Capgemini  Placement Paper   General - Interview   BANGALORE INSTITUTE OF TEC-21 Jun 2010

Capgemini  Placement Paper   General - Interview   BANGALORE INSTITUTE OF TEC-21 Jun 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Hi frnds, this is Suhas Shetty H from Bangalore Institute Of Technology... I would lik to share my experience of getting through CAPGEMINI campus interview.. I was ZERO percent prepared for the interview, don belive i was not in formals, i dint hav my resume with me, not even a photo of mine.. BUT had just gone through the capgemini previous years question papers and der lies the SECRET for getting through the written round of this company..
    Coming to the rounds carried out by CAPGEMINI:
    1.Aptitude Test
    2.Group Discussion
    3.Technical Round
    4.HR
     The aptitude test was not so hard but instead of that approx 250 candidates were eliminated in the aptitude test. Max Questions came from the previous years set,given in the site.But some were newTry to solve  the questions and dont copy paste the answers given over here as all the answers r not right here..What ever, there were 25 questions in quants section and 25 were 4m reasoning section.There were 2 sets of questions in the test. So be cool and rough work is mandatory in the answersheet. 10 was the cut off in each section. I attempted 14 questions in quants and in reasoning among 25 each. The best part, i was the highest with 34 marks in aptitude.
    Few questions i remember wch i got wer as follows:
    QUANT SECTION:
    1.Fresh Grapes contain 90% water by wt. Dried grapes contain 20% water by %age. What will b wt of dried grapes when we begin with 20 kg fresh grapes?
    i.2kg
    ii. 2.4kg
    iii. 2.5kg
    iv. none       Ans: 2.4
    2.How many 5 digit no. can b formed wit digits 1, 2, 3,4,5,6 which r divisible by 4 and digits not repeated
    i.144
    ii. 168
    iii. 192
    iv none      Ans: 192
    3.There is a rectangular Garden whose length and width are 60m X 20m.There is a walkway of uniform width around garden. Area of walkway is 516m^2. Find width of walkway
    i.1
    ii.2
    iii.3
    iv.4                      Ans:3
    4. In a race from pt. X to pt Y and back, Jack averages 0 miles/hr to pt Y and 10 miles/hr back to pr X. Sandy averages 20 miles/hr in both directions. If Jack and Sandy start race at same tIme, who?ll finish 1st
    i.Jack
    ii.Sandy
    iii.they tie


    iv.Impossible to tell       Ans: Sandy
    5. A man engaged a servant on a condition that he?ll pay Rs 90 and also give him a bag at the end of the yr. He served for 9 months and was given a turban and Rs 65. So the price of turban is
     i. Rs 10
     ii. Rs19
     iii. Rs0
     iv.Rs55               Ans: 10
    6. Three wheels make 36, 24, 60 rev/min. Each has a black mark on it. It is aligned at the start of the qn.When does it align again for the first time?
    i.14sec
    ii.20sec
    iii.22sec
    iv.5sec             Ans:5sec
    7. If 1= (3/4)(1+ (y/x) ) then
    i.   x=3y
    ii.  x=y/3
    iii. x=(2/3)y               Ans:x=3y
     iv. none
    8. The sum of six consecutive odd nos. is 888. What is the average of the nos.?
    i.  147
    ii. 148
    iii. 149        Ans:148
    iv. 146

    9. 1 ,27,125,?,729,133 Find da no missing in dis sequence.

    Ans. 343 

    10. Three wheels make 36, 24, 60 rev/min. Each has a black mark on it. It is aligned at the start of the qn. When does it align again for the first tym?

     i.14sec

    ii.20sec

    iii.22sec

    iv.5sec    ans: 5sec

    11. If a certain sum of money at SI doubles itself in 5 yrs then what is the  rate?

    i)5%      ii) 10%       iii)25%          iv)20%

     Ans: 20%
    12. A man engaged a servant on a condition that he?ll pay Rs 90 and also give him a bag at the end of the yr. He served for 9 months and was given a turban and Rs 65. So the price of turban is ?

    i)Rs 10 II) Rs 19 iii)Rs 0 iv)Rs 55
    ans: Rs 10
    13.  2 men at same tym start walking towards each other from A n B 72 kms apart. sp of A is 4kmph.Sp of  B is 2 kmph in 1st hr,2.5 in 2nd, 3 in rd. n so on?when will they meet

     i   in 7 hrs

    ii  at 35 kms from A

    iii in 10 hrs

    iv midway         Ans: Midway
    14.  If the ratio of prod of 3 diff comp?s A B & C is 4:7:5 and of overall prod last yr was 4lac tones and if each comp had an increase of 20% in prod level this yr what is the prod of Comp B this yr?

    i. 2.1L

    ii.22.1L

    iii.4.1L

    iv.none        Ans:2.1L
    VERBAL SECTION:
     An employee has to allocate offices to 6 staff members. The offices are no. 1-6. the offices are arranged in a row and they are separated from each other by dividers>hence voices, sounds and cigarette smoke flow easily from one office to another

    Miss R needs to use the telephone quite often throughout the day. Mr. M and Mr. B need adjacent offices as they need to consult each other often while working. Miss H is a senior employee and his to be allotted the office no. 5, having the biggest window.


    Mr. D requires silence in office next to his. Mr. T, Mr. M and Mr. D are all smokers. Miss H finds tobacco smoke allergic and consecutively the offices next to hers are occupied by non-smokers. Unless specifically stated all the employees maintain an atmosphere of silence during office hrs.

    Solution: Arrangements=       D  T  M  B  H  R.

    1. The ideal candidate to occupy office farthest from Mr. B will be

    i.   Miss H

    ii.   Mr. M

    iii.  Mr. T

    iv.  Mr. D                 Ans: Mr.D

     2. The three employees who are smokers should be seated in the offices

    i.    1 2 4

    ii.    2 3 6

    iii.   1 2 3

    iv.   1 2 4        Ans: 123

    3. The ideal office for Mr. M would be

    i.      2

    ii.     6

    iii.    1

    iv.    3          Ans: 3

    4. In the event of what occurrence within a period of one month since the assignment of the offices would a request for a change in office be put forth by one or more employees?

    i.  Mr D quitting smoking

    ii.  Mr. T taking over duties formally taken care of by Miss R

    iii. The installation of a water cooler in Miss H?s office

    iv. Mr. B suffering from anemia         Ans: Mr.B suffering from anemia


    Elle is 3 times older than Zaheer. Zaheer is ½ as old as Waheeda. Yogesh is elder than Zaheer.

     

    5. What is sufficient to estimate Elle?s age?

    i.Zaheer is 10 yrs old

    ii.Yogesh and Waheeda are both older than Zaheer by the same no of yrs.

    iii.Both of the above

    iv.None of the above            Ans: Zaheer is 10 yrs old

     6. Which one of the following statements can be inferred from the info above

    i.Yogesh is elder than Waheeda

    ii.Elle is older than Waheeda

    iii.Elle?s age may be less than that of Waheeda

    iv.None of  the above        Ans: Elle is older than Waheeda


    Ten coins are distr. Among 4 people P, Q, R, S such that one of them gets a coin, another gets 2 coins,3rd gets 3 coins, and 4th gets 4 coins. It is known that Q gets more coins than P, and S gets fewer coins than R

    7. If the no. of coins distr. To Q is twice the no. distr. to P then which one of the following. is necessarily true?

    i. R gets even no. of coins

    ii.  R gets odd no. of coins

    iii. S gets even no. of coins

    iv. S gets odd no. of coins        Ans: S gets odd no. of coins

     8. If R gets at least two more coins than S which one of the following is necessarily true?

    i. Q gets at least 2 more coins than S

    ii. Q gets more coins than P

    iii. P gets more coins than S

    iv. P and Q together get at least five coins          Ans: Q gets more coins than P

     9. If Q gets fewer coins than R, then which one of the following is not necessarily true?

    i.  P and Q together get at least 4 coins

    ii. Q and S together get at least 4 coins

    iii.R and S together get at least 5 coins

    iv.P and R together get at least 5 coins          Ans: P and Q together gets at least 4 coins

    A robot moves on a graph sheet with x-y axes. The robot is moved by feeding it with a sequence of instructions. The different instructions that can be used in moving it, and their meanings are:

    Instruction        Meaning

    GOTO(x,y)      move to pt with co-ord (x,y) no matter where u are currently

    WALKX(P)     move parallel to x-axis through a distance of p, in the +ve direction if p is +ve and in ?ve if p     is ?ve

    WALKY(P)     move parallel to y-axis through a distance of p, in the +ve direction if p is +ve and in ?ve if p is ?ve

     10. The robot reaches point (5,6) when a sequence of 3 instr. Is executed, the first of which is GOTO(x,y) , WALKX(2), WALKY(4). What are the values of x and y??

    i.      2,4

    ii.     0,0

    iii.    3,2

    iv.    2,3                 Ans: 3,2

    11. The robot is initially at (x.y), x>0 and y<0. The min no. of Instructions needed to be executed to bring it to origin (0,0) if you are prohibited from using GOTO instr. Is:

    i.      2

    ii.     1

    iii.     x + y

    iv.    0                       Ans: 2



    Ans A using I only

    Ans B  using II only

    Ans C using both I and II

    Ans D not solvable

     

    12. Raman and Gaurav Brought eggs from a vendor. How many eggs were bought by each of them

    i.          Raman bought half as many as Gaurav

    ii.         The dealer had a stock of 500 eggs at the beginning of day

    Ans: D

     

    13. What is the age of Ramprakash?

    i.        Ramprakash was born when his father was 26 yrs old

    ii.       Ramprakash?s mothers age is 3yrs less than his father?s

    Ans: D

     

    14. How much time is reqd for downloading the software?

    i.        The Data transfer rate is 6 kbps

    ii.       The size of the software is 4.5 megabytes

    Ans: C

     

    15. Sanjay and Vijay started their journey from Mumbai to Pune. Who reached Pune first?

    i.        Sanjay overtakes two times Vijay and Vijay overtakes Sanjay two times

    ii.       Sanjay started first

    Ans: C

     

    16. A boat can ferry 1500 passengers across a river in 12 hrs. How many round trips does it make during the journey?

    i.         The boat can carry 400 passengers at a time

    ii.        During its journey, the boat takes 40 mins time each way and 20 mins waiting time at each end.

    Ans: C

     

    17. What are the values of m and n?

    i.         n is an even integer, m is odd integer and m is greater than n.

    ii.        The product of m and n is 30

    Ans: C

     

    18. How much is the weight of 20 mangoes and 30 oranges?

    i.        1 orange weighs twice that of 1 mango

    ii.        2 mangoes and 3 oranges weigh 2 kg

    Ans: B

     

    19. Is the GDP of country X higher than Country Y?

    i.        GDP?s of X and Y has been increasing at a compounded annual growth rate of 5% and 6% over he past 5 yrs

    ii.        5 yrs ago GDP of X was 1.2 times Y

    Ans:  C.
     
    Result announced on 21st JUNE  1:30
    They selected 35 student out of 250 For GROUP DISCUSSION
    My Name was called out in the selected list...

        
                      The next round was GD and as i said i wasnt prepared for anything, instead of getting prepared fr GD i went to get my RESUME, PHOTO etc etc...... By the time i came back my group was called fr GD, i rushed inside thank god topic wasnt given and i was asked to take my seat....
    TOPIC: SHOULD WOMEN B GIVEN 33% RESERVATION?????
                  I initiated the discussion wen evryone else wer busy writing down points in the sheet wch was provided...
    This actually helped me a lot as i gt many points to put forth.... I was against the reservation given for women.... Finaly they asked to leave after one of my frnd concluded....

    Result announced on 21st JUNE 4:30
    They selected 28 students out of 35 For the TECHNICAL/HR
    My Name was called out in the selected list....

                   Next was the TEC wch went bad for me, students u got u knw the clear cut concepts of:
                   i.C
                   ii.C++ and
                   iii.Final year project wch u hav done.....
    these wer the questions wch i was asked in tec round....
                  Next was the HR wch i did with lots of confidence and straight forwardness... i was y capgemini??
    tell me abt ur self?? and most important thing was abt my conti decrease in % frm 1st to 6th sem... tat was all in HR...
    FINALLY:
    FINAL Reault was anunced on 21st JUNE 8:30
    They selected 21 students out of 28 for CAPGEMINI
    MY NAME WAS CALLED OUT AS THE 21ST NAME SUHAS SHETTY.....
    It was my day and i made it......
    GUD LUCK TO EVERYONE WHO IS WRITING FR CAPGEMINI....
    C U IN CAPGEMINI.......

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.