c. Maganin

    Ans: c

     

    3)In a 4kva ,400/200 v m/c the value of impedance & reactance are given as 0.002 & 0.006 .what will be the new values of them when referred to the h.v side.

    a. 0.2,0.6

    b. 0.08,0.036

    c. 0.4,0.12

     

    4)Metallic sheath is used to .........

    a. prevent the cable from moisture

    b. provide mechanical strength

    Ans: b

     

    5) Of the following bridges the one which can be used for the measurement of dielectric loss of a capacitor is ? 
    a. Schering bridge ..........
    b.Heaviside campbell equal ratio voltage 
    c. Owen bridge 
    d. Anderson bridge

    Ans. a. Schering bridge

     

    6)Diac is a...............

    a. 3-layer ,2-junction

    b. 2-layer,3-junction

    c. 4-layer,3-junction

     

    7)Load voltage equation of step up chopper.........

    a. v(1-a)

    b. v/(1-a)

    Ans: b

     

    8)Which is not realated to ckt breaker.........

    a. conservator

    b. explosion pot

    c. operating mechanism

    Ans: a

     

    9) Coefficient of reflection of short transmission line is........

    a. 1

    b. -1

    c. 0

    d. infinite

    Ans: b

     

    10)1st nuclear power plant located at .......

    a. trombay

    b. kalpakkam

    c. tarapur

    Ans: tarapur

     

    11)If a current setting is given as 25%, ct ratio is 400/5 then find pick up value......

    a. 6.25

    b. 0.25

    c. 4

    Ans: a

     

    12. d.c chopper converts .......

    a. ac to ac

    b. ac to dc

    c. dc to dc

    d. dc to ac

    Ans:c

     

    13)In a controlled rectifier , the nature of load current i.e, whether load current is continous or discontinous is

    a. does not depend on type of load & firing angle delay

    b. depends on load & firing angle delay

    c. depends only on type of load

    d. depends only on firing angle delay

    Ans:b

     

    14)For thyrister pulse triggering is preferred on dc trigerring because..........

    a. gate dissipation is low

    b. pulse system is simpler

    c. triggering system is required for very short duration

    d. all of these

    Ans:d

     

    15)Thyristers are basically ..........

    a. scr?s

    b. triac?s

    c. both scr?s and triac?s

    d. all pnpn devices

    Ans : d

     

     

    Non tech section

    The nontech section comprises of only g.k questions

     

    1)Vijay singh, who is golf player belongs to .................

    a. maritus

    b. Maldives

    c. Kenya

     

    2)LTTE associated with...........

    a. Bangladesh

    b. Bhutan

    c. shrilanka

    d. Nepal

    Ans:a

     

    3)S.Sainath related to.........

    a. journalism

    b. t.v hosting

     

    4)OPEC ?s headquarter is located at ...............

    a. Vienna

    b. gienna

    c. maxico

    Ans:a

     

    5)Jawaharlal Nehru award given to which country...........

    a. mexico

    b. u.s.a

     

    6)Which contry first started carbon tax...........

     

    7)Nobel prize is equivalent to

    a. raman magsasse

    b. abel prize

     

    8)The book ?the elephant ,tiger and?????..? is written by

    a. artya sen

     

    9)First women leader of INC was

    a. Anne becent

    b.Sarojini naidu

    Ans:a

     

    10)The book Anand math is written by.............

    a.B.C Chatterji

    b. Rabindranath tagorre

     

    11)APJ abdul kalam associated with..........

    a. gslv

    b. pslv

    c. slv

     

    12)Nilgiri hills is famous for ..........

    a. tea

    b. coffee

    c.  rubber

    d.  spices

     

    13)Olympic 2012 are going to be held at

    a. London

    b. Bejieng

    Ans: London

     

    14)The sentence ?the way the wind flows ?means........

    a. how the things are

    b. how the things are made

    c. how we make the things

     

    15)I hope that u _______ come for a cup of tea tomarrow

    a. shall be

    b. would be

    c. will be

     

    16)Pongal is a festival of

    a. Karnatka

    b. Andra Pradesh

    c. West Bengal

    d. Tamil nadu

     

    17)Tajmahal was to be built originally at.........

    a. M.P

    b. Orissa

    c. West Bengal

    c. Rajasthan

     

    18)Pravasi bhartiya divas was celebrated on........

    a. 9 jan

    b. 16 april

    Ans:a

     

    19)Kajiranga national park is famous for........

    a. ryhno

    b. lion

    c. deer

    Ans: a

     
    This much only I remember ....

     

    All The Best  2 all freshers.

     

     

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.