3i Infotech  Placement Paper   Aptitude - General   -19 Jan 2010

3i Infotech  Placement Paper   Aptitude - General   -19 Jan 2010


  • Posted by  FreshersWorld 
    7 Jan, 2012

    Aptitude Questions      3i Infotech

    1. One of the following is my secret word: AIM DUE MOD
    OAT TIE.With the list in front of you, if I were to tell you any one
    of my secret word, then you would be able to tell me the number of
    vowels in my secret word.Which is my secret word?

    Ans.TIE

    2. In the following figure:A B C D E F G H I
    Each of the digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:

    a) Represented by a different letter in the figure above.

    b) Positioned in the figure above so that each of A + B + C,C + D +E,E
    + F + G, and G + H + I is equal to 13.

    Which digit does E represent? Ans.E is 4

    3. One of Mr. Horton,his wife,their son,and Mr. Horton's
    mother is a doctor and another is a lawyer.

    a) If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the
    lawyer are not blood relatives.

    b) If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood
    relatives.

    c) If the lawyer is a man, then the doctor is a man.Whose occupation
    you know?

    Ans.Mr. Horton:he is the doctor.

    4. Here is a picture of two cubes:

    a)The two cubes are exactly alike.

    b)The hidden faces indicated by the dots have the same alphabet on
    them. Which alphabet-q, r, w, or k is on the faces indicated by the
    dots? Ans.q

    5. In the following figure:
    A D
    B G E
    C F

    Each of the seven digits from 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:

    a)Represented by a different letter in the figure above.

    b)Positioned in the figure above so that A*B*C,B*G*E, and D*E*F are
    equal. Which digit does G represent?

    Ans.G represents the digit 2.

     

    6. Mr. and Mrs. Aye and Mr. and Mrs. Bee competed in a
    chess tournament.Of the three games played:

    a)In only the first game werethe two players married to each other.

    b)The men won two games and the women won one game.

    c)The Ayes won more games than the Bees.

    d)Anyone who lost game did not play the subsequent game. Who did not
    lose a game?

    Ans.Mrs.Bee did not lose a game.

    7. Three piles of chips--pile I consists one chip, pile II
    consists of chips, and pile III consists of three chips--are to be
    used in game played by Anita and Brinda.The game requires:

    a)That each player in turn take only one chip or all chips from just
    one pile.

    b)That the player who has to take the last chip loses.

    c)That Anita now have her turn.From which pile should Anita draw in
    order to win? Ans.Pile II

     

    8. Of Abdul, Binoy, and Chandini:

    a) Each member belongs to the Tee family whose members always tell the
    truth or to the El family whose
    members always lie.

    b)Abdul says ''Either I belong or Binoy belongs to a different family
    from the other two."Whose family do you name of? Ans.Binoy's
    family--El.

    9. In a class composed of x girls and y boys what part of
    the class is composed of girls

    A.y/(x + y) B.x/xy C.x/(x + y) D.y/xy
    (Ans.C)

    10. What is the maximum number of half-pint bottles of cream
    that can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4
    qt.=1 gal)

    A.16 B.24 C.30 D.64 (Ans.D)

    11. .If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x +
    y,what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3

    A.0 B.1 C.-1 D.4 (Ans.B)

    12. A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of
    a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed
    to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how
    much will the shop save in blending 100 gms.

    A.Rs.90 B.Rs.1.00 C.Rs.3.00 D.Rs.8.00 (Ans.C)

    13. There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these
    questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as
    much time be spent on each maths problem as for each other
    question.How many minutes should be spent on mathematics problems

    A.36 B.72 C.60 D.100 (Ans.B)

    14. In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek,
    and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and
    Greek

    A.0 B.3 C.4 D.5 (Ans.B)

    15. If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =

    A.1/4 B.1/2 C.1 D.2 (Ans.C)

    16. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then

     

    (A) b < a (B) b > a (C) b = a (D) b >= a
    (Ans. A)

    17. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of
    its game played. After a phenomenal winning streak this team raised
    its average to 50% .How many games must the team have won in a row to
    attain this average?

     

    A. 12 B. 20 C. 24 D. 30 (Ans. C)

    18. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop
    out how much more will each have to contribute towards the purchase of
    the gift/

    A. D/(M-3) B. MD/3 C. M/(D-3) D. 3D/(M2-3M) (Ans.
    D)

    19. . A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint
    a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12
    days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to
    work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to
    complete the contract?

    A. 7 B. 8 C. 11 D. 12 (Ans.C)

    20. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train
    leaves the same station travelling in the same direction at an average
    speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train
    overtakes the freight train. The average speed of the freight train
    was?

    A. 30 B. 40 C.58 D. 60 (Ans. B)

    21. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?

    A.-5 B. 4 C. 2 D. 8 (Ans. D)

    22. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a
    shoe what is the probability of getting a red shoe
    (Ans 5c1/ 9c1)

    23. What is the selling price of a car? If the cost of the car
    is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned
    (Ans: Rs 66/-)

    24. 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and
    total number of classmates go to canteen.
    Ans: Cannot be determined.

    25. The price of a product is reduced by 30% . By what
    percentage should it be increased to make it 100%
    (Ans: 42.857%)

    26. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside
    the square. Find the ratio of the area of circle to square. (Ans.
    11/14 )

    27. There are two candles of equal lengths and of different
    thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours
    less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same
    time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length
    of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .
    Ans: 3 hours.

    28. If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?

    29. If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?

    30. If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle
    PQS & parallelogram PQRST . (Ans: 1:2 )

    31. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over
    selling price what is the selling price ?

    (Ans: Rs 13.86/- )

    32. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes
    are drawn what is the probability of getting red shoes (Ans:
    6c2/10c2)

     

    33. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of
    pure water. What is % alcohol. (Ans : 15% )

    34. A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works
    1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for
    that worker ? (Ans : 57.50 )

    35. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following
    is the largest?

    (a) x b) x2 (c) â??x (d) 1/x (Ans : (d) )

    36. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by
    60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the
    journey? Ans: 48kmph

    37. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20%
    are Bombey students. Find the total percentage of Bombay? (Ans:
    6%)

    38. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How
    many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?
    (Ans: 9)

    39. If A/B = 3/5,then 15A = ? (Ans : 9B)

     

    40. Each side of a rectangle is increased by 100% .By what
    percentage does the area increase? (Ans : 300%)

     

    41. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet
    on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than
    the back wheel .What is the distance? Ans : 315 feet

    42. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front
    wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel
    take? Ans: 360 times

    43. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are
    mixed. What percentage of the mixture of solution

    (Ans: 36%)

    44. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80
    people per year. City B having population 42000 is increasing at a
    rate of 120 people per year. In how many years both the cities will
    have same population? (Ans: 130 years)

    45. Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of
    50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the
    two cars to meet? (Ans: 3/2 hours)

    46. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing
    exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps
    he won't able to buy 3 paise stamps. Ans: 9

    47. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing
    groups can be formed with 2 boys and 3 girls.

    48. Which of the following fractions is less than 1/3

    (a) 22/62 (b) 15/46 (c) 2/3 (d) 1
    (Ans: (b))

    49. There are two circles, one circle is inscribed and another
    circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of
    inner to outer circle? Ans: 1 : 2

    50. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg
    respectively.How many kgs of each should be blended to produce 100 kg
    of mixture worth Rs.90/kg, given that the quntities of band c are
    equal

    a)70,15,15 b)50,25,25 c)60,20,20 d)40,30,30
    (Ans. (b))

    51. in a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50
    years of age. How many people are there

    (a) 30 (b) 33 (c) 36 (d) none of these.
    (Ans. (d))

    52. If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr
    and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the
    speed of the stream ?
    (a) 13 km/hr (b) 26 km/hr (c) 34 km/hr (d) none of
    these (Ans. A)

    53. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 *
    0.75 - 0.075 + 0.01)
    (a) 0.845 (b) 1.908 (c) 2.312 (d) 0.001
    (Ans. A)

     

    54. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three
    times faster than the A, C can work five times faster than A. How many
    days will they take to do the work together ?

    (a) 3 days (b) 8/9 days (c) 4 days (d) can't say
    (Ans. B)

    55. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward
    journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the
    times 5 hrs.What is the distancetravelled

    (a) 210 kms (b) 30 kms (c) 20 kms (c) none of these
    (Ans. B)

    56. Instead of multiplying a number by 7, the number is divided
    by 7. What is the percentage of error obtained ?

    57. Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?

    (a) 6 (b) 8 (c) 7 (d) data insufficient (Ans. C)

    58. A man buys 12 lts of liquid which contains 20% of the liquid
    and the rest is water. He then mixes it with 10 lts of another mixture
    with 30% of liquid.What is the % of water in the new mixture?

    59. If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20%
    water and sells it for Rs.15, then what is the percentage of gain?

    60. Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in
    28 mins.If 3/4th of the tank is filled by Pipe B alone and both are
    opened, how much time is required by both the pipes to fill the tank
    completely ?

    61. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25%
    profit. If they now give 10% discount then what is the profit
    percentage.

    (a) 40% (b) 55% (c) 35% (d) 30%
    (Ans. D)

    62. A certain number of men can finish a piece of work in 10
    days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for
    the work to be finished. How many men were there originally?

    (a) 110 men (b) 130 men (c) 100 men (d) none of
    these (Ans. A)

     

    63. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years
    and Rs.1200/- in 5 years ?

    (a) Rs. 500 (b) Rs. 600 (c) Rs. 800 (d) Rs. 900
    (Ans. C)

    64. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself
    in 3 years. In how many years will it become 9 times itself.
    (a) 6 (b) 8 (c) 10 (d) 12
    (Ans A)

    65. Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph
    respectively. A man in the slower train observes the 15 seconds elapse
    before the faster train completely passes by him. What is the
    length of faster train ?
    (a) 100m (b) 75m (c) 120m (d) 50m (Ans
    B)

    66. How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge
    if each mesh
    is 8mm long and 5mm wide ?

    (a) 2500 (b) 25000 (c) 250 (d) 250000 (Ans
    B)

    67. x% of y is y% of ?
    (a) x/y (b) 2y (c) x (d) can't be determined Ans. C

     

    68. The price of sugar increases by 20%, by what % should a
    housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar
    can be same as before ?

    (a) 15% (b) 16.66% (c) 12% (d) 9%
    (Ans B)

    69. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th
    for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a
    bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his
    monthly salary ?
    (a) Rs.500 (b) Rs.1500 (c) Rs.1000 (d) Rs.
    900 (Ans C)

     

    70. The population of a city increases @ 4% p.a. There is an
    additional annual increase of 4% of the population due to the influx
    of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?

    71. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2
    Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. %
    of students who are not scholarship holders.?

    72. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work.
    How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do
    as much work as 2 men?
    (a) 30 (b) 20 (c) 19 (d) 29
    (Ans. A)

    73. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If
    spheres of the same size are made from the material obtained, what is
    the diameter of each sphere?

    (a) 5 cms (b) 2 cms (c) 3 cms (d) 4 cms (Ans C)

    74. A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that
    it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure
    is not available)What is the area of the plank?
    ( Ans :7*(2)1/2 )

    75. What is the smallest number by which 2880 must be divided in
    order to make it into a perfect square ?
    (a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 6 (Ans. C)

     

    76. A father is 30 years older than his son however he will be
    only thrice as old as the son after 5 years what is father's
    present age ?
    (a) 40 yrs (b) 30 yrs (c) 50 yrs (d) none of these (Ans.
    A)

     

    77. An article sold at a profit of 20% if both the cost price
    and selling price would be Rs.20/- the profit would be 10% more. What
    is the cost price of that article?

    78. If an item costs Rs.3 in '99 and Rs.203 in '00.What is the %
    increase in price?
    (a) 200/3 % (b) 200/6 % (c) 100% (d) none of these (Ans.
    A)

    79. 5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job
    requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman
    are required to finish the job in 14 days.
    a) 10 b) 7 c) 6 d) 12 (Ans 7)

    80. A simple interest amount of rs 5000 for six month is rs 200.
    what is the anual rate of interest?
    a) 10% b) 6% c) 8% d) 9% (Ans 8%)

     

    81. In objective test a correct ans score 4 marks and on a wrong
    ans 2 marks are ---. a student score 480 marks from 150
    question. how many ans were correct?

    a) 120 b) 130 c) 110 d) 150
    (Ans130)

    82. An artical sold at amount of 50% the net sale price is rs
    425 .what is the list price of the artical?
    a) 500 b) 488 c) 480 d) 510 (Ans
    500)

    83. A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes
    from his home to pick him from office and bring back home.One day he
    gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking
    towards home. In the way he meets the car and returns home on car He
    reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the
    man reach home usually?? (Ans. 1hr
    20min)

    84. A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B
    to do a work then find the number of days it would take to complete
    the work if both work together?

    Ans. 22Â&frac12;days

    85. How many 1's are there in the binary form of 8*1024 + 3*64
    + 3 Ans. 4

    86. In a digital circuit which was to implement (A B) +
    (A)XOR(B), the designer implements (A B) (A)XOR(B) What is the
    probability of error in it ?

     

    87. A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins
    he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1.He can loose only
    5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.Find the number of
    ways in which this is possible? (Ans. 16)

     

    88. If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can
    have around 16 million colors. Find the memory required for this?
    (Ans. 4MB)

     

    89. . On a particular day A and B decide that they would either
    speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking truth or
    lying? He answers and B listens to what he said. C then asks B what A
    has said B says "A says that he is a liar" What is B speaking ?(a)
    Truth (b) Lie (c) Truth when A lies (d) Cannot be determined

    Ans. (b)

    90. What is the angle between the two hands of a clock when time
    is 8:30

    Ans. 75(approx)

    91. A student is ranked 13th from right and 8th from left. How
    many students are there in totality ?

    92. A man walks east and turns right and then from there to his
    left and then 45degrees to his right.In which direction did he go
    (Ans. North west)

     

    93. A student gets 70% in one subject, 80% in the other. To get
    an overall of 75% how much should get in third subject.

    94. A man shows his friend a woman sitting in a park and says
    that she the daughter of my grandmother's only son.What is the
    relation between the two
    Ans. Daughter

    95. How many squares with sides 1/2 inch long are needed to
    cover a rectangle that is 4 ft long and 6 ft wide

    (a) 24 (b) 96 (c) 3456 (d) 13824 (e) 14266

    96. If a=2/3b , b=2/3c, and c=2/3d what part of d is b/

    (a) 8/27 (b) 4/9 (c) 2/3 (d) 75% (e) 4/3 Ans. (b)

    97. 2598Successive discounts of 20% and 15% are equal to a
    single discount of

    (a) 30% (b) 32% (c) 34% (d) 35% (e) 36 Ans.
    (b)

    98. The petrol tank of an automobile can hold g liters.If a
    liters was removed when the tank was full, what part of the full tank
    was removed?

    (a)g-a (b)g/a (c) a/g (d) (g-a)/a (e) (g-a)/g
    (Ans. (c))

    99. If x/y=4 and y is not '0' what % of x is 2x-y
    (a)150% (b)175% (c)200% (d)250% (Ans. (b))

2009-2016 downloadmela.com. All rights reserved.