CTS  Placement Paper   Whole Testpaper   -25 Nov 2011

CTS  Placement Paper   Whole Testpaper   -25 Nov 2011


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

     

    Directions for Questions 1- 5 : Each question given below has a problem and two statements numbered I and II giving certain information. You have to decide if the information given in the statements are sufficient for answering the problem. Indicate your answer as
    (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
    (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
    (c) if the data in either in I or II alone are sufficient to answer the question;
    (d) if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
    (e) if the data in both the statements together are needed;

    A) The boy regretted that he had spend a greater part of his vacation in the chair with a plastered leg.
    B) With a plastered leg, the boy regretted that he had spent a greater part of his vacation in the chair
    C) The boy regretted that a plastered leg he had spent a greater part of his vacation in the chair.
    D) The boy with a plastered leg regretted that he had spent a greater part of his vacation in the chair.
    2.A) If You will pay heed to the small details, the general plans will surely succeed.
    B) If you pay heed to the small details, the general plans will surely succeed.
    C) If you would heed the small details, the general plans would have succeed.
    D) If you heeded to the small details, the general plans would surely succeed.
    Ans: B
    3.A) It is a pleasure to see an alligator basking in the sunshine on a river bank as long as 90 feet.
    B) It is a pleasure to see an alligator as long as 90 feet basking in the sunshine on a river bank
    C) It is a pleasure to see an alligator basking in the sunshine as long as 90 feet on a river bank
    D) It is a pleasure to see an alligator basking as long as 90 feet in the sunshine on a river bank.
    Ans: B

    4.A) There will be a meeting in the long room at 4 o'clock of all the boys who play cricket and football.
    B) There will be a meeting of all the boys who play cricket and football in the long room at 4 o'clock.
    C) There will be in the long room at 4 o'clock a meeting of all the boys who play cricket and football
    D) In the long room at 4 o'closk there will be a meeting of all the boys who play cricket and football.
    Ans: D

    5.A) We had in this village, some twenty years ago, an idiot boy, whom I well remember, who from a child showed strong propensity for bees
    B) Some twenty years ago, we had an idiot boy in this village, who from a child showed strongpropensity for bees, whom I well remember.

    C) We had an idiot boy, whom I well remember, who from a child showed strong propensity for bees, in this village some twenty years ago.
    D) In this village, we had an idiot boy some twenty years ago, who from a child showed strong propensity for bees, whom I well remember.
    Ans: A
    Directions for Questions 6-10 :Convert the given binary numbers.
    6. (11111011)2= ( )8Ans: (373)8

    7. (11011110110010101101)2 = ( )16

    Ans: (DECAD)16

    8. ( 11010101)2 = ( )10

    Ans: (213)10

    9. (11100111)2 = ( )8

    Ans: (347)8

    10. (1100010101010010001)2 = ( )8

    Ans: (1425221)8

    11. Product of prime number between 1 and 20.9699690

    12. Number of terms between 1 and 999 not divisible by 8 or 12. 831

    13. There are number of houses on both sides of a road. On one side houses are numbered in increasing order (1, 2, 3?). On other sides houses are numbered in down order. It house number 10, opposite house is house no.23. Find no of houses (Even number of houses are provided). 32

    14.  What is the area of the shaded region? Ans: 3*x* X (1-(pi/4)).

    15. A can do a work in 8 days, B can do a work in 7 days, C can do a work in 6 days. A works on the first day, B works on the second day and C on the third day respectively that is they work on alternate days. When will they finish the work.(which day will they finish the work)

    Ans: 7 7/168 days

    16. A batsman scores 23 runs and increases his average from 15 to 16. find the runs to be made if he wants top inc the avg to 18 in the same match.

    Ans: 39 Runs.

    17. There are coins of Rs.5, 2,1,50p,25p,10p,5p. Each one has got a weight. Rs 5 coin weighs 20gms.find the minimum number of coins to get a total of 196.5gms.

    18.A can do a work in 8 days, B can do a work in 7 days, C can do a work in 6 days. A works on the first day, B works on the second day and C on the third day resly.that is they work on alternate days. When will they finish the work. which day will they finish the work.

    Ans: 7 7/168 days

    19. A batsman scores 23 runs and increases his average from 15 to 16. find the runs to be made if he wants top inc the avg to 18 in the same match.

    Ans: 39runs.

    20.A man sells apples. First he gives half of the total apples what he has and a half apple. Then he gives half of the remaining and a half apple. He gives it in the same manner. After 7 times all are over. How many apples did he initially have.

    Ans: 127 apples.

    21.In a club there are male and female members. If 15 female quit then the number of females will become double the number of males. If 45 males quit no. of female becomes five times the number of males. Find the number of females. 

    Ans: females:175,males:80

    22. How many cubes are there which have no face painted ?

    A) 0 B) 4 C) 8 D)6
     
    Ans:C

    23. How many cubes have only one face painted ?

    A) 8 B) 16 C) 24 D)32

    Ans:C

    24. How many cubes have less than three faces painted ?

    A) 80 B) 24 C) 28 D)48

    Ans:D

    25. How many cubes are there with three faces painted ?

    A) 4 B) 8 C) 16 D)24

    Ans:B

    26. How many cubes have one face green and one of the adjacent faces black o red ?

    A) 8 B) 16 C) 24 D)28

    Ans:C

    27. What is the min. no. of weighing operations required to measure 31 kg of rice if only one stone of 1 kg is available? 

    a) 31 b) 6 c) 5 d) 16 

    28. The ratio of the no. of white balls in a bag to that of black balls is 1:2. If 9 grey balls are added the ratio of nos. of white, black and grey become 2:4:3. How many black balls were in the bag? 

    a) 6 b) 9 c) 12 d) 8

    29. There are 2 toy cars facing each other at a distance of 500 cm from each other. Each car moves forward by 100 cm at a speed of 50 cm/s and then moves backward by 50 cm at a speed of 25 cm/s. How long will it take for the cars to collide? 

    a) 12s b) 14s c) 16s d) 13s

    30. It takes 8, 12 and 16 days for A,B and C resp. to complete a task. How many days will it take if A works on the job for 2 days then B works on it until 25% of the job is left for C to do, and C completes the work? 

    a) 10 days b) 14 days c) 13 days d) 12 days 

    31. A and B run in opposite directions from a pt. P on a circle with different but constant speeds. A runs in clockwise direction. They meet for the first time at a distance of 900 m in clockwise direction from P and for the second time at a distance of 800 m in anticlockwise direction from P. If B is yet to complete one round, the circumference of the circle is 

    a) 1700m b) 1250m c) 1300m d) 1200m 
    32. BC CE EG GK ?

    a)KN
    b)KU
    c)KM
    d)None
    33. AA AB BC CE?
    a)EG
    b)EH
    c)EI
    d)None
    34AB EF JK QR ?
    a)YZ
    b)ZA
    c)AB
    d)None
    35ACD EGL IKT MOB?

    a)QST
    b)QSZ
    c)QSY
    d)None

    36.AC CG GO OE?

    a)EJ
    b)EI
    c)EL
    d)None

    37. On a man's tombstone, it is said that one sixth of his life was spent in childhood and one twelfth as a teenager. One seventh of his life passed between the time he became an adult and the time he married; five years later,  his son was born. Alas, the son died four years before he did. He lived to be twice as old as his son did.  How old did the man live to be?

    Ans: 84 years

    38. What two numbers have a product of 48 and, when the larger number is divided by the smaller, a quotient of 3?

    Ans: 4 and 12

    39. A drove of sheep and chickens have a total of 99 heads and feet. There are twice as many chickens as sheep.How many of each are there?

    Ans: nine sheep and eighteen chickens.

    41.
    1) is decidedly harmful
    2) disregarding other equally important aspects,
    3) to the total neglect of others
    4) in the life of a man or a woman
    5) is not wisdom but
    6) cultivating only one quality
    7) giving all attention and energy to one aspect of national life only,
    8) folly
    9). similarly in the life of a nation.

    A) 4,6,2,5,8,9,7,1,3 B) 4,6,3,1,9,7,2,5,8
    C) 6,2,4,5,1,9,7,3,8 D) 6,4,2,1,9,7,3,5,8

    Ans: B

    42. 1) Zealand 2) islands 3) Australia 4) of 5) new 6) consist 7) both 8) and 9) two

    A) 2,4,3,6,5,7,1,8,9 B) 5,1, 8 3,7,6,9,2,4
    C) 5,1,8,3,7,6,4,9,2 D) 5,1,8,2,3,7,6,4,9

    Ans: C

    43. 1) Pentium 4 2) any 3) conflicts. 4) handle 5) It seems 6)can 7)that 8)without 9) it

    A) 5, 7, 1, 4, 6, 9, 8, 3, 2 B) 5, 7, 2, 4, 6, 8, 9, 1, 3
    C) 5, 7, 1, 4, 6, 9, 8, 2, 3 D) 5, 7, 1, 6, 4, 9, 8, 2, 3

    Ans: D

    44. 1) language 2) of 3) two 4) the 5) official 6)countries 7) is 8) English 9) the

    A) 8, 7, 4, 5, 1, 2, 9, 3, 6 B) 8, 7, 1, 5, 4, 2, 9, 3, 6
    C) 8, 7, 4, 1, 5, 2 9, 3, 6 D) 8, 7, 4, 5, 1, 9, 2, 3, 6

    Ans: A

    45. 1) two 2) there 3) some 4) however 5) countries 6) between 7) are 8) differences 9) the

    A) 4, 2, 8, 3, 7, 6, 9, 1, 5 B) 4, 2, 5, 3, 8, 6, 9, 1, 7,
    C) 4, 2, 7, 3, 8, 6, 9, 1, 5 D) 4, 2, 7, 3, 8, 6, 9, 1, 5,

    Ans: C

    Practice free mock placement papers | Latest pattern


    Directions for Questions 46-10: In each of the following questions, a paragraph or a sentence has been broken up into different parts. The parts have been scrambled and numbered as given below.  Choose the correct order of these parts from the given alternatives.

    46. 1) not only for            2) but also for    3) lumbering    4) construction purposes    5) as an occupation   6) on modern lines     7) the manufacture of wood pulp. paper, resins etc. 

    8) owing to the great demand for timber     9) has developed

    A) 3,9,6,5,8,1,4,2,7    B) 3,8,9,5,6,1,7,2,4    C) 3,5,9,6,8,1,4,2,7    D)5,3,9,6,8,1,7,2,4

    Ans: C

    47. 1) keeper of the     2) guardian of    3) as well as    4) The U.N.O is supposed to be the   5) the morally conceived  6) political conscience  7) expressly defined rights and duties of sovereign states.  8) and

    A) 4,1,7,3,2,5,8,6    B) 4,2,6,8,1,3,5,7    C) 4,1,6,8,2,5,3,7    D) 4,2,7,3,1,5,8,6

    Ans: C

    48. 1) it is of vital importance    2) if this can be prevented    3) since man depends for his food    4) upon articles   5) that none of this soil should be wasted    6) produced from the earth's layer of fertile soil.

    A) 3,1,2,4,6,5    B) 3,1,5,4,6,2    C) 3,4,6,1,5,2    D) 3,5,1,2,6,4

    Ans : C

    49. 1) are free from    2) grow abundantly    3) low plants    4) Tundra regions    5) during short summer   6) like mosses and lichens    7) and     8) ice

    A) 3,6,2,5,7,4,1,8    B) 4,1,8,5,7,3,6,2    C) 5,3,6,2,7,4,1,8    D) 5,4,1,8,7,2,3,6

    Ans: B

    50. 1) Along the gutters is lingered,    2) its tired breath a pale of chrysanthemum about the street lamps  3) sliding its warm tongue over silent pavements,       4) The gentle fox curled softly down   

    51) and rubbed its back against the huddled houses    6) then it curled up and slept on corners    7) Slowly it rose and fell,    8) and pressing its blurred face aganist shop- windows   

    9) It coiled its body around the black railings.

    A) 1,2,3,4,5,6,7,8,9    B) 2,9,6,8,5,7,4,3,1    C) 4,9,5,1,3,8,7,2,6    D) 9,6,8,5,7,1,4,2,3

    Ans: C

    Directions for Questions 51-55: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage

    One of the most dangerous drugs for pregnant women to consume is alcohol. Because alcohol is delivered quickly into the blood and passes quickly into the tissues and membranes, the human fetus is particularly vulnerable to its effects. In fact, the negative effects on a fetus are so pronounced that babies born after exposure to alcohol are said to be suffering from fetal alcohol syndrome. As a pregnant woman drinks alcohol, the alcohol is passed into her her bloodstream almost simultaneously. Moreover, because the bloodstream of the fetus is inextricably tied to that of the mother, the alcohol passes directly into the bloodstream of the fetus as well. And, what is more, the concentration of alcohol in the fetus is exactly the same as in the mother. For the mother, this concentration is not a problem because her liver can remove one ounce of alcohol from her system per hour. However, the fetus's liver is not completely developed (how developed it is depends on its stage of development). The rate at which it is able to eliminate the alcohol from the blood of the fetus is much slower. Eventually, the alcohol will be returned to the mother's system by passing across the placenta, but this process is slow. By the time this takes place, major neurological damage may have already occurred. Research has shown that as little as one drink of alcohol can produce significant, irreversible damage to the fetus. Babies born after exposure to alcohol generally exhibit facial distortion, inability to concentrate, and difficulty in remembering. Simply speaking, it is imperative that pregnant women avoid alcohol.

    Following are some sample questions on this passage: 

    51. How much time can it be inferred that it takes alcohol to enter a woman's bloodstream after she takes a drink?
             1. about one hour
             2. a few seconds
             3. several minutes
             4. at least 24 hours Ans: B
    52. According to the passage, how does the concentration of alcohol in a fetus compare to that in the mother?  

             1. The concentration is more.
             2. The concentration is less.
             3. The concentration is equivalent.
             4. The concentration cannot be measured. Ans: C

    53. It can be inferred that the development of a fetal liver depends on 

             1. how many months pregnant the mother is
             2. how much alcohol the mother has consumed
             3. how large the fetus is
             4. how well the mother has taken care of the fetus

    Answer: A 
    54. According to the passage, how is alcohol finally returned to the mother's system?  

             1. it is carried through the bloodstream
             2. it is transferred across the placenta
             3. it is expelled by the fetus's liver
             4. it is not completely returned

    Ans: 
    55. Which one of the following was NOT mentioned as a sign of fetal alcohol syndrome?  

             1. disfigurement of the face
             2. concentration difficulties
             3. increased aggression
             4. memory problems
    Ans: C

    Directions for Questions 56-60: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

    The establishment of the third Reich influenced events in American history by starting a chain of events which culminated in war between Germany and the United States. The complete destruction of democracy, the persecution of laws, the war on religion, the cruelty and barrbarism of the Nazis and especially, the plans of Germany and her allies, Italy and Japan, for world conquest caused great indignation in this country and brought on fear of another world war. While speaking out against Hitler's atrocities, the American profile generally favored isolationist policies, and neutrality. The neutrality acts of 1935 and 1936 prohibited trade with any belligerents or loans to them. In 1937 the president was empowered to declare an arms embargo in wars between nations at his discretion

    American opinion began to change somewhat after President Roosevelt's quarantine the aggressor speech at Chicago (1937) in which he severely criticized Hitler's policies. Germany's seizure of Austria and Munich pact for the partition of Czechoslovakia (1938) also around the American people. The conquest of Czechoslovakia in March 1939 was another rude awakening to the menace of the third Reich. In August, 1939, came the shock of the Nazi - Soviet pact and in September the attack on Poland and the outbreak of European war. The United States attempt to maintain neutrality in spite of sympathy for the democracies arranged against the Third Reich. The Neutrality act of 1939 repeated the arms embargo and permitted 'cash' and 'carry' exports of arms to belligerent nations. A strong national defense program was begun. A draft act was passed (1940) to strengthen the military services. A Lend - Lease Act (1940) authorized the president to sell, exchange or lend materials to any county deemed necessary by him for the defense of the United States. Help was given to Britain territory in the western Hemisphere. In August 1941, President Roosevelt and prime minister Churchill met and issued the Atlantic Charter which proclaimed the kind of a world which should be established after the war. In December 1941, Japan launched the unprovoked attack on the United States at Pearl harbor, immediately thereafter Germany declared war on the united states.

    56. USA entered the war against Germany
                   1. because Pearl Harbor was attacked
                   2. after peaceful efforts had failed
                   3. because Germany declare war against it
                   4. because Japan was an ally of Germany
                   5. after Germany had signed the Nazi - Soviet pactAns : C

    57. The Neutrality Act of 1939 favored Great Britain because
                   1. the British had command of the sea
                   2. the law permitted U.S.A. to trade only with the allies.
                   3. it antagonized Japan
                   4. it led to the Land - Lease Act
                   5. it agreed with the British on the principle of the Atlantic CharterAns : A
    58. An event that did not occur in 1939 was the
                   1. invasion of Poland
                   2. invasion of Czechoslovakia
                   3. passing of the Neutrality Act
                   4. passing of the Land - Lease act
                   5. outbreak of the war in EuropeAns : D

    59. One item occurring 1937 that the author does not mention in the list of actions that alienated the American Public was
                   1. The persecution of religious groups
                   2. Nazi barbarism
                   3. The pacts with Italy
                   4. German plans for conquest of the world
                   5. The burning of the Reich tag.Ans : E
    60. The Land - Lease Act has designed to
                   1. Strengthen USA's national defense
                   2. Provide battle shit to the Allies
                   3. Help the British
                   4. the Atlantic Charter 5. Avenge Pearl Harbor
    Ans : A

    Directions for Questions 61-65: There are five friends Sachin, Kunal, Mohit, Anuj and Rohan. Sachin ia shorter than Kunal but taller than Rohan. Mohit is tallest. Anuj is a little shorter than Kunal an little taller than Sachin.
    61.Who is the shortest?
    (a) Rohan (b) Sachin (c) Anuj
    (d) Kunal (e) None of theseAns: A
    62. If they stand in the order of their heights, who will be in the middle?
    (a) Kunal (b) Rohan (c) Sachin
    (d) Anuj (e) None of theseAns: D
    63. If they stand in the order of increasing heights, who will be the second?
    (a) Anuj (b) Sachin (c) Rohan
    (d) Kunal (e) None of theseAns: B
    64. Who is the second tallest?
    (a) Sachin (b) Kunal (c) Anuj
    (d) Rohan (e) None of theseAns: B
    65. Who is taller than Anuj but shorter than Mohit?
    (a) Kunal (b) Rohan (c) Sachin
    (d) Date Inadequate (e) NoneAns: A
    66. A group of friends goes for dinner and gets bill of Rs 2400 . Two of them says that they have forgotten their purse so remaining make an extra contribution of Rs 100 to pay up the bill. Tell the no. of person in that group. Ans - 8 person
    67. Given the following functions
    (1) f (n a b c ) = ac if n=1
    (2) f (n a b c) = f ( n-1 a c b) + f ( 1 a b c) + f ( n-1 b a c ) if n > 1
    Then what is the value f ( 2 a b c ) = ?
    Ans: f ( 2 a c b ) = ab + ac + bc.
    68. There are 600 tennis players 4% wear wrist band on one wrist Of the remaining, 25% wear wrist bands on both hands How many players don't wear a wrist band?
    Ans. 432
    69. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively. How many kgs of each should be  blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quntities of band c are equal
    A. 70,15,15
    B. 50,25,25
    C. 60,20,20
    D. 40,30,30Ans. B
    70. If all the 6 are replaced by 9, then the algebraic sum of all the numbers from 1 to 100 (both inclusive) varies byAns: 330
    71. A starts from a place at 11.00 A.M. and travels at a speed of 4 kmph, B starts at 1.00 P.M. and travels with speeds of 1 kmph for 1 hour, 2 kmph for the next 1 hour, 3 kmph for the next 1 hour and so on. At what time will B catch up with A? 

    a) 9.24 b)9.32 c)9.48 d)none

    72. The average temperature of Monday to Wednesday was 37C and of Tuesday to Thursday was 34C. If the temperature on Thursday was 4/5 th of that of Monday, the temperature on Thursday was 

    a)36.5C b)36C c)35.5C d)34C

    73. Swetha and Chaitanya went to a bookshop. Swetha purchased 5 pens, 3 note books and 9 pencils and used up all her money. Chaitanya purchased 6 pens, 6 note books and 18 pencils and paid 50% more than what Swetha paid. What % of Swethas money was spent on pens? 

    a) 12.5 b} 62.5 c) 75 d) cant be determined. 

    Directions for Questions 14,15,16. 

    Alex, Bond, Calvin and Dorna collected coins of different countries.

    a. They collected 100 altogether b. None collected less than 10

    c. Each collected an even no. d. Each collected a different no.

    74. Based on the above, we can say that the no. of coins collected by the boy who collected the most could not have exceeded 

    a) 54 b) 64 c) 58 d) 60

    75. If Alex collected 54 coins, we can say (on the basis of information obtained so far) that difference in nos. collected by the boy who collected the most and the boy who collected the 2nd most should be at least 

    a) 30 b) 34 c) 26 d) 12 

    76. Alex collected 54 coins. If Calvin collected 2 more than double the no. collected by Dorna, the no. collected by Calvin was 

    a) 10% b) 30% c) 22% d) 26 %

    77. How many nos. are there between 100 and 200 both inclusive and divisible by 2 or 3?

    a) 67 b) 68 c) 84 d) 100 

    78. Find the greatest no. that will divide 964,1238 and 1400 leaving remainder of 41,31 and 51 resp.

    a) 58 b) 64 c) 69 d) 71

    79. If all 6?s get inverted and become 9?s , by how much will the sum of all nos. between 1 and 100 both inclusive change? 

    a) 300 b) 330 c) 333 d) none of these 

    80. If all the picture cards are removed from a pack of cards, the sum of the values of the remaining is

    a) 55 b) 220 c) 54 d) 216

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.