CTS  Placement Paper   Whole Testpaper   CBIT-17 Dec 2009

CTS  Placement Paper   Whole Testpaper   CBIT-17 Dec 2009


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    APTITUDE TEST:    

    Questions = 70 ; time limit = 70 minutes... Correct answer carry one mark and wrong answer carry 0.25 marks. , Offline (paper & pen) test

    VERBAL SECTION (25 questions-25min)

    Directions for Questions 1-5: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

    The establishment of the third Reich influenced events in American history by starting a chain of events which culminated in war between Germany and the United States. The complete destruction of democracy, the persecution of laws, the war on religion, the cruelty and barrbarism of the Nazis and especially, the plans of Germany and her allies, Italy and Japan, for world conquest caused great indignation in this country and brought on fear of another world war. While speaking out against Hitler's atrocities, the American profile generally favored isolationist policies, and neutrality. The neutrality acts of 1935 and 1936 prohibited trade with any belligerents or loans to them. In 1937 the president was empowered to declare an arms embargo in wars between nations at his discretion

    American opinion began to change somewhat after President Roosevelt's quarantine the aggressor speech at Chicago (1937) in which he severely criticized Hitler's policies. Germany's seizure of Austria and Munich pact for the partition of Czechoslovakia (1938) also around the American people. The conquest of Czechoslovakia in March 1939 was another rude awakening to the menace of the third Reich. In August, 1939, came the shock of the Nazi - Soviet pact and in September the attack on Poland and the outbreak of European war. The United States attempt to maintain neutrality in spite of sympathy for the democracies arranged against the Third Reich. The Neutrality act of 1939 repeated the arms embargo and permitted 'cash' and 'carry' exports of arms to belligerent nations. A strong national defense program was begun. A draft act was passed (1940) to strengthen the military services. A Lend - Lease Act (1940) authorized the president to sell, exchange or lend materials to any county deemed necessary by him for the defense of the United States. Help was given to Britain territory in the western Hemisphere. In August 1941, President Roosevelt and prime minister Churchill met and issued the Atlantic Charter which proclaimed the kind of a world which should be established after the war. In December 1941, Japan launched the unprovoked attack on the United States at Pearl harbor, immediately thereafter Germany declared war on the united states.

      1. USA entered the war against Germany
        1. because Pearl Harbor was attacked
        2. after peaceful efforts had failed
        3. because Germany declare war against it
        4. because Japan was an ally of Germany
        5. after Germany had signed the Nazi - Soviet pact

    Ans : C

      1. The Neutrality Act of 1939 favored Great Britain because
        1. the British had command of the sea
        2. the law permitted U.S.A. to trade only with the allies.
        3. it antagonized Japan
        4. it led to the Land - Lease Act
        5. it agreed with the British on the principle of the Atlantic Charter

    Ans : A

      1. An event that did not occur in 1939 was the
        1. invasion of Poland
        2. invasion of Czechoslovakia
        3. passing of the Neutrality Act
        4. passing of the Land - Lease act
        5. outbreak of the war in Europe

    Ans : D

      1. One item occurring 1937 that the author does not mention in the list of actions that alienated the American Public was
        1. The persecution of religious groups
        2. Nazi barbarism
        3. The pacts with Italy
        4. German plans for conquest of the world
        5. The burning of the Reich tag.

    Ans : E

      1. The Land - Lease Act has designed to
        1. Strengthen USA's national defense
        2. Provide battle shit to the Allies
        3. Help the British
        4. the Atlantic Charter
        5. Avenge Pearl Harbor

    Ans : A

    Directions for Questions 6-10: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage

    One of the most dangerous drugs for pregnant women to consume is alcohol. Because alcohol is delivered quickly into the blood and passes quickly into the tissues and membranes, the human fetus is particularly vulnerable to its effects. In fact, the negative effects on a fetus are so pronounced that babies born after exposure to alcohol are said to be suffering from fetal alcohol syndrome. As a pregnant woman drinks alcohol, the alcohol is passed into her her bloodstream almost simultaneously. Moreover, because the
    bloodstream of the fetus is inextricably tied to that of the mother, the alcohol passes directly into the bloodstream of the fetus as well. And, what is more, the concentration of alcohol in the fetus is exactly the same as in the mother. For the mother, this concentration is not a problem because her liver can remove one ounce of alcohol from her system per hour. However, the fetus's liver is not completely developed (how developed it is depends on its stage of development). The rate at which it is able to eliminate the alcohol from the blood of the fetus is much slower. Eventually, the alcohol will be returned to the mother's system by passing across the placenta, but this process is slow. By the time this takes place, major neurological damage may have already occurred. Research has shown that as little as one drink of alcohol can produce significant, irreversible damage to the fetus. Babies born after exposure to alcohol generally exhibit facial distortion, inability to concentrate, and difficulty in remembering. Simply speaking, it is imperative that pregnant women avoid alcohol.

    Following are some sample questions on this passage:  

    1. How much time can it be inferred that it takes alcohol to enter a woman's bloodstream after she takes a drink?
      1. about one hour
      2. a few seconds
      3. several minutes
      4. at least 24 hours

    Ans: B

    1. According to the passage, how does the concentration of alcohol in a fetus compare to that in the mother?  
      1. The concentration is more.
      2. The concentration is less.
      3. The concentration is equivalent.
      4. The concentration cannot be measured.

    Ans: C

    1. It can be inferred that the development of a fetal liver depends on  
      1. how many months pregnant the mother is
      2. how much alcohol the mother has consumed
      3. how large the fetus is
      4. how well the mother has taken care of the fetus

    Answer: A  

    1. According to the passage, how is alcohol finally returned to the mother's system?  
      1. it is carried through the bloodstream
      2. it is transferred across the placenta
      3. it is expelled by the fetus's liver
      4. it is not completely returned

    Ans: B  

    1. Which one of the following was NOT mentioned as a sign of fetal alcohol syndrome?  
      1. disfigurement of the face
      2. concentration difficulties
      3. increased aggression
      4. memory problems

    Ans: C

    Directions for Questions 11-15: Read each sentence to find if there is any grammatical error in it. If there is any error, it will be only one part of the sentence.  The number or alphabet of that part is your answer.( Disregard punctuation errors if any)

     

    11. The major / along with / his soldiers / were killed in the field/.no error.

               A              B                 C                               D                 E

                Ans:D

    12. In this way nuclear fission / or the splitting/of the atom / have been achieved /no error.

                            A                           B                      C                     D                    E

                Ans:D

    13. The trust has succeeded / admirably in raising / money for / its future programs/ no error.

               A                                               B                 C                         D                 E     

                Ans:D

    14. The apparently obvious solutions / to most of his problems /were overlook by /many of his friends / no error.

                            A                                               B                                C                       D                   E                    

                Ans:C

    15. By arresting the local criminals / and encouraging good people / we can end /hostilities of that area  / no error.

                            A                                               B                                C                     D                         E

                Ans:D

    Directions for Questions 16-20: In each of the following questions, some sentence are given which are on the same theme. decide which sentence is the most preferable with respect to grammar; meaning and usage, suitable for formal writing in English. Find the correct sentence.

      16.   A) The dacoits being stopped to divide the booty, the police overtook them. 

             B) The dacoits having stopped to divide the booty, the police had overtaken them   

            C) The dacoits having  stopped for dividing the booty, the police overtook them   

            D) The dacoits having been stopped for dividing the booty, the police overtook them

             Ans : C

    17    A) The harassed wife shot herself after bidding her husband the last good bye with a gun    

            B) The harassed wife with a gun shot herself after bidding her husband the last goodbye    

            C) The harassed wife shot herself with a gun after bidding her husband the last goodbye.    

            D) With a gun the harassed wife shot herself, after bidding her husband the last goodbye.

             Ans: C

    18    A) The receptionist must answer courteously the questions what are asked by the callers    

            B) The receptionist must answer courteously the questions of all the callers 

            C) The receptionist should answer courteously the questions of all callers    

            D) The receptionist courteously should answer the questions of all callers    

            E) There would have been no trouble if the receptionist had have always answered courteously.

               Ans: C

    19 A) If you had told me that you were in Bombay I had certainly contacted by you instead of getting bored there   

         B) If you had told me that you were in Bombay I would have certainly contacted you despite getting bored there.    

         C) If you had told me that you were in Bombay I would have certainly contacted you instead of getting bored 
              there.    

        D) If you would have told me that you were in Bombay I had certainly contacted you instead of getting bored there

            Ans: C   

    20 A) The teaching staff must take their lectures regularly when are asked by the Principal    

         B) The teaching staff had taken the lectures  regularly had they known that the Principal would come to know 
              about  it.    

        C) The teaching staff would have taken lectures regularly had they known that the Principal would know about it.    

         D) Many irregularities were found in their lectures by the Principal and he could not be disregarded them.

            Ans: C

    Directions for Questions 21-25: In each of the following questions, a paragraph or a sentence has been broken up into different parts. The parts have been scrambled and numbered as given below.  Choose the correct order of these parts from the given alternatives.

    21. 1) not only for            2) but also for    3) lumbering    4) construction purposes    5) as an occupation    

          6) on modern lines     7) the manufacture of wood pulp. paper, resins etc.  

          8) owing to the great demand for timber     9) has developed

            A) 3,9,6,5,8,1,4,2,7    B) 3,8,9,5,6,1,7,2,4    C) 3,5,9,6,8,1,4,2,7    D)5,3,9,6,8,1,7,2,4

            Ans: C

    22. 1) keeper of the     2) guardian of    3) as well as    4) The U.N.O is supposed to be the    

          5) the morally conceived  6) political conscience  7) expressly defined rights and duties of sovereign states.  8) and 

           A) 4,1,7,3,2,5,8,6    B) 4,2,6,8,1,3,5,7    C) 4,1,6,8,2,5,3,7    D) 4,2,7,3,1,5,8,6

            Ans: C

    23. 1) it is of vital importance    2) if this can be prevented    3) since man depends for his food    4) upon articles    

          5) that none of this soil should be wasted    6) produced from the earth's layer of fertile soil.

          A) 3,1,2,4,6,5    B) 3,1,5,4,6,2    C) 3,4,6,1,5,2    D) 3,5,1,2,6,4

            Ans : C

    24. 1) are free from    2) grow abundantly    3) low plants    4) Tundra regions    5) during short summer    

          6) like mosses and lichens    7) and     8) ice

          A) 3,6,2,5,7,4,1,8    B) 4,1,8,5,7,3,6,2    C) 5,3,6,2,7,4,1,8    D) 5,4,1,8,7,2,3,6

            Ans: B

    25. 1) Along the gutters is lingered,    2) its tired breath a pale of chrysanthemum about the street lamps   

          3) sliding its warm tongue over silent pavements,       4) The gentle fox curled softly down    

          5) and rubbed its back against the huddled houses    6) then it curled up and slept on corners     

          7) Slowly it rose and fell,    8) and pressing its blurred face aganist shop- windows    

          9) It coiled its body around the black railings.

          A) 1,2,3,4,5,6,7,8,9    B) 2,9,6,8,5,7,4,3,1    C) 4,9,5,1,3,8,7,2,6    D) 9,6,8,5,7,1,4,2,3

            Ans: C

    ANALYTICAL section (25 Q's - 30 mins)

     Questions 1-5

    1.  A guidance counselor is planning schedules for 30 students.  Sixteen students say they want to take French,          
        16 want to take Spanish, and 11 want to take Latin.  Five say they want to take both French and Latin,                
        and of these, 3 wanted to take Spanish as well.  Five want only Latin, and 8 want only Spanish.  How               
        many students want French only?

        Ans: 7 Students

    2.  A veterinarian surveys 26 of his patrons.  He discovers that 14 have dogs, 10 have cats, and 5 have fish.           
         Four have dogs and cats, 3 have dogs and fish, and one has a cat and fish.  If no one has all three kinds                 
         of pets, how many patrons have none of these pets?

         Ans: 5 patrons

    3.  In a school of 320 students, 85 students are in the band, 200 students are on sports teams, and 60 students 
          participate in both activities.  How many students are involved in either band or sports?

          Ans: 225 Students

    4. In a class of 50 students, 18 take Chorus, 26 take Band, and 2 take both Chorus and Band.  How many                 
        students in the class are not enrolled in either Chorus or Band?

            Ans: 8 Students

    5.  Twenty-four dogs are in a kennel.  Twelve of the dogs are black, six of the dogs have short tails, and fifteen           
         of the dogs have long hair.  There is only one dog that is black with a short tail and long hair.  Two of the                 
         dogs are black with short tails and do not have long hair.  Two of the dogs have short tails and long hair 
         but are not black.  If all of the dogs in the kennel have at least one of the mentioned characteristics, how 
         many dogs are black with long hair but do not have short tails?

            Ans: 3 dogs

    Questions 6-10 :

    1. The ratio of white balls and black balls is 1:2. If 9 gray balls is added it becomes 2:4:3. Then what is            number of black balls ?

         Ans:12

        7.   There are 10 coins. 6 coins showing head. And 4 showing tail. Each coin was randomly flipped (not tossed)       
              seven times successively. after flipping the coins are 5 heads 4 tails one is hided the hided coin will have what ?.

               Ans :Head

       8.   Two cars are 500 cm apart. each is moving forward for 100 cm at a velocity of 50 cm/s and receding back 
             for 50 cm at 25cm/s at what time they will collide with each other. 

             Ans : 14sec

        9.  A car travels from B at a speed of 20 km/hr. The bus travel starts from A at a time of 6 A.M. There 
             is a bus for every half an hour interval. The car starts at 12 noon. Each bus travels at a speed of 25 km/hr.   
             Distance between A and B is 100 km. During its journey , The number of buses that the car encounter is ?

              Ans: 17

        10. The ratio of the ages of the father and the son is 5:3, After 10 years it will be in the ratio3:2.                         
              What will be their ages?

              Ans: 60,40

    Directions for Questions 11-15 : Each question given below has a problem and two statements numbered I and II  giving certain information. You have to decide if the information given in the statements are sufficient for answering    the problem. Indicate your answer as

      (a)    if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;

      (b)    if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;

      (c)    if the data in either in  I  or II alone are sufficient to answer the question;

      (d)    if the data even in both the  statements together are not sufficient to answer the question;

      (e)    if the data in both the statements together are needed; 

    11. Among four brothers - Anil, Pawan, Neeraj, and Sahil, who is the heaviest?

        I) Anil and Pawan are of the same weight

        II) Pawan weighs more than Neeraj, but less than Sahil

            Ans: E

    12. Who is C's partner in a game of cards invoving four players A, B, C and D ?

        I) D is sitting opposite to A

        II) B is sitting right of A and left of D.

            Ans: C

    13. What is Gagan's age?

        I) Gagan, Vimal and Kunal are all of the same age

        II) Total age of Vimal, Kunal and Anil is 32 and Anil is as old as Vimaal and Kunal together.

            Ans: E

    14. How much amount Ronnie required to pay for the new car in the buy-back scheme?

        I) The cost of the new car was three times the cost price of his old car

        II) His old car was valued at Rs. 25000 under buy-back scheme

            Ans: E

    15. In which year was Rahul born?

        I) Rahul at present is 25 years younger to his mother

        II) Rahul's brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother.

        Ans: E

    Directions for Questions 16-20 :Convert the given binary numbers.

    16. (100100101011)2 = (    )8
     
            Ans: (4453)8 

    17. (1010111110110010)2= (   )10

            Ans: (AFB2)16

    18.  (1100 1010 )2 =(    )10

            Ans: (202)10

    19.  (1010111110110010)2 =(    )8

           Ans: ( 127662)8

    20. (10011101)2 =(     )10  

            Ans: (157)10  

    Directions(21-25): A painter is given a task to paint a cubical box with six different colours for          
                                   different faces of the cube.  The detailed account of it was given as : 

        A) Red face should lie between Yellow and Brown faces

        B) Green face should be adjacent to the Silver face.

        C) Pink face should lie adjacent to the Green Face

        D) Yellow face should lie opposite to the Brown one

        E) Brown face should face down

        F) Silver and Pink faces should lie opposite to each other.

    21)   The face opposite to Red is 

            A) Yellow    B) Green    C) Pink    D) silver

            Ans: B

    22)  The upper face is

            A) Red    B) Pink    C) Yellow    D) Silver

            Ans: C

    23. The faces adjacent to Green are 

         A) Yellow, Pink, Red, Silver    B) Brown, Pink, Red, Silver   

        C) Red, Silver, Yellow, Brown    D) Pink, Silver, Yellow, Brown.

            Ans: D

    24. The face opposite to Silver is

          A) Pink    B) Brown    C) Red    D) Green

            Ans: A

    25. Three of the faces adjacent to Red face are

          A) Silver, Green, Brown    B) Silver, Brown, Pink    C) Silver, Pink, Green    D) Yellow, Pink, Green

            Ans: B

    REASONING section (20 Q's - 20 mins)

    Directions for Questions 1-4: In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

     

    Give answer (A) if only conclusion I follows; (B) if only conclusion II follows; (C) if either I or II follows; 

    (D)  if neither I nor II follows and (E) if both I and II follow.

     

    1.  Statements    :      All students in my class are intelligent

                                      Rohit is not intelligent

         Conclusions  :       I. Rohit is not a student of my class

                                      II. Rohit must work hard.

           Ans: A

    2. Statements    :      Some men are educated

                                      Educated persons prefer small families

         Conclusions  :       I. All small families are educated

                                      II. Some men prefer small families

           Ans: B

    3. Statements    :      All lamps are hooks

                                      No hook is coloured

         Conclusions  :       I. Some lamps are coloured

                                      II. No lamp is coloured

           Ans: B

    4. Statements    :      All plants are trees

                                      No tree is green

         Conclusions  :       I. Some plants green

                                      II. Those plants which are not trees are green

           Ans: D

     

    Directions for Questions 5-6: In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

    5.  Statements    :      All chairs laugh

                                      Some birds laugh

         Conclusions  :       I. All chairs are birds

                                      II. Some birds are chairs

                                     III. Those who do not laugh are not chairs

                                     IV. Some birds do not laugh

     

             A) Only II follows                   B) Only I follows    

             C) Only II and IV follow         D) Only IV follows 

             E) None follows

     

                   Ans: E

     

     6. Statements    :      Some coolers are watches

                                      No watch is bed.

         Conclusions  :       I. No watch is cooler

                                      II. No cooler is watch

                                      III. Some watches are beds

                                      IV Some coolers are beds

     

             A) None follows                        B) Only I and IV follow   

             C) Only either II or III follows    D) Only either III or IV follows  

             E) Only either II or IV follows

          

                Ans: A

    Directions7-15: In each of the following questions one word is different from the rest. Find out the word which does not belong to the group

    7.  A) Obtuse  B) Acute C) Reflex  D) Convex

          Ans : D

    8.  A)  Nylon B) Rayon   C) Linen  D) Viscose

          Ans: Linen

      9.  A)  16  B) 64   C) 27   D) 32
           Ans: C

    10. A) CEI  B) QSX   C) JLP  D) QSW
          
    Ans : B
    11. A) ZXVT  B) SQOM   C) ECBA   D) UHF
         
    Ans : C

    12. A)Cupboard B)Chair C) Rug  D) Bed

          Ans: C

    13.A) Epicentre  B) Seismology C) Focus  D) Crater

          Ans: D

    14. A) Arc  B) Diagonal C) Tangent  D) Radius

          Ans: B

    15. A) Dynamics  B) Mechnics C) Electronics  D) optics

          Ans: B

    16. In a Mach Past, seven persons are standing in a row. Q is standing left to R but right to P. O is standing right 
         to N and left to P. Similarly , S is standing right to R and left to T.  Find out who is standing in the middle.

            A) P    B) Q    C) R    D) O

            Ans: B

    17. Sitting in a row in front of the camera, Mr.X is on the left of the person sitting in the centre but is on the right     
          of Mr.. Y. Mr. P is on the right of Mr. Z and Mr. R is on the right of Mr. P. Mr R is the second person from 
          the  person sitting in the centre. Who is the person sitting in the centre?

           A) Mr. X    B) Mr. Y    C) Mr .Z    D) Mr. R

            Ans: C

    18. You are given eight jelly doughnuts. The doughnuts all weigh the same amount except for one which is 
          heavier.   You have a balancing scale at your disposal. What's the minimum number of weighing required for you to
          pick out the heavy doughnut every time?

            Ans:Two

    19. A man is looking at a photograph of someone. His friend asks who it is. The man replies, "Brothers and sisters,         I have none. But that man's father is my father's son." Who was in the photograph?

            Ans: His son

    20.  A father is four times as old as his son. In twenty years, he'll be twice as old. How old are they now?

            Ans: The father is 40, and the son is 10.

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.