CTS  Placement Paper   Whole Testpaper   -

CTS  Placement Paper   Whole Testpaper   -


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    CTS

    Section -1- Analytical Ability (30 Ques in 30 mints)

    Section-2 Verbal Ability (Based on English,25 ques in 30 mints)

     

    Section -1- Analytical Ability (30 Ques in 30 mints)

     

    1. Sean caught a prize fish last weekend. He was going to measure it but realized that his ruler was not long enough. He was able to measure the head and discovered that it was 9cm long, he then measured the tail and found that it was the length of the head plus half the length of the body. If the body was the length of the head plus the tail, what is the total length of the fish?

    Ans-72 cm

     

    2.

    Ans-G

     

    3. Melinda and her father love puzzles. When Melinda?s cousin asked her how old she was she told her :?If I doubled my age and subtracted 1, it would be the same as my father?s age - and if you reverse the digits of his age, you get my age.? Can you work out their ages?

    Ans- Jenny is 37, her father is 73.

     

    4. Gill?s puppy was growing fast. In the first five days since she got it it had eaten 100 dog biscuits. If each day it had eaten 6 more than the previous day, how many biscuits had it eaten on the first day?

    Ans-8

     

    5. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.

     

        (X)                (1)               (2)              (3)           (4)

    A.        1         

    B.        2

    C.        3         

    D.        4

    Ans-C

     

    6. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.

        (X)                (1)               (2)              (3)           (4)

    A.        1         

    B.        2

    C.        3         

    D.        4

    Ans-A

     

    7. Choose the conclusions which logically follow from the given statements.

    Statements: All green are blue. All blue are white.

    Conclusions:

       1. Some blue are green.

       2. Some white are green.

       3. Some green are not white.

       4. All white are blue.

    A.        Only (1) and (2)

    B.        Only (1) and (3)

    C.        Only (1) and (4)

    D.        Only (2) and (4)

    Ans-A

     

    8. Choose the conclusions which logically follow from the given statements.

    Statements: All the phones are scales. All the scales are calculators.

    Conclusions:

       1. All the calculators are scales.

       2. All the phones are calculators

       3. All the scales are phones.

       4. Some calculators are phones.

    A.        Only (1) and (4)

    B.        Only (3) and (4)

    C.        Only (2) and (4)

    D.        Only (1) and (2)

    E.         Only (1) and (3)

    Ans-A

     

    9. Choose the conclusions which logically follow from the given statements.

    Statements: Some tables are T.V. Some T.V. are radios.

    Conclusions:

       1. Some tables are radios.

       2. Some radios are tables.

       3. All the radios are T.V.

       4. All the T.V. are tables.

    A.        Only (2) and (4)

    B.        Only (1) and (3)

    C.        Only (4)

    D.        Only (1) and (4)

    E.         None of the four.

    Ans-E

     

    10. Choose the conclusions which logically follow from the given statements.

    Statements: Some questions are answers. Some answers are writers. All the writers are poets.

    Conclusions:

       1. Some writers are answers.

       2. Some poets are questions.

       3. All the questions are poets.

       4. Some poets are answers.

    A.        Only (1) and (2)

    B.        Only (1) and (4)

    C.        Only (1) and (3)

    D.        Only (2) and (4)

    Ans-B

     

    11. Here are some words translated from an artificial language.

    malgauper means peach cobbler

    malgaport means peach juice

    moggagrop means apple jelly

    Which word could mean "apple juice"?

    A.        moggaport      

    B.        malgaauper

    C.        gropport         

    D.        moggagrop

    Ans-A

     

    12. Here are some words translated from an artificial language.

    gemolinea means fair warning

    gerimitu means report card

    gilageri means weather report

    Which word could mean "fair weather"?

    A.        gemogila         

    B.        gerigeme

    C.        gemomitu       

    D.        gerimita

    Ans-A

     

    13.       If GIVE is coded as 5137 and BAT is coded as 924, how is GATE coded?

    A.  5427         

    B.  5724

    C.  5247         

    D.  2547

    Ans-C

     

    14. f ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be the code for SEARCH?

    A.  246173     

    B.  214673

    C.  214763     

    D.  216473

    Ans-B

     

    15. In a code, CORNER is written as GSVRIV. How can CENTRAL be written in that code?

    A.  DFOUSBM         

    B.  GIRXVEP

    C.  GNFJKER           

    D.  None of these

    Ans-B

     

    16. Question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it.decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question

    Question: What will be the total weight of 10 poles, each of the same weight ?

    Statements:

       1. One-fourth of the weight of each pole is 5 kg.

       2. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.

    A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C.        Either I or II is sufficient

    D.        Neither I nor II is sufficient

    E.         Both I and II are sufficient

    Ans-C

     

    17. Question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it.decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question

    Question: How many children does M have ?

    Statements:

       1. H is the only daughter of X who is wife of M.

       2. K and J are brothers of M.

    A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C.        Either I or II is sufficient

    D.        Neither I nor II is sufficient

    E.         Both I and II are sufficient

    Ans-D

     

    18. Question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it.decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question

    Question: How much was the total sale of the company ?

    Statements:

       1. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.

       2. This company has no other product line.

    A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C.        Either I or II is sufficient

    D.        Neither I nor II is sufficient

    E.         Both I and II are sufficient

    Ans-E

     

    19. Question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it.decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question

    Question: The last Sunday of March, 2006 fell on which date ?

    Statements:

       1. The first Sunday of that month fell on 5th.

       2. The last day of that month was Friday.

    A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C.        Either I or II is sufficient

    D.        Neither I nor II is sufficient

    E.         Both I and II are sufficient

    Ans-C

     

    20. Question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it.decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question Question: What is Nitin's rank from the top in a class of forty students ?

    Statements:

       1. There are ten students between Nitin and Deepak.

       2. Deepak is twentieth from the top.

    A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C.        Either I or II is sufficient

    D.        Neither I nor II is sufficient

    E.         Both I and II are sufficient

    Ans-D

     

    21. Study the following table and answer the questions based on it.

    Expenditures of a Company (in Lakh Rupees) per Annum Over the given Years.

     

    Year                            Item of Expenditure

                Salary Fuel and Transport      Bonus Interest on Loans        Taxes

    1998    288                  98                    3.00                 23.4                 83

    1999    342                  112                  2.52                 32.5                 108

    2000    324                  101                  3.84                 41.6                 74

    2001    336                  133                  3.68                 36.4                 88

    2002    420                  142                  3.96                 49.4                 98

    1. The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?

    A.        0.1%    B.        0.5%

    C.        1%       D.        1.25%

    Ans-C

     

    2. The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is?

    A.        Rs. 544.44 lakhs          B.        Rs. 501.11 lakhs

    C.        Rs. 446.46 lakhs          D.        Rs. 478.87 lakhs

    Ans-A

     

    3. The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?

    A.        4:7       B.        10:13

    C.        15:18   D.        5:8

    Ans-B

     

    4. Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?

    A.        62%     B.        66%

    C.        69%     D.        71%

    Ans-C

     

    22. . Study the following Bar Chart and answer the questions based on it.

    The bar graph given below shows the foreign exchange reserves of a country (in million US $) from 1991 - 1992 to 1998 - 1999.

                Foreign Exchange Reserves Of a Country. (in million US $)                                      

    1. The foreign exchange reserves in 1997-98 was how many times that in 1994-95?

    A.        0.7       B.        1.2

    C.        1.4       D.        1.5

    Ans-D

     

    2. The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review?

    A.        95%     B.        110%

    C.        115%   D.        125%

    Ans-D

     

    3. For which year, the percent increase of foreign exchange reserves over the previous year, is the highest?

    A.        1992-93           B.        1993-94

    C.        1994-95           D.        1996-97

    Ans-A

     

    4. What was the percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94?

    A.        100      B.        150

    C.        200      D.        620

    Ans-A

     

    5. The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average reserves is?

    A.        2:6       B.        3:4

    C.        3:5       D.        4:4

    Ans-C

     

    23. The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it.

                  

    1. How much percent more is spent on Hockey than that on Golf?

    A.        27%     B.        35%

    C.        37.5%  D.        75%

    Ans-D

     

    2. If the total amount spent on sports during the year be Rs. 1,80,00,000 , the amount spent on Basketball exceeds on Tennis by:

    A.        Rs. 2,50,000    B.        Rs. 3,60,000

    C.        Rs. 3,75,000    D.        Rs. 4,10,000

    Ans-A

     

    3. If the total amount spent on sports during the year was Rs. 2 crores, the amount spent on Cricket and Hockey together was:

    A.        Rs. 8,00,000    B.        Rs. 80,00,000

    C.        Rs. 1,20,00,000           D.        Rs. 1,60,00,000

    Ans-B

     

    24. Study the following line graph and answer the questions.

    Percentage of Candidates Qualified to Appeared in an Examination Over the Years         

    1. The difference between the percentage of candidates qualified to appeared was maximum in which of the following pairs of years?

    A.        1994 and 1995            B.        1997 and 1998

    C.        1998 and 1999            D.        1999 and 2000

    Ans-B

     

    2. If the number of candidates qualified in 1998 was 21200, what was the number of candidates appeared in 1998?

    A.        32000  B.        28500

    C.        26500  D.        25000

    Ans-C

     

    3. The total number of candidates qualified in 1999 and 2000 together was 33500 and the number of candidates appeared in 1999 was 26500. What was the number of candidates in 2000?

    A.        24500  B.        22000

    C.        20500  D.        19000

    Ans-C

     

    25. Study the following table and answer the questions based on it.

    The results of half yearly and annual examinations are shown in the table given below.

    Result                                      No. of Students

                                                    Section            A         Section B        Section C        Section D

    Students failed in both Exams                 28                   23                     17                    27           Students failed in half-yearly

    but passed in Annual Exams        14                    12                    8                      13            Students passed in half-yearly

    but failed in Annual Exams         6                      17                    9                       15             Students passed in both Exams     64                     55                    46                     76

     

    1. If the number of students passing an examination be considered a criteria for comparision of difficulty level of two examinations, which of the following statements is true in this context?

    A.        Half yearly examinations were more difficult.

    B.        Annual examinations were more difficult.

    C.        Both the examinations had almost the same difficulty level.

    D.        The two examinations cannot be compared for difficulty level.

    Ans-C

     

    2. How many students are there in Class IX in the school?

    A.        336      B.        189

    C.        335      D.        430

    Ans-D

     

    3.Which section has the minimum failure rate in half yearly examination?

    A.        A section         B.        B section

    C.        C section         D.        D section

    Ans-D

     

    26. If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

    A.        Q - N + M x P

    B.        P + S x N - Q

    C.        P - M + N x Q

    D.        Q - S % P

    Ans-C

     

    27. If A + B means A is the brother of B; A - B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?

    A.        M - N x C + F

    B.        F - C + N x M

    C.        N + M - F x C

    D.        M x N - C + F

    Ans-D

     

    Answer based on the information given below

       1. A + B means A is the mother of B.

       2. A - B means A is the sister of B.

       3. A * B means A is the father of B.

       4. A ? B means A is the brother of B.

     

    28. Which of the following means Q is the grandfather of P?

    A.        P + N * M * Q           

    B.        Q * N * M + P

    C.        Q ? M ? N * P           

    D.        None of these

    Ans-D

     

    29. Which of the following means that N is the maternal uncle of M?

    A.        N ? P - L + E - M       

    B.        N - Y + A ? M

    C.        M - Y * P - N 

    D.        N ? C + F * M

    Ans-A

     

    30. Rahul?s mother is the only daughter of Monika?s father. How is Monika?s husband related to Rahul?

    A.   Uncle       

    B.   Father

    C.   Grandfather         

    D.   Data inadequate

    Ans-B

     

    31. Pointing to a man , a woman said, ?His mother is the only daughter of my mother. ? How is the woman related to the man?

    A.   Mother    

    B.   Daughter

    C.   Grandmother       

    D.   Sister

    Ans-A

     

    32. Pointing to a photograph, a amn said, ?I have no brother or sister but that man?s father is my father?s son.? Whose photograph was it?

    A.   His own   

    B.   His son?s

    C.   His father?s          

    D.   His nephew?s

    Ans-B

     

    33.Pointing to a gentleman, Deepak said, ?His only brother is the father of my daughter?s father.? How is the gentleman related to Deepak?

    A.   Grandfather        

    B.   Father

    C.   Brother-in-Law   

    D.   Uncle

    Ans-D

     

    34. If kamal says, ?Ravi mother is the only daughter of my mother?, how is kamal related to ravi?

    A.   Mother    

    B.   Father

    C.   Maternal uncle     

    D.   None of these

     

    35. If P +Q means P is the brother of Q; P - Q means P is the mother of Q and P XQ means P is the sister of Q, which of the following shows the relation that M is the maternal uncle of R?

    A. M + K - R

    B. M - K + R

    C. M + K + R

    D. M + K X R

    Ans-A

     

    36. Count the number of Cubes in the figure given below

     

                A.   89            

                B.   91

                C.   95            

                D.   99

                Ans-C

     

    37. Count the number of Cubes

          

                A.   81            

                B.   87

                C.   88            

                D.   89

                Ans-D

     

    38. Count the number of Cubes

                

                A.   144          

                B.  150

                C.   158          

                D.   168

                Ans-D

     

    The following questions(39-42) are based on the information given below:

    1.All the faces of cubes are painted with red colour.

    2. The cubes is cut into 64 equal small cubes.

     

    39. How many small cubes have no faces coloured ?

    A.        24       

    B.        8

    C.        16       

    D.        0

    Ans-B

     

    40. How many small cubes have only one face coloured ?

    A.        4         

    B.        8

    C.        16       

    D.        24

    Ans-D

     

    41. How many small cubes are there whose two adjacent faces are coloured red ?

    A.        0         

    B.        8

    C.        16       

    D.        24

    Ans-D

     

    42. How many small cubes are there whose three faces are coloured ?

    A.        4         

    B.        8

    C.        16       

    D.        24

    Ans-B

     

    43. Two positions are dice are shown below. How many points will appear on the opposite to the face containing 5 points?

                 

    A.        3         

    B.        1

    C.        2         

    D.        4

    Ans-D

     

    44. Choose from the alternatives (1), (2), (3) and (4) the boxes that is similar to the box formed

    A.        1 only 

    B.        2 only

    C.        3 only 

    D.        4 only

    Ans-A

     

    Answer the questions(45-49) based on the information given

    Six dice with upper faces erased are as shows.

    The sum of the numbers of dots on the opposite face is 7.

    45. If even numbered dice have even number of dots on their top faces, then what would be the total number of dots on the top faces of their dice?

    A.        12       

    B.        14

    C.        18       

    D.        24

    Ans-C

     

    46. If the odd numbered dice have even number of dots on their top faces, then what would be the total number of dots on the top faces of their dice?

    A.        8         

    B.        10

    C.        12       

    D.        14

    Ans-A

     

    47. If dice (I), (II) and (III) have even number of dots on their bottom faces and the dice (IV), (V) and (VI) have odd number of dots on their top faces, then what would be the difference in the total number of top faces between there two sets?

    A.        0         

    B.        2

    C.        4         

    D.        6

    Ans-D

     

    48. If the even numbers of dice have odd number of dots on their top faces and odd numbered dice have even of dots on their bottom faces, then what would be the total number of dots on their top faces?

    A.        12       

    B.        14

    C.        16       

    D.        18

    Ans-C

     

    49. If the dice (I), (II) and (III) have even number of dots on their bottom faces, then what would be the total number of dots on their top faces?

    A.        7         

    B.        11

    C.        12       

    D.        14

    Ans-B

     

    50.

                Ans-M

     

    51.

                Ans-6

     

    52. If we are going early in the morning towards the south the sun will be visible at our left:

    A.        Always           

    B.        Never

    C.        Often  

    D.        Sometimes

    Ans-A

     

    53. Which one of the following is always associated with 'tree'?

    A.        Flowers          

    B.        Leaves

    C.        Fruits  

    D.        Roots

    Ans-D

     

    54. Find the statement that must be true according to the given information.

    The Pacific yew is an evergreen tree that grows in the Pacific Northwest. The Pacific yew has a fleshy, poisonous fruit. Recently, taxol, a substance found in the bark of the Pacific yew, was discovered to be a promising new anticancer drug.

    A.        Taxol is poisonous when taken by healthy people.

    B.        Taxol has cured people from various diseases.

    C.        People should not eat the fruit of the Pacific yew.

    D.        The Pacific yew was considered worthless until taxol was discovered.

    Ans-C

     

    55. Find the statement that must be true according to the given information    

    Last summer, Mike spent two weeks at a summer camp. There, he went hiking, swimming, and canoeing. This summer, Mike looks forward to attending a two-week music camp, where he hopes to sing, dance, and learn to play the guitar.

    A.        Mike's parents want him to learn to play the guitar.

    B.        Mike prefers music to outdoor activities.

    C.        Mike goes to some type of camp every summer.

    D.        Mike likes to sing and dance.

    Ans-D

     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.