Capgemini  Placement Paper   Aptitude - General   TICT,RAJARHAT-02 Jun 2010

Capgemini  Placement Paper   Aptitude - General   TICT,RAJARHAT-02 Jun 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    As I was out in disgusting GD Round

    from Apti Result it was found apti papers r not checked.Even i have done 44 out of 50,my name was in last.One of my frnd has done 12 in each section and was disappointed,But he was in da list.As paper was prev one as already on net and max hav done about 40 but they were not in list. It totally luck.



    Total consist of 3 rounds.

    1)written test

    2)GD

    3)TECH/HR interview


    so come first on apti. There r 2 set but ques are nearly same.


    1.Fresh Grapes contain 90% water by wt. Dried grapes contain 20% water by %age. What will b wt of dried grapes when we begin with 20 kg fresh grapes?

    a)2kg  b) 2.4kg  c) 2.5kg d) none 

    Answer. C

     

    2.How many 5 digit no. can b formed wit digits 1, 2, 3,4,5,6 which r divisible by 4 and digits not repeated

    a)144   b)168  c)192  d) none

    Answer. C

     

    3.There is a rectangular Garden whose length and width are 60m X 20m.There is a walkway of uniform width around garden. Area of walkway is 516m^2. Find width of walkway

    a)1  b)2  c)3  d)4    

    Answer. C

     

    4.If 1= (3/4)(1+ (y/x) ) then

    a)x=3y

    b)  x=y/3

    c) x=(2/3)y

    d) none

    Answer. A

     

    5. The sum of six consecutive odd nos. is 888. What is the average of the nos.?

    a)147

    b)148

     c)149

    d) 146

    Answer. B

     

    6. 1,27,125,?,729,1331 find missing number.

    Ans: 343

     

    7.  Find approx value of 39.987/0.8102+1.987*18.02

    a)72  b)56  c)86  d)44

    Answer. C

     

    8. Asish was given Rs. 158 in denominations of Rs 1 each. He distributes these in diff bags, such that ne sum of money of denomination betn 1 and 158 can be given in bags. The min no. of such bags reqd

    a)10  b)17  c)15  d) none

    ans: 8

    Answer. D

     

    9. If a certain sum of money at SI doubles itself in 5 yrs then what is the  rate?

    a)5%      b) 10%       c)25%          d)20%

     Ans: D

     

    10. A man engaged a servant on a condition that he?ll pay Rs 90 and also give him a bag at the end of the yr. He served for 9 months and was given a turban and Rs 65. So the price of turban is ?

    i)Rs 10 II) Rs 19 iii)Rs 0 iv)Rs 55

    Ans: A (after taking bag's price and turban price same,q is nt perfect.)

     

    11. The sum of six consecutive odd nos. is 888. What is the average of the nos.?

    i. 147     ii. 148       iii. 149       iv. 146

    Ans: B

     

    12.  In a race from pt. X to pt Y and back, Jack averages 30miles/hr to pt Y and 10 miles/hr back to pr X.Sandy averages 20 miles/hr in both directions. If Jack and Sandy start race at same tym, who?ll finish 1st ?

    Jack/Sandy/they tie/Impossible to tell

    Ans: they  tie

     

    13.  2 men at same tym start walking towards each other from A n B 72 kms apart. sp of A is 4kmph.Sp of  B is 2 kmph in 1st hr,2.5 in 2nd, 3 in rd. n so on?when will they meet

     i   in 7 hrs

    ii  at 35 kms from A

    iii in 10 hrs

    iv midway

    Ans: D

     

    14.  If the ratio of prod of 3 diff comp?s A B & C is 4:7:5 and of overall prod last yr was 4lac tones and if each comp had an increase of 20% in prod level this yr what is the prod of Comp B this yr?

    i. 2.1L

    ii.22.1L

    iii.4.1L

    iv.none

    Ans: A

     

    15. If 70% of a no. is subtracted from itself it reduces to 81.what is two fifth of that no.?

    108/54/210/none

    Ans. A

     

    16. If radius of cylinder and sphere r same and vol of sphere and cylinder r same what is d ratio betn the radius and height of the cylinder

    i.  R= H

    ii. R= (3/4)H

    iii. R = (4/3)H

    iv. R=2/3H

    Ans: B

     

    17. Which one of the foll fractions is arranged in ascending order

     i.  9/11,7/9,11/13,13/14

    ii  7/8,9/11,11/13,13/14

    iii 9/11,11/13,7/8,13/14

    iv none

    Ans: C

     

    18.10^10/10^4*10^2=10^?

    i.   8

    ii.  6

    iii.  4

    iv. none

    Ans: A

     

    19. units digit in expansion os 2 raised to 51 is:

     2/4/6/8

    Ans: D

     

    20. Three wheels make 36, 24, 60 rev/min. Each has a black mark on it. It is aligned at the start of the qn. When does it align again for the first tym?

    14/20/22/5 sec

    ans 6 sec not in option

     

    21. Some question on area which are in hectare and some values r in kilometer so firstly know conversion of km^2-->hectare
     

    22. In a Triangle ABC , AD is perpendicular to BC ,BD is 15m,and angle B is 30 degree   find  AC?                                                                           

    ANS 5  (closest option)

     

    24. 3,7,11,......................,407. find 20th term from last.

    ans 331

     

     25. one  question on  share .hey friends solve quest on share and dividend
    it will be better

     

    Section B

    Direction for Qn 1-4


    An employee has to allocate offices to 6 staff members. The offices are no. 1-6. the offices are arranged in a row and they are separated from each other by dividers>hence voices, sounds and cigarette smoke flow easily from one office to another

    Miss R needs to use the telephone quite often throughout the day. Mr. M and Mr. B need adjacent offices as they need to consult each other often while working. Miss H is a senior employee and his to be allotted the office no. 5, having the biggest window.


    Mr. D requires silence

    in office next to his. Mr. T, Mr. M and Mr. D are all smokers. Miss H finds tobacco smoke allergic and consecutively the offices next to hers are occupied by non-smokers. Unless specifically stated all the employees maintain an atmosphere of silence during office hrs.

    Solution: Arrangements=       D  T  M  B  H  R.

    1. The ideal candidate to occupy office farthest from Mr. B will be

    i.   Miss H

    ii.   Mr. M

    iii.  Mr. T

    iv.  Mr. D

    Ans: D

     

    2. The three employees who are smokers should be seated in the offices

    i.    1 2 4

    ii.    2 3 6

    iii.   1 2 3

    iv.   1 2 3

    Ans: C

     

    3. The ideal office for Mr. M would be

    i.      2

    ii.     6

    iii.    1

    iv.    3

    Ans: D

     

    4. In the event of what occurrence within a period of one month since the assignment of the offices would a request for a change in office be put forth by one or more employees?

    i.  Mr D quitting smoking

    ii.  Mr. T taking over duties formally taken care of by Miss R

    iii. The installation of a water cooler in Miss H?s office

    iv. Mr. B suffering from anemia

    Ans: D(as already on this site)

     

    Direction for Qn 5-7

    Ten coins are distr. Among 4 people P, Q, R, S such that one of them gets a coin, another gets 2 coins,3rd gets 3 coins, and 4th gets 4 coins. It is known that Q gets more coins than P, and S gets fewer coins than R .

    5. If the no. of coins distr. To Q is twice the no. distr. to P then which one of the following. is necessarily true?

    i. R gets even no. of coins

    ii.  R gets odd no. of coins

    iii. S gets even no. of coins

    iv. S gets odd no. of coins

    Ans: D

     

    6. If R gets at least two more coins than S which one of the following is necessarily true?

    i. Q gets at least 2 more coins than S

    ii. Q gets more coins than P

    iii. P gets more coins than S

    iv. P and Q together get at least five coins

    Ans: B

     

    7. If Q gets fewer coins than R, then which one of the following is not necessarily true?

    i.  P and Q together get at least 4 coins

    ii. Q and S together get at least 4 coins

    iii.R and S together get at least 5 coins

    iv.P and R together get at least 5 coins

    Ans: A

     

    Direction for Qn 8-9

    Elle is  3 times older than Zaheer. Zaheer is ½ as old as Waheeda. Yogesh is elder than Zaheer.

     

    8. What is sufficient to estimate Elle?s age?

    i.Zaheer is 10 yrs old

    ii.Yogesh and Waheeda are both older than Zaheer by the same no of yrs.

    iii.Both of the above

    iv.None of the above

    Ans: A

     

    9. Which one of the following statements can be inferred from the info above

    i.Yogesh is elder than Waheeda

    ii.Elle is older than Waheeda

    iii.Elle?s age may be less than that of Waheeda

    iv.None of  the above

    Ans:B



    Qns  10-11 are based on situations given below:

     

    7 Uni crick players are to be honored at a special luncheon. The players will be seated on a dais along one side of a single rectangular table.

    A and G have to leave the luncheon early and must be seated at the extreme right end of table, which is closest to exit.

    B will receive Man of the Match and must be in the centre chair

    C and D who are bitter rivals for the position of Wicket keeper dislike one another and should be seated as far apart as possible

    E and F are best friends and want to seat together.

     

    10.Which of the foll may not be seated at either end of the table?

    i.        C

    ii.        D

    iii.      G

    iv.      F

    Ans: iv

     

    11.Which of the foll pairs may not be seated together?

    i.        E & A

    ii.       B & D

    iii.      C & F

    iv.      G & D

    Ans: i

     

    Direction for Qn 12-13

    A robot moves on a graph sheet with x-y axes. The robot is moved by feeding it with a sequence of instructions. The different instructions that can be used in moving it, and their meanings are:

    Instruction        Meaning

    GOTO(x,y)      move to pt with co-ord (x,y) no matter where u are currently

    WALKX(P)     move parallel to x-axis through a distance of p, in the +ve direction if p is +ve and in ?ve if p     is ?ve

    WALKY(P)     move parallel to y-axis through a distance of p, in the +ve direction if p is +ve and in ?ve if p is ?ve

     

     12. The robot reaches point (5,6) when a sequence of 3 instr. Is executed, the first of which is GOTO(x,y) , WALKX(2), WALKY(4). What are the values of x and y??

    i.      2,4

    ii.     0,0

    iii.    3,2

    iv.    2,3

    Ans: C

     

    13. The robot is initially at (x.y), x>0 and y<0. The min no. of Instructions needed to be executed to bring it to origin (0,0) if you are prohibited from using GOTO instr. Is:

    i.      2

    ii.     1

    iii.     x + y

    iv.    0

    Ans: A

    Direction for Qn 14-20

    Ans A using I only

    Ans B  using II only

    Ans C using both I and II

    Ans D not solvable

    14. Raman and Gaurav Brought eggs from a vendor. How many eggs were bought by each of them

    i.          Raman bought half as many as Gaurav

    ii.         The dealer had a stock of 500 eggs at the beginning of day

    Ans: D

     

    15. What is the age of Ramprakash?

    i.        Ramprakash was born when his father was 26 yrs old

    ii.       Ramprakash?s mothers age is 3yrs less than his father?s

    Ans: D

     

    16. How much time is reqd for downloading the software?

    i.        The Data transfer rate is 6 kbps

    ii.       The size of the software is 4.5 megabytes

    Ans: C

     

    17. Sanjay and Vijay started their journey from Mumbai to Pune. Who reached Pune first?

    i.        Sanjay overtakes two times Vijay and Vijay overtakes Sanjay two times

    ii.       Sanjay started first

    Ans: C

     

    18. A boat can ferry 1500 passengers across a river in 12 hrs. How many round trips does it make during the journey?

    i.         The boat can carry 400 passengers at a time

    ii.        During its journey, the boat takes 40 mins time each way and 20 mins waiting time at each end.

    Ans: C

     

    19. What are the values of m and n?

    i.         n is an even integer, m is odd integer and m is greater than n.

    ii.        The product of m and n is 30

    Ans: C

     

    20. How much is the weight of 20 mangoes and 30 oranges?

    i.        1 orange weighs twice that of 1 mango

    ii.        2 mangoes and 3 oranges weigh 2 kg

    Ans: B

     

    21. Is the GDP of country X higher than Country Y?

    i.        GDP?s of X and Y has been increasing at a compounded annual growth rate of 5% and 6% over he past 5 yrs

    ii.        5 yrs ago GDP of X was 1.2 times Y

    Ans:  C.

     50  WERE SELECTED FROM MY COLLEGE(NETAJI SUBHASH ENGINNERING COLLEGE),  I AM  ALSO  ONE  AMONG?S  THEM.

    AFTER   APTITUDE  , GD  WERE CONDUCTED  10  MEMBERS  EACH  IN  A GROUP,TOPIC "NEW AGE INDIAN MOVIE"
    IN THIS ROUND VERDICT WAS NOT RIGHT,ONE STUDENT JUST OPENED MOUTH FOR A SECOND IN GD,BUT MA'AM PRAISED HIM FOR HIS FACE VALUE AND ALSO KEEP HIM ON HOLD,IN MY GROUP ONLY 3 WERE SELECTED.

    IN OTHER GROUP OF GD,ONLY 2 WAS SELECTED THROUGH POINT OUT, WITHOUT GIVING ANY TOPIC,BOTH R ONLY ASKED WHY R U CHOOSING CAPGEMINI AND THEY REPLIED ACTUALLY I DONT KNOW ANYTHING AND....... SELECTED.

    SO FRND U HAV 2 BORN WITH LUCK TO BEAT THESE MOODY HRs.(AN OVERBURDEN OF COMPANY)

    THANX
    RAJEEV RANJAN
     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.