CSC  Placement Paper   Whole Testpaper   -25 Sep 2011

CSC  Placement Paper   Whole Testpaper   -25 Sep 2011


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    CSC

    Technical  

    1.         Most important advantage of an IC is its

                A.        Easy replacement in case of circuit failure

                B.        Extremely high reliability

                C.        Reduced cost

                D.        Low power consumption

                E.         None of the above

                Ans-B

     

    2.         Which programming language is much in vogue among users of microcomputers

                A.        ALGOL

                B.        APL

                C.        LOGO

                D.        FORTH

                E.         None of the above

                Ans-D

     

    3.         Multiplication of 1112 by 1012 is

                A.        1100112

                B.        1000112

                C.        1111002

                D.        0001012

                E.         None of the above

                Ans-B

     

    4.         A computer-controlled device for training exercises that duplicates the work environment is a:

                A.        simulator

                B.        duplicator

                C.        trainer

                D.        COM device

                E.         None of the above

                Ans-A

     

    5.         The latest PC keyboards use a circuit that senses the movement by the change in its capacitance. What are these keyboards called?

                A.        Capacitance keyboards

                B.        Mechanical keyboards

                C.        Qwerty keyboards

                D.        Dvorak keyboards

                E.         None of the above

                Ans-A

     

    6.         Find the output of the program

    char *foo()

    {

      char result[100]);

      strcpy(result,"anything is good");                                       

      return(result);

    }

    void main()

    {

      char *j;

      j=foo()

      printf("%s",j);

    }

     

    7.         Find the output of the program

    void main()

    {

      char *s[]={ "dharma","hewlett-packard","siemens","ibm"};

      char **p;

      p=s;

      printf("%s",++*p);

      printf("%s",*p++);

      printf("%s",++*p);

    }

     

    8.         write 7*a in terms  of +,-,<<  

     

    9.         What is Creon and what is the difference between 'at' command.

     

    10.       Find the output of the program

    main(){

    char *s1 = "hello",*s2 ="abce";

    strcpy(s1,"");

                 s2[0] = s1[0];  

    printf("%d%d",strlen(s1),strlen(s2));

     }

     

    11.       What was originally called the "imitation game" by its creator?

                A.        The Turing Test

                B.        LISP

                C.        The Logic Theorist

                D.        Cybernetics

                E.         None of the above

                Ans-A

     

    12.       Find the output of the program

    void main()

    {

      unsigned i=1; /* unsigned char k= -1 => k=255; */

      signed j=-1; /* char k= -1 => k=65535 */

    /* unsigned or signed int k= -1 =>k=65535 */                                 

    if(i<j)

      printf("less");

    else

    if(i>j)

      printf("greater");

    else

    if(i==j)

      printf("equal");

    }

    Ans-less

     

    13.       A number that is used to control the form of another number is known as

                A.        Map

                B.        Mask

                C.        Mamtossa

                D.        Marker

                E.         None of the above

                Ans-B

     

    14.       ASCII stands for

                A.        American standard code for information interchange

                B.        All purpose scientific code for information interchange

                C.        American security code for information interchange

                D.        American Scientific code for information interchange

                E.         None of the above

                Ans-A

     

    15.       The list of coded instructions is called

                A.        Computer program

                B.        Algorithm

                C.        Flowchart

                D.        Utility programs

                E.         None of the above

                Ans-A

     

    16.       In LISP, the atom that stands for "true" is

                A.        t

                B.        ml

                C.        y

                D.        time

                E.         None of the above

                Ans-A

     

    17.       Which two files are used during operation of the DBMS?

                A.        query language and utilities

                B.        data manipulation language and query language

                C.        data dictionary and transaction log

                D.        data dictionary and query language

                E.         None of the above

                Ans_C

     

    18.       A network schema

                A.        restricts the structure to a one-to-many relationship

                B.        permits many-to-many relation¬ships

                C.        stores data in tables

                D.        All of the above

                E.         None of the above

                Ans_B

     

    19.       self-relocating program is one which

                A.        cannot be made to execute in any area of storage other than the one                                                designated for it at the time of its coding or translation

                B.        consists of a program and relevant information for its relocation

                C.        can itself perform the relocation of its address-sensitive portions

                D.        All of the above

                Ans-C

     

    20.       Write a program to exchange the values of two variables using pointers.

     

    21.       Write program to open one file input some numbers and find smallest, largest, avg. and store them in another file

     

    22.       Write a program to reverse a string co-ordinate geometry.

     

    23.       Find the output of the program

    #include

    main()

    {

    int x=20, t;

    &t=x;

    x=50;

    cout<<x<<" "<<t;

    }

     

     

    24.       What hardware architectures are not supported by Ret Hat?

                A.        SPARC

                B.        IBM-compatible

                C.        Alpha

                D.        Macintosh

                E.         None of the above

                Ans-D

     

    25.       What command do you use to create Linux file systems?

                A.        fdisk

                B.        mkfs

                C.        fsck

                D.        mount

                E.         None of the above

                Ans-D

     

    26.       Find the output of the program

    #include<stdio.h>

    main()

    {

    char *p1;

    char *p2;

    p1=(char *) malloc(25);

    p2=(char *) malloc(25);

    strcpy(p1,"Ramco");

    strcpy(p2,"Systems");

    strcat(p1,p2);

    printf("%s",p1);

    }

     

    27.       What command is used to count just the number of lines contained in a file?(Linux)

                A.        wc - r

                B.        wc - w

                C.        wc - c

                D.        wc - l

                E.         None of the above

                Ans-D

     

    28.       The probability that a single bit will be in error on a typical public telephone line using 4800 bps modem is 10 to the power -3. If no error detection mechanism is used, the residual error rate for a communication line using 9-bit frames is approximately equal to

                A.  0.003                     C.  0.991

                B.  0.009                     D.  0.999

                Ans-B

     

    29.       which of the following condition is used to transmit two packets over a medium at the same time?

                A.        Contention

                B.        Collision

                C.        Synchronous

                D.        Asynchronous

                E.         None of the above

                Ans-B

     

    Questions 30 -34 are reference to the following pseudo code

    {

    input m,n,z

    TEST:if ((m+n)/3&gt;5)z=z+1 else z =z-1

    printf m,n,z

    {

    (m-m+1;n=n-3)

    if (m+n+2)>14 then goto test

    print m,n,z

    end

    }

     

    30.       How many times the TEST exacted if the input is 1,18,2?

    Ans- four times

     

    31.       What are the values taken by Z when input being 8,24,1?

    a) only 5          b) only 6          c) neither 5 or 6           d) both 5 and 6

    ans-D.

     

    32.       what is the final output if the input is 1,18,2? (m,n,z)

    ans-  5,6,2

     

    33.       what is the final output of the if the input is 2,14,12 (m,n,z)

    a)1,8,4                         b)1,4,8                         c)4,8,1 d                      )8,4,2

    ans=C.

     

    34.       How many times is TEST execute ed if the input is 2,14,1?

    ans) twice

     

    35.       What will be thethe remainder when 9FA (hexa) is divided by 8 is added to the  12(to base ten) to get x.then x has the binary operation

     

    36.       Find the odd man out

    a) Intel                         b)motorola       c)nec                d)Ibm

    ans =nec

     

    37.       Find the output of the program

    main()

    {

    int i=3

    printf (&quot;%d %d %d &quot;,++i,i-,i+=5);

    }

     

    38.       Find the output of the program

    main()

    {

    int times =5;

    int i=3;

    int j=4;

    int k=34;

    i=j+k;

    while(times --)

    {

    i=times

    j=times

    k=times

    }

    printf(&quot;%d %d %d &quot; ,i,j,k)

    }

     

    39.       Find the output

    main()

    {

    int number =25;

    char name ='A'

    printf("The addition of the name and the number is %o "name +_number)

    }

    Ans-Compiler error

     

    40.       computer viruses can spread from one system to anther by means of

                a)         Infected disks

                b          )links to a network

                c)         downloaded program from a bulletin board

                d          )all of the program

                ans)D

     

    41.       what do you mean by exception handling?

     

    42.       What are "pure virtual" functions?

     

    43.       What is the difference between member functions and static member functions?

     

    44.       What is the4 difference between delete[] and delete?

     

    45.       Difference between function overloading and function overriding.

     

    46.       How to invoke a C function using a C++ program?

     

    47.       Convert 0.9375 to binary

       a) 0.0111

       b) 0.1011

        c) 0.1111

        d) none

        Ans. (c)

     

    48.       In C,  "X ? Y : Z "  is equal to

        a) if (X==0) Y ;else Z

        b) if (X!=0) Y ;else Z

        c) if (X==0) Y ; Z

        Ans. (b)

     

    49.       The  following function gives some error. What changes have to be made

                void ( int a,int b)

                    {

                        int t; t=a; a=b; b=t;

                    }

        a) define void as int and write return t

        b) change everywhere a to *a and b to *b

     

    50.       Which of the following is incorrect

            a) if a and b are defined as int arrays then (a==b) can never be true

            b) parameters are passed to functions only by values

            c) defining functions in nested loops

     

    51.       #include<stdio.h>

            void swap(int*,int*);

            main()

                {

                    int arr[8]={36,8,97,0,161,164,3,9}

                    for (int i=0; i<7; i++)

                        {

                    for (int j=i+1; j<8;j++)

                    if(arr[i]<arr[j]) swap(&arr[i],&arr[j]);

                        }

                }       

            void swap(int*x,int*y)

                {

                    int temp; static int cnt=0;

                    temp= *x;

                    *x=*y;

                    *y=temp;

                    cnt++;

                }

        What is cnt equal to

     

    52.       int main()

                    {

                        FILE *fp;

                        fp=fopen("test.dat","w");

                        fprintf(fp,'hello\n");

                        fclose(fp);

                        fp=fopen ("test.dat","w");

                        fprintf (fp, "world");

                        fclose(fp);

                        return 0;

                    }

    If text.dat file is already present after compiling and execution how many bytes does the file occupy ?

                a) 0 bytes

                b) 5 bytes

                c) 11 bytes

                d) data is insufficient

     

    53.       Find the output of the program

    f1(int*x,intflag)

                int *y;

                *y=*x+3;

                switch(flag)

                    {

                        case 0:

                        *x=*y+1;

                        break;

                        case 1:

                        *x=*y;

                        break;

                        case 2:

                         *x=*y-1;  

                        break;

                    }

            return(*y)

           

                main()

                {

                    *x=5;

                    i=f1(x,0); j=f1(x,1);

                    printf("%d %d %d ",i,j,*x);

                }

     

    54.       What does the following program print?

    #include <stio.h>

    int sum,count;

    void main(void)

    {< BR> for(count=5;sum+=--count;)

    printf("%d",sum);

    }

     

    55.       What is the output of the following program?

    #include <stdio.h>

    void main(void)

    {

    int i;< BR> for(i=2;i<=7;i++)

    printf("%5d",fno());

    }

    fno()

    {

    staticintf1=1,f2=1,f3;

    return(f3=f1+f2,f1=f2,f2=f3);

    }

     

    56.       What is the output of the following program?

    #include <stdio.h>

    #include <string.h>

    int foo(char *);

    void main (void)

    {

    char arr[100] = {"Welcome to CSC"};

    foo (arr);

    }

    foo (char *x)

    {

    printf ("%d\t",strlen (x));

    printf ("%d\t",sizeof(x));

    return0;

    }

     

    57.       What is the output of the following program?

    #include <stdio.h>

    #define sum (a,b,c) a+b+c

    #define avg (a,b,c) sum(a,b,c)/3

    #define geq (a,b,c) avg(a,b,c) >= 60

    #define lee (a,b,c) avg(a,b,c) <= 60

    #define des (a,b,c,d) (d==1?geq(a,b,c):lee(a,b,c))

    void main (void)

    {

    int num = 70;

    char ch = '0';

    float f = 2.0;

    if des(num,ch,f,0) puts ("lee..");

    else puts("geq...");

    }

     

    58.       What does the following program print?

    #include <stdio.h>

    char *rev(int val);

    void main(void)

    {

    extern char dec[];

    printf ("%c", *rev);

    }

    char *rev (int val)

    {

    char dec[]="abcde";

    return dec;

    }

     

    59.       What does the following program print?

    #include<stdio.h>

    void main(void)

    {

    enum sub

    {

    chemistry, maths, physics

    };

    struct result

    {

    char name[30];

    enum sub sc;

    };

    struct result my_res;

    strcpy (my_res.name,"Patrick");

    my_res.sc=physics;

    printf("name: %s\n",my_res.name);

    printf("pass in subject: %d\n",my_res.sc);

    }

     

    60.       What is the output of the following program?

    #include <stdio.h>

    void swap (int x, int y, int t)

    {

    t = x;

    x = y;

    y = t;

    printf ("x inside swap: %d\t y inside swap : %d\n",x,y);

    }

    void main(void)

    {

    int x;

    int y;

    int t;

    x = 99;

    y = 100;

    swap (x,y,t);

    printf ("x inside main:%d\t y inside main: %d",x,y);

    }

    a. x inside swap : 100 y inside swap : 99 x inside main : 100 y inside main : 99

    b. x inside swap : 100 y inside swap : 99 x inside main : 99 y inside main : 100

    c. x inside swap : 99 y inside swap : 100 x inside main : 99 y inside main : 100

    d. x inside swap : 99 y inside swap : 100 x inside main : 100 y inside main : 99

    e. Not sure

     

    61.       What does the following program print?

    #include <stdio.h>

    struct my_struct

    {

    int p:1;

    int q:1;

    int r:6;

    int s:2;

    };

    struct my_struct bigstruct;

    struct my_struct1

    {

    char m:1;

    };

    struct my_struct1 small struct;

    void main (void)

    {

    printf ("%d %d\n",sizeof (bigstruct),sizeof (smallstruct));

    }

     

    62.       What is the output of the following program?

    #include <stdio.h>

    void main (void)

    {

    short x = 0x3333;

    short y = 0x4321;

    long z = x;

    z = z << 16;

    z = z | y;

    printf("%1x\t",z);

    z = y;

    z = z >> 16;

    z = z | x;

    printf("%1x\t",z);

    z = x;

    y = x && y;

    z = y;

    printf("%1x\t",z);

    }

     

    63.       What is the output of the following program?

    #include <stdio.h>

    void main (void)

    {

    char *p = "Bangalore";

    #if 0

    printf ("%s", p);

    #endif

    }

     

    64.       What is the return type of calloc function?

                a. int *

                b. void *

                c. no return type: return type is void

                d. int e. Not sure

     

    65.       If x is declared as an integer, y is declared as float, consider the following expression:

    y = *(float *)&x;

     

    Which one of the following statments is true?

                a. the program containing the expression produces compilation errors;

                b. the program containing the expression produces runtime errors;

                c. the program containing the expression compiles and runs without any errors;

                d. none of the above e. Not sure

     

    66.       Which of the following refers to the associative memory?

                A.        the address of the data is generated by the CPU

                B.        the address of the data is supplied by the users

                C.        there is no need for an address i.e. the data is used as an address

                D.        the data are accessed sequentially

                E.         None of the above

                Ans-C

     

    67.       To avoid the race condition, the number of processes that may be simultaneously inside their critical section is

                A.        8

                B.        1

                C.        16

                D.        0

                E.         None of the above

                Ans-B

     

    68.       Which one of the following kinds of materials has the lowest permeability?

    A.        A diamagnetic material

    B.        A paramagnetic material

    C.        A feiTomagnetic material

    D.        All of the above

    E.         None of the above

    Ans-A

     

    69.       he total impedance of a parallel RLC circuit:

                A.        always increases as the applied frequency increases

                B.        is equal to the sum of the values of resistance, inductive reactance and                                            capacitive  reactance

                C.        always decreases as the applied frequency increases

                D.        is maximum at the resonant frequency

                E.         None of the above

                Ans-D

     

    70.       he rise time of a pulse waveform is the time required for the voltage to rise:

                A.        from zero to its rms value

                B.        from zero to its peak value

                C.        from 10% of the peak value to 70.7% of the peak value

                D.        from 10% of the peak value to 90% of the peak value

                E.         None of the above

                Ans-D

     

    71.       Which of the following is(are) true of the EDP auditors?

                A.        they should have computer expertise

                B.        they will be replaced by traditional auditors in the near future

                C.        two of the above

                D.        currently, there is a very high demand for them, particularly from firms that use                             personal computers

                E.         None of the above

                Ans-A

     

    72.       A lockbox service is used for

                A.        depositing cash when bank is closed

                B.        paying bank customer bills automatically

                C.        storing papers in a bank vault

                D.        depositing payments to bank customers

                E.         None of the above

                Ans-D

     

    73.       Which of the following symbol modes are used to input of graphics to General CAD system?

                A.        Live and Rectangle mode

                B.        Arc and Circle mode

                C.        Dimension and Alphanumeric mode

                D.        All of the above

                E.         None of the above

                Ans-D

     

    74.       What will be the output of the program?

    public class Test

    {

        public static int y;

        public static void foo(int x)

        {

            System.out.print("foo ");

            y = x;

        }

        public static int bar(int z)

        {

            System.out.print("bar ");

            return y = z;

        }

        public static void main(String [] args )

        {

            int t = 0;

            assert t > 0 : bar(7);

            assert t > 1 : foo(8); /* Line 18 */

            System.out.println("done ");

        }

    }

                Ans-foo done

     

    75.       Which of the following would compile without error?

                A.        int a = Math.abs(-5);

                B.        int b = Math.abs(5.0);

                C.        int c = Math.abs(5.5F);

                D.        int d = Math.abs(5L);

                Ans-A

     

     

    Aptitude

     

    1.         One year ago, the ratio of Roonie?s and Ronaldo?s age was 6: 7 respectively. Four years hence, this ratio would become 7: 8. How old is Ronaldo ?

                Ans-36 years

     

    2.         In what ratio must rice at Rs. 9.30 per kg be mixed with rice at Rs. 10.80 per kg so that the mixture be worth Rs. 10 per kg ?

    Ans-8:7

     

    3.         The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4 : 3 and 2: 3 respectively. In what ratio, the liquids in both the vessels be mixed to obtain a new mixture in vessel C containing half milk and half water?

    Ans-7:5

     

    4.         One side of a rectangular field is 15 m and one of its diagonals is 17 m. Find the area of the field.

    Ans-120m2

     

    5.         A rectangular grassy plot 110 m. by 65 m has a gravel path 2.5 m wide all round it on the inside. Find the cost of gravelling the path at 80 paise per sq. metre

    Ans- Rs 680

     

    6.         There are two sections A and B of a class consisting of 36 and 44 students respectively. If the average weight of section A is 40kg and that of section B is 35kg, find the average weight of the whole class?

    Ans-37.25 kg

     

    7.         Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third.If the average of the three numbers is 44.Find the largest number.

    Ans-72

     

    8.         Find the odd man out.

     

    3, 5, 11, 14, 17, 21

    Ans-14

     

    9.         Find out the wrong number in the given sequence of numbers.

               

    1, 8, 27, 64, 124, 216, 343

    Ans-124

     

     

     

    10.       Insert the missing number.

               

    8, 7, 11, 12, 14, 17, 17, 22, (....)

    Ans-B

     

    11.       Two cards are drawn at random from a pack of 52 cards.what is the probability that either both  are black or both are queen?

    Ans-55/221

     

    12.       A bag contains 6 white and 4 black balls .2 balls are drawn at random. find the probability that they are of same colour.

    Ans-7/15

     

    13.       . In a km race, A beats B by 28 metres or 7 seconds. Find A's time over the course.

    Ans-4 min 3 sec

     

    14.       A, Band C  are three contestants in a km race. If A can give B a start of 40 m   and A can give C  a start of 64m  how many metre's  start can B give C ?

    15.       If a : b = 5 : 9 and b : c = 4: 7, find a : b : c.

    Ans-20:36:63

     

    16.       A bag contains 50 p, 25 P and 10 p coins in the ratio 5: 9: 4, amounting to Rs. 206. Find the number of coins of each type

    Ans- Number of 50 p coins = 360;

             Number of 10 p coins = 160

     

    17.       What was the day of the week on 17th June, 1998?

                A.        Monday          

                B.        Tuesday

                C.        Wednesday    

                D.        Thursday

                Ans-C

     

    18.       The calendar for the year 2007 will be the same for the year:

                A.        2014   

                B.        2016

                C.        2017   

                D.        2018

                Ans-D

     

    19.       Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock when 3.25.

     

    20.       At what time between 4 and 5 o'clock will the hands of a clock be at right angle?

    Ans-40/11 min. past 4.

     

    21.       Find at what time between 8 and 9 o'clock will the hands of a clock being  the same straight line but not together

    Ans-120/11 min

     

    22.       Find compound interest on Rs. 7500 at 4% per annum for 2 years, compounded annually.

    Ans-RS612

     

    23.       Find the compound interest on Rs. 10,000 in 2 years at 4% per annum, the  interest being compounded half-yearly.

    Ans-Rs 824.32

     

    24.       In what time will Rs. 1000 become Rs. 1331 at 10% per annum compounded annually?

    Ans-3 years

     

    25.       The difference between the compound interest and simple interest on a certain sum at 10% per annum for 2 years is Rs. 631. Find the sum.

    Ans- Rs631,00

     

    26.       The sum of a rational number and its reciprocal is 13/6. Find the number

    Ans-2/3 ot 3/2

     

    27.       If the sum of two numbers is 42 and their product is 437, then find the absolute  difference between the numbers

    Ans-4

     

    28.       The average  of  four consecutive even numbers is 27. Find the largest of these numbers.

    Ans-30

     

    29.       Of two numbers, 4 times the smaller one is less then 3 times the 1arger one by 5. If the sum of  the numbers is larger than 6 times their difference by 6, find the two numbers.

    Ans-59 & 43

     

    30.       If three numbers are added in pairs, the sums equal 10, 19 and 21. Find the numbers 

    Ans-6, 4 & 15

     

    31.       Simplify :        (i) 8888 + 888 + 88 + 8  

                                 (ii) 11992 - 7823 - 456 

     

    32.       What could be the maximum value of Q in the following equation?          5P9 + 3R7 + 2Q8 = 1114

    Ans-9

     

    33.       An electric pump can fill a tank in 3 hours. Because of a leak in ,the tank it took 3(1/2) hours to fill the tank. If the tank is full, how much time will the leak take  to empty it

    Ans-21 hrs

     

    34.       Two pipes A and B can fill a tank in 36 min. and 45 min. respectively. A water  pipe C can empty the tank in 30 min. First A and B are opened. after 7 min,C is also opened. In how much time, the tank is full?

    Ans-39 min

     

    35.       Simplify :(log 75/16-2 log 5/9+log 32/243)

     

    36.       Find the value of x which satisfies the relation

    Log10 3+log10 (4x+1)=log10 (x+1)+1

    Ans-7/2

     

    37.       If log10 2=0.30103,find the value of log10 50

    Ans-1.69897

     

    38.       Peter can cover a certain distance in 1 hr. 24 min. by covering two-third of the distance at 4 kmph and the rest at 5 kmph. Find the total distance.

    Ans-6 km

     

    39.       Arrange the fractions 5/8, 7/12, 13/16, 16/29 and 3/4 in ascending order of magnitude.

    Ans-16/29 < 7/12 < 5/8 < 3/4 < 13/16

     

    40.       Complete the sudoku

             

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.