Accenture  Placement Paper   Whole Testpaper   bangalore-06 Feb 2010

Accenture  Placement Paper   Whole Testpaper   bangalore-06 Feb 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    ACCENTURE....MeritTrack

     Paper Type     : Whole Testpaper
     Test Date        : 15  January  2010
    1)APTITUDE TEST:

    Questions = 55 ; time limit = 60 minutes...along with that an essay to write in the same sheet in another 10 minutes. No sectional cut off , no negative marking. Offline (paper & pen) test
    Directions for Questions 1-3 : Choose the option which will correctly fill the blank.

    1. I will be here __________- Thursday and Friday.

    A.     During

    B.     for

    C.     until

    D.     after

          Ans: A

    2. I have been here ______ three years

    A.     since

    B.     from

    C.     for

    D.     none of the above

            Ans: C

    3. The sun rose ______the horizon.

    A.     below

    B.     over

    C.     in

    D.     above

            Ans: D

    Directions for Questions 4-6
    : Choose the word nearest in meaning to the word in ITALICS from the given options.
     4. Now the fury of the demonstrators turned against the machines.

    A.     Range

    B.     Acrimony

    C.     Asperity

    D.     Passion

              Ans: A

    5. Malice is a feeling that we should always avoid.

    A.     Spite

    B.     Envy

    C.     Hatred

    D.     Cruelty

                Ans: A

    6. He was punished for shirking his official work

    A.     Delegating

    B.     Slowing

    C.     avoiding

    D.     Postponding

             Ans: C

    Directions for Questions 7-10
    : Choose the answer option which will correctly fill the blank.
    7. Seiko is______ practicing Buddhist

    A.     an

    B.     the

    C.     a

    D.     none of these

                 Ans:C

    8. ___________ awards ceremony at Kremlin would not normally have attracted so much attention .

    A.     A

    B.     An

    C.     The

    D.     All the above

                Ans: B

    9.He spilled ___________ milk all over the floor

    A.     A

    B.     An

    C.     The

    D.     none of these

    10. I saw _________ movie last night. _____ movie was entertaining.

    A.     the,A

    B.     A,the

    C.     An,A

    D.     the,the

    Directions for Questions 11-14: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
    Disequilibrium at the interface of water and air is a factor on which the transfer of heat and water vapor from the ocean to the air depends. The air within about a millimeter of the water is almost saturated with water vapor and the temperature of the air is close to that of the surface water. Irrespective of how small these differences might be, they are crucial, and the disequilibrium is maintained by air near the surface mixing with air higher up, which is typically appreciably cooler and lower in water vapor content. The turbulence, which takes its energy from the wind mixes the air. As the speed of wind increases, so does the turbulence, and consequently the rate of heat and moisture transfer. We can arrive at a detailed understanding of this phenomenon after further study. The transfer of momentum from wind to water, which occurs when waves are formed is an interacting-and complicated phenomenon. When waves are made by the wind, it transfers important amounts of energy-energy, which is consequently not available for the production of turbulence.
    11.  This passage principally intends to:

    A.     resolve a controversy

    B.     attempt a description of a phenomenon

    C.     sketch a theory

    D.     reinforce certain research findings

    E.      tabulate various observations

    Answer : B
    12.  The wind over the ocean usually does which of the following according to the given passage?
    I. Leads to cool, dry air coming in proximity with the ocean surface.
    II. Maintains a steady rate of heat and moisture transfer between the ocean and the air.
    III. Results in frequent changes in the ocean surface temperature.

    A.     I only

    B.     II only

    C.     I and II only

    D.     II and III only

    E.      I, II, and III

    Answer : A
    13.  According to the author the present knowledge regarding heat and moisture transfer from the ocean to air as

    A.     revolutionary

    B.     inconsequential

    C.     outdated

    D.     derivative

    E.      incomplete

    Answer : E
    14.  According to the given passage, in case the wind was to decrease until there was no wind at all, which of the following would occur?

    A.     The air, which is closest to the ocean surface would get saturated with water vapor.

    B.     The water would be cooler than the air closest to the ocean surface.

    C.     There would be a decrease in the amount of moisture in the air closest to the ocean surface.

    D.     There would be an increase in the rate of heat and moisture transfer.

    E.      The temperature of the air closest to the ocean and that of the air higher up would be the same.

    Answer : A
    Directions for Questions 15-20
    : Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
    Roger Rosenblatt's book Black Fiction, manages to alter the approach taken in many previous studies by making an attempt to apply literary rather than sociopolitical criteria to its subject. Rosenblatt points out that criticism of Black writing has very often served as a pretext for an expounding on Black history. The recent work of Addison Gayle's passes a judgement on the value of Black fiction by clearly political standards, rating each work according to the ideas of Black identity, which it propounds.
    Though fiction results from political circumstances, its author react not in ideological ways to those circumstances, and talking about novels and stories primarily as instruments of ideology circumvents much of the fictional enterprise. Affinities and connections are revealed in the works of Black fiction in Rosenblatt's literary analysis; these affinities and connections have been overlooked and ignored by solely political studies.
    The writing of acceptable criticism of Black fiction, however, presumes giving satisfactory answers to a quite a few questions. The most important of all, is there a sufficient reason, apart from the racial identity of the authors, for the grouping together of Black authors? Secondly, what is the distinction of Black fiction from other modern fiction with which it is largely contemporaneous? In the work Rosenblatt demonstrates that Black fiction is a distinct body of writing, which has an identifiable, coherent literary tradition. He highlights recurring concerns and designs, which are independent of chronology in Black fiction written over the past eighty years. These concerns and designs are thematic, and they come form the central fact of the predominant white culture, where the Black characters in the novel are situated irrespective of whether they attempt to conform to that culture or they rebel against it.
    Rosenblatt's work does leave certain aesthetic questions open. His thematic analysis allows considerable objectivity; he even clearly states that he does not intend to judge the merit of the various works yet his reluctance seems misplaced, especially since an attempt to appraise might have led to interesting results. For example, certain novels have an appearance of structural diffusion. Is this a defeat, or are the authors working out of, or attempting to forge, a different kind of aesthetic? Apart from this, the style of certain Black novels, like Jean Toomer's Cane, verges on expressionism or surrealism; does this technique provide a counterpoint to the prevalent theme that portrays the fate against which Black heroes are pitted, a theme usually conveyed by more naturalistic modes of expressions?
    Irrespective of such omissions, what Rosenblatt talks about in his work makes for an astute and worthwhile study. His book very effectively surveys a variety of novels, highlighting certain fascinating and little-known works like James Weldon Johnson's Autobiography of an Ex-Coloured Man. Black Fiction is tightly constructed, and levelheaded and penetrating criticism is exemplified in its forthright and lucid style.
    15.  The author of the passage raises and objection to criticism of Black fiction like that by Addison Gayle as it:

    A.     Highlights only the purely literary aspects of such works

    B.     Misconceive the ideological content of such fiction

    C.     Miscalculate the notions of Black identity presented in such fiction

    D.     Replaces political for literary criteria in evaluating such fiction

    E.      Disregards the reciprocation between Black history and Black identity exhibited in such fiction.

    Answer : D
    16.  The primary concern of the author in the above passage is:

    A.     Reviewing the validity of a work of criticism

    B.     Comparing various critical approaches to a subject

    C.     Talking of the limitations of a particular kind of criticism

    D.     Recapitulation of the major points in a work of criticism

    E.      Illustrating the theoretical background of a certain kind of criticism.

    Answer : A
    17.  The author is of the opinion that Black Fiction would have been improved had Rosenblatt:

    A.     Undertaken a more careful evaluation of the ideological and historical aspects of Black Fiction

    B.     Been more objective in his approach to novels and stories by Black authors

    C.     Attempted a more detailed exploration of the recurring themes in Black fiction throughout its history

    D.     Established a basis for placing Black fiction within its own unique literary tradition

    E.      Calculated the relative literary merit of the novels he analyzed thematically.

    Answer : E
    18.  Rosenblatt's discussion of Black Fiction is :

    A.     Pedantic and contentious

    B.     Critical but admiring

    C.     Ironic and deprecating

    D.     Argumentative but unfocused

    E.      Stilted and insincere.

    Answer : B
    19.  According to the given passage the author would be LEAST likely to approve of which among the following?

    A.     Analyzing the influence of political events on the personal ideology of Black writers

    B.     Attempting a critical study, which applies sociopolitical criteria to the autobiographies of Black authors

    C.     A literary study of Black poetry that appraises the merits of poems according to the political acceptability of their themes

    D.     Studying the growth of a distinct Black literary tradition within the context of Black history

    E.      Undertaking a literary study, which attempts to isolate aesthetic qualities unique to Black fiction.

    Answer : C
    20.  From the following options, which does the author not make use of while discussing Black Fiction?

    A.     Rhetorical questions

    B.     Specific examples

    C.     Comparison and contrast

    D.     Definition of terms

    E.      Personal opinion.

    Answer : D
    Section 2 -Analytical Ability
    No. of Questions: 20
    Duration in Minutes: 20
    21. 10 men can complete a piece of work in 15 days and 15 women can complete the same work in 12 days. If all  
           the 10 men and  15 women work together , in how many days will the work get completed?

    A.     6

    B.     6 1/3

    C.     6 2/3

    D.     7 2/3

             Ans: C
    22. if Kamal says ," Ravi's mother is the only  daughter of my mother", how is Kamal related to Ravi ?

    A.     grandfather

    B.     father

    C.     brother

    D.     none of these

    Ans: D
    23. If Ramola ranks 14th in a class of 26, what is her rank from the last?

    A. 13

     B. 14

    C. 15

    D. 12

    Ans: A
    24. If Kalpana remembers that her mother's birthday is after 11th August but before 15th August and her brother    
           Ramesh  remembers that the birthday is before 20th August but after 13th August. If both of them are correct,
           when does the birthday of their mother fall?

    A. 14th August

    B. 15th August

     C. 13th August

    D. 16th August

    Ans: A
    25. A fort has enough food for 45 days for 175 soldiers. If after 15 days 100 soldiers leave the fort, for how many
          more days the food will last?

    A. 60

     B. 70

    C. 80

    D. 75

    Ans: B
    26. The price of petrol is increased by 10%. By how much percent the consumption be reduced so that the
           expenditure remains the same?

    A. 8.5

    B. 7

     C. 10

    D. 9

    Ans:D
    27 A train 120 meters long passes an electric pole in 12 seconds and another train of same length traveling in
          opposite direction in 8  seconds. The speed of the second train is

    A. 60 Km

    B. 66 Km

    C. 72 Km

    D. 80 Km

    Ans: C
    28.A person travels through 5 cities - A, B, C, D, E. Cities E is 2 km west of D. D is 3 km north-east of A. C is 5
          km north of B and 4 km west of A. If this person visits these citiesin the sequence B - C - A - E - D, what is
          the effective distance between cities B and D?

               1.

                  13 km
               2.

                  9 km
               3.

                  10 km
               4.

                  11 km

            Ans: A

    29. Two identical taps fill 2/5 of a tank in 20 minutes. When one of the taps goes dry in how many minutes will the
           remaining one tap fill the rest of the tank ?

    A.     5 minutes

    B.     10 minutes

    C.     15 minutes

    D.     20 minutes

    E.      None of the above

    Ans : C
    30. If r = (3p + q)/2 and s = p - q, for which of the following values of p would r2 = s2?

    A.     1q/5

    B.     10 - 3q/2

    C.     q - 1

    D.     3q

    E.      9q/2 - 9

    Ans : A
    Direction(31-34): In each question below are given three statement followed by 4 conclusions-I,II,III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
    31. Statements
    Some books are pens.
    all pens are chairs
    some chairs are tables
          Conclusions

                                    I.            some books are chairs

                                 II.            Some chairs are books

                               III.             all tables are chairs

                              IV.             Some tables are chairs

    A.     All follow

    B.     Only I,II, and III follow

    C.     Only I,II, and IV follow

    D.     Only I,III, and IV follow

    Ans: C
    32. Statements
    All cars are jeeps
    All jeeps are buses
    All buses are trucks

    Conclusions

                                    I.             All trucks are buses

                                 II.            All buses are jeeps

                               III.            All jeeps are cars

                              IV.            All cars are trucks

    A.     None follows

    B.     all follow

    C.     Only III and IV follow

    D.     Only IV follow

            Ans: D                                                     
    33. Statements

    Some trees are flowers

    Some flowers are pencils

    Some pencils are tables

           Conclusions

                                                            I.            Some tables are flowers

                                                         II.            Some pencils are trees

                                                       III.            Some tables are trees

                                                      IV.            Some trees are pencils

    A.     All follow

    B.     Only I and III follow

    C.     Only IIand IV follow

    D.     None follows

         Ans: D
    34. Statement
    All towns are villages
    No village is forest
    Some forests are rivers
    Conclusions

                                                            I.            Some forests are villages

                                                         II.            Some forests are not villages

                                                       III.            Some rivers are not towns

                                                      IV.            All villages are town

    A.     all follow

    B.     Only either I or II follow

    C.     Only either I or II or III follow

    D.     none of these

    Ans: D
    35. A rectangular tank 10" by 8" by 4" is filled with water. If all of the water is to be transferred to cube-shaped
          tanks, each one 3 inches on a side, how many of these smaller tanks are needed?

    A.     9

    B.     12

    C.     16

    D.     21

    E.      39

    Ans : B
    36. The average weight of a class of 24 students is 36 years. When the weight of the teacher is also included, the
           average weight increases by 1kg. What is the weight of the teacher?

    A.     60 kgs

    B.     61 kgs

    C.     37 kgs

    D.     None of these

     Ans : B
    37. The proportion of milk and water in 3 samples is 2:1, 3:2 and 5:3. A mixture comprising of equal quantities of
          all 3 samples is made. The proportion of milk and water in the mixture is

    A.     2:1

    B.     5:1

    C.     99:61

    D.     227:133

    Ans : D
    38. A 20 litre mixture of milk and water contains milk and water in the ratio 3 : 2. 10 litres of the mixture is removed
          and replaced with pure milk and the operation is repeated once more. At the end of the two removal and
          replacement, what is the ratio of  milk and water in the resultant mixture?

    A.     17 : 3

    B.     9 : 1

    C.     3 : 17

    D.     5 : 3

    Ans : B
    39. A team of 8 students goes on an excursion, in two cars, of which one can seat 5 and the other only 4. In how
          many ways can  they travel?

    A.     9

    B.     26

    C.     126

    D.     3920

    Ans : C
    40. One year payment to the servant is Rs. 200 plus one shirt. The servant leaves after 9 months and recieves Rs.
          120 and a shirt.Then find the price of the shirt.

    A.     Rs. 80

    B.     Rs. 100

    C.     Rs. 120

    D.     Cannot be determined

    Ans :C
    Directions for Questions 41-45: Follow the directions given below to answer the questions that follow. Your answer for each question below would be: A, if ALL THREE items given in the question are exactly ALIKE. B, if only the FIRST and SECOND items are exactly ALIKE. C, if only the FIRST and THIRD items are exactly ALIKE. D, if only the SECOND and THIRD items are exactly ALIKE. E, if ALL THREE items are DIFFERENT.
    41)LLMLLLKLMPUU, LLMLLLKLMPUU,  LLMLLLKLMPUU       
    A) A
    B)B
    C)C
    D)D
    E)E

      Ans: A
    42) 0452-9858762, 0452-9858762, 0452-9858762
    A) A
    B) B
    C) C
    D) D
    E) E
    Ans: A

    43) NIINIININN, NIININNINN ,NIINIININN

    A) A
    B)B
    C)C
    D)D
    E)E

    Ans:C

    44) 4665.8009291, 4665.7999291, 4665.8009291

    A) A
    B) B
    C)C
    D)D
    E)E

                 Ans:C

    45)808088080.8080, 808008080.8080, 808088080.8080

    A) A
    B)B
    C)C
    D)D
    E)E

      Ans:C
    46) If * stands for /, / stands for -,+ stands for * and -stands for +, then 9/8*7+5-10=?
    A) 13.3
    B) 10.8
    C) 10.7
    D) 11.4
    47) If* stands for /, / stands for -,+ stands for * and -stands for +, then 9/15*9+2-9=?
    A) 14.7
    B) 15.3
    C) 14.1
    D) 16.2
    48) If * stands for /, / stands for -, + stands for * and - stands for +, then which of the following is TRUE?
    A) 36/12*4+50-8 =-106
    B) 12*8/4+50-8 =45.5
    C) 36*4/12+36-8 = 4.7
    D) 8*36/4+50-8 = 300
    49. If x, y, and z are consecutive negative integers, and if x > y > z, which of the following must be a positive odd integer?

    A.     xyz

    B.     (x - y) (y - z)

    C.     x - yz

    D.     x(y + z)

    E.      x + y + z

       Ans : B
    50.  The average age of a group of 12 students is 20years. If 4 more students join the group, the average age increases by 1 year. The average age of the new students is

    A.     24

    B.     26

    C.     23

    D.     22

    Ans : A
    Directions for Questions 51-55: Nine individuals - Z, Y, X, W, V, U, T, S and R - are the only candidates, who can serve on three committees-- A, B and C, and each candidate should serve on exactly one of the committees.Committee A should consist of exactly one member more than committee B.
    It is possible that there are no members of committee C.
    Among Z, Y and X none can serve on committee A.
    Among W, V and U none can serve on committee G.
    Among T, S and R none can serve on committee C.
    51.  In case T and Z are the individuals serving on committee B, how many of the nine individuals should serve on committee C?

    A.     3

    B.     4

    C.     5

    D.     6

    E.      7

    Ans : B
    52.  Of the nine individuals, the largest number that can serve together on committee C is

    A.     9

    B.     8

    C.     7

    D.     6

    E.      5

    Ans : D
    53.  In case R is the only individual serving on committee B, which among the following should serve on committee A?

    A.     W and S

    B.     V and U

    C.     V and T

    D.     U and S

    E.      T and S

    Ans : E
    54.  In case any of the nine individuals serves on committee C, which among the following should be the candidate to serve on committee A?

    A.     Z

    B.     Y

    C.     W

    D.     T

    E.      S

    Ans : C
    55.  In case T, S and X are the only individuals serving on committee B, the total membership of committee C should be:

    A.     Z and Y

    B.     Z and W

    C.     Y and V

    D.     Y and U

    E.      X and V

    Ans : A

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Test Paper :4
     Paper Type     : Whole Testpaper
     Test Date        : 15  January  2010
     Posted By        : Admin
     

    1)APTITUDE TEST:

    Questions = 55 ; time limit = 60 minutes...along with that an essay to write in the same sheet in another 10 minutes. No sectional cut off , no negative marking. Offline (paper & pen) test

    Directions for Questions 1-3 : Choose the option which will correctly fill the blank.

    1. If you look ___ the window you can see the traffic moving________ the road ___ afast pace

        A. at, across, in

        B. through, along, at

        C. over, across, at

        D. at, along , in

        Ans: B

    2. Sheela ran blindly_ the road and was nearly knocked _______    ________  a lorry.

        A. at, out, in

        B. across, along, at

        C. through, across, at

        D. across, down , by

        Ans: B

    3. I stood ________ the bridge and watched the flowing water _______ it and the sky ______.

        A. on, under, above

        B. across, under, at

        C. through, under, above

        D. on, down , above

        Ans: B

    Directions for Questions 4-6 : Choose the word nearest in meaning to the word in ITALICS from the given options

    4. A bone got stuck in his gullet

        A. Chest

        B. Throat

        C. Stomach

        D. Molars

        Ans: B

    5. It is a scandal that the murderer was  declared innocent

           1.

              talk
           2.

              Disgraceful action
           3.

              Rumour
           4.

              Silly notion

        Ans: B

    6. The police need tangible proof of his guilt before they can act against him.

           1.

              Emphatic
           2.

              Convincing
           3.

              Clear and certain
           4.

              Strong

        Ans: C

    Directions for Questions 7-10: Choose the answer option which will correctly fill the blank.
    7. I saw _____ man walking along_____  road. He was not _____ ordinary man

           1.

              the,the,a
           2.

              a,the,a
           3.

              the, a, an
           4.

              a, the, an

        Ans: D

    8. Yesterday I heard  ________ interesting story which is ___ best I have ever heard.

           1.

              a, an
           2.

              the,a
           3.

              an, the
           4.

              the, an

        Ans: C

    9. What _____ strange name to give ______ cat

           1.

              a,a
           2.

              a,an
           3.

              a,the
           4.

               the, an

        Ans: A

    10. __________ postman has put _______ letter under ________door

           1.

              the,the,the
           2.

              a,the,a
           3.

              the, a, the
           4.

              a, the, an

        Ans: C

    Directions for Questions 11-16: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
    Everyone conforms to infancy, infancy conforms to nobody, so that one babe commonly makes four or five out of the adults who prattle and play to it. So God has armed youth and puberty and manhood no less with its own piquancy and charm, and made it enviable and gracious and its claims not to be put by, if it will stand by itself. Do not think the youth has no force, because he cannot speak to you and me. Hark! In the next room his voice is sufficiently clear and emphatic. It seems he knows how to speak to his contemporaries. Bashful or bold, then, he will know how to make us seniors very unnecessary.
    The healthy attitude of human nature can be seen in the nonchalance of boys who are sure of a dinner, and would disdain as much as a lord to do or say aught to conciliate one. A boy is in the parlor what the pit is in the playhouse; independent, irresponsible, looking out from his corner on such people and facts as pass by, he tries and sentences them on their merits, in the swift, summary way of boys, as good, bad, interesting, silly, eloquent, troublesome. He never cumbers himself regarding consequences, about interests and he gives an independent, genuine verdict. You should court him: he will not court you. But the man is, as it were, clapped into jail by his consciousness. As soon as he has once acted or spoken with eclat, he is a committed person, watched by the sympathy or the hatred of hundreds, whose affections must now enter into his account. There is no Lethe for this. Ah, that he could pass again into his neutrality.
    These are the voices, which we hear in solitude, but they grow faint and inaudible as we enter into the world. Everywhere society is conspiring against the manhood of every one of its members. Society is joint - stock company, in which members agree, for the better securing of his bread to each shareholder, to surrender the liberty and culture of the eater. The virtue in most request is conformity. It is averse to self-reliance. What it loves is names and customs and not realities and creators.
    Whosoever is a man has to be a nonconformist. He who would gather immortal palms must not be hindered by the name of goodness, but must explore if it be goodness. Nothing is at last sacred but the integrity of your own mind.
    No law can be sacred to me but that of my nature. Good and bad are but names very readily transferable to that to this; the only right is what is after my constitution, the only right is what is after me constitution, the only wrong what is against it. A man is to carry himself in the presence of all opposition as if every thing were titular and ephemeral but he. I am ashamed to think how easily we capitulate to badges and names, to large societies and dead institutions. Every decent and well-spoken individual affects and sways me more than is right. I ought to go upright and vital, and speak the rude truth in all ways.
    I shun father and mother and wife and brother, when my genius calls me. I would write on the lintels of the doorpost, whim. I hope it is somewhat better than whim at last, but we cannot spend the day in explanation. Except me not to show cause why I seek or why I exclude company. Then, again, do not tell me, as a good man did not to-day, of my obligation to put all poor men in good situations. Are they my poor? I tell thee, thou foolish philanthropist, that I grudge the dollar, the time, the cent, I give to such men as do not belong to me and to whom I do not belong. There is a class of person to whom by all spiritual affinity I am bought and sold; for them I will go to prison, if need be; but your miscellaneous popular charities; the education at collage of fools; the building of meeting - house to the vain end to which many now stand; alms to sots; and the thousand fold Relief Societies; - though I confess with shame I sometimes succumb and give the dollar, it is a wicked dollar which by and by I shall have the manhood to withhold.
    If you refuse to conform, you can experience the displeasure of the world. Hence, a man should know how to estimate a sour face. The by - standers look askance on him in the public street or in the friend's parlor. In case this aversion originates from contempt and resistance similar to his own, it might result in a sad countenance; but the sour faces of the multitude, like their sweet faces, have no deep cause, but are caused by reasons as diverse as the direction of the wind and what he reads in the newspapers. Yet is the discontent of the multitude more formidable than that of the senate and the collage.
    Another factor, which frightens us from self - trust in our consistency; a reverence for our past act or word, because the eyes of others have no other data for computing our orbit than our past acts, and we are loath to disappoint them.
    But why should you keep your head over your shoulder? Why drag about this corpse of your memory, lest you contradict somewhat you have stated in this or that public place? Suppose you should contradict yourself; what then?
    This is a rather silly consistency in our minds, which is adored by little statesmen and philosophers and divines. Uniformly a great soul has almost nothing to do, he could just occupy himself with his shadow on the wall. Speak what you think now in hard words; and to-morrow speak what tomorrow thinks in hard words again, though it contradict everything you said to-day. - ''Ah, so you shall be sure to be misunderstood.'' - Is it so bad, then, to be misunderstood? Pythagoras was misunderstood, and Socrates, and Jesus, and Luther, and Copernicus, and Galileo, and Newton, and every pure and wise spirit that ever took flesh. What can be considered to be truly great is to be misunderstood.

      11. Which of the following statements would best describe the main theme of the above passage?
             1. "A foolish consistency is the hobgoblin of little mind."
             2. "Eternal youth means eternal independence."
             3. "Whoso would be a man must be a nonconformist."
             4. "Colleges are designed to educate fools."
             5. "Infancy conforms to nobody."

    Answer : C

      12. When is the period during which we are most nonconformist?
             1. infancy
             2. puberty
             3. youth
             4. manhood
             5. old age

    Answer : A

      13. In his statement ''What can be considered to be truly great is to be misunderstood'' the author means:
             1. One should refrain from saying, what one exactly means
             2. Being misunderstood, equals being great
             3. All great man have always been misunderstood
             4. Even though a person might be considered inconsistent, he shouldn't hesitate to change his mind if he feels the need to.
             5. It is seldom, that nice people succeed

    Answer : D

      14. As inferred from the passage, the refusal of young people to cater to accept public opinion is:
             1. A feature of the rebelliousness of youth
             2. A healthy attitude of human nature
             3. A manifestation of deep - seated immaturity
             4. Simply bad manners
             5. Part of growing up

    Answer : B

      15. "Society is a joint-stock company etc." is one way which the author shows
             1. The anti-culture attitude of the public
             2. Society is highly organized and structured
             3. The self-rejection of society
             4. The lack of room for solitude in our world
             5. The public's interest in the stock market

    Answer : C

      16. " I would write on the lintels of the doorpost, whim." What does the author mean by this statement:
             1. That one should renounce his immediate family
             2. That signposts have an important educational function in our society
             3. That an impulsive action may have a subsequent rational explanation
             4. That one must never be held responsible for what one says and does
             5. That everyone should do foolish things occasionally

    Answer : C
    Directions for Questions 17-20: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
    Certain scraps of evidence bear out those who hold a very high opinion of the average level of culture among the Athenians of the great age. Pericles's funeral speech is undoubtedly the most famous evidence from Athenian literature, that its level was indeed high. However, Pericles was a politician, and it is possible that he was flattering his audience. We know that thousands of Athenians sat hour after hour in the theater listening to the plays of the great Greek dramatists. The Greek plays, particularly the tragedies, maintained an extremely high intellectual level throughout, with no letdowns, no concessions to the lowbrows or to the demands of ''realism'', like the gravediggers scene in Shakespeare's Hamlet. The music and dancing seen in these plays were also of an equally high level. The best modern parallel can be seen in the restrained, difficult opera of the 18th century. The comparison is no doubt dangerous, but can you imagine almost the entire population of an American city (in suitable installments, of course) sitting through performances of Mozart's Don Giovanni or Gluck's Orpheus? Perhaps the Athenian masses went to these plays because of a lack of other amusements. They could at least understand something of what went on, since the subjects were part of their folklore. Undoubtedly the theme of grand opera is not part of the folklore of the American people.

      17. From the passage it is evident that the author seems to question the sincerity of
             1. politicians
             2. playwrights
             3. opera goers
             4. ''low brows''
             5. gravediggers.

    Answer : A

      18. According to the author the average American
             1. Enjoys Hamlet
             2. Loves folklore
             3. Is not able to understand grand opera
             4. Seeks a high cultural level
             5. Lacks entertainment.

    Answer : C

      19. From the passage, we can say that the author's attitude toward Greek plays is one of
             1. Qualified approval
             2. Grudging admiration
             3. Studied indifference
             4. Partial hostility
             5. Great respect.

    Answer : E

      20. The author makes a suggestion that Greek plays
             1. Were demanding on the actors
             2. Flattered their audiences
             3. Were focussed on a limited audience
             4. Were dominated by music and dancing
             5. Stimulated their audiences.

    Answer : E
    Section 2 -Analytical Ability
    No. of Questions: 20
    Duration in Minutes: 20

      21.

          There are 4 boys and 3 girls. What is the probability the boys and girls sit alternately?

               Ans 1/35
    22. Two trains are 2 kms apart. Speed of one train is 20m/s and the other train is running at 30 m/s .Lengths of the
           trains are 200 and 300m. In how much time do the trains cross each other?
           Ans 50 seconds
    23 Four horses are tethered at the four corners of a square of side 14cm such that two horses along the same side can
         just reach each other. They were able to graze the area in 11 days. How many days will they take in order to graze
         the left out area?
        Ans. 3
    24. Let A and B be two solid spheres such that the surface area of B is 300% higher than the surface area of A. The
          volume of A is found to be k% lower than the volume of B. The value of k must be

           1.

              85.5
           2.

              92.5
           3.

              90.5
           4.

              87.5

        Ans: D

    25 if the ratio of work done by (x-1) men in (x+1)days to the work done by (x+2)men in (x-1)days is 9:10, then x is
          equal to

           1.

              5
           2.

              6
           3.

              7
           4.

              8

              Ans:D

    26. The amount of water (in ml) that should be added to reduce 9 ml lotion, containing 50% alcohol, to a lotion
           containing 30%  alcohol, is:

           1.

               5 ml
           2.

               4 ml
           3.

               3 ml
           4.

               6 ml
              Ans:D

    27. The average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men aged 35 years and 45 years
          are substituted by two women. The average age of these two women is:

        A. 52 years
        B. 56 years
        C. 48 years
        D. 44 years
        Ans:C


    28. A mixture of 40 liters of milk and water contains 10% water. How much water should be
          added to this so that water may be 20% in the new mixture?

           1.

              6.5 liters
           2.

               5 liters
           3.

               4 liters
           4.

               7.5 liters
              Ans:B

    29. If the price of gold increases by 30%, find by how much the quantity of ornaments must be reduced so that the
          expenditure may remain the same as before?

         A. 30%
         B. 23 1/3 %
         C. 20%
         D. 19%
        Ans:B

    30. A box contains 5 brown and 4 white socks. A man takes out two socks. The probability that they are of the same
          color is:

        A 5/18
        B 1/6
        C 5/108
        C 4/9
        Ans:D

    31. Which of the following will come in place of the Question Mark (?) in the following sequence?

            6C7, 5F10, 11J14, 15O19, ?

        A 25U20
        B 20U25
        C 20U24
        D 19U25
        Ans:B

    32. If Table is called Chair, Chair is called Cot, Cot is called Pot and Pot is called
          Filter, where does a person sit.

        A.  Pot
        B. Cot
        C. Chair
        D Filter
        Ans:B

    33. Pointing to a photograph Arun said, ?she is the mother of my brother?s son?s wife?s daughter.? How is Arun related
          to the lady?

        A. Uncle
        B. Daughter-in-law
        C. Cousin
        D.  None of these
        Ans: B

    34. I am facing west. I turn 45° in the clockwise direction and then 180° in same direction and then 270°
          anticlockwise. Which direction am I facing now?

            A. South-west
            B.  South
            C. West
            D. North-West
    Ans:A

    35. After a get-together every person present shakes the hand of every other person. If there were 105 hands-shakes
           in all, how many persons were present in the party?

            A 15
            B 14
            C 13
            D 16
             Ans:A


    36.  Four friends were playing a game of cards sitting in a circle. Shankar was right to Ram and Gopal was left to
           Arvind. Which one of the following pairs were partners?

            A Ram and Shankar
            B Gopal and Shankar
            C  Ram and Arvind
            D Gopal and Ram
             Ans:D

    37. A boy goes to see a film and finds a man who is his relative. The man is the husband of the sister of his mother.
          How is the man related to the boy?

            A. Brother
            B. Nephew
            C. Uncle
            D. None of these
             Ans:C

    38.  In a month of 31 days, the third Wednesday falls on the 15th. What will be the last day of that month?

            A Fifth Thursday
            B Fifth Wednesday
            C Fourth Sunday
            D Fifth Friday
             Ans:D


    39. A class consists of 100 students, 25 of them are girls and 75 boys; 20 of them are rich and remaining poor; 40 of
          them are fair complexioned. The probability of selecting a fair complexioned rich girl is:

            A.  0.05
            B.  0.04
            C.  0.02
            D.  0.08
             Ans:C

    40.Ram walks 10M South from his house, turns left and walks 23M. Again turns left and walks 40M, then turns right
         and walks 5M to reach his school. In which direction is the school from his house?

            A  East
            B North-East
            C  South-West
            D North
             Ans:B

    Directions for Questions 41-44: Follow the directions given below to answer the questions that follow. Your answer for each question below would be: A, if ALL THREE items given in the question are exactly ALIKE. B, if only the FIRST and SECOND items are exactly ALIKE. C, if only the FIRST and THIRD items are exactly ALIKE. D, if only the SECOND and THIRD items are exactly ALIKE. E, if ALL THREE items are DIFFERENT.

    41)11100110101.1110, 11100110101.1110, 1111001101.1110

        A) A
        B)B
        C)C
        D)D
        E)E
        Ans:B

    42) 1156894.5656, 1156894.5656, 1158694.5656

        A) A
        B) B
        C)C
        D)D
        E)E

             Ans:D

     

    43) 0485-2584621, 0485-2584821,  0485-2584621

        A) A
        B) B
        C) C
        D) D
        E) E
          Ans: C

     

    44) LLEEJILLJIFIIJ, LILEEJLLJIFIIJ ,LLEEJLILJIFIIJ

        A) A
        B)B
        C)C
        D)D
        E)E
         Ans:E

    Directions for Questions 45 to 47: Answer the questions on the basis of the information given below.

    Seven varsity basketball players (A, B, C, D, E, F, and G) are to be honoured at a special luncheon. The players will be seated on the dais in a row. A and G have to leave the luncheon early and so must be seated at the extreme right. B will receive the most valuable player's trophy and so must be in the centre to facilitate presentation. C and D are bitter rivals and therefore must be seated as far apart as possible.

    45. Which of the following cannot be seated at either end?

       1.

          C
       2.

          D
       3.

          F
       4.

          G

            Ans: C

    46. Which of the following pairs cannot be seated together?

       1.

           B&D
       2.

          C&F
       3.

          D&G
       4.

          E & A

            Ans: D

    47. Which of the following pairs cannot occupy the seats on either side of B?

       1.

          F&D
       2.

          D&E
       3.

          E&G
       4.

          C & F

            Ans: C
    Directions for Questions  48 to 50: Answer the questions on the basis of the information given below.
    A, B, C, D, E, and F are a group of friends. There are two housewives, one professor, one engineer, one accountant and one lawyer in the group. There are only two married couples in the group. The lawyer is married to D, who is a housewife. No woman in the group is either an engineer or an accountant. C, the accountant, is married to F, who is a professor. A is married to a housewife. E is not a housewife.
    48. Which of the following is one of the married couples?

       1.

          A &B
       2.

          B&E
       3.

          D&E
       4.

           A & D

            Ans: D
    49. What is E's profession?

       1.

          Engineer
       2.

          Lawyer 
       3.

          Professor
       4.

          Accountant

            Ans: A
    50. How many members of the group are males?

       1.

          2
       2.

          3
       3.

          4
       4.

          Cannot be determined.

             Ans: C

    Directions for Questions 51-55:Read the following information carefully and answer the questions given below:

    A B D F G H and K are seven members of a family . They belong to three generations . There are two married couples belonging to two different generation. D is son of H and is married to K. F is granddaughter of B. G's father is grandfather of A. B's husband is father-in -law of K. H has only one son.

       51. How is F related to G?

                A. Son

                B. Nephew

                C. Niece

                D. data inadequate

                E. None of these

                Ans: A

       52. How is H related to B?

                A. Father

                B. Father-in-law

                C. Uncle

                D. data inadequate

                E. None of these

     Ans: E

      53. How is K related to G?

                 A. Sister-in-law

                B. Sister

                C. Niece

                D. data inadequate

                E. None of these

                 Ans: C

       54. Which of the following is the , pair of married ladies?

                A. HK

                B. HD

                C. KF

                D. BF

                E. None of these

                 Ans: D

       55. How many female members are there among them?

                A. Two

                B. Three

                C. Four

                D. data inadequate

                E. None of these

                 Ans: E
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Test Paper :5
     Paper Type     : Whole Testpaper
     Posted By        : Admin
     

        1)APTITUDE TEST:

        Questions = 55 ; time limit = 60 minutes...along with that an essay to write in the same sheet in another 10 minutes. No sectional cut off , no negative marking. Offline (paper & pen) test

        Directions for Questions 1-3 : Choose the option which will correctly fill the blank.

        1. This train travels from London ______ Paris.

           1.

              at
           2.

               to
           3.

              over
           4.

              below

                 Ans: B
        2. We stood at the back ______ the theater.

           1.

              of
           2.

              on
           3.

              in
           4.

              for

        Ans: of

        3. I will work _________ five o'clock.

           1.

              until
           2.

              up
           3.

              in
           4.

              to

        Directions for Questions 4-6 : Choose the word nearest in meaning to the word in ITALICS from the given options.

        4. The antidote to these problems is hard to find

           1.

              Cause for
           2.

              Result of
           3.

              Remedy for
           4.

              Consequence of
           5.

              None of these

        Ans:C

        5. Because of a family feud , he never spoke to his aife's parents.

           1.

              Crisis
           2.

              Trouble
           3.

              Problem
           4.

              Quarrel
           5.

              None of these

        Ans: D
        6. The article is written in a very lucid style.

           1.

              Elaborate
           2.

              Clear
           3.

              Intricate
           4.

              Noble
           5.

              None of these

        Ans:B  
        Directions for Questions 7-10: Choose the answer option which will correctly fill the blank.
        7. _________ man ran into the street. A car hit ____ man.

            A) A, the
            B) An, the
            C) the, the
            D) A, the
        8. The interesting thing about _____ Romans is all the roads that they built in Britain.

           1.

              A
           2.

              An
           3.

              none of these
           4.

              The

        9. Albert Einstein was _____ famous scientist. Einstein won _______ Nobel Prize in Physics in 1921.Einstein left his country and
            lived in ___________States until he died in 1955.

        A) A, the, an
        B) A, the, the
        C) A, an, the
        D) An, an, the
        Ans: B
        10. Are you shopping for ________ health club to join so you can get in shape? Shop wisely! You could end up choosing
              ___________wrong club and losing more money than pounds.
        A) the, an
        B) the, the
        C) A,  the
        D) An, the
        Ans: C
        Directions for Questions 11-16: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
        The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction into education would remove the conventionality, artificiality, and backward-lookingness which were characteristic;of classical studies, but they were gravely disappointed. So, too, in  their time had the humanists thought that the study of the classical authors in the original would banish at once the dull pedantry and superstition of mediaeval scholasticism. The professional schoolmaster was a match for both of them, and has almost managed to make the understanding of chemical reactions as dull and as dogmatic an affair as the reading of Virgil's Aeneid. The chief claim for the use of science in education is that it
        teaches a child something about the actual universe in which he is    living, in making him acquainted with the results of scientific discovery, and at the same time teaches him how to think logically and inductively by studying scientific method. A certain limited
        success has been reached in the first of these aims, but practically none at all in the second. Those privileged members of the community who have been through a secondary or public school education may be expected to know something about the elementary physics and chemistry of a hundred years ago, but they probably know hardly more than any bright boy can pick up from an interest in wireless or scientific hobbies out of school hours. As to the learning of scientific method, the whole thing is palpably a farce. Actually, for the convenience of teachers and the  requirements of the examination system, it is necessary that the  pupils not only do not learn scientific method but learn precisely  the reverse, that is, to believe exactly what they are told and to reproduce it when asked, whether it seems nonsense to them or not. The way in which educated people respond to such quackeries  as spiritualism or astrology, not to say more dangerous ones such as racial theories or currency myths, shows that fifty years of    education in the method of science in Britain or Germany has produced no visible effect whatever. The only way of learning the method of science is the long and bitter way of personal experience, and, until the educational or social systems are altered  to make this possible, the best we can expect is the production of a  minority of people who are able to acquire some of the techniques of science and a still smaller minority who are able to use and  develop them.
         11. The author implies that the 'professional schoolmaster' has

           1.

               no interest in teaching science
           2.

              thwarted attempts to enliven education
           3.

              aided true learning
           4.

              supported the humanists
           5.

              been a pioneer in both science and humanities.

                Ans: B
        12. The author?s attitude to secondary and public school education in the sciences is

           1.

              ambivalent
           2.

              neutra
           3.

              supportive
           4.

              satirical
           5.

              contemptuous

                 Ans: E

        13. The word ?palpably? most nearly means

           1.

              empirically
           2.

              obviously
           3.

               tentatively
           4.

               markedly
           5.

               ridiculously

               Ans: B

        14. The author blames all of the following for the failure to impart scientific method through the education system except

           1.

              poor teaching
           2.

              examination methods
           3.

              lack of direct experience
           4.

              the social and education systems
           5.

              lack of interest on the part of students

               Ans: E

        15. If the author were to study current education in science to see how things have changed since he wrote the piece, he would
              probably be most interested in the answer to which of the following questions?

           1.

              Do students know more about the world about them?
           2.

              Do students spend more time in laboratories?
           3.

              Can students apply their knowledge logically?
           4.

              Have textbooks improved?
           5.

              Do they respect their teachers

                  Ans: C

        16. Astrology (line 31) is mentioned as an example of

            A. a science that needs to be better understood
            B. a belief which no educated people hold
            C. something unsupportable to those who have absorbed the methods of science
            D. the gravest danger to society
            E. an acknowledged failure of science

            Ans: C

        Directions for Questions 17-20: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
        Furthermore, insofar as any conclusion about its author can be drawn from five or six plays attributed to him, the Wakefield Master is without exception considered to be a man of sharp contemporary observation. He was, probably clerically educated, as indicated by his Latin and music, his Biblical and patristic lore. Even today he is remembered for his his quick sympathy for the oppressed and forgotten man, his sharp eye for character, a ready ear for colloquial, vernacular turns of speech and a humor alternately rude and boisterous, coarse and happy. Therefore in spite of his conscious artistry as can be seen in his feeling for intricate metrical and stanza forms, he is regarded as a kind of medieval Steinbeck, indignantly angry at, uncompromisingly and even brutally realistic in presenting the plight of the agricultural poor.
        It is now fairly accepted to regard the play as a kind of ultimate point in the secularization of the medieval drama. Therefore more stress has been laid on it as depicting realistically humble manners and pastoral life in the bleak of the west riding of Yorkshire on a typically cold night of December 24th. After what are often regarded as almost ''documentaries'' given in the three successive monologues of the three shepherds, critics go on to affirm that the realism is then intensified into a burlesque mock-treatment of the Nativity. Finally as a sort of epilogue or after-thought in deference to the Biblical origins of the materials, the play slides back into an atavistic mood of early innocent reverence. In actuality, the final scene is the culminating scene and also the raison d?etre of the introductory ''realism.''
        Superficially the present play supports the conventional view of its mood of secular realism. At the same time, the ''realism'' of the Wakefield Master is of a paradoxical turn. His wide knowledge of people, as well as books indicates no cloistered contemplative but one in close relation to his times. Still, that life was after all a predominantly religious one, a time which never neglected the belief that man was a rebellious and sinful creature in need of redemption . So deeply (one can hardly say ''naively'' of so sophisticated a writer) and implicitly religious is the Master that he is less able (or less willing) to present actual history realistically than is the author of the Brome Abraham and Isaac. His historical sense is even less realistic than that of Chaucer who just a few years before had done for his own time ''costume romances,'' such as The Knight's Tele, Troilus and Cressida, etc. Furthermore, used highly romantic materials, which could excuse his taking liberties with history.

      17. Of the following statements, which is not true of Wakefield Master?
             1. He and Chaucer were contemporaries.
             2. Wakefield Master is remembered as having written five or six realistic plays.
             3. His plays realistically portray the plight of the country folk of his day
             4. His writing was similar to that of John Steinbeck.
             5. He was an accomplished artist.

    Answer : D

      18. The word 'patristic' in the first paragraph is used to mean:
             1. patriotic
             2. superstitious
             3. folk
             4. relating to the Christian Fathers
             5. realistic

    Answer : D

      19. The statement about the ''secularization of the medieval drama'' (opening sentence of the second paragraph) refers to the
             1. Introduction of religious themes in the early days
             2. Presentation of erudite material
             3. Use of contemporary materials
             4. Return to early innocent reverence at the end of the play
             5. Introduction of mundane matters in religious plays

    Answer : E

      20. From the following what would the writer be expected to do in the subsequent paragraphs:
             1. Make a justification for his comparison with Steinbeck
             2. Put forth a view point, which would take up the thought of the second paragraph
             3. Point out the anachronisms in the play
             4. Discuss the works of Chaucer
             5. Talk about the lack of realism in the works of the Wakefield Master.

    Answer : B
    Section 2 -Analytical Ability
    No. of Questions: 20
    Duration in Minutes: 20
    21.If f(x) = ?(x?2; ? 50)?, what is the value of f(-5) ?
    A. 75
    B. 25
    C. 0
    D. -25
    E. -75
    Ans:B
    22. Helpers are needed to prepare for the fete. Each helper can make either 2 large cakes or 35 small cakes per hour. The kitchen is available for 3 hours and 20 large cakes and 700 small cakes are needed. How many helpers are required?
    A. 10
    B. 15
    C. 20
    D. 25
    E. 30
    Ans A

        23. If f(x) = (x + 2) / (x-2) for all integers except x=2, which of the following has the greatest value?
        A. f(-1)
        B. f(0)
        C. f(1)
        D. f(3)
        E. f(4)
        Ans: D
        24. A perfect cube is an integer whose cube root is an integer. For example, 27, 64 and 125 are perfect cubes. If p
              and q are perfect cubes, which of the following will not necessarily be a perfect cube?
        A. 8p
        B. pq
        C. pq + 27
        D. -p
        E. (p - q)6
        Ans:C
        25. A piece of ribbon 4 yards long is used to make bows requiring 15 inches of ribbon for each. What is the maximum
              number of bows that can be made?
        A. 8
        B. 9
        C. 10
        D. 11
        E. 12
        Ans: B
        26. If V = 12R / (r + R) , then R =
        A. Vr / (12 - V)
        B. Vr + V /12
        C. Vr - 12
        D. V / r - 12
        E. V (r + 1) /12
        Ans: A
        27. The number of degrees that the hour hand of a clock moves through between noon and 2.30 in the afternoon of the
               same day is

            A. 720
            B. 180
            C. 75
            D. 65
            E. 60

                Ans C
        28. (3x + 2) (2x - 5) = ax?2; + kx + n .What is the value of a - n + k ?

            A. 5
            B. 8
            C. 9
            D. 10
            E. 11

                Ans: A
        29. If the radius of a circle is increased by 20% then the area is increased by :

                 1. 44%
                 2. 120%
                 3. 144%
                 4. 40%
                 5. None of the above

        Ans : A
        30. If the area of two circles are in the ratio 169 : 196 then the ratio of their radii is

           1. 10 : 11
           2. 11 : 12
           3. 12 : 13
           4. 13 : 14
           5. None of the above

        Ans : D

        Directions for Questions 31-34: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II . consider the statement and decide which of the given  assumption is implicit.
        Give answer (A) if only I is implicit ; (B) if only assumption II is implicit; (C) If either I or II is implicit ; (D) if neither I nor II is implicit (E) if both I and II are implicit.
        31. Statement: It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so.
             Assumptions: I At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.
                                    II The schools do not admit children after six years of age.
                  Ans: A
        32.  Statement: The government has decided to reduce the custom duty on computer peripherals
              Assumptions: I  The domestic market price of computer peripherals may go up near future
                                      II The domestic manufacturers may  oppose the decision
                       Ans: D
        33.  Statement:" AS there is a great demand , every person take tickets of the programme will be given only five
                                    tickets".
               Assumptions: I The organizers are not keen on selling the tickets.
                                      II No one is interested in getting more than five tickets
                      Ans: D
        34.  Statement: The railway authorities are decided to increase the freight charges by 10% in view of the possibility
                                  of  incurring losses in the current financial year.
               Assumptions: I The volume of freight during the remaining period may remain same.
                                      II The amount so obtained may set off a part or total of the estimated deficit
                       Ans: B
        35.There are 4 boys and 3 girls. What is the probability the boys and girls sit alternately?
              Ans 1/35
        36. Two trains are 2 kms apart. Speed of one train is 20m/s and the other train is running at 30 m/s .
               Lengths of the trains are 200 and 300m. In how much time do the trains cross each other?
              Ans 50 seconds
        37. A train runs first half of the distance at 40 km/hr and the remaining half at 60 km/hr. What is the
              average speed for the entire journey?
               Ans 48km/hr
        38.A box contains 90 mts each of 100 gms and 100 bolts each of 150 gms. If the entire box weighs 35.5 kg., then the
             weight of the empty box is :

                 1. 10 kg
                 2. 10.5 kg
                 3. 11 kg
                 4. 11.5 kg
                 5. None of the above

        Ans : D
        39.  A father is three times as old as his son. After fifteen years the father will be twice as old as his son's age at that
                time. Hence the
               father's present age is

                 1. 36
                 2. 42
                 3. 45
                 4. 48
                 5. None of the above

                       Ans : C
        40. Which of the following is the greatest ?

               1. 40% of 30
               2. 3/5 of 25
               3. 6.5% of 200
               4. Five more than the square of 3
               5. 1/2-4

            Ans : E

        Directions for Questions 41-45: Follow the directions given below to answer the questions that follow. Your answer for each question below would be: A, if ALL THREE items given in the question are exactly ALIKE. B, if only the FIRST and SECOND items are exactly ALIKE. C, if only the FIRST and THIRD items are exactly ALIKE. D, if only the SECOND and THIRD items are exactly ALIKE. E, if ALL THREE items are DIFFERENT.
        41) 0427-4567324, 0427-4567154,  0427-4567324

            A) A
            B) B
            C) C
            D) D
            E) E

              Ans: C

        42)HHMKKKJKNOII, HHMKKKJKNOII,  HHMKKKJKNOII        

            A) A
            B)B
            C)C
            D)D
            E)E

          Ans: A
        43) YXXYXXYXYY, YXXYYXYXYY ,YXXYXXYXXY

            A) A
            B)B
            C)C
            D)D
            E)E

            Ans:E

        44) 7661637.8787, 7666137.8787, 7666137.8787

            A) A
            B) B
            C)C
            D)D
            E)E

                     Ans:D

        45)101100110.0101, 101100110.0101, 101100100.0101

            A) A
            B)B
            C)C
            D)D
            E)E
              Ans:B

        Directions for Questions 46-50:  What should come in place of the question-mark (?) in the following number series?
        46.  992    1056    ?    1190    1260    1332

               1. 1112
               2. 1082
               3. 1134
               4. 1092
               5. None of these

         Ans:E
         47. 15625    6250    2500    1000    ?    160

               1. 600
               2. 400
               3. 500
               4. 650
               5. None of these

        Ans:B
         48. 80    370    ?    1550    2440    3530

               1. 900
               2. 840
               3. 750
               4. 860
               5. None of these

           Ans:D
        49. 15    51    216    1100    ?    46452

               1. 6630
               2. 6650
               3. 6560
               4. 6530
               5. None of these

             Ans: A

        50. 24    28    36    52    84    ?

               1. 144
               2. 135
               3. 148
               4. 140
               5. None of these

              Ans: C

         Directions for Questions 51-55: Read the following instructions carefully and answer the questions given below it:
        From a group of six boys M,N,O,P,Q,R and five girls G,H,I,J,K a team of six is to be selected .Some of the criteria of selection are as follows:
        M and J go together
        O cannot be placed with N
        I cannot go with J
        N goes with H
        P and Q have to be together
        K and R go together
        Unless otherwise stated , these criteria are applicable to all the following questions:
        51. If the team consists of 2 girls and I is one of them , the other members are

               1.

                   GMRPQ
               2.

                   HNOPQ
               3.

                   KOPQR
               4.

                   KRMNP

        Ans: C
        52. If the team has four boys including O and R , the members of the team other than O and R are

               1.

                  HIPQ
               2.

                  GKPQ
               3.

                  GJPQ
               4.

                  GJMP

            Ans: B

        53. If four members are boys, which of the following cannot constitute the team?

               1.

                  GJMOPQ
               2.

                  HJMNPQ
               3.

                  JKMNOR
               4.

                  JKMPQR

            Ans: C

        54. If both K and P are members of the team and three boys in all are included in the team, the members of the team other than K and P are

               1.

                  GIRQ
               2.

                  GJRM
               3.

                  HIRQ
               4.

                  IJRQ

            Ans: A

        55. if the team has three girls including J and K , the members of the team other than J and K are

               1.

                  GHNR
               2.

                  MNOG
               3.

                  MORG
               4.

                  NHOR

            Ans: C
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

        
    Test Paper :6
     Paper Type     : Whole Testpaper
     Test Date        : 15  January  2010
     Posted By        : Admin
     

        1)APTITUDE TEST:

        Questions = 55 ; time limit = 60 minutes...along with that an essay to write in the same sheet in another 10 minutes. No sectional cut off , no negative marking. Offline (paper & pen) test

        

        Directions for Questions 1-3 : Choose the option which will correctly fill the blank.

        

        1) I am writing to enquire _________the possibility of hiring a conference room at the hotel on the 2nd of September.
                A) Of
                B) About
                C) Into
                D) After

                Ans: B

        2) _________ having her lunch, she stood ______ the tree and waited _______ him.
                A) With, below, for
                B) After, under, for
                C) Inside, further, to
                D) About, across, into

                Ans:B

        3) The microscopic animals are the primary food for larval cod and their decline has meant that fewer fish are making it to adulthood to be caught_________ trawler men.
                A) In
                B) Into
                C) By

                Ans: C

        Directions for Questions 4-6 : Choose the word nearest in meaning to the word in ITALICS from the given options.
            4) Reading of poetry is not congenial to his taste

                A) Helpful

                B)Preferable
                C) suited
                D) Beneficial

                 Ans: C

        5)He was waned at the outset of his career

                A) Middle

                B)Entrance
                C) end
                D) Beginning

                Ans: D

        6)Apervading sense of ennui grips Gaurav

                A) weariness

                B)melancholy

                c)anger

                D)Anxiety

                Ans: A

        Directions for Questions 7-10: Choose the answer option which will correctly fill the blank.

        7)It is the grasping of power-combined ______ the thirst______ fame, which constitutes ambition.

                A) with, for
                B) An, the
                C)with, the
                D) No article required

                Ans: A

        8) ________ Reserve Bank of India directed banks to closely watch _______spending through International Debit Cards.
                A) A,the
                B) The, the
                C) The, a
                D) in, the

                Ans : B

        9) The officer received _____ official letter from _____ Ministry of IT in _____ Central Government.
                A) A, the, an
                B) An, the, the
                C) A, an, the
                D) An, an, the

                Ans: B

        10) You CANNOT send out ______uneducated man into ______ world of technology and expect him
                to perform.
                A) An, an
                B) A, an
                C ) An, the
                D) The, an

                Ans: C

        Directions for Questions 11-15: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
        The existence of mammals on the earth can be traced back to at least the Triassic time. The rate of development was retarded, till evolutional change suddenly accelerated in the oldest Paleocene. This resulted in an increase in average size, larger mental capacity, and special adaptations for different modes of life, during the Eocene time. Further improvement was seen during the Oligocene Epoch, with the appearance of some new lines and extinction of others. The Miocene and Pliocene times are especially significant as they mark the culmination of various groups and a continued approach toward modern characters. It is in the Miocene time that the mammals reached their peak with reference to variety and size.

        The ability of the mammals to adapt to various modes of life finds a parallel in the reptiles of the Mesozoic time, and apart form their greater intelligence, the mammals apparently have not done much better than the corresponding reptilian forms. Undoubtedly the bat is a better flying animal than the pterosaur, but at the same time the dolphin and whale are hardly more fish like than the ichthyosaur. Quite a few of the swift-running mammals inhabiting the plains, like the horse and the antelope, must excel any of the dinosaurs. Although the tyrannosaur was a more weighty and robust carnivore than perhaps any carnivorous mammal, the lion and the tiger, by virtue of their superior brain are far more efficient and dangerous beasts of prey. It is significant to note that various species of mammals gradually adapted themselves to various kinds of lifestyles, some took to grazing on the plains and were able to run swiftly (horse, deer, bison), others started living in rivers and swamps (hippopotamus, beaver), inhabiting trees (sloth, monkey), burrowing underground (rodent, mole), feeding on flesh (tiger, wolf), swimming in the water (dolphin, whale, seal), and flying in the air (bat). Human beings on account of their superior brain have been able to harness mechanical methods to conquer the physical world and adapt to any set of conditions.

        Such adaptation to different conditions leads to a gradual change in form and structure. This is a biological characteristic of the youthful, plastic stage of a group. It is seen that early in its evolutional cycle animals possess the capacity for change, but as the animal progresses in its cycle becoming old and fixed, this capacity for change disappears. The generalized types of organisms retain longest the ability to make adjustments when required, and it is from them that new, fecund stocks take origin-certainly not from any specialized end products. With reference to mammals, we see their birth, plastic spread in many directions, increased specialization, and in some cases, extinction; this is a characteristic of the evolution of life, which can be seen in the geologic record of life.

        11. From the following, choose the most appropriate title for the above passage?

                 1. From Dinosaur to Man
                 2. Adaptation and Extinction
                 3. The Superior Mammals
                 4. The Geologic Life Span
                 5. Man, the Vanquisher of the Physical World.

        Answer : B

        12. According to the passage the chronological order of the geologic periods is:

                 1. Paleocene, Miocene, Triassic, Mesozoic
                 2. Paleocene, Triassic, Mesozoic, Miocene
                 3. Miocene, Paleocene, Triassic, Mesozoic
                 4. Mesozoic, Oligocene, Paleocene, Miocene
                 5. Mesozoic, Paleocene, Eocene, Miocene

        Answer : E

        13. From the above passage, we can infer that, the pterosaur

                 1. resembled the bat
                 2. was a Mesozoic mammal
                 3. was a flying reptile
                 4. inhabited the seas
                 5. evolved during the Miocene period

        Answer : C

        14. As inferred from the passage, the largest number of mammals were found in which of the following
              periods?

                 1. Triassic period
                 2. Eocene period
                 3. Oligocene epoch
                 4. Pliocene period
                 5. Miocene period

        Answer : E

        15. Among the following statements, which statement, if true, would weaken the argument put forth in the
              first sentence of Paragraph 1?

                 1. It has been found that the tryannosaur had a larger brain, than was previously known.
                 2. Within the next thousand years, mammals will become extinct.
                 3. Recently certain forms of flying ichthyosaurs have been discovered.
                 4. It has now been proved, that the tiger is more powerful than the carnivorous reptiles.
                 5. It is now possible to double human mental capacity, by the use of certain recently developed computers.

                    Answer : A

        Directions for Questions 16-20: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

         But man is not destined to vanish. He can be killed, but he cannot be destroyed, because his soul is deathless and his spirit is irrepressible. Therefore, though the situation seems dark in the context of the confrontation between the superpowers, the silver lining is provided by amazing phenomenon that the very nations which have spent incalculable resources and energy for the production of deadly weapons are desperately trying to find out how they might never be used. They threaten each other, intimidate each other and go to the brink, but before the total hour arrives they withdraw from the brink.


        16)  The main point from the author's view is that

           1.

              Man's soul and spirit can not be destroyed by superpowers.
           2.

              Man's destiny is not fully clear or visible.
           3.

              Man's soul and spirit are immortal.
           4.

              Man's safety is assured by the delicate balance of power in terms of nuclear weapons.
           5.

              Human society will survive despite the serious threat of total annihilation.

               Ans : E

        17)  The phrase 'Go to the brink' in the passage means

           1.

               Retreating from extreme danger.
           2.

               Declare war on each other.
           3.

              Advancing to the stage of war but not engaging in it.
           4.

              Negotiate for peace.
           5.

              Commit suicide.

             Ans : C

        18)  In the author's opinion

           1.

              Huge stockpiles of destructive weapons have so far saved mankind from a catastrophe.
           2.

              Superpowers have at last realized the need for abandoning the production of lethal weapons.
           3.

              Mankind is heading towards complete destruction.
           4.

              Nations in possession of huge stockpiles of lethal weapons are trying hard to avoid actual conflict.
           5.

              There is a Silver lining over the production of deadly weapons.

              Ans : D

        19)  'Irrepressible' in the second line means

           1.

               incompatible
           2.

              strong
           3.

              oppressive
           4.

              unrestrainable
           5.

              unspirited

             Ans : D


         20) A suitable title for the above passage is

           1.

              Destruction of mankind is in evitable.
           2.

              Man's desire to survive inhibits use of deadly weapons.
           3.

              Mounting cost of modern weapons.
           4.

              Threats and intimidation between super powers.
           5.

              Cowardly retreat by man
              Ans : B

        Section 2 -Analytical Ability
        No. of Questions: 20
        Duration in Minutes: 20

        21) A man said to a lady, "Your mother's husband's sister is my aunt". How is the lady related to the man?
            A) Daughter
            B) Grand daughter
            C) Mother
            D) Sister

            Ans:D

        22) In a row of 60, if Ram is standing at 17th from the first, what is his position from the last?
            A) 25
            B) 43
            C)44
            D) 45

        Ans: C

        23 A man is facing northwest. He turns 90 degrees in the clockwise direction and then 135degrees in the
              anti-clockwise direction. Which direction is he facing now?
            A) East
            B) West
            C) North
            D) South

            Ans: B

        Directions for Questions 24-26: Two statements are followed by 2 possible inferences. You have to point out which of the following answer choices applies to each of the following questions : 

           1. Only inference  I is followed.
           2. Only inference II is followed.
           3. Both inference I & II are followed.
           4. Neither inference I nor II followed.

         24. All horses are donkeys.  All donkeys are monkeys.

                 1. All horses are monkeys.
                 2. All monkeys are horses 

                   Ans:A

        25. No rice is food, No food is bread.

                 1. No bread is rice
                 2. No rice is bread

                 Ans: D

        26. All papers are books,  Some papers are files.

                 1. Some files are books
                 2. Some books are files

                    Ans: B

        Directions for Questions 27-30:Each row of letters or numbers has a rule connecting them. Write the next number or letter

        in the brackets.

        27.    K  ,  A  ,  J  ,  B  ,  I  ,  C  ,  H  ,  (_ _ _) Ans: D

        28.    N  ,  O  ,  M  ,  P  ,  L  ,  Q  ,  K  ,  R  ,  (_ _ _) Ans:J

        29.    124  ,  62  ,  60  ,  30  ,  28  ,  14  ,  (_ _ _)Ans: 12

        30.    1  ,  4  ,  9  ,  16  ,  25  ,  36  ,  (_ _ _)Ans: 49

        31) A box contains 90 mts each of 100 gms and 100 bolts each of 150 gms. If the entire box weighs 35.5 kg., then the
             weight of the empty box is :

                 1. 10 kg
                 2. 10.5 kg
                 3. 11 kg
                 4. 11.5 kg
                 5. None of the above

        Ans : D

        32) In a group of 8 semifinalists, all but 2 will advance to the final round. If in the final round only the top 3 will be 
               awarded medals, then how many groups of medal winners are possible?

               1.

                  20
               2.

                  56
               3.

                  120
               4.

                  560
               5.

                  720

                Ans:B

        33) The product of two positive numbers is p. If each of the numbers is increased by 2, the new product is how much
               greater than twice the sum of the two original numbers?

               1.

                  p-2
               2.

                  p
               3.

                  p+2
               4.

                  p+4
               5.

                  2p+4

                    Ans:D

        34)  A father is three times as old as his son. After fifteen years the father will be twice as old as his son's age at that time. Hence the father's present age is

                 1. 36
                 2. 42
                 3. 45
                 4. 48
                 5. None of the above

                       Ans : C

                 35) If .2t = 2.2 - .6s and .5s = .2t + 1.1, then s =

                     1. 1
                     2. 3
                     3. 10
                     4. 11
                     5. 30

                Ans : B

            36) At 10 a.m. two trains started traveling toward each other from stations 287 miles apart. They
                  passed each other at 1:30 p.m. the same day. If the average speed of the faster train exceeded the   
                  average speed of the slower train by 6 miles per hour, which of the following represents the speed of
                  the faster train, in miles per hour?

                         1. 38
                         2. 40
                         3. 44
                         4. 48
                         5. 50

                Ans :C

              37. on Thursday, Friday and Saturday was 240. If the temperature on Saturday was 270, what was the temperature on Wednesday?
                     1. 240
                     2. 210
                     3. 270
                     4. 300

            Ans : D

              38. What will Rs.1500 amount to in three years if it is invested in 20% p.a. compound interest, interest being compounded annually?
                     1. 2400
                     2. 2592
                     3. 2678
                     4. 2540

                         Ans : B

              39. If the diagonal and the area of a rectangle are 25 m and 168 m2, what is the length of the rectangle?
                     1. 17 m
                     2. 31 m
                     3. 12 m
                     4. 24 m

            Ans : D

              40. The proportion of milk and water in 3 samples is 2:1, 3:2 and 5:3. A mixture comprising of equal quantities of all 3 samples is made. The proportion of milk and water in the mixture is
                     1. 2:1
                     2. 5:1
                     3. 99:61
                     4. 227:133

                          Ans : D

        Questions 41 - 42

        Successfully adjusting to one's environment leads to happiness. War at a universal level war destroys the weaker people, who are the most unable to adjust to their environment. Thus, war at the universal level puts weaklings out of their misery and allows more space for their predators to enjoy life in a better manner. As those actions have to be performed, which maximize the level of happiness of the greatest number, war at a universal level should take place.

        41. What response would the author of the above discussion come up with, in the case of the objection that the
               weaklings far exceed strong people?

                 1. He would respond with the statement that the person making the objection is a weakling.
                 2. He would respond by saying that weaklings will be miserable no matter what happens.
                 3. He would respond with the statement that the strong would be frustrated if the weaklings are destroyed.

        D.     I only

        E.      II only

        F.      III only

        G.     I and II only

        H.     II and III only

        Ans : E

          42.

              The author's discussion would be greatly if he agreed to which of the following?

                                     I           Technology could change the environment.

                                      II.            War at the universal level would be an integral part of the environment.

                                     III.            It is possible for the strong to survive without suppressing the weak.

                                     C.            I only

                                     D.            II only

                                      E.            III only

                                      F.            I and III only

                                     G.            I, II and III only

        Ans : A

        Questions 43- 45

        Three men (Tom, Peter and Jack) and three women (Eliza, Anne and Karen) are spending a few months at a hillside. They are to stay in a row of nine cottages, each one living in his or her own cottage. There are no others staying in the same row of houses.

           1. Anne, Tom and Jack do not want to stay in any cottage, which is at the end of the row.
           2. Eliza and Anne are unwilling to stay besides any occupied cottage..
           3. Karen is next to Peter and Jack.
           4. Between Anne and Jack's cottage there is just one vacant house.
           5. None of the girls occupy adjacent cottages.
           6. The house occupied by Tom is next to an end cottage.

          43. Which of the above statements can be said to have been derived from two other statements ?
                 1. Statement 1
                 2. Statement 2
                 3. Statement 3
                 4. Statement 5
                 5.

                    Statement 6

        Ans : D

          44.

              How many of them occupy cottages next to a vacant cottage ?
                 1.

                    2
                 2.

                    3
                 3.

                    4
                 4.

                    5
                 5.

                    6

        Ans : C

          45.

              Which among these statement(s) are true ?

                                        I.            Anne is between Eliza and Jack.

                                     II.            At the most four persons can have occupied cottages on either side of them. .

                                   III.            Tom stays besides Peter.

                                     D.            I only

                                      E.            II only

                                      F.            I and III only

                                     G.            II and III only

                                     H.            I, II and III

        Ans : C

          46.

              Three friends divided some bullets equally. After all of them shot 4 bullets the total number of bullets remaining is equal to the bullets each had after division. Find the original number divided.

                  Ans:18

          47.

              Three men - Sam, Cam and Laurie - are married to Carrie, Billy and Tina, but not necessarily in the same order.
              Sam?s wife and Billy?s Husband play Carrie and Tina?s husband at bridge. No wife partners her husband and Cam does not play bridge.
              Who is married to Cam?

                 Ansr: Carrie is married to Cam.

          48.

              At 6?o a clock ticks 6 times. The time between first and last ticks is 30 seconds. How long does it tick at 12?o.

                 Ans:   66 seconds

          49.

              If you take a marker & start from a corner on a cube, what is the maximum number of edges you can trace across if you never trace across the same edge twice, never remove the marker from the cube, & never trace anywhere on the cube, except for the corners & edges?

                   Ans: 9

         50.  If the radius of a circle is increased by 20% then the area is increased by :

                 1. 44%
                 2. 120%
                 3. 144%
                 4. 40%
                 5. None of the above

                      Ans : A

        51.  If 3/p = 6 and 3/q = 15 then p - q = ?

                 1. 1/3
                 2. 2/5
                 3. 3/10
                 4. 5/6
                 5. None of the above

        Ans : C

        52.   If x, y, and z are consecutive negative integers, and if x > y > z, which of the following must be a positive odd         integer?

               1. xyz
               2. (x - y) (y - z)
               3. x - yz
               4. x(y + z)
               5. x + y + z

            Ans : B

        53.   If p and q are integers, such that p<0< be must following the of which>

                I. 2p<2q

                II. p2< FONT>

                III. p+q=0

               1.

                  I only
               2.

                  II only
               3.

                  I and II only
               4.

                  I and III only
               5.

                  I, II and III

                Ans:A

        

          54. A certain street has 1000 buildings. A sign-maker is contracted to number the houses from 1 to 1000. How many zeroes will he need?
              Ans: The sign-maker will need 192 zeroes.
          55. Re: If + means * and * means / and / means %. what is the value of 2+3*5/7?
              Ans:1
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     Test Paper :8
     Paper Type     : Whole Testpaper
     Test Date        : 15  January  2010
     Posted By        : Admin
     

    1)APTITUDE TEST:
    Questions = 55 ; time limit = 60 minutes...along with that an essay to write in the same sheet in another 10 minutes. No sectional cut off
    , no negative marking. Offline (paper & pen) test
    Directions for Questions 1-3 : Choose the option which will correctly fill the blank.

    1. My home town ___ California is a wonderful place to live. I live ______ a suburb not far from a busy city.  ___
        ___a fast pace

        A. at,  in

        B.  in, at

        C. in,in

        D. at,  on

        Ans: C

    2. In the evening, all the kids _____  our neighborhood play ball on the street. Some play basketball _______   a court
         marked by  chalk. Others play ping-pong ______a neighbor's garage

        A. at, out, in

        B. in, on, in

        C.  at, on , in

        D. in, on, at

        Ans: B

    3. Mary goes ________ school _______ 9 O'clock ______bus.

        A. to,  at, by

        B. to, in, by

        C. to, at, by

        D. to, in, with

        Ans: C

    Directions for Questions 4-6 : Choose the word nearest in meaning to the word in ITALICS from the given options

    4  .The man  vehemently denied all the charges of corruption that were leveled against him

    A. Forcefully
    B. Serenely
    C. Devoutly
    D. Hysterically
    E. None of these

     Ans: A

    5. The notice said that the meeting would begin  precisely  at 9.00 am.

    A. Exactly
    B. Accurately
    C. Concisely
    D. Approximately
    E. None of these

        Ans: A

    6. The art movie I watched this evening has put me in a pensive mood

    A. Confused
    B. Depressed
    C. Cheerful
    D. Reflective
    E. None of these

     Ans: D

    Directions for Questions 7-10: Choose the answer option which will correctly fill the blank.
    7) They are ___ group of law breakers living in _____ heart of this city
            A) the, a
            B) The, the
            C) A, the
            D) in, the
    8) The US is ______ open economy and _____ strong proponent of free trade globally..
            A) an, a
            B) The, the
            C) a, the
            D) in, the
            Ans : A
    9) _______ study compares office occupancy costs in 202 key locations across 57 countries around ______ world.
            A)  the, an
            B)  the, the
            C)  an, the
            D) a, the
            Ans: B
    10) It is pleasant to have ______sleep in  ______ afternoon       
            A) a, a
            B) A, an
            C ) An, the
            D) a, the
            Ans: C

    Directions for Questions 11-15: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
    No effort is made to understand the reasons for these recurring disasters. Nobody has or the time or the inclination to understand the reasons. Unless and until we make an effort to understand these disasters will continue year after year with ever-increasing intensity.
    The paramount need of day is ?information, education, and planning?. Information would mean  gathering data from all over the world about environmental degradation, loss of forest cover or mangroves, and pollution of all kinds. Education would mean informing the rules the mankind the reasons for these distressed. People must be made aware of the phenomenon of global warming. The vaporous by products of human activities create gas, like carbon dioxide-CO2 ? which traps vast amount of heat resulting in the increase of earth?s temperature, which boosts sea-level, shifts seasons. Unseasonal floods, rains, droughts etc. are the direct pattern of seasons but not so under E1 Nino. Increase of two degrees in global warming can cause a havoc. Greenhouse effect is another phenomenon, which haunts us, incoming sunlight has an energy equivalent to about 3,100 watts bulbs per sq yard. Lower air layers, which contain a number of gases, water vapour , CO2 and many others, trap the heat when these gases warm up, some of the heat is radiated back to earth ?s surface. This is broadly known as green effect. CO2 emission accounts for 60 percent of warming and has a life span of about 100 years in the atmosphere. Water vapour in contrast has a life span of eight days only. Ozone-level depletion is another cause of series concern as it causes killer cancer for which as yet there is no cure. Once we understand the causes, it is easy to take to remedial measures. This brings us to planning. Effluent management planning is the dire need of the day. There should be steering committee of governmental ministers, scientists, industries, NGOs, to devise means to develop and install machineries to prevent major cause of polluting effluents mentioned earlier. Within a time-bound framework, these devices must be installed, failing which the erring industries must be closed down. No new industries should be permitted without efficient effluent management and treatment. Chemical pesticides should be phased out gradually. Indian farmer for centuries depended upon organic fertilizers. Let us opt for them again. Recently, studies showed that mother ?s milk has DDT contents, obviously from consuming food having agrochemicals or pesticides. The indiscriminate use of pesticides kills both predatory and beneficial insects also. Let us bring back use of Neem for pesticides, which kills only predatory insects, or Tulsi for cleaning the atmosphere from suffocating pollution. Planting these trees on war footing in the urgent need of the day. A country needs more than 30 percent forest cover. Trees retain water in soil and act as buffers against the waves. They are necessary for maintaining the regular cycle of seasons. India has less than 20 percent of forest cover. All this is possible if we opt for information technology. Vast sources of information are available. Let us use them to bring the knowledge to the doorstep of a common man, the executive, the politicians and the judiciary. Environment is a finely-tuned and extremely well ?balanced ecological mechanism. Flora and fauna, birds, animals and, of course, humans play a vital role. Touch one adversely and all suffer. We are courting irreversible disaster. We have turned our back on Nature. Let us go back to Nature- at least for our survival.
    11. According to the author, the various constituents of the environment are
    A. Supplementary
    B. Independent
    C. Mutually in exclusive
    D. Interdependent
    Ans: D
    12. According to the author, the first step toward any remedy is
    A.  Understanding the cause
    B. Analysis of the existent resources
    C. Planning
    D. Sound implementation of ideas
    Ans:A
    13. Which of the following is not inferable from the passage?
            I. Cancer is Incurable.
           II. The present nature of men?s interaction is unsustainable.
           III. Mother?s milk is not advisable.
    A.  I only
    B. I and II
    C. II and III
    D. All I, II and III
    Ans: B
    14. Which is the main culprit that causes greenhouse effect?
    A.  incoming sunlight
    B.  trapping gases
    C. gaseous radiation
    D. lower air-layers
    Ans: C
    15. India?s forest cover is roughly
    A. Half of what is needed
    B. Adequate
    C. Adequate for mangroves
    D. None of these
    Ans: A
    16. Which of the following would not get the author?s support, in your view?
    A. Genetically modified rice for eating
    B. Food grains produced by robots
    C. Drinks containing artificial flavors and preservations
    D. All of the above
    Ans: D
    Directions for Questions 17-20:
    One recent example of industrial hyper growth has taken place in the recycling industry, led by the rapid expansion of the recycled paper market. Though many laws were enacted in the late 1980s to encourage (and in some cases require) the collection of waste paper for recycling, there were not, at that time, companies with sufficient capacity to recycle it all. Consequently the collected paper accumulated in storage, usually at the expense of the recycling companies, thereby adding to their overhead and squeezing their already thin profit margins. Today a different situation exists. Fifty-seven new paper mills have been built since 1991, and of these, at least twenty-nine use recycled fiber. This surge in capacity has resulted in a concurrent rise in profits. The price per Ton of waste paper has quadrupled in the past year, as have the prices of corrugated cardboard and used newsprint. Trash haulers have benefited from these conditions by combining their trash hauling and recycling operations. Recycling centers are connected both to the clients to whom they sell end products and to those from whom they collect refuse; thus, the company gets paid twice for the same trash, once for hauling the waste and once for selling the usable material. Industry profits have increased more than tenfold during this period. As the industry has become more competitive, some haulers have chosen to rebate a portion of this money to their clients in the hopes of ensuring their loyalty.
    17. According to the passage, which of the following is a reason for the increase in profits in the trash hauling business? 

        A Haulers' ability to sell both services and products. 
        B Money offered by haulers to preferred customers. 
        C Foresight exhibited by the leaders of the industry. 
        D Haulers' willingness to adapt technology to a changing industry. 
        E Passage of stricter environmental legislation.

    18. It can be inferred from the passage that the price of waste paper

        A will increase steadily over the next few years 
        B will increase as more companies get involved in the industry 
        C is closely related to the availability of trash haulers 
        D is not as important to trash haulers as the price they charge for hauling waste 
        E is sometimes set by the weight of the product 

    19. The author of the passage would most likely agree with which of the following? 

        A. Competition between trash haulers and recyclers will prevent the recycled paper industry from reaching its full
              economic potential. 
        B. Pressure from anti-environmental groups has increased pressure on the government to oppose recycled paper
             initiatives. 
        C. The recycled paper industry may continue to grow at its present rate as long as the industry remains profitable. 
        D. The profit-seeking of recyclers have overshadowed environmental concerns in the recycled paper industry. 
        E. Government negligence prevented the recycled paper industry from becoming successful until the early 1990?s.

    20. According to the passage, all of the following are results of the increase in the number of new mills using

            recycled finer except

        A. The price of waste paper has risen dramatically. 
        B. Trash haulers are earning increased revenues. 
        C. Profits at recycling centers have increased more than tenfold. 
        D. The price of corrugated cardboard has risen. 
        E. Trash haulers have been forced to compete with recyclers.

    Section 2 -Analytical Ability
    No. of Questions: 20
    Duration in Minutes: 20
    21. A can do a piece of work in 36 days, B in 54 days and C in 72 days. All of them began together but A left 8 days
           and B left 12 days before the completion of the work. How many days in all did C put in till the entire work was   
           finished?
    A.  48 days
    B.  24 days
    C. 12 days
    D. None
                    Ans: B
    22.  A person travels through 5 cities - A, B, C, D, E. Cities E is 2 km west of D. D is 3 km north-east of A. C is
           5km north of B and 4 km west of A. If this person visits these cities in the sequence B - C - A - E - D, what
           is the effective distance between cities B and D?
    A. 13 km
    B. 9 km
    C. 10 km
    D. 11 km
                     Ans: A
    23. The horizontal distance of a kite from the boy flying it is 30 m and 50 m of cord is out from the roll. If the wind
           moves the kite  horizontally at the rate of 5 km per hour directly away from the boy, how fast is the cord being
           released? 

           1. 3 km per hour
           2. 4 km per hour
           3. 5 km per hour
           4. 6 km per hour 

        Ans:D

    24. Two liquids A and B are in the ratio 5 : 1 in container 1 and in container 2, they are in the ratio 1 : 3. In what ratio
          should the contents of the two containers be mixed so as to obtain a mixture of A and B in the ratio 1 : 1?

           1. 2 : 3
           2. 4 : 3
           3. 3 : 2
           4. 3 : 4 

              Ans:D
      25. A closed wooden box of thickness 0.5 cm and length 21 cm, width 11 cm, and height 6 cm, is panted on the
            inside. The cost  of  painting is Rs 70. What is the rate of painting in rupees per sq. cm?

    A. 0.7
    B. 0.5
    C. 0.1
    D. 0.2
              Ans:C
    26. If a number 774958A96B is to be divisible by 8 and 9, the values of A and B, respectively, will be: 

           1. 7,8
           2. 8,0
           3. 5,8
           4. None of these 

        Ans:C

    27. The price of a Maruti car rises by 30% while the sales of the car came down by 20%. What is the percent change
          in the total revenue?

           1. 4
           2. -2
           3. + 4
           4. 0 

        Ans:C

     28. A man travels three-fifths of distance AB at a speed of 3a, and the remaining at a speed of 2b. If he goes from B
            to A and back at a speed of 5c in the same time, then:

           1. 1/a + 1/b = 1/c
           2. a + b = c
           3. 1/a + 1/b = 2/c
           4. None of these 

        Ans:C

     29. A cube of side 12 cm is painted red on all the faces and then cut into smaller cubes, each of side 3 cm. What is the
           total number of smaller cubes having none of their faces painted? 

           1. 16
           2. 8
           3. 12
           4. 24 

        Ans:B

     30.I bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was
          half more than what I had paid. What percent of the total amount paid by me was paid for the pens? 

           1. 37.5%
           2. 62.5%
           3. 50%
           4. None of these 

            Ans:B
    31. A man has nine friends, four boys and five girls. In how many ways can he invite them, if there have to be exactly
          three girls in the invitees?  

           1. 320
           2. 160
           3. 80
           4. 200 

             Ans:B 
    32.  In a watch, the minute hand crosses the hour hand for the third time exactly after every 3 hrs 18 min 15 seconds of
            watch time. What is the time gained or lost by this watch in one day?

           1. 14 min 10 seconds lost
           2. 13 min 50 seconds lost
           3. 13 min 20 second gained
           4. 14 min 40 second gained.

             Ans:B
    33. Two trains, 200 and 160 meters long take a minute to cross each other while traveling in the same direction and
           take only 10  seconds when they cross in opposite directions. What are the speeds at which the trains
           are traveling?

        A.     21 m/s; 15 m/s
        B.     30 m/s; 24 m/s
        C.     18 m/s; 27 m/s
        D.     15 m/s; 24 m/s
        Ans : A

    34. A, B and C can do a work in 5 days, 10 days and 15 days respectively. They started together to do the work but
           after 2 days A and B left. C did the remaining work (in days)

        A.     1
        B.     3
        C.     5
        D.     4
        Ans : D

    35. A can complete a project in 20 days and B can complete the same project in 30 days. If A and B start working
          on the project  together and A quits 10 days before the project is completed, in how many days will the project
           be completed?

        A.     18 days
        B.     27 days
        C.     26.67 days
        D.     16 days

    Ans : A
    36. f log 2 = 0. 3010, then find how many digits are contained in the number 256.

        A.     15
        B.     16
        C.     17
        D.     Cannot be determined
        Ans : C

    37. After a discount of 11.11%, a trader still makes a gain of 14.28%. At how many percent above the cost price
          does he mark his goods?
    A. 28.56%
    B. 35%
    C. 22.22%
    D. None of these
     Ans: A
    38. The average marks of a student in ten papers are 80. If the highest and the lowest scores are not considered, the
           average is 81. If his highest score is 92, find the lowest.
    A. 55
    B. 60
    C. 62
    D. Cannot be determined.
    Ans: B
    39. The sum of the areas of two circles which touch each other externally is 153?. If the sum of their radii is 15, find the
           ratio of the larger to the smaller radius.
    A. 4
    B. 2
    C. 3
     D. None of these
    Ans: A
    40. A student gets an aggregate of 60% marks in five subjects in the ratio 10 : 9 : 8 : 7 : 6. If the passing marks are
          50% of the maximum marks and each subjects has the same maximum marks, in how many subjects did he pass
          the exam?
    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5
    Ans: C
    Directions for Questions 41-45: Follow the directions given below to answer the questions that follow. Your answer for each question below would be: A, if ALL THREE items given in the question are exactly ALIKE. B, if only the FIRST and SECOND items are exactly ALIKE. C, if only the FIRST and THIRD items are exactly ALIKE. D, if only the SECOND and THIRD items are exactly ALIKE. E, if ALL THREE items are DIFFERENT.
    41) YYIIYIYJIYJL,YYIIYIYJIYJL ,YYIIYIYJIYJL

        A) A
        B)B
        C)C
        D)D
        E)E

         Ans:A

    42) 1110001010010101.01101, 11100010110010101.01101, 1110001010010101.011101

        A) A
        B)B
        C)C
        D)D
        E)E
          Ans:E

    43)PQPQPQPQPQQPPQPQ,PQPQPQQPQPQQPPQPQ,PQPQPQPQPQQPPQPQ

        A) A
        B) B
        C)C
        D)D
        E)E

              Ans:C

     44) 77566141667811.122123, 77566141667811.122123, 775661141667811.122123

        A) A
        B) B
        C)C
        D)D
        E)E

                Ans:B

    45) 0471-2245771, 0471-2246771, 0471-2246771

        A) A
        B) B
        C) C
        D) D
        E) E

          Ans: D

    Directions for Questions 46-50: Follow the directions given below to answer the questions that follow. Seven instructors - J, K, L, M, N, P and Q ? teach management courses at a premier institute in east India. Each instructor teaches during exactly one term: the first term, the second term, or the third term. The following conditions apply:

        K teaches during the third term.
        L and M teach during the same term.
        Q teaches during either the first term or the second term.
        Exactly twice as many instructors teach during the third term as teach during the first
        term. N and Q teach during different terms.
        J and P teach during different terms.

     46. Which one of the following could be an accurate matching of instructors to terms?
    A. M: the first term; P: the second term; Q: the first term
    B. J: the third term; L: the third term; P: the third term
    C. L: the first term; N: the second term; P: the third term
    D. J: the first term; M: the third term; N: the second term
            Ans:D
    47. Which one of the following cannot be true?
    A. L teaches during the first term
    B. M teaches during the second term
    C. M teaches during the third term
    D. N teaches during the second term
            Ans:A
    48. If exactly one instructor teaches during the second term, which one of the following must be true?
    A. J teaches during the third term
    B. L teaches during the first term
    C. M teaches during the third term
    D. P teaches during the second term
            Ans:C
    49. Each of the following contains a list of instructors who can all teach during the same term EXCEPT:
    A. J,K,M
    B. J,L,M
    C. K,L,P
    D. K,P,Q
            Ans:D
    50. If more instructors teach during the second term than teach during the first term, then which one of the following instructors
          must teach during the second term?
    A. J
    B. M
    C. N
    D. P
            Ans:B
    Directions for Questions 51 to 55: Refer to the data below and answer the questions that follows.All the roads of city Z are either perpendicular or parallel to one another. The roads are all straight. Road, A, B, C, D and E are parallel to one another. Roads G, H, I, H, J, K, L and M are parallel to one another.

        i. Road A is 1 mile east of road B
        ii. Road B is 1/2 mile west of C.
        iii. Road D is 1 mile west of E.
        iv. Road G is 1/2 mile south of H.
        v. Road I is 1 mile north of J
        vi. Road K is 1/2 mile north of L.
        vii. Road K is 1 mile south of M

    51. Which of the following statements is necessarily true?
    A. I is 1 mile north of L
    B. D is 2 miles west of B
    C. E and B intersect
    D. M is 1.5 miles north of L
        Ans: D
    52. If E is midway between B and C, then which of the following statement is false?
    A.  D is less than 1 mile from B.
    B. C is less than 1.5 miles from D.
    C. Distance from E to B added to distance of E to C is 1/2 mile.
    D. D is 2 miles west of A
        Ans :D
    53. Which of the following possibilities would make two roads coincide?
    A. L is 1/2 mile north of I
    B. D is 1/2 mile east of A
    C. I is 1/2 mile north of K
    D. C is 1 mile west of D
            Ans: C
    54. If X is parallel to I & X is 1/2 mile south of J & I north of G, then which road would be &frac12; mile apart?
    A. I and X b
    B. X and H
    C. J and G d
    D. J and H
            Ans:B
    55. If road E is midway between B and C, then the distance between A and D is
    A. 1/2 mile
    B. 1 mile
    C. 1.75 miles
    D. 2.5 miles
               Ans:C
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     Test Paper :14
     Paper Type     : Whole Testpaper
     Test Date        : 23  August  2008
     Test Location  : Mumbai
     Posted By        : Nisha
    ACCENTURE PAPER ON 23rd AUGUST AT MUMBAI

    Section 1 - Verbal Ability
    No. of  Quesrions : 20
    Durarion in Minutes: 20

    Assessments by Merit Trac  Directions for Questions 1-3: Choose the option which will correctly fill the blank.
    1) I am writing to enquire _________the possibility of hiring a conference room at the hotel on the 2nd of September.
    A) Of
    B) About
    C) Into
    D) After

    2) _________ having her lunch, she stood - the tree and waited _______ him.
    A) With, below, for
    B) After, under, for
    C) Inside, further, to
    D) About, across, into

    3) The microscopic animals are the primary food for larval cod and their decline has meant that fewer fish are making it to adulthood to be caught_________ trawlermen.
    A) In
    B) Into
    C) By
    D) With

    Directions for Questions 4-6: Choose the word nearest in meaning to the word in ITALICS from the given options.
    4) The jacket is impervious to water.
    A) Dirty
    B) Pure
    C) Impenetrable
    D) Favorable

    5) Chandan was chagrined with the continuous disruption of the power supply to his home.
    A) Delighted
    B) Creation
    C) Peeved
    D) Security

    6) The latest ordinance issued by the government has provided the bank with two options.
    A) Decision
    B) Law
    C) Opinion
    D) Verdict

    Directions for Questions 7-10: Choose the answer option which will correctly fill the blank.
    7)_________ great writer is convinced that whatever he says is not an echo or imitation of what others have said.
    A) An
    B) The
    C)A
    D) No article required

    8) ________ Reserve Bank of India directed banks to closely watch _______spending through International Debit Cards.
    A) A,the
    B) The, the
    C) The, a
    D) -\n, the

    9) The officer received _____ official letter from _____ Ministry of IT in _____ Central Government.
    A) A, the, an
    C) An, the, the
    B) A, an, the
    D) An, an, the

    10) You CANNOT send out ______uneducated man into ______ world of technology and expect him to perform.
    A) An, an
    B) A, an
    C ) An, the
    D) The, an

    Directions for Questions 11-15: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage. Microprocessor is an electronic computer Central Processing Unit (CPU) made from miniaturized transistors and other circuit elements on a single semiconductor Integrated Circuit (IC). Before the advent of microprocessors, electronic CPUs were made from individual small-scale Integrated Circuits containing the equivalent of only a few transistors.

    By integrating the processor onto one or a very few large-scale Integrated Circuit packages (containing the equivalent of thousands or millions of discrete transistors), the cost of processor power was greatly reduced. The evolution of microprocessors has been known to follow Moore's Law when it comes to steadily increasing performance over the years.

    This law suggests that the complexity of an Integrated Circuit with respect to minimum component cost will double in about 18 months. From humble beginnings as the drivers for calculators, the continued increase in power has led to the dominance of microprocessors over every other form of computer; every system from the largest mainframes to the smallest handheld computers now uses a microprocessor at their core. .As with many advances in technology, the microprocessor was an idea wbose time had come. Three projects arguably delivered a complete microprocessor at about the same time: Intel's 4004, Texas Instruments' TMS1000, and Garrett AiResearch's Central Air Data Computer.

    A computer-on-a-chip is a variation of a microprocessor, which combines the microprocessor core (CPU), some memory, and I/O (input/output) lines, all on one chip. The proper meaning of microcomputer is a computer using a (number of) microprocessor(s) as its CPU(s), while the concept of the patent is somewhat more similar to a micro controller.

    11) Which of the following descriptions would NOT fit a microprocessor?
    A) Electronic computer
    B) Central Processing Unit
    C) Memory disk
    D) A single integrated chip circuit.

    12) Select the TRUE statement from the following.
    A) Microprocessors and computers on a chip are variations of each other.
    B) Integration of processing power on chips has made processing power cheaper.
    C) Before microprocessors, CPUs were not made from individual small scale ICs.
    D) A microprocessor circuit only has transistors in it.

    13) Which of the following was NOT the first to develop a microprocessor?
    A) Microsoft
    B) Intel
    C) Texas Instruments
    D) Garret

    14) According to the passage, which of these is NOT a use of microprocessors?
    A) Drivers for calculators
    B) Core for large mainframes
    C) Advanced mobile phones
    D) Used for small handheld computers

    15) "A number of microprocessors at its CPU" is an apt description of a:
    A) 11icro-controller
    B) Micro-computer
    C) Micro-processor
    D) Micro-transistor

    Directions for Questions 16-20: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage. Dynamic Link Libraries Windows provides several files called dynamic link libraries (DLLs) that contain collections of software code that perform common functions such as opening or saving a file. When Windows application wants to use one of those functions or routines, the app sends a message to Windows with the names of the DLL file and the function. This procedure is known as calling a function. One of the most frequently used DLLs is Windows COMMDLG.DLL, which includes among others, the functions to display File Open, File Save, Search, and Print dialog boxes.

    The application also sends any information the DLL function will need to complete the operation. For example, a program calling the Open File function in COMMDLG.DLL would pass along a file spec, such as *. * or *.DOC, to be displayed in the dialog box's Filename text box. The application also passes along a specification for the type of information it expects the DLL to return to the application when the DLL's work is done. The application, for example, may expect return information in the form of integers, true/false values, or text. Windows passes the responsibility for program execution to the DLL, along with the parameters and the return information the DLL will need. The specific DLL is loaded into memory, and then executed by the processor. At this point the DLL, rather than the application, runs things. The DLL performs all the operations necessary to communicate with Windows and, through Windows, with the PC's hardware. After the DLL function is complete, the DLL puts the return information into memory, where it can be found by the application, and instructs Windows to remove the DLL routine from memory. The application inspects the return information, which usually tells whether the DLL function was able to execute correctly. If the operation was a success, the application continues from where it left off before issuing the function call. If the operation failed, the application displays an error message.

    16) By using DLLs, Windows:
    A) Saves processing time
    B) Multitasks
    C) Shares program code
    D) Communicates with PCs hardware

    17) To use any routine of a DLL, Windows:
    A) Searches and copies it in the application code and executes it
    B) Loads the DLL file and searches and executes the routine
    C) Loads just the required routine in memory and executes it
    D) Searches the location of the routine and instructs the application to execute it

    18) Which information does an application need to passto Windows to use a DLL routine?
    A) Just the name of the routine
    B) Just the name of the DLL, which finds in turn the routine to be executed in return
    C) Both the name of the routine as well as DLL and any parameters
    D) Name of the DLL, routine, any parameters and type of information to be returned

    19) According to the passage, while the DLL routine is executing, the calling application:
    A) Waits for the routine to execute
    B) Continues with other tasks
    C) Helps the DLL routine perform by communicating with Windows and through Windows with the PC's hardware
    D) Passes all responsibility of program execution to the DLL and is removed from memory

    20) The DLL function after execution returns:
    A) The parameters and information into memory, where it can be inspected by the calling application
    B) Information into memory, where it can be inspected by the calling application
    C) To the calling application the information required by it so that it can inspect it
    D) The information required into memory so that DLL can inspect whether the function operation was a success

    Section 2 -Analytical Ability
    No. of Questions: 20
    Duration in Minutes: 20

    21) 70 students are required to paint a picture. 52 use green color and some children use red, 38 students use both the colors.  How many students use red color? A) 24         B) 42         C) 56         D)70

    22) At an international conference, 100 delegates spoke English, 40 spoke French, and 20 spoke both English and French. How many delegates could speak at least one of these two languages?
    A) 110         B) 100         C) 140         D) 120 

    23) A group of 50 students were required to clear 2 tasks, one in rock-climbing and the other in bridge crossing during an adventure sports expedition. 30 students cleared both the tasks. 37 cleared bridge crossing, 38 students cleared rockclimbing. How many students could not clear any task?
    A)0         B)3         C)5         D) 9

    24) A dance instructor conducts annual workshops in which he holds sessions for basic learners and trainers. In a particular year, 2000 people attended the workshop. 1500 participated as learners and 800 as trainers. How many participated as only trainers?
    A) 200
    B) 500
    C) 800
    D) 1500

    25) In a group of 400 readers who read science fiction or literacy works or both, 250 read science fiction and 230 read literacy works. How many read both science fiction and literacy works?
    A) 80         B) 160         C) 220         D) 400

    26) A man said to a lady, "Your mother's husband's sister is my aunt". How is the lady related to the man?
    A) Daughter
    B) Grand daughter
    C) Mother
    D) Sister

    27) A man is facing west. He turns 45degree in the clockwise direction and then another 180 degree in the same direction and then 270 degree in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now?
    A) South         B) North-West         C) West         D) South-West

    28) In a row of 60, if Ram is standing at 17th from the first, what is his position from the last?
    A) 25         B) 43         C)44         D) 45

    29) A man is facing northwest. He turns 90 degrees in the clockwise direction and then 135degrees in the anti-clockwise direction. Which direction is he facing now?
    A) East         B) West         C) North         D) South

    30) What three letter word best completes the below words? VA - __E S___TER - - _ER
    A) STR             B)TER             C) CAT             D) \\fAT

    Directions for Questions 31-35: In the following questions mark: 1, if the question can be answered with the help of statement I alone. 2, if the question can be answered with the help of statement II alone. 3, if the question can be answered with the help of both I and II. 4, if the question cannot be answered at all.

    31) What is the value of P? I. P and Q are integers II. PQ = 10, P + Q =5
    A)l         B)2         C)3         D)4

    32) Who got the highest score in the Mathematics examination, among Sumit, Amit and Namit. No two students got the same marks. I. Sumit got more marks than Namit. II. Amit did not get lesser marks than Sumit, who did not get lesser marks than Namit.
    A)l         B)2         C)3         D)4

    33) How many hours does it take some boys and girls in a camp to put up the tent? I. There are 4 boys and 7 girls. II. A girl can put up the tent in 5 hours and a boy can put up the tent in 3 hours.
    A)l         B)2         C)3         D)4        

    34) If p, q, r, s and t are in an Arithmetic Progression, is r the largest among them? I.t>O II. p, q < 0
    A)l         B)2         C)3         D)4

    35) Is X a whole number, if X > O? I. 2X is an even number. II. 3X is an odd number.
    A)l         B)2         C)3         D)4

    Directions for Questions 36-40: In a certain code, the symbol for 0 (zero) is. * and that for 1 is $. The numb.:rs greater than 1 are to be written only by using the two symbols given above. The value of the symbol for 1 doubles itself every time it shifts one place to the left. (For example, 4 is written as $**; and; 3 is written as $$) 36) 11x 17 / 10 + 2 x 5 + 3 / 10 can also be represented as: A) $*$$* B) $*$$$ C) $$$*$ D) $**$$ 37) 260 can be represented as: A) $****$** B) $$*$$$$$ C) $$*$$$$** D) $*****$** 38) 60 / 17 can also be represented as: A) $$$*$*** / $$**$$ B) $$$***** / $$**$$ C) $*$$*$** / $$**$$ D) $$*$*$** / $$**$$ 39) $***$ can be represented as: A) $$$ / $* B) $*$**- $$ C) $*$*$- $$ D) $$$***$ - $$ 40) 30^2 can be represented as: A) ($$*$$ ) $*+ $*$*$$*$ B) ($$*$$ ) $* + $$****$ C) ( $$*$$ ) $$ + $*$**** D) ( $$*$$ ) $$ + $*$**$

    Section 3 - Attention To Detail
    No. of Questions: 11
    Duration in Minutes: 11

    Directions for Questions 41-48: Follow the directions given below to answer the questions that follow. Your answer for each question below would be: A, if ALL THREE items given in the question are exactly ALIKE. B, if only the FIRST and SECOND items are exactly ALIKE. C, if only the FIRST and THIRD items are exactly ALIKE. D, if only the SECOND and THIRD items are exactly ALIKE. E, if ALL THREE items are DIFFERENT.

    41)LLMLLLKLMPUU, LLMLLLKLMPUU, LLMLLLKLMPUU
    A) A         B)B         C)C         D)D         E)E

    42) 0452-9858762, 0452-9858762, 0452-9858762
    A) A         B)B         C)C         D)D         E)E

    43) NIINIININN, NIININNINN ,NIINIININN
    A) A         B)B         C)C         D)D         E)E

    44) 4665.8009291, 4665.7999291, 4665.8009291
    A) A         B) B .         C)C             D)D             E)E

    45)808088080.8080, 808008080.8080, 808088080.8080
    A) A         B)B         C)C         D)D         E)E

    46) If* standsfor /, / stands for -,+ stands for * and -stands for +, then 9/8*7+5-10=?
    A) 13.3
    B) 10.8
    C) 10.7
    D) 11.4

    47) If* stands for /, / stands for -,+ stands for * and -stands for +, then 9/15*9+2-9=?
    A) 14.7
    B) 15.3
    C) 14.1
    D) 16.2

    48) If * stands for /, / stands for -, + stands for * and - stands for +, then which of the following is TRUE?
    A) 36/12*4+50-8 =-106
    B) 12*8/4+50-8 =45.5
    C) 36*4/12+36-8 = 4.7
    D) 8*36/4+50-8 = 300
    Set: 3648 (A) ver-Z.O For: Aecenture IDC

    Directions for Questions 49-51: In the following questions, the following letters indicate mathematical operations as indicated below:
    A: Addition
    V: Equal to
    S: Subtraction
    W: Greater than
    M: Multiplication
    X: Less than
    D: Division Out of the four alternatives given in these questions, only one is coccect according to the above letter symbols. Identify the coccect one.

    49) See the options given below
    A) 6 S 7 A 2 M 3 W 0 D 7
    B) 6 A 7 S 2 M 3 W 0 A 7
    C) 6 S 7 M 2 S 3 W 0 M 7
    D) 6 M 7 S 2 A 3 X 0 D 7 50)
    If * stands for -,/ stands for +, + stands for / and -stands for *, then which of the following is TRUE? A) 16/8*6+90-12 =23.2 B) 8*12/6+90-12 =7.2 C) 16*6/8+16-12 =-4.1 D) 12*16/6+90-12 =8 51) If * stands for -,/ stands for +, + stands for / and -stands for * , then which of the following is TRUE? A) 16*4/18+16-8 = -10.1 B) 18*8/4+40-8 =-2.8 C) 16/18*4+40-8 =33.2 D) 8*16/4+40-8 =-2

    Directions for Questions 52-55:For the post of a manager of a leading call centre -Arkade Inc. - situated in Ludhiana, the following are the criteria the candidate must satisfy: - The candidate should have a Management Degree. - The candidate should have at least 4 years of similar experience at-another call center. - The candidate should be more than 30 years of age as on the 1st of July 2003. - The candidate should have 6 months of international exposure, i.e. should have been posted in a foreign country. If a candidate does not satisfy the 1st condition but has more than 2 years of international experience, then the VP operations, will interview him. If a candidate does not satisfy the 4th condition, then the HR manager will interview him.

    52) Shakuntala was selected for a managerial position in an international call center after she passed out from AIM Management Institute. After working for 3 years in the call center, she took a sabbatical. She is 29 years of age as on the date of application. She will be:
    A) Interviewed only by the HR
    B) Interviewed only by the VP
    C) Rejected
    D) Data insufficient

    53) Rajiv has been working as a Manager in Zephyr Inc. for 4 years now. He is an Engineering graduate from a premier engineering institute. His certificate lists his date of birth as 17/12/1974. He has worked in the hotel industry at the executive level. He is:
    A) Give an aptitude test
    B) Interviewed by the VP
    C) Data insufficient
    D) Not considered

    54) Soma has 2 years of experience in Welsh Inc. and 2 years of experience in Franc Inc., both leading call centers, as a manager. She has a management degree from a premier management organization. She turned 30 this December (2002). She is a B.Com Graduate from St. Xavier's, Calcutta. If she applies for the post, she will:
    A) Be interviewed directly by the VP Operations
    B) Not be considered
    C) Be interviewed by the HR
    D) Have to give an aptitude test

    55) Salina has over 4 years of experience in Care Touch, a leading call center, as a manager. She completed her MBA from Ranchi and worked in Singapore for UNO for 2 years before joining Care Touch. She will be:
    A) Recruited
    B) Rejected
    C) Interviewed by dIe VP Operations
    D) Data insufficient

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     Test Paper :15
     Paper Type     : Whole Testpaper
     Test Date        : 13  April  2008
     Test Location  : pce ,jaipur
     Posted By        : abhimanyu singh

        

            ACCENTURE PAPER

            Place of test: cet bhubaneswar. (centralised campus)
             Date: 29-08-2004                                       75 questions, 75 min. No negative marking.
             Pattern of test:           

               1.

                  Written (non tech + tech).
               2.

                  HR interview.
               3.

                  Final interview. (tech + hr)

        1. I sow her -__ airport
           At , on ,  in ,  across
        2. Masi specialises __ plesent ,well balanced wines  
           into,  about   ,in,   with
        3. By the time I arrived __ the pub she all ready left
           in, on , at, into
        4. erbiage
              the act of doing something
              the use many words witout nessecity
              a vegitable
              non of the above
        5. frutful means
             justify
             futile
             efficient
             productive
        6.  aestheically means
              tastlessly
              artistically
              hazardously
              colurfully
        7. ___panda & white tiger are in denger species ? a ,an ,the ,none
        8. __ doctor who you met yesterday was my father ? a, an, the, none
        9. __ university of its status does?nt eevn need to advertise ? a, an, the , none of the article reqiuered
        10. 45students , 12 in debate only ,22 in singing only how many in both ?  9 ,11 ,25 ,45

        11. 10 play cabaddi,20 play kho kho only ,5 both how many in total ?  35,28 ,40,can?t say
        12. 100 spoke english, 40 speek french ,20 both at least one?    110,100,140,120
        13. 200 total 125 like piza 115 berger both? 15,40,72,80
        14. 10 friends meet for movie 20 for picnic and 5 for games 4 for m& pic 2 for m&g 0 for p&g 2 for all hoe many are students? 11,16,25,35
        15. A poll poniting towards east by accident started to point towards south. A man was travelling thing west  what is the actual dir ?N,S,E ,W
        16. Sagar was riding bike
        towards north,turned left road 1 km turnes towrds left &road 2km found himself 1km west of starting how far did he road north? 1,2,3,5
        17. 600 to be seated.10benches are less.so 2 more persons are required to be seated in each bench.so how many benches.
        209
        36
        44
        60
        18. Selling a ac gains 25% on SP.what %gain on CP.
        15
        25
        33.33
        47.5
        19. Students from different universities.
          A speaks hindi and bengali.
          B hindi and english.
          C english and bengali.
          D tamil and hindi
          E bengali and tamil
        20. Interpretor between C and D
           A only
           B only
           E only
           A ,B and E
        21. Can't speak without interpretor
        B&E
        A&B
        A&C
        B&E
        22. 5 children were born on the same day but on different years in b/w 1999 - 2003 . Abhya is younger than dinesh and frahan vaskar is naughtiest of all. girish is older than dinesh and farhan.  If Abhay is born in 2002, then in which year farhan is born :
        1999-2002
        2000- 2001
        1999, 2000, 2001
        2003
        23. Order in which childrens are born ?
          B,D,G,F,A
          G,D,B,F,A
          G,A,B,D,F
          F,B,D,A,G
        24. * = +, / = *, + =- , - = / 2/9*11+10- 8
        A) 20.8
        B) 27.8
        C) 27.8
        D) 25.8
        25. *= -, /=+,+=/,-=*
         12/20*4+80-4=31.8
         20*4/4+80-4=-8.2
         12*4/20+12-4=-12
         4*12/4+80-4=-8
        26. ------stores a log of changes made to db,which are then written to _,which are then written to _,which is used if db recovery is necc.
        a) db buffer share pool
        b) program global area,shared pool
        c) system global area,large pool
        d) redo log buffer,online redo log
        27. ----means allowing objects of difference types to be considered as examples of a higher level set :
        ans: Generalization
         28. The primary characteristic of key field is that it must be unique
        29. Manager-------------- --emp managed by   ans:one of many recursive relationship
        30. If a member initialiser is not provided for a member object of a class .The object - is called
         a) static fn
         b) non static fn
         c) default constructor
         d) none
        31. class constest
         {
          private:
             const int i;
          public:
            constest():i(10)
        }
        32. Inheritance
          b) abstract base class
          c) specifies a way to to define a const member data
          d) none
        33. Iimplement polymorphism when by object belonging to different class can respond to the same message in diff ways.
          a) late binding
          b)dynamic binding
          c) dynamically created object
          d) virtual fun
        34. Member function---------- and ----------- set and reset the format state of flags.
           a) set,reset
           b) set,get
           c) set, unset
           d) set ,unsetf
        35. #include
          struct abc
             {
               int i;
               abc(int j)
                 { i=j;}
              public:
              void display()
               { cout<
            }

          void main()
           {
              abc ob(10);
              ob.disp();
            }
        a)10
        b) error : constructor is not accessible
        c) abc: i not accessible
        d)none
        36. # include
        class sample
          {
             public :
             sample(int **pp)
            {
              p=pp;}
           int **p;
           int **sample:: *ptr=&sample ::p;

        37.  In a file A...Z characters are written.if we open the file using fopen and
         lseek(fp,-10,2);
         c=getc(fp);
         printf("%c",c);
         what will be the output.?
         Ans . Y.(please verify Here last parameter is the integer value to seel_end
        38. Same question with
        lseek(fp,10,0);
        c=getc(fp);
        printf("%c",c);
        ans. 11th character will be printed "K" verify.
        39. Theory question about far pointers.
        Hint: Far pointers are 4 bytes in size and local pointers are 2 bytes in size. important: i saw in a previous question paper of accenture which is in the chetana database, some lady wrote that size of an integer in C is 2 bytes and for C++ it is 4 bytes. This is absurd.The size of types is entirely dependent on the compiler used.for DOS Turbo C sizeof int is 2 and float is 4 bytes for windows borland C,C++ size of int is 4 bytes for linux gcc, size of int is 2 bytes. All these depends on the Operating system.Please keep this in mind.
        40. Now some questions about extern variables.
        41. #include
        main()
          {
           char str[]={"hell"};
           int i;
           for(i=0;i<5;i++)
           printf("%c%c%c%c\n",str[i],i[str],*(str+i),*(i+str));
           getch();
          }
           ans.
           hhhh
           eeee
           llll
           llll
         note that str[i] and i[str] are the same.in the question paper, the original word is "hello".
        42. Which of the following is not defined in string.h strtod,memchr,strspn,strchr
        ans . strtod.(defined in STDLIB.H) it is used to convert a string to double.
        43. Questions on macros with arguments .same pattern given in TEST UR C SKILLS
           eg.#define SQUARE(x) x*x
            main()
             {
               .......
               y=SQUARE(2+3);
               printf("%d",y);
             }
        ans. when the macro expands we get 2+3*2+3 = 2+6+3 =11.11 is the correct answer not 25.
        44. Remember an inline function does type checking and so it is better than a macro a question on this.
        45. Some memory is allocated using memalloc and then realloc is called. and now to write the size  of the variable.better learn memalloc and realloc. what it does and syntax.
                      HR Interview.
        46. First they will ask u to intro urself.
        47. Ur strength and weakness.Be clear abt this
        48. Ur acheivements
        49. hey are very particular abt the GAPS in our studies.
        50. Ur Hobbies
        51. Why u choose accenture and tell abt it
        52. Willing to relocate.(Say Yes &.ready to work anywhere for accenture)
                               Technical Interview
        53. Abt Ur project.(u will be grilled by them)
        54. Be confidence.(They will check ur temper by asking some questions)
        55. Abt software development life cycle
        56. Abt ur interest area in computer field
        57. Abt memory management in Operating System.
        58. Abt Unix basic commands
        59. Abt doubly linked list
        60.Fibonacci series and palindrome program in C
        61.Abt Gates(Be prepare on Digital Circuit Logic Design)
        62.Abt complier design(phases)
        63.bt TCP&IP and OSI Model.
        64. Abt OOPS concepts.


    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    direction for q. 1-3

    choose the option which will correctly fill the blank.

    1. she has great love and affection _________  her grandmother.

        a). for        b). from    c). with    d) to                         Ans...  a

    2. but there is more ________ Argentina's red wines than Malbec only.
        a. in    b. to    c. from    d. at                                      Ans...  b

    3. opapue glass is the kind of material____ ___ which you cannot see.
        a. into    b. through    c. from    d. between                Ans...  b

    choose the word nearest in meaning

    4. 25 paise coins are fast becoming.. obsolete.
        a. smaller    b. older    c. rare         d. outdated                 Ans...  d

    5. the omly evidance was a pice of crumpled paper lying in a cornor.
        a. torn    b. burnt    c. wrinkled    d. dirty                            Ans...  c

    6. his plans started going awry the moment he began his journy to nagaland.
        a. well    b. smoothly    c. wrong    d. slowly                       Ans...  c

    fill in blank with article.

    7. the brahmputra rises in the himaliya in _______ Tibet.
        a. a    b. an    c. the    d. no article need                          Ans...  d

    8. it is suspect that _______ colleague committed the murder.
        a. a    b. an    c. the    d. no article need                           Ans...  a

    9. ________ ice-pick was used for the murder.
        a. a    b  an.     c. the    d. no article need                           Ans...  b

    10. it was no dout ________ stupidity to admit her into our gang
        a. a    b. an    c. the    d. no article need.                         Ans...  a


    Directions for Questions 11-15:
    Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

    Microprocessor is an electronic computer Central Processing Unit (CPU) made from miniaturized transistors and other circuit elements on a single semiconductor Integrated Circuit (IC). Before the advent of microprocessors, electronic CPUs were made from individual small-scale  Integrated Circuits containing the equivalent of only a few transistors. By integrating the processor onto one  or a very few large-scale Integrated Circuit packages (containing the equivalent of thousands or millions of discrete transistors) , the cost of processor power was greatly reduced.
    The evolution of microprocessors has been known to follow Moore's Law when it comes to  steadily increasing performance over the years. This law suggests that the complexity of an Integrated Circuit with respect to minimum component cost will double in about 18 months.  From humble beginnings as the drivers for calculators, the continued increase in power has led to the dominance of microprocessors over every other form of computer; every system
     from the largest mainframes to the smallest handheld computers now uses a microprocessor  at their core. .As with many advances in technology, the microprocessor was an idea wbose  time had come. Three projects arguably delivered a complete microprocessor at about the same time: Intel's 4004, Texas Instruments' TMS1000, and Garrett AiResearch's Central Air Data
    Computer. . A computer-on- a-chip is a variation of a microprocessor,
    which combines the microprocessor core (CPU), some memory, and I/O (input/output) lines,  all on one chip. The proper meaning of microcomputer is a computer using a (number of)  microprocessor( s) as its CPU(s), while the concept of the patent is somewhat more similar to a micro controller.

    11) Which of the following descriptions would NOT fit a microprocessor?

        A) Electronic computer

        B) Central Processing Unit

        C) Memory disk

        D) A single integrated chip circuit.                          Ans...  c


    12) Select the TRUE statement from the following.

        A) 11icroprocessors and computers on a chip are variations of each other.

        B) Integration of processing power on chips has made processing power cheaper.

        C) Before microprocessors, CPUs were not made from individual small scale ICs.

        D) A microprocessor circuit only has transistors in it.                      Ans...  c

    13) Which of the following was NOT the first to develop a microprocessor?

        A) Microsoft

        B) Intel

        C) Texas Instruments

        D) Garret                            Ans...  a


    14) According to the passage, which of these is NOT a use of microprocessors?

        A) Drivers for calculators

        B) Core for large mainframes

        C) Advanced mobile phones

        D) Used for small handheld computers                      Ans...  c


    15) "A number of microprocessors at its CPU" is an apt description of a:

        A) Micro-controller

        B) Micro-computer

        C) Micro-processor

        D) Micro-transistor                     Ans...  b


    section 2 analytical.. .......

     out of the 727 members of a club, 600 decide in favour of cricket while 173 decide in favour of cricket and hockey. each member gives his opinion about at least one of the two games.

    21. how many of them decide in favour of hockey?
        a. 250    b. 300    c. 560    d. 600                          Ans...  b

    22. how maney of them decide in favour of only hockey?
        a. 127    b. 280    c. 326    d. 494                            Ans...  a


    During a games slow held in a school, 40 students play game 1,  67 plays game 2,  46 played game 3,  8 students played game 1 & 3 games.  26 students played game  1 & 2.  28 students played game 2 & 3.  2 students played all the three games.


    23. how maney students played game 1 but not game 2 &3 ?
        a. 3    b. 8    c. 15    d. 23                                        Ans...  b

    24.  how maney students played game 3 but not game 1 &2 ?
        a. 12    b. 16    c. 32    d. 46                                    Ans...  a

    25.  how maney students played game 2 but not game 1 &3 ?
        a. 2    b. 7    c. 15    d. 37                                        Ans...  c


    bhamsingh and sukhalal contested the assembly election. bhimsingh won the election by 2000 votes, securing 55% of the total votes. 10% of the total voters did not votes.

    26. how maney votes were cast in favour of bhimsing?
        a. 2000    b.2750    c. 4250    d. 5500                   Ans...  d

    27. how maney votes were cast in favour of the defeated condidates?
        a. 2000    b. 2250    c. 3500    d. 4000                  Ans...  c

    direction for q. 28 to 32.......... .......

        1. if the q. can be answer with help of statment I alone
        2.if the q. can be answer with help of statment II alone
        3. if the q. can be answer with help of statment I & II
        4. none of these

    28. is  x/2 >  y/3 ?
        I.  3x < 2y
        II. 4x > 3y
            a. 1    b. 2    c. 3    d. 4                        Ans...  b

    29. the tax payers are required to pay their taxes before a particular day in a year. the tax authority remind the tax payer to do the need ful within ten days by advertising in the newspapers. can the day by which the tax payers should pay the taxes be determined?
        I.  the advertisement was published on 24th februrary.
        II. the year is not a leap year.
            a. 1    b. 2    c. 3    d. 4                     Ans...  c

    30. is Z odd?
        I.  y + 3Z is odd.
        II. 2y + 7z is odd.
            a. 1    b. 2    c. 3    d. 4                   Ans...  b

    31. how maney hours does it take for a train journey from delhi to allahabad ?
        I. it takes 10 hour from delhi to lucknow.
        II. it takes 6 hour from lucknow to allahabad.
            a. 1    b. 2    c. 3    d. 4                                Ans...  c

    32. a shopkeeper sells some mangoes on monday. what is the % profit?
        I. the cost price =  2/3 of the sale price.
        II. selling price of 100 mangoes = Rs. 240
            a. 1    b. 2    c. 3    d. 4                                 Ans...  b


    direction for q. 33 to 37.

        0 is represented to  *
        1 is represented to  $

    33. 601 can be represented as....
        a. $**$$**$$$    b. $*$$$$$*$$    c. $**$*$$**$    d. $*$$$*$*$$                   Ans...  c

    34. the value of [lcm (18, 20, 36) / 90] can be represented as
        a. $*    b. $$    c. $$*    d. $$$$                                    Ans...  a

    35. 454 can represented as......
        a. $*$$$***$    b. $$*$$$$**     c. $$$***$$*    d. $*$*$***$                Ans...  c

    36. ($$*$*) pow $*  can be.......
        a. 450    b. 550    c. 650    d. 676                              Ans...  d

    37. the value of [ average(64, 74, 104) * 3]  can be...
        a. $$$$**$*    b. $****$$*    c. $***$*$*    d. $$**$*$$                 Ans...  a

    38. pointed to a man , soraj said, " he is the brother of my uncle's daugther". how is the man related to saroj?
        a. son    b. cousin    c. nephew    d. uncle                      Ans...  b

    39. sita and mona are narain's wives and bindu is mona's step-daughter. how is sita related to bindu?
        a. sister    b. mother-in-law    c. mother    d. none               Ans...  c

    40. if south-east is called east,  north-west`is called west and s0 on, what will north be called ?
        a. east    b. north-west   c. north-east    d. north                    Ans...  c


    direction for q. 41 to 45.

        A. all three are same.
        B. only 1 & 2 same.
        C. only 1 & 3 same.
        d. none

    41.   GGGGMMMGG       GGGGMMMGGG      GGGGMGMGGG

        A. A    B. B    C. C    D. D                             Ans...  b

    42 7765.878762342    7765.878762342       7765.878762342
     
        A. A    B. B    C. C    D. D                              Ans...  a

    43. 5364.1980886       5364.1980786     5364.1979886
        A. A    B. B    C. C    D. D                             Ans...  d

    44.  papanicolaou         papanicolaoi         papanicolaou
        A. A    B. B    C. C    D. D                             Ans...  b

    45. skeptic should      skeptick should      sckeptic should
        A. A    B. B    C. C    D. D                           Ans...  d


    46. if A. addition    s. subtraction   M. multiplication   D. division
        V. equale to   W. greater than  X. less than

        a. 6 S 7 A 2 M 3 W 0 D 7
        B. 6 A 7 S 2 M 3 W 0 A 7
        C. 6 S 7 M 2 S 3 W 0 M 7
        D. 6 M 7 S 2 A 3 X 0 D 7                          Ans... a

    ALL THE BEST......................... 


        

                                 


    Test Paper :158
     Paper Type     : Whole Testpaper
     Test Date        : 19  August  2004
     Test Location  : CUSAT, COCHIN
     Posted By        : Rijo
     

    ACCENTURE came to CUSAT campus on 19th august 2004.

         total :- 450

         written clear :- 80

         HR clear :-  45

         tech (final) clear :- 28

         pattern of written paper and whatever the questions r remember....i m giving to u.

    it was a objective paper without negative marking.there was 5 sets common for all and 1 extra(DBMS) set only for M.C.A.'s.

    All set conatined 15 question each only and the time given for dbms set (for m.c.a.'s) was 15 minutes and then 75 min common for all.

    set were

    1-  english

    2-  maths

    3- reasining

    4- C

    5- c++

    all were bunch together,time management was upto u.

     

    SET DBMS.

     

    1- data model is

    a) entity    b) constriants c) entity relationship   d) all the above

    ans:- c

     

    2- choise the correct one

             select emp.name ,emp.age from emp1,emp2 where emp.sno = 456;

    a) cluster b) non-cluster c) index d) none of these

     

    3- what is index?

    a) atrendum selectio of colum

    ans) a

     

    4- match the following

     1- one to one           a) manager to employ

     2- one to many        b) employ to employ

     3- many to one        c) unique object

     4- many to many      d) employ to manager

     a) 1-a ,2-b ,3-c,4-d  b) 1-c,2-d,3-a,4-b    c) 1-c,2-a,3-d,4-b   d) 1-d,2-b,3-a,4-c

    ans)   c

     




     

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.