CSC  Placement Paper   Whole Testpaper   NIT RAIPUR-13 May 2010

CSC  Placement Paper   Whole Testpaper   NIT RAIPUR-13 May 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    13-05-2010

    hi i m MOHNISH SAHU from NIT RAIPUR CSC visited on 13-05-2010.

    THERE WERE 6 ROUNDS

    1.APTITUDE TEST

    2.TECHNICAL WRITTEN

    3.ESSAY

    4.COMMUNICATION SKILL

    5.TECHNICAL INTERVIEW

    6.H.R INTERVIEW

    we were 130 students to attend this recruitment.

    130 were in aptitude,90in technical written,47 in G.D,22 in technical interview,11 in H.R interview,finally 8 were selected.

    there were 40 questions for aptitude in 40 min.Technical 75 questions u have to do in 40min, and u have to write an essay on 1 topic they have given 5 topics i had written on"PARENTS ARE THE BEST TEACHER"
    after that i have selected for communication skill round/G.D.

    Aptitude Test

    1)There are 3 piles of books on the table you need to arrange them in the self such that 1st book of each pile gets placed on the self,what is the possible no of arrangements:
    a)12!    b)12C3 * 9C4 c)12^12 d)none

    2)Price of a book increases 15% successively (2times) what is the new price of the book more compared to that of the old price:
    a)32.25%    b)23.34%    c)36%    d)39%

    3)There are 3 mixtures when mixed in the ratio of 3:4:5 price was 240.When mixed with 6:4:9 price was 340.what's the price when mixed in 5:6:8 ration price is_________

    4)One question based on Venn Diagram.75 total no of students.25 don't know typing,50 know shorthand.then question were based on find no of students dont knwing both etc.

    5)One person has 2 child.At least one of them was a girl.Then the Probability that 2 of the are girl is_____
    a)1/2    b)1/4    c)0.36    d)1

    6)Swati when get married to jayanta her age was 3/4 th of her husband's age.After 12 years her age became 5/6 th of her husband's age.Then what's the age of swati when she got married??

    7)y=MAX((3x+y),(11x-y))
    then what's the value of y???

    8)some passages were there based on illegal drugs smuggling and based on this some questions.

    9)Some Analogy Questions: some i do remeber like SYCOPHANTIC: FLATTER SILENT: QUIET others i dont remember.

    10)Some questions based on
    if  f(x,0)=x+1
    f(o,y)=y
    f(x,y)=f(f(x,0),f(2*x-1))

    then find f(1,1),f(2,3),f(3,0) etc and some relations based on this very easy

    11)One question based on the average speed

    12)one question based on Sudoku type very easy,u can do it in one attempt

    Technical paper....
    1.------- is associated with webservices. 
    a) WSDL b) WML c) web sphere d) web logic 
    ans:a

    2.any large single block of data stored in a database, such as a picture or sound file, which does not include record fields, and cannot be directly searched by the database?s search engine.
    a) TABLE b) BLOB c) VIEW d) SCHEME
    ans:b

    3.Areserved area of the immediate access memory used to increase the running speed of the computer program. 
    a) session memory b) bubble memory c) cache memory d) shared memory 
    ans: c

    4.a small subnet that sit between atrusted internal network and an untruster external network, such as the public internet.
    a) LAN b) MAN c) WAN d) DMZ 
    ans: c

    5.technologies that use radio waves to automatically identify people or objects,which is very similar to the barcode identification systems,seen in retail stores everyday.
    a)BLUETOOTH b) RADAR c)RSA SECURE ID d)RFID 
    ans: d

    6.main(){
    float fl = 10.5;
    double dbl = 10.5
    if(fl ==dbl)
    printf(?UNITED WE STAND?);
    else
    printf(?DIVIDE AND RULE?)
    }
    what is the output?
    a)compilation error b)UNITED WE STAND c)DIVIDE AND RULE d)linkage error.
    ans: b

    7.main(){
    static int ivar = 5;
    printf(?%d?,ivar--);
    if(ivar)
    main();
    }
    what is the output?
    a)1 2 3 4 5 b) 5 4 3 2 1 c)5 d)compiler error:main cannot be recursive function.
    ans b

    8.main()
    {
    extern int iExtern;
    iExtern = 20;
    printf(?%d?,iExtern);
    }
    what is the output?
    a)2 b) 20 c)compile error  d)linker error       
    ans d

    9..#define clrscr() 100
    main(){
    clrscr();
    printf(?%d\n\t?, clrscr());
    }
    what is the output?
    a)100 b)10 c)compiler errord)linkage error
    ans: a 

    10.main()
    {
    void vpointer;
    char cHar = ?g?, *cHarpointer = ?GOOGLE?;
    int j = 40;
    vpointer = &cHar;
    printf(?%c?,*(char*)vpointer);
    vpointer = &j;
    printf(?%d?,*(int *)vpointer);
    vpointer = cHarpointer;
    printf(?%s?,(char*)vpointer +3);
    }
    what is the output?
    a)g40GLE  b)g40GOOGLE c)g0GLE d)g4GOO
    ans: a

    11.#define FALSE -1
    #define TRUE 1 
    #define NULL 0
    main() {
    if(NULL)
    puts(?NULL?);
    else if(FALSE)
    puts(?TRUE?);
    else
    puts(?FALSE?);
    }
    what is the output?
    a)NULL b)TRUE c)FALSE d)0  

    ans: b

    12.main() {
    int i =5,j= 6, z;
    printf(?%d?,i+++j);
    }
    what is the output?
    a)13 b)12 c)11 d)compiler error
    ans: c

    If there is 5+++++ symbol then it will show error as Lvalue required

    13.main() {
    int  i ;
    i = accumulator();
    printf(?%d?,i);
    }
    accumulator(){
    _AX =1000
    }
    what is output?
    a)1 b)10 c)100 d)1000
    ans: d

    14.main() {
    int i  =0;
    while(+(+i--)!= 0)
    i-                  = i++;
    printf(?%d?,i);
    }
    what is the output?
    a)-1 b)0 c)1 d)will go in an infinite loop
    ans: a

    15.main(){
    int i =3;
    for(; i++=0;)
    printf((?%d?,i);
    }
    what is the output?
    a)1b)2c)1 2 3d)compiler error:L value required.
    ans: d

    16.main(){
    int i = 10, j =20;
    j = i ,j?(i,j)?i :j:j;
    printf(?%d%d?,i,j);
    }what is the output?
    a)20 20 b)20 10 c)10 20 d)10 10
    ans: 10 10

    17.main(){
    extern i;
    printf(?%d\t?,i);{
    int i =20;
    printf(?%d\t?,i);
    }
    }
    what is output?
    a)    ?Extern valueof i ? 20 b)Externvalue of i?c)20d)linker Error:unresolved external symbol i
    ans: d

    18.int DIMension(int array[]){
    return sizeof(array/sizeof(int);}
    main(){
    int arr[10];
    printf(?Array dimension is %d?,DIMension(arr));
    }
    what is output?
    a)array dimension is 10 b)array dimension is 1  c) array dimension is 2 d)array dimension is 5
    ans: a

    19.main(){
    void swap();
    int x = 45, y = 15;
    swap(&x,&y);
    printf(?x = %d y=%d?x,y);
    }
    void swap(int *a, int *b){
    *a^=*b, *b^=*a, *a^ = *b;
    what is the output?
    a)    x = 15, y =45 b)x =15, y =15 c)x =45 ,y =15 d)x =45 y = 45
    ans: a

    20.main(){
    int i =257;
    int *iptr =&i;
    printf(?%d%d?,*((char*)iptr),*((char *)iptr+1));
    }
    what is output?
    a)1, 257 b)257 1c)0 0d)1  1
    asn: d

    21.main(){
    int i =300;
    char *ptr = &i;
    *++ptr=2;
    printf(?%d?,i);
    }
    what is output?
    a)556 b)300 c)2 d)302
    ans: a

    22.#include
    main(){
    char *str =?yahoo?;
    char *ptr =str;
    char least =127;
    while(*ptr++)
    least = (*ptr
    printf(?%d?,least);
    }
    what is the output?
    a)0   b)127   c)yahoo   d)y

    Ans-0

    23.Declare an array of M pointers to functions returing pointers to functions returing pointers to characters.
    a)(*ptr[M]()(char*(*)());   b)(char*(*)())(*ptr[M])()   c)(char*(*)(*ptr[M]())(*ptr[M]()    d)(char*(*)(char*()))(*ptr[M])();

    24.void main(){
    int I =10, j=2;
    int *ip = &I ,*jp =&j;
    int k = *ip/*jp;
    printf(?%d?,k);
    }
    what is the output?
    a)2    b)5    c)10    d)compile error:unexpected end of file in comment started in line 4
    ans: b

    25.main(){
    char a[4] =?GOOGLE?;
    printf(?%s?,a);
    }
    what is the output?
    a)2 b) GOOGLE c) compile error: too many initializers d) linkage error.
    ans: c

    26.For 1MB memory, the number of address lines required
    a)12 b)16 c)20 d)32
    ans: 20

    27.There is a circuit using 3 nand gates with 2 inputes and 1 output,f ind the output.
    a) AND b) OR c) XOR d) NAND
    ans:b

    28.what is done for push operation
    a) SP is incremented and then the value is stored.
    b) PC is incremented and then the  value is stored.
    c) PC is decremented and then the value is stored.
    d) SP is decremented and then the value is stored.
    ans: a

    29.Memory allocation of variables declared in a program is ------
    a) Allocated in RAM
    b) Allocated in ROM
    c) Allocated in stack
    d) Assigned in registers.
    ans: c

    30.What action is taken when the processer under execution is interrupted by TRAP in 8085MPU?
    a) Processor serves the interrupt request after completing the execution of the current instruction.
    b) processer serves the interrupt request after completing the current task.
    c) processor serves the interrupt immediately.
    d) processor serving the interrupt request depent deprnds upon the priority of the current task under execution.
    ans: a

    31.purpose of PC (program counter)in a microprocessor is ----
    a) To store address of TOS(top of stack)
    b) To store address of next instructions to be executed
    c) count the number of instructions
    d) to store the base address  of the stack.
    ans: b

    32.conditional  results after execution of an instruction in a microprocess is stored in
    a) register b) accumulator c) flag register d) flag register part of PSW (program status word)
    ans: c

    33.The OR gate can be converted to the  NAND function by adding----gate(s)to the input of the OR gate.
    a) NOT b) AND c) NOR d) XOR
    ans: a

    34.In 8051microcontroller ,------has a dual function.
    a) port 3 b) port 2 c) port 1 d) port 0
    ans; b

    35.An 8085 based microprocessor with 2MHz clock frequency,will execute the following chunk of code with how much delay?
    MVI   B,38H
    HAPPY:           MVI   C, FFH
    SADDY:           DCR  C
    JNZ SADDY
    DCR  B
    JNC HAPPY    
    a)    102.3 b)114.5 c)100.5 d)120

    36.In 8085 MPU what will be the status of the flag after the execution of the following chunk of code.
    MVI B,FFH
    MOV A,B
    CMA
    HLT
    a)S = 1, Z = 0, CY = 1  b)S = 0, Z = 1, CY = 0  c) S  = 1, Z = 0, CY = 0 d)S = 1, Z = 1 ,CY = 1

    37.A positive going pulse  which is always generated when 8085 MPU begins the machine cycle.
    a) RD b) ALE c) WR  d) HOLD
    ans: b

    38.when a ----- instruction of 8085 MPU is fetched , its second and third bytes are placed in the W and Z registers.
    a) JMP b) STA c) CALL d) XCHG
    ans: d(not sure)

    39.what is defined as one subdivision of the operation performed in one clock period.
    a) T- State b) Instruction Cycle c) Machine Cycle d) All of the above 
    ans: a

    40.At the end of the following code, what is the status of the flags.
    LXI B, AEC4H
    MOV A,C
    ADD HLT
    a) S = 1, CY = 0, P = 0 , AC = 1 b) S =0 , CY = 1, P = 0,AC = 1   c) S = 0, CY = 1, P = 0 , AC = 1 d) S = 0, CY = 1, P = 1 , AC = 1

     41.In 8051 micro controller what is the HEX number in the accumulator after the execution of the following code.
    MOV A,#0A5H
    CLR C
    RRC A
    RRC A
    RL A
    RL A
    SWAP A
    a)A6       b)6A      c)95      d)A5.
    ans: a                

     42.The Pentium processor requires ------------ volts.
    a)9      b)12    c)5     d)24
    ans; b

    43. The data bus on the Celeron processor is-------bits wide.
    a)64  b)32   c)16    d)128.

    ans: a

     44.K6 processor
    a) Hitachi    b) toshiba   c) zilog   d) AMD. ans: d

    45. What is the control word for 8255 PPI,in BSR mode to set bit       PC3.
    a)0EH    b)0FH     c)07H       d)06H. ans:c

    46.The repeated execution of a loop of code while waiting for an event to occur is called ---------.The cpu is not engaged in any real productive activity during this period,and the process doesn?t progress towards completion.
    a) dead lock    b) busy waiting    c) trap door   d) none.
    ans: b

    47. Transparent DBMS is defined as
    a) A DBMS in which there are no program or user access languages. b) A DBMS which has no cross file capabilities but is user friendly and provides user interface management.  c) A DBMS which keeps its physical structure hidden from user   d) none.
    ans: c

    48.Either all actions are carried out or none are.users should not have to worry about the effect of incomplete transctions.DBMS ensures this by undoing the actions of incomplete transctions.this property is known as
    a) Aggregation   b) atomicity    c) association   d) data integrity.

    Ans-b

    49.------ algorithms determines where in available to load a program. common methods are first fit,next fit,best fit.--------- algorithm are used when memory is full , and one process (or part of a process) needs to be swaped out to accommodate a new program.The ------------- algorithm determines which are the partions to be swaped out.
    a) placement, placement, replacement
    b) replacement, placement, placement
    c) replacement, placement, replacement
    d) placement, replacement, replacement

    50.Trap door is a secret undocumented entry point into a program used to grant access without normal methods of access authentication. A trap is a software interrupt,usually the result of an error condition.
    a)true   b)false.
    ans: b

    51. Given a binary search tree,print out the nodes of the tree according to post order traversal. 
    4
    /  \
    2             5
    / \
    1       3
    a)3,2,1,5,4.   b)1,2,3,4,5.   c)1,3,2,5,4.   d)5,3,1,2,4.

    52.which one of the following is the recursive travel technique.
    a)depth first search   b)preorder   c)breadth first search    d)none. Ans-a

    53.which of the following needs the requirement to be a binary search tree.
    a)   5
     /  \
    2       7
    /
    1

    b)   5
    /  \
    6    7

    c)    5
    /  \
    2     7
    /\
    1  6

    d)  none.

    54.in recursive implementations which of the following is true for saving the state of the steps
    a) as  full state on the stack
    b) as reversible action  on the stack
    c) both a and b
    d) none

    Ans-c


    55.which of the following involves context switch
    a)previliged instruction
    b)floating point exception
    c)system calls
    d)all
    e)none

    Ans-c

    56.piggy backing is  a technique for
    a)acknowledge
    b)sequence
    c)flow control
    d)retransmission
    ans: c

    57. a functional dependency XY is  ___________dependency if removal of any attribute A from X means that the dependency does not hold any more
    a)full functional
    b) multi valued
    c)single valued
    d)none

    Ans-a

    58)a relation schema R  is in BCNF if it is in ___________and satisfies an additional constraints that for every functional dependency XY,X must be a candidate key
    a)1 NF
    b)2 NF
    c)3 NF
    d)5 NF

    Ans-c

    59) a _________sub query can be easily identified if it contains any references to the parent sub query columns in the _________ clause
    A) correlated ,WHERE
    b) nested ,SELECT
    c) correlated,SELECT
    d) none

    Ans-a

    60) hybrid devise that combines the features of both bridge and router is known as
    a)router b)bridge c)hub d)brouter

    Ans-brouter

    61) which of the following is the most crucial phase of  SDLC
    a)testing b)code generation  c) analysys and design d)implementation
    ans: c

    62)to send a data packet using datagram ,connection will be established
    a)no connection is required
    b) connection is not established before data transmission
    c)before data transmission
    d)none
    ans: a

    63)a software that allows a personal computer to pretend as as computer terminal is
    a) terminal adapter
    b)terminal emulation
    c)modem
    d)none
    ans: b

    64) super key is
    a) same as primary key
    b) primary key and attribute
    c) same as foreign key
    d) foreign key and attribute
    ans: b

    65.In binary search tree which traversal is used for ascending order values
    a) Inorder    b)preorder  c)post order  d)none

    Ans-a

    66.You are creating  an index on ROLLNO colume in the STUDENT table.which statement will you use?
    a) CREATE INDEX roll_idx ON student, rollno; 
    b) CREATE INDEX roll_idx FOR student, rollno;
    c) CREATE INDEX roll_idx ON student( rollno);
    d) CREATE INDEX roll_idx INDEX ON student (rollno);

    67.A________class is a class that represents a data structure that stores a number of data objects
    a. container  b.component c.base  d.derived

    Ans-c

    68.Which one of the following phases belongs to the compiler Back-end.
    a. Lexical Analysis  b.Syntax Analysis c. Optimization d.Intermediate Representation.
    ans: c

    69.Every context _sensitive language is context_free
    a. true b.false
    ans: a

    70.Input:A is non-empty list of numbers L
    Xß-infinity
    For each item in the list L,do
    If the item>x,then
    Xß the item
    Return X
    X represents:-
    a)largest number
    b)smallest number
    c)smallest negative number
    d) none

    71.Let A and B be nodes of a heap,such that B is  a child of A. the heap must then satisfy the following conditions
    a)key(A)>=key(B)
    b)key(A)
    c)key(A)=key(B)
    d)none

    Ans-a

    72.String ,List,Stack,queue are examples of___________
    a)primitive data type
    b)simple data type
    c)Abstract data type
    d)none  ans: a

    73.which of the following is not true for LinkedLists?
    a)The simplest kind of linked list is a single linked list ,which has one link per node .this link points to the next node in the list,or to a null value or emptylist if it is the last node.
    b)a more sophisticated kind of linked list is a double linkedlist or two way linkedlist .Each node has two links ,one to the previous node  and one to the next node.
    c) in a circleLinkedList  ,the first and last nodes are linked together.this can be done only for  double linked list.
    d) to traverse a  circular linkedlist ,u begin at any node and follow the list in either direction until u return to the original node.

    74.sentinel node at the beginning and /or at the end of the linkedlist is not used to store the data
    a) true
    b) false  ans:a


    IN COMMUNICATION SKILL ROUND
    H.R. said that i m customer and ur salesman u have to sale  one product.
    i did it well
    next is technical interview
    H.R .-tell me about urself
    me-told
    H.R-primary key n foreign key multithreading and multiprograming
    me-told
    After that she had given me some puzzel.
    there are 3 boxes in 1st contain red ball,in 2nd white,3rd mixture of white n red in how many attempt u will find out which box have which color of ball.
    cut a cube in to 27 equal pieces and if all side of cube is painted then how many piece of cube remain unpainted in 27 pieces of cube.
    and many more puzzle and this questions puzzled me and i eliminated in this round.So be prepared for this type of puzzle.
    ALL THE BEST FOR CSC.



     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.