DSQ  Placement Paper   General - Other   -14 Aug 2004

DSQ  Placement Paper   General - Other   -14 Aug 2004


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

     DSQ PAPER. - Aug-04

    Technical aptitude test

    1. the 2's complement number of 110010 is
    ans; none of those
    2.Truth table of a logic function
    ans: displays all its input output possibilities
    3.The process of varying one signal according to the pattern
    provided by another signal is
    ans:modulation
    4.The octal equivalant of hexa number 123 is
    ans:443
    .Determine how many times the given loop is executed
    5.m=3 while (m<18) do {m=m+2;m=m-1}
    ans:15
    6.m=1;a=30;while (m<>1) do {m=m+1;a=a-1;}
    7.m=1;a=30;while (e*m-5<a) do {m=m+1;a=a-2}
    ans:9
    in questions 8 to 12 find the values of a and b at the end of the
    xecution of the program segment
    8.a=2;b=1;x=1;while(x<=4)do {a=a+b;x=x+1}
    ans:(5,1)
    9.a=1;b=2;x=1 while (x<=5)do {b=a+b;x=x+1;}
    ans:(1,6)
    10.a=0;b=0;x=1;while (x<=4){a=a+x;b=b-x;x=x+1;}
    ans:(10,-10)
    In questions 11-15 find the odd man out
    11.address
    12.cmos
    13.lisp ( from 11-15 these are the answers dont confuse)
    14.mouse
    15.csh
    16.The complexity of bublle sort is0(a),then kequals
    ans:2
    17.In BCD,the decimal number 516 is
    ans:10101110
    18. RS 232 is standards for 
    ans:physical layer
    19. which of the following is not true of a DBMS
    ans:maintain integrity
    20.the method of access used for obtaining a record from a tape is
    ans:sequential
    21.Whichof the following is an universal gate
    ans:nor
    22.an ASCII text file containing 500 characters will have size approximately
    ans:500bytes
    23.which of the following is a vector
    ans;force
    24.The lowest attainable temperature
    ans 0k
    25.viscosity is most similar to
    ans:friciton
    26.The elapsed time between the submission of the job and getting
    the output is
    ans:seek time
    27.the earliest calculating device still in use is
    ans: abacus
    28.an acronym for the organisation that publishes programming
    langauge standards is 
    ans:ANSI
    29.Qunatities used to bring fields to standards sixe are
    ans:pixels
    30.the base of a number system is called as
    ans:radix
    31.An 8kb computer will bave addresses -----
    ans:8191
    32.Arranging data in a specific form is called
    ans: sorting
    33.A translator which reads an entire programme written in a high
    level language and converts it into machine language code is
    ans: interpreter
    34.a data hierarchy in assending order is
    ans:bit-byte -field-record-file-database
    35.a computer generated output that lets programmer follow the execution
    of the program line by line is 
    36.data items grouped togother for storage form a 
    37. the most dangerous aspect of computer virusesis their ability to
    ans: change system memory
    38.a distributed data processing configuration in which all
    activities must pass through an centrally located computer is called a
    ans: ring network
    39.communication circuite that transmit data inboth directions but
    not at the same time areoperating in
    40.which of the following is not an application software
    ans:unix
    41.For which of the folowing computer application is real time
    processing not essential
    ans;
    42.a data structure with one to many relationship is a 
    ans:tree
    43. which of the following hardware components is most important to operation
    of a database management system
    ans:high speed,large capacity disk
    44. computer viruses can spread from one system to another by means of
    ans:all the above
    45. afront end processor is ususally used in
    ans: multi processing
    46.a radioactive material of mass 16 grms in 10 years due to
    radiation. how many years will it take for the material to attain a mass f
    1 gm
    ans:30
    47.a block of ice floats on water in a beaker, as the ice melts,the water
    level in the beaker will
    ans:remain same
    48.if va,vn,vs are velocities of sound in air,water, and steel then,
    ans:vs>vn>va
    49.in usual computer arthemetic, the value of the integer expression
    22/5*2+8*2/6
    ans:10
    50.an operating system is

    ans: all the above

    REASONING ABILITY TEST (VERBAL AND GENERAL)


    Questions 1to 10 are odd man out i am giving only answers you just remember



    1.sphere
    2.rhine
    3.s
    4.548
    5.voluminous
    6.graphologist
    7.
    8.nepal
    9.egypt
    10.squash

    11. find the next letter in the series B,F,J,P ---ANS:V
    12. find the next letter in the series O,T,T,F,F,S,S--ANS:E
    13. find the next letter inthe series Q,W,E,R,T,--ANS:B
    14. FIND THE NEXT LETTER IN THE SERIES c,o,m,p,u,t,e--ans:r
    15. find the next letter in the series A,C,F,J,0--U
    16. FIND THE NEXT letter in the series C,O,M,P,U,T,E,---ANS:R

    17. FIND the next number in the series 11,112,1124,11248,--ans:1124816
    18.find the next number in the series 12,21,,112,121,122---ans:221
    19.find the nuxt number in the series 1,2,5,10,,15,22--ans:29
    20.find the next number in the series 0,3,8,15,,24,48,63--ans:80



    QUESTIONS 21 TO 35 FILL IN THE BLANKS USING THE WORDS GIVEN 1 TO 4 AND

    P TO S CHOOSE THE APPROPRAITE RESPONSE FROM A TO D.

    21. -------is to district as district is to-------


    1)country 2)continent 3)state 4)village
    p)town q)village r)state s)city
    ans)3-P
    22. -------is to seeds as hen is to ----------
    1)embrayo 2)plant c)cock d)chicken
    p)bird q)craaper r)egg s)tree
    ans) 2-R

    FROM HERE ON WARDS I AM GIVING QUESTION TO ANSWER
    23. ------is to animal as ----is to plants
    ans)blood-sap (4-S)


    24. ------is to cardic as brain is to ------------
    ans)heart-nerves (2-P)
    25. --------is to myopia as long sight is to -------
    ans)
    26) ----- is to japan as rupee is to -----
    ans)YEN -INDIA (3-P)
    27) ------is to christian as synage gue is to ------
    ans)church-Jaws
    28) -----is to thermometer as velocity is to ------
    ans)Temperature-animeter
    29) ------is to sentence as act is to-------
    ans)paragraph -scene
    30) ------ IS TO EARTH AS EARTH IS TO ----
    ANS)Moon -sun
    31) -------is to london as yamuna is to ------
    ans)thames-delhi
    32) -----is to india as alps is to-----
    ans)himalayas -switzerland 
    33) ------ is to proton as cathode is to------ 
    ans)electron -anode
    34) ------is to a river isto branch is to --------
    ans)lake-tree
    35) ------is to proofread as account is to -------
    ans)proof -audit



    MATHEMATICS TEST


    1. if a**2+b**2+c**2=1 then ab+bc+cd lies in the intrval

    a. -1/2,1 b.-1,1 c.-1/2,2 d.-1,2
    2.if x is root of 4*y**2+2*y-1=0, the its other root is given by
    a.4x**2+2*x+1 b.x-1/2 c 2x-1 d.2-x
    4. the perimetere of a square is 44m more than that of another and
    187 sqm more in area then the side of the larger square is
    ans:17m
    5. the value of x which makes xi+2j+3k and -i+5j+k perpendicular is
    ans:none of the above
    6. the value of determiterment ---|matrix|
    ans:6
    7. the solution of the system of equations 2y-z=0,x+3y=-4,3x+4y=3 is
    ans: x=5,y=3,z=6
    8. the radius of the circle 4x**2+4y**2 =100 
    ans: 5
    9. the ages of two brothers are now in the ratio 4:3 but fifteen
    years ago, they were in the ratio 3:2the present age are
    ans:45
    10.if z is the arithemtic mean between x and y , then the value of x/(x-z)+y/(y-z)
    is ans:2
    11.the least integer n for which the sum 1+3+5+---+(2n+1) exceeds
    9999 is ans:100
    12. the number of subsets of a set s is 64, then s has
    a: 8 b.6 c.4.d. 16 elements
    13.if n is a natural numbers, the n(n+1)(N+5) IS
    ans:a multiple of 6
    14.a spere circumscribes a cylinder . then the ratio of the surface
    area of the spere to the curved surface area of the cylinder is
    ans:3:2
    15.ax/b+b=bx/a+a,a//b. then x equals
    ans:ab/(a+b)
    16. if logs sqrt(5x)=1,then x equals
    ans:
    17. which of the following triplets cannot be sides o a ritht angled
    triangle
    ans: (p-q),(p+q),sqrt(p+q)
    18.inwhat time will RS. 3200 amount to RS.3528 at 5% annum compound interest
    ans:2 years
    19.if the price of orange falls by 20 % one can buy 5 dozens more
    for RS 300, THEN THE ORIGINAL price per dozen is 
    ans:15
    20. the triangle formed by (0,0),(0,4,),(3,8) is
    ans: right angled triangle
    21. The area of parallegram (0,0),(0,4),(3,8) is
    a.12 b.6 c.24 d.25
    22. A man can do a piece of work in 9 days, a woman can do 3/4 as
    much work as a man in one day and a boy in twice the time that a man
    takes. How many days wil 2 men, 3 women and 5 boys together take to do the
    work?
    ans:4/3 days
    23.The probability of getting at least one head in a single throw of
    three coins is
    ans:7/8 
    24.A problem is given to two student A and B WHOSE REspective
    chances of solving it are 1/2 and 2/3 . IF BOTH OF THEM TRY TO SOLVE THE
    PROBLEM INDEPENDENTLY, THE PROBability that the rpoblem will be solved is
    ans:5/6
    25.In a single throw of 3 dice, the chance of throwing a total of 15
    is
    ans:a.1/15b.5/216 c.1/3 d. 1/4
    26.(3x-2)/(x-2)<=0,then
    ans:2/3<=x<2
    40 . P and Q are positive integers with their averagfe 15, find how
    many different values can one take
    ans:29
    41.The hands of clock coincide after every 66 min of correct time.
    How much does the clock gain or lose in a day.
    ans:gains 11 min
    42.Ifxto the power of 5=4 and x to the power of 4=5/y , then x equals
    ans:4y/5
    43.if x,y,z are natural numbers, and if 2x=y and y=3z, which of the
    following numbers could be x+y+z
    ans:44
    44.The pipes can fill a cistern in 1.5 hours and 2 hours
    respectively. A wste pipe can empty a full cistern in 3 hours. If the
    cisternis empty and all three pipes are opened together, in how many min
    will the cistern be half full
    ans:36
    45. The members a,b,12 forma geometric progression and the nos a,b,9
    form an arithmetic progression. find the value of a+b
    ans:9or 45
    46.IN a group of 15,7 can speak spanish, 8 can speak french, and 3
    can speak neither.How much of the group can speak both french andspanish
    ans:2/3
    47.Oranges are bought at 11 for Rs. 10 and sold at 10. for Rs. 11
    the profit is
    ans:21%
    48.If x/y=2/3 then y**2/x**2 is equal to
    ans:9/4
    49. the cordinates of A,b,c are respectively (2,3) ,(4,4) AND
    (0,-2). If abcd is a parallelgram. The coordinates of D are
    ans:(-1,-3)
    50. If nis odd which of the following statements is true
    ans: 1.n is odd 2. n**2 is odd 3. n**2 is even
    a.1 only b.2 only c. 3 only 4. 1&2 only

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.